Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

WSCHODNI - Kz to dobre kondensatory, ale na pewno daleko im do uniwersalności. Prawie na 100% dodadzą dynamiki jeśli są w separacji zasliania części analogowej (przy ampach) no ale to trzeba porównać z wieloma kondensatorami, różnymi pojemnościami, "bocznikami" i wtedy wybrać najkorzystniejsze dla danych ampów. Pomijam, że trzeba przesłuchać kilka rodzajów muzyki i przyjrzeć się brzmieniu instrumentów. Wygrzewać to cholerstwo też się powinno, bo zmienia się dźwięk. Tak samo założenie jednej czy dwóch opcji np. 627/134, 2604 to też nieco przymało. Mistrzowie zapewne poprawiliby jeszcze układ stabilizacji, bo niestety pracujemy z reguły na szajsie. Ostatnio ćwicząc cedeka było u mnie chyba kilkanaście ampów i różnych mieszanek. Poza tym ćwicz równolegle z tym dobór kondków po stabilizatorze. Porządna zabawa z cedekiem to szybko nie idzie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo > jesli chodzi o kondesatory przy oampach to poza orginalnymi Elna durex- wstawiałem panasonic Fa-Fc-HFZ oraz NICHICON Muse FX starając się o zamianę na identyczne wartośći zgodne ze schematem , co do wzmacniaczy to jednak mam ograniczony wybór do OPA 2134-OPA2604 -OPA 627-OPA134 LM833- JRC4580 -na razzie w torze analogowym nie przewiduje większych zmian maiłem zamiar wstawienia jako bufora BUF 634 ale mi odradzono. zestawienie OPA 627-BUF 634 - znalazłem schemat toru analogowego opartego na OPA 627 oraz ECC88 do TDA 1541 ,jednak triochę dziwna wydaje się wartość napięcia anadowego lampy ECC 88 wynosząca 15 V

zapewne było 150 V. życzę powodzenia w dobieraniu elementów no i chciałem też zasugerować, że przy odpowiednim doborze ampów, kondensatorów przy nich i kondensatorów przy zasilaczu cedek może zacząć ładnie grać i nie koniecznie muszą to być kondensatory należące do "elity". Dobór u mnie był krytyczny bo zależał m.in od parametrów stabilizatora, impedancji ścieżek, parametrów ampów. Obecnie np. prawie każde dołożenie pojemności lub jej zmiana w zasilaczu radykalnie "zabija" osiągnięty efekt.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

hehe - wiem o czym myślisz :). Trzeba zmierzyć, osobiście wątpię, ale do poszczególnych układów może być interesująco ......

tam jest bodajże 400 mA

Ja chyba też wiem:) Te 80nV to chyba przesadzone a jeśli nawet jest to gęstość szumów 80nV/Hz^1/2 to jest bardzo bardzo dobrze dodatkowo atmosferę podgrzewa fakt, że nigdzie nie mogę znalźć danych katalogowych.

Sami jasnowidze :) tak o tym myślę. Dziś przyuważyłem i dałem znać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość ma tego dużo. Na kilku aukcjach nawet wystawia(/ł).

Ukryta Zawartość

Jakiej pojemności jest ten kondensator?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Z tego co widzę to odsprzęgają DACi do masy. Może warto wymienić? Mam ERO 480pF FKP 5% i 120pF KSKD Philipsa. Myślę też czy nie usunąć ich całkiem i puścić osobnymi przewodami do masy blisko elektrolitów zasilacza

bartezzz -osobiscie mam zamiar zmienic kondesatory odsprzeglające w TDA 1541 posiadam 220nf ERO -orza WIMA 100-nF w ilości 28 szt jesli potrzetujesz schemat części analogowej to podaj namiary na prywatna wiadomośc

Wschodni, masz schemat? To ja chętnie. Maila do mnie masz w "o mnie".

Te kondesatory, o których piszesz wymieniłem już na 100nF MKT ERO. Zdjecia są stare sprzed modyfikacji. Tylko zwróć uwagę,że scieżka łącząca nóżki tych kondów biegnie potem do wspolnej masy przez tego właśnie ceramika 470piko

bartezzz, 17 Maj 2006, 19:03

>Te kondesatory, o których piszesz wymieniłem już na 100nF MKT ERO. Zdjecia są stare sprzed

>modyfikacji. Tylko zwróć uwagę,że scieżka łącząca nóżki tych kondów biegnie potem do wspolnej masy

>przez tego właśnie ceramika 470piko

Otóż wcale nie. Ten kondensator jest między nóżkami 16 i 17 TDA1541A.

bartezz z kłopotami jest odsycana cyna , uszkodziłem jedną ścieżkę, nie było kłopotu tego typu z innymi cd Marantza czy nie zastanawiałeś się ze zmianą wartośći elementów w torze analagowym

Na zasilaniu w analogówce mam w tym momencie (i tak już zostanie) 2700uF Nippony LXY. Na wejściu stabilizatora 100nF Wima, na wyjściu 10uF Os-con. Styrofleksowe 180pF wymieniłem na 120pF srebrzone KSKD Philipsa. Wzmacniacze operacyjne na razie OPA2134, bo jeszcze nie wstawiłem przejściówek. W tym momencie eksperymentuje z kondami przy nich. Na wyjściu nadal nic nie mam, ale będzie ;)

Aha, wymieniłem wreszcie diody w analogówce na Vishay IN5822. Grubaśne :) Odsprzęgnięte 2.5nF MKT Siemens 1%. Dźwięk jest szybszy i bardziej przestrzenny. Dołożyłem też na LXY po 47nF ERO MKP bo shottky mocno sieją

bartez--obecnie na allegro jest sporo przejściówek po 4 zl za szt rozważam wstawienie osobnego zaśilania do filtra cyfrowego , testowo wylutuję jedna z nóżek stabilizatora IC 922 i podam napięcie z osobnego zaśilacza

Witam. Dzisiaj dostałem swojego 227esd, wszystko oki doki, jak wykonać tunning to wiem, ale mam do Was 2 pytania ...

1) Czy ktoś z Was stosował z 227esd opy Analoga ?? podobno cośsięz nimi dzieje, mówiono mi że za duże napięcie, ale staby sa na +-15V a np. AD797 +-15 wystrzymuje więc czy jest jakaś inna przyczyna przez którą opy analoga nie chcą w 227esd działać ??

2) Ma ktośz Was serwisóke do 227esd lub wie skąd ją można skołować ?? Oczywiście ze kase ...

Po wstawieniu zegara z własnym autonomicznym trafem i podwójną stabilizacją odnotowałem istotną poprawę.

Dziś nadeszły kolejne kondensatory, kupiłem też stabilizatory low drop, niestety tylko dodatnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.