Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM >>

Ależ kusisz, a ja teraz kiepsko z czasem stoje ;) Wypróbuje na pewno os-cona na wyjściu! Mam 22uF SP, więc chyba taki sam jak Twój. Mam też na próbę 47uF Cerafine'a i Panasonica Purism no i Silmic, który jest obecnie także rezultat powinien być ciekawy :) Najpierw muszę przewalczyć zasilanie (może nawet zmienie diody). Jak tam będzie cacy to dopiero CDek rozwinie skrzydła i będę mógł coś dalej porównywać.

Gdzie dałeś SXE? One mocno ocieplają. Miałem je kiedyś na zasilaniu. Bas trochę lepszy jak FC, ale Rubycon YXG pod tym względem rozłożył oboje na łopatki. Tylko za stabilizatorem wtedy trzeba czymś docieplić, bo YXG są bardzo neutralne w barwie... żeby nie powiedzięc bezpłóciowe ;)

panowie ... popatrzcie sobie pare wpisów wcześniej gdzie ja się podniecałem Osconem na wyjściu ... i co ?? i było fajnie - fakt, przez pierwszy dzień, potem dupa ... tego się słuchać nei dało. Obecnie mam 12uF/400v MKP i gra.

>>wovo

nie przesadzaj ;)) Os-con bardzo mi się podobał na basie, średnica też niezła - może nie taka slodka i śliczna jak z SXE ale było nieźle. Tak jak napisał bartezzz SXE ładnie ociepla dźwięk, ale dla mnie był dobry na powolne rytmy, do rocka mi nie pasował. Wczoraj w nocy wygrzebałem 2 zapomniane Bosche MP 8uF. Przelutowałem i mogę powiedzieć że w stosunku do Os-cona zmieniło się wszystko na plus. Przede wszystkim scena - mocno poszła w głąb (mam wrażenie że os-con tutaj mocno zawężał), bas jest taki miękki, soczysty i z takim kopem że przy płycie Lisy Gerald "dead can dance" to aż mnie wciskało w sofę. Miałem wrażenie że jestem taki malutki ;)). Wovo natomiast miał rację że os-cony wyostrzają górę. Przy solówce-sieczce fotepianowej na wysokich rejestrach nie ma tylu zgrzytów. Ale to jeszcze nie mój dźwięk, widzę że będę miał co grzebać zanim pójdę dalej. Po weekendzie (bo teraz mam wyjazd) spróbuję z nowymi kondami za stabami...

saczek - spróbuj może na wyjście similc - to dobre rozwiązanie w stosunku do ceny

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Silmica nabędę w 2 pojemnościach 22u i 47u, porównam i zobaczymy jak to się będzie miało w stosunku do Boscha MP. Najpierw jednak muszę dać jakieś dobre kondy za stabami... efekty wkrótce..

>>morris, 13 Paź 2006, 16:08

zamontuję jak tylko zdobędę pojemności a z tymi póki co troszkę ciężkowato u mnie

Pzdr

>>Najpierw jednak muszę dać jakieś dobre kondy za stabami... efekty wkrótce..

Jak Rambo kiedyś napisal dobre nie równa się (zwłaszcza w tym miejscu) zasze Silmic, Cerafine itp. czyli ogół tzw for audio... trudno było mi w to uwierzyć ale sprawdziłem empirycznie;)

>>morris, 15 Paź 2006, 20:13

masz rację - jest wiele dobrych kondów, a Silmic, czy jak widać os-con nie sprawdzają się w niektórych miejscach. Pisząc dobre, szukam wśród Nichicon, Nippon (te akurat mam i to kilka serii), Elna, ROE, etc. Poszukamy, zobaczymy ;)

dzisiaj dzień walki z OPami. Na starcie stanęły: serial 5532, AD825, OPA 627BP, AD797. Po kolei jak zmieniałem (DAC/FILTR, bo sprawdzałem na przejściówce 2xDIP8-->DIP8):

1)AD825 / AD797 - od razu widać zmianę z 5532, jest jaśnej, nie ma "koca", czyściej, mam wrażenie że NJM5532 dodawały od siebie szum; ogólnie bez rewelacji

2)AD825 / OPA 627BP - w porównaniu do 1) więcej basu, jest głębszy, miększy, punktowy, cieplejsza średnica

3)AD797 / OPA 627BP - wyraźnie więcej szczegółów niż w 2), gra to jeszcze jaśniej, klarowniej, lepsza budowa planów, ale gorszy bas, chłodniejsza średnica niż w 2)

4)AD797 / AD797 - lepszy bas niż w 3), ciut lepsza średnica (także bardziej ciepła) ale gra to trochę bardziej przytumione niż 5), ostra góra

5)AD797 / AD825 - bardziej ciepła średnica, przyjemniejsza niż w 4), bas bez rewelacji, wrażenie lekkiego koca, ostra góra

6)OPA 627BP / AD825 - przyjemny miękki bas, dużo szczegółów, góra mało przyjemna, dosyć nachalna

7)OPA 627BP / AD797 - więcej szczegółów, lepsze plany niż w 6), lekkość, bardzo dużo powietrza, najlepsza góra - klarowna, żadnych nieprzyjemnych zgrzytów, rewelacja

8)OPA 627BP / OPA 627BP mniej basu, w porównaniu do wersji poprzednich mam wrażenie że jest bardziej rozlazły, troszkę mulący, szczegółów nie brakuje, góra lepsza niż w wersji 6)

Szczególnie dobrze przećwiczyłem 4), 5), 6), 7), 8) bo zwróciły moją uwagę. Wnioski są takie że 627 do filtru raczej bym nie polecał, troszkę za dużo dołu, w dodatku nie takiego jakbym oczekiwał. AD797 jest bardzo dobry z kolei na filtrze, może nawet wyśmienity. Od DACa chrzani dźwięk robiąc go mało przyjemnym na górze.

