Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Aspekty wizualne sa drogie

Poniewaz brakuje planu, mozna tylko zgadywac, ze to okolo 3,5x4m i siedzisz na dluzszej scianie, bezposrednio pod sciana.
Poniewaz nie wiesz co z ta akustyka jest grane (co nie pasuje), a koniecznie chcesz cos zrobic, to moim zdaniem mozesz wsadzic absorber na tylnej scianie (dyfuzor sie nie nadaje bo za blisko), a na przedniej dyfuzor.
Na bokach przy tych odleglosciach i poprzecznym ustawieniu nic nie potrzebujesz.

Jak szukasz „ladnie“ to tutaj sie mozesz zainspirowac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez pomiaru, to dzialanie „na pale“
Mikrofon jest tanszy niz zbedny panel.

Jeden pakiet welny (np. 5-10cm) kosztuje grosze. Rozpiety na probe na tylnej scianie, pokaze, czy to cos zmienia

Ukryta Zawartość

Dyfuzor za kolumnami? Niedawno twierdziłeś, że absorber nie ma sensu. Po ustawieniu sprzętu obstawiam, że pokój jest mniejszy.

2 godziny temu, Luk77 napisał:

Producent w instrukcji zaleca kilkanaście centymetrów .

Tym się nie przejmuj. Instrukcje dot. ustawienia często są absurdalne. Ustawia się optymalnie dla danej akustyki. 

Edytowane przez J4Z

.

Postawiłem kolumny na test na innej ścianie. 😆

6jvHQmN.jpeg

Pomarańczowe to ustawienie "standardowe" + sub, ale sub cięty na 30hz, także 50hz i w górę nic nie zmieniał - zmierzone. Zielone 🤣 to ustawienie "testowe" bez suba, bo uszkodzony w tej chwili. Pojeździłem kolumnami, troszkę udało się zwęzić i zmniejszyć ubytek przed 200Hz, ale niewiele. 

...Ale! Jak naprawie suba, wrócę do testowego i spróbuję załatać tę ogromną wyrwę 35-80Hz. 

Hehe, ale ta akustyka to (żeby nie przeklinać) suka. Nie ignorujcie jej, bo jak będziecie mieli pecha, to będziecie do śmierci żonglować sprzętem. xD

7 minut temu, J4Z napisał:

...Ale! Jak naprawie suba, wrócę do testowego i spróbuję załatać tę ogromną wyrwę 35-80Hz. 

Tylko czy gra warta świeczki żeby pokój znowu demolować? xDD

Edytowane przez J4Z

.

Wystartuj nastepujace dwa symulatory akustyczne i popatrz na ponizsze przyklady, to zrozumiesz dlaczego z punktu widzenia problematyki dziur i peakow w zakresie basu, de facto najwazniejsze jest pozycja miejsca siedzenia a nie pozycja glosnikow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Decydujacy jest rozklad cisnienia akustycznego w pomieszczeniu, widoczny w tych kalkulator (ciemne/jasne i kolorowe strefy) i w ktorym miejscu siedzisz.

Jesli siedzisz w ciemnym albo czerwonym miejscu (maksymalny SPL), to masz peak, a jesli siedzisz w bialym albo niebieskim miejscu (minimalny SPL), to masz dziure.

IMG_5003.thumb.jpg.ea128d04851c8a45acc5761c3316efe8.jpg

IMG_5004.thumb.jpg.c9182f0dc7602383c498002c405465ea.jpg

Powyzej widac, ze ten rozklad modow i cisnien jest niezalezny od ustawienia kolumn, natomiast miejsce siedzenia decyduje o tym, w ktorej strefie cisnienia siedzisz.

Calosc nie jest prosta, ale warto zainwestowac troche czasu, by pojac te wszystkie zaleznosci.

PS
Przez ustawienie kolumn mozesz wplynac na to, w jakim stopniu pobudzasz mody, ale nie na to jak sa rozlozone w pomieszczeniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przemieszczałem miejsce kolumn jak i miejsce odsłuchu. Kalkulatorem Bartka też się bawiłem. 

Pokaz zrzut z ekranu z tego ostatecznego ustawienia kalkulatora Bartka

Ten „kolorowy“

Kalkulatorem bawiłem się, jak mnie bolało biodro i nie miałem siły latać z mikrofonem, kanapą, kolumnami. Już mi się nie chce. Wolę praktycznie działać. Wyjadę jeszcze z miejscem odsłuchu na sam środek (ustawienie jak na ostatnim Twoim ss) i zmierzę, choć wczoraj byłem już chyba blisko. 

Jak chcę Ci się bawić, masz moje wymiary. :D

Ukryta Zawartość

W sumie jak masz jakiś pomysł na ustawienie, chętnie sprawdzę, jeżeli nie będzie to kłopotliwe. Dziękuję. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Mnie sie zawsze chce „bawic“, ale co dla mnie jest wazne, to sprawdzic, w jakim stopniu te wszystkie kalkulatory pokrywaja z rzeczywistoscia czyli z realnym pomiarem. Czyli sama „zabawa“ nie wystarcza.
To mi pomaga zrozumiec zaleznosci/pomiedzy roznymi parametrami. Dlatego jestem tak bardzo zainteresowany konkretnymi pomiarami w roznych warunkach/ustawieniach u roznych forumowiczow
Btw.

Nie ustawiaj siedzenia w srodku na czerwonym polu (jak na moich ss). To tylko pogladowy obraz.

Szukaj zielonych pozycji. Czerwone sa „zle“

Koniecznie musicie czytac opis do kalkulatorow (nie tylko sie bawic )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, xajas napisał:

Nie ustawiaj siedzenia w srodku na czerwonym polu (jak na moich ss). To tylko pogladowy obraz.

Szukaj zielonych pozycji. Czerwone sa „zle“

Mam w pokoju dwie pary drzwi, okna, balkon. Muszę w nim żyć i spać. Nie ma lekko. Ustawiam tak, jak mi pozwala sytuacja, zachowując trójkąt równoboczny lub jemu bliski. 

.

• 2 tygodnie później...

Panowie , mam za kolumnami i stolikiem audio pustą ścianę. Gra mi na tyle dobrze że stwierdziłem iż pałe nic nie będę narazie robił.

Myśle teraz że przydał by się telewizor na tej pustej ścianie za sprzętem między kolumnami. 
czy powieszenie TV jakoś znacząco pogorszy akustykę ?

Telewizor odbija tak samo jak ściana więc co to za różnica. Jakbyś absorber zamienił na TV to mogłoby to mieć jakieś znaczenie. 🙂

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Telewizor odbija tak samo jak ściana więc co to za różnica. Jakbyś absorber zamienił na TV to mogłoby to mieć jakieś znaczenie. 🙂

A Pan to już zrobił sufit?

.

11 godzin temu, J4Z napisał:

A Pan to już zrobił sufit?

Sufit zrobiony ale inne tematy się jeszcze ciągną. Realistycznie patrząc testy zaczną się po AVS. Na pewno na forum wrzucę wyczerpującą aktualizację 🙂

• 3 tygodnie później...

Panowie ; mój system gra na tyle dobrze że postanowiłem zaprzestać gonienia królika 😀

Zamiast dalej ładować pieniązki w elektronike , kable pomyślałem żeby "stuningować" nieco pomieszczenie.

Czy takie ustroje powieszone na ścianie za kolumnami wniesie coś dobrego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Umieszczanie dyfuzora za kolumnami czy nawet pomiędzy nie ma żadnego sensu. (są wyjątkowe sytuacje kiedy można tak zrobić ale na 99,9% nie jest to twój przypadek). Dyfuzor w tym ustawieniu będzie pracował bardzo daleko od jego maksymalnych możliwości.

Jeżeli zaczynasz z akustyką i chcesz faktycznie z głową coś zmienić to zacząłbym od kupienia UMIK-a żeby się dowiedzieć co pomieszczeniu dolega a nie od przyklejania wątpliwej jakości dyfuzorów na chybił trafił 🙂

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Umieszczanie dyfuzora za kolumnami czy nawet pomiędzy nie ma żadnego sensu. (są wyjątkowe sytuacje kiedy można tak zrobić ale na 99,9% nie jest to twój przypadek). Dyfuzor w tym ustawieniu będzie pracował bardzo daleko od jego maksymalnych możliwości.

Jeżeli zaczynasz z akustyką i chcesz faktycznie z głową coś zmienić to zacząłbym od kupienia UMIK-a żeby się dowiedzieć co pomieszczeniu dolega a nie od przyklejania wątpliwej jakości dyfuzorów na chybił trafił 🙂

Plan też był taki żeby pomiędzy kolumnami zawiesić duży TV zamiast ustrojów. ponoć raczej nie popsuje akustyki.

Jak chcesz coś dać bez mierzenia, to lepiej dyfuzję za głowę. Jeżeli masz dostęp co najmniej 70cm między głową, a ścianą. 

Btw pochwalę się moim nowym wykresem, a co kurna!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Jak chcesz coś dać bez mierzenia, to lepiej dyfuzję za głowę. Jeżeli masz dostęp co najmniej 70cm między głową, a ścianą. 

Niestety kanapa na której słucham muzyki jest dosunięta do tylnej ściany. 

Edytowane przez Luk77
W dniu 24.10.2024 o 12:44, J4Z napisał:

Btw pochwalę się moim nowym wykresem, a co kurna!

Ukryta Zawartość

No fajnie czyżby aż tyle pomógł subofer....?.No jeszcze lekka dziura w okolicach 170hz.Pytanie czym prostowałem dsp i suboferem?.

Ukryta Zawartość

Samo dsp - petarda gamechanger

Z subem liczę, że spadek będzie dopiero przy 30hz. Mam najlepsze (imo) brzmienie, jakie kiedykolwiek miałem. Na 50 letnich "śmieciach" z Niemiec postawionych pod ścianą. xD 

dkhuEWg.jpeg

Edytowane przez J4Z

.

• 2 tygodnie później...

Witam. Może kogoś zainteresują takie rozwiazania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

@xajas 

Tak było:

Ukryta Zawartość

IMG-20250101-WA0010.thumb.jpg.9efd6d400b130c3ff7f959423fd33fb0.jpg

Tak jak zdjąłem absorbery:

IMG_20250101_212006210_HDR.thumb.jpg.c6185f033b155ceaddd21212635bd90a.jpg

IMG-20250101-WA0011.thumb.jpg.50898f913c60e023c9ddfc8cc65cfd6c.jpg

A tak jak dałem je za pułapki basowe:

IMG-20250101-WA0013.thumb.jpg.f75684f2d0d8d4ab695af1ff75f63b54.jpg

Kiedyś mówiłeś żebym pokazał. Pokazuje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

• Pokaż nowe odpowiedzi