Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

WSHODNI>>

kupiłem kiedyś na allegro razem ze styrofleksowymi z myślą o filtrze sprzężenia zwrotnego. 2szt. Ci mogę dać jak będę odsyłał schemat

To kupię 39 i 68ohm na próbę.

Używacie tantali przy stabilizatorach? Dźwięk ładnie gęstnieje, ale jakoś mam mieszane uczucia. Nie mam zbyt dużo wartości do eksperymentów. Może trochę za dużo dałem i dźwięk mi przyszadł

>bartezzz

Niestety mialem tylko 2 szt i na razie zostana. Dostalem je gratis przy zakupie innego sprzetu.

Nie wiem czy warto sie mocno za nimi uganiac, ale jak ktos ma pod reka polecam eksperyment - mi to gra calkiem ladnie - w innej aplikacji, gdzie na starcie bylo 2604 a teraz jest LT.

Pozdrawiam.

Miałem bezpośrednio na nóżkach zasilania DACów wojskowe tantale Sprague 4.7uF 35V. Długo wydawało mi się,żę jest lepiej,ale jak dałem jeszcze w innych miejscach (4.7, 10 i 20uF) to całóść przysiadła. Było gładko, gęsto, ale bas się rozmył i góra przytłumiła. Dużą poprawę dało wstawianie równolegle z tantalami kondów foliowych.

Ostatecznie jednak stwierdziłem,że tantale są fajne,ale nie jako "ostatnie" w zasilaniu, a wile osób je polecało właśnie w tym miejscu. Nie wiem... Wyrzuciłem je z nóżek TDA1541A i op-ampów i jest lepiej.

• 2 tygodnie później...

... porównanie tak jak w "o mnie" czyli preamp który miał mierzyć nie żyje z niewiadomych przyczyn , który miał- czarnej serii ciąg dalszy, kurde czy ktoś nie rzucił na mnie uroku?- mój odtwarzacz padł podczas burzy:(

Mam jeszcze do pomiaru AD797 ale jakoś boje się ich dotykać....

witam proszę o opinię na temat wstawienie dodatkowego zegara-(mam lutowany precyzyjny zegar Januch oraz wstawiłem oddzielne zaśilanie ) , czy koszta 200,00 zl za nowy układ zegara wniosą zdecydowaną poprawę do brzmienia cd za który dałem podobną kwotę

CD z tym filtrem jaki ma jest za ciemny (w moim odczuciu). Czy ktoś kto ma dostęp do odpowiedniego oprogramowania mogłby policzyć jakby się zmieniła charakterystyka gdybym zamiast kondów 4.3nF widocznych na schemacie wstawił 3,3nF?

Wybaczcie może banalne pytanie... Jaką rolę pełnią tranzystory Q400/500 i świta kondensatorów,rezystorów wokół?

WSCHODNI>>

wstawiłeś zegar czy sam kwarc? Dostałeś przesyłkę ode mnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

bartezzz proponuję tor analogowy na lampie to tylko przykład

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znów pisze sam,ale co tam ;)

Jeśli ktoś wymieniał diody na szybsze to polecam dołożenie równolegle do termistorów (THP901,911 - sekcja cyfrowa) za diodami 50-100nF MKP lub MKT i podobnie na nóżkach pierwszych elektrolitów.

Niby wszystko fajnie grało,ale jakoś słabe rozseparowanie instrumentów miałem i niewielkie rozciągnięcie sceny na boki. Z doświadczenia wiem,że to wina szumów cyfrowych,ale wewnętrzne źródła (stabilizatory, pamięć) już wyeliminowałem, a i tak rezultat wydawał mi się mocno średni jak na taki potencjał. Basu też jak na lekarstwo i jakościowo niezachwycającego mimo OS-Conów SP przy DACach, filtrze i DSP. Długo się nad tym gimnastykowałem...

Sporo czasu i trochę kasy straciłem na próby z tantalami w różnych konfiguracjach (ostatecznie zakończone!) upatrując antidotum. Najlepsze rezultaty były przy odsprzęganiu elektrolitów, lutowane bezpośrednio na ichniejsze nóżki + MKT. W chwilowo wydawało mi się,że nawet lepiej gra, ale jak wstałem rano to już słyszałem,że zostawiają swoją sygnaturę tzn. owszem odszumiają, dźwiek jest gładszy, ale traci na przestrzeni, eksponuje średnicę i złagadza skraje pasma - to nie jest to co moge nazwać poprawą :(

Poprawę przyniosło kolejne wylutowywanie z zasilacza analogu, cyfry i za stabilizatorami.

Zostawiłem tylko kondy foliowe odsprzęgające w zasilaczu obu sekcji i było już na prawdę nieżle. To zwróciło moją uwagę znów na diody (u mnie shottky). Wstawiłem w analogu oprócz 2.5nF MKT Siemensa jeszcze równolegle 22nF Wima MKC i to był krok we właściwą stronę. Gładkość jak z lampki :) a i bas i przestrzeń też się poprawiła. Wczoraj jeszcze dołożyłem za nimi 22nF Wima MKT i w cyfrówce za diodami 47nF MKP ERO i teraz to jest odjazd :)

Wschodni >>

Wstawiałeś już te FKP?

Widać, że zmiany doprowadziły do redukcjii zakłóceń HF, co spowodowało m.in dobrą przestrzeń. Fajnie i dobrze że zwracasz uwagę na ten ważny punkt, zawsze mówię, że zasilacz jest b. ważny,

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

bartez, możesz namalować schemacik tych Twoich zmian ?? bo ja jestem po jednym i nie bardzo rozumie co na diodach, co za nimi i w ogóle :) Poza tym wiesz ... jedni lubią lampki, inni nie :)

tu nie ma reguł dotyczących doboru kondensatorów. każdy układ jest inny. nie będę teoretyzował, choć mam pogląd na tą sprawę. dobieranie właściwych kondensatorów to najgorsza z możliwych rzeczy ale niezbędna :) Nie ma wyjścia, musimy tak jak Peter - walizkę kondków i obserować brzmienie. Brzmienie trzeba też dobrać do posiadanego systemu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

sorry wovo za moje skróty myślowe ;)

To jest tak:

diody w analogówce, 2,5nF MKT +22nF MKC równolegle i za diodami w szereg 22nF MKT(póki co), dalej 47nF MKP na nóżkach Nipponów LXY...

diody w cyfrze, 480pF FKP równolegle i za diodami 47nF MKP i jeszcze teraz dorzuciłem 100nF ceramiczne, dalej 47nF MKP na nóżkach LXY i 100nF MKT na ZL-ce

Co do "lampki" to przecież jak za gładko czy ciepło to dajesz więcej MKT... z resztą sam wiesz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.