Mam jeszcze OPA134 SOP na podstawkach, ale zabrakło mi pinów do zlutowania więc porównanie za jakiś czas...

>>tdrozd

hehe no jak narazie u mnie też ;) ale zbaczymy jeszcze, zobaczymy ;)) - dajmy dojść do głosu OPA134 może zdziała cuda ;-)

BTW. POLECAM i TO OGROMNIE mod by morris - piny 12, 13, 18, 19 do masy przez MKT. Dźwięk nabiera lekkości, jakby takiej dodatkowej energii, dla mnie BOMBA - dzięki morris!!

cholera zapomniałem - co daliście pod C102, 227, 231, 233, 302, etc myślę tu o cyfrze... Wszędzie os-cony? bo jest tego troszkę... Ponadto mam tu dylemat z kilkoma kondami, np. C212 i C213 - idzie tutaj i sygnał cyfrowy bezpośrednio z lasera, ale jednocześnie gałąź jest połączona z o ile się nie mylę silniczkiem lasera a więc poniekąd zwykły analog(?). Należą one do cyfry czy się mylę?

morris - te piny 12-12 i 18-19 nie były w tym cedeku do masy czy chodzi Tobie jedynie o zwiększenie pojemności?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

trochę to inne podejście. do tej pory ściągałem z aplikacji Pedji , który dawał 2u2 tylko z 18 i 13 pinu a tamte pozostałe to były 100n.

Znam tą aplikację. W poszukiwaniu informacji o decouplingu TDA1541A przeryłem forum diyaudio, i natknąłem się na dyskusję w której kolesie zalecają raczej wieksze pojemności. I faktycznie, egzemplarz CDP227ESD (mam ich kilka) w którym dałem tam wszędzie 1uF gra jakby nieco lepiej. Teraz cgchcę sprawdzić to co poleca Morris, bo co mi szkodzi?

ok, zobaczymy.... w końcu to dwa kondzie więcej, ale sam decupling wiosny jeszcze nie czyni .....

>>Rambo

Przez kondensatory do masy- sprawa pojemności.

Na tych pinach tylko mam 3.3u MKT( ja na diyaudio i audioasylum wyczytałem sobie , że zwiększenie pojemności tylko na tych pinach ma większy sens) a na pozostałych mam 2* Vishay MKP1837 47n (mam tda1541 wywalonego poza główną płytkę CD).

saczek- odnośnie tego "oscona" na zasilaniu 5 V to ja zaszalałem i zrobiłem tak jak w cd94 :)

Tak więc, cała koncepcja zasilania przetwornika jest inna. Ze starego układu niewiele pozostało :)

>>Rambo, 20 Paź 2006, 08:16

>saczek- odnośnie tego "oscona" na zasilaniu 5 V to ja zaszalałem i zrobiłem tak jak w cd94 :)

Jeśli ja dobrze widzę to w tym Marantzu siedzi tam na 26 i 28 pinie 47uF (w Soniaczu w tym miejscu siedziało oryginalnie 220u). Co tam jest takiego ciekawego z rozwiązania? W 227ESD poza trochę innymi pojemnościami nie ma też w stosunku do CD94 brakuje też kondów między DAC a OPA (10u na gałęziach wychodzących z 6 i 25 pinu) - o tym mówisz?

Chodzi mi tylko o to że w tym rozwiązaniu to akurat nie ma sensu dawać dodatkowego kondensatora. Jeśli mówić o czymś poprawnym to przede wszystkim o zasilaczu do cz. analogowej, który mam też z tego układu. Z braku tego cedeka zrobiłem wariant "dla ubogich" czyli tyle na ile mogłem zrobiłem coś podobnego.

Rambo

To jak masz rozwiązane zasilanie dla +-5V? Wg moich informacji -5V też powinno być odsprzęgane do DGND- w sumie to dość logiczne bo wg dość pewnych informacji Wejscie cyfrowe jest tylko TTL, następnie cała pozostała logika cyfrowa wewnątrz jest CML ( ECL????) i jesy zawieszona pomiędzy + i - 5V.

Pytanie do mądrych ludzi.

Co daje wylana cyna na miasie od strony druku w tym Sony? W jakiś sposób oddziela DACi?

Z innej beczki. Masy cyfry i analogu są tu połączone. Chyba wartałoby je rozdzielić, nie?

saczek_XTRM czy przez "lekkość" rozumiesz poprawę w mikrodynamice i przesunięcie równowagi tonalnej na górę? Albo inaczej! Czy basu basz mniej? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.