Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam takie pytanie odnośnie akustyki: nie mam u siebie możliwości pomierzenia akustyki (brak mikrofonu, oprogramowania, etc.). Niemniej, czy na ucho można stwierdzić, czy pokój, w którym wydaje się, że nie występują podbicia okreslonych zakresów, brak dudnień, etc. ma równą odpowiedź częstotliwościową? Konkretnie, czy przy odsłuchach samplerów, jeżeli od najniższych częstotliwości (sztuczne sygnały, kontrabas, organy, fortepian) nic nie dudni, to można przyjąć, że dany pokój jest ok?

Wiem, że to b. nieprecyzyjne dane, ale osoby, które akustyką zajmują się zawodowo mają na pewno doświadczenie i mogą powiedzieć, czy to co brzmiało bez pomiarów dobrze, zazwyczaj dobrze 'brzmi' również na wykresach.

Powrót po dłuższej przerwie...

Powiem Ci tak. Mi też wydawało się że nie miałem dudnień, bo nie wychwytywałem ich uchem. Przynajmniej takich jakie by mi się w ucho rzucały. Ale jak zrobiłem pierwszy pomiar to wyszło na to, że odpowiedź pomieszczenia nie jest zbyt liniowa. Są dwa rodzaje albo i trzy. Tak się jedynie domyślam :).

-Bas dudniący wyraźnie. Taki miałem przy ustawieniu kolumn na dłuższej ścianie samemu siedząc też pod przeciwległą.

-Bas lekko zabarwiający i wydający się że nie buczy ale powoduje jakąś jednolitość brzmienia tego zakresu (takie słabo słyszalne rezonanse).

-Bas poprawny- czysty, zróżnicowany, kolorowy i głęboki :). Do takiego zmierzam. Taki słyszałem w adaptowanym pomieszczeniu i do tego na swoim sprzęcie ale nie na swoich kablach, tak więc ich wpływ też mógł to potęgować. Nie wiem, nie znam się :). A nie miałem swoich ze sobą aby to sprawdzić.

Edytowane przez jarkog

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

@romekjagoda

W każdym pomieszczeniu, w którym mamy równoległe ściany występują rezonanse (mody) własne tegoż pomieszczenia. Mody mogą być osiowe, styczne, skośne.

Tu masz link do kalkulatora, który pokazuje osiowe (axial) mody. Można orientacyjnie przyjrzeć się jak to rozkłada się w danym pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

@romekjagoda

W każdym pomieszczeniu, w którym mamy równoległe ściany występują rezonanse (mody) własne tegoż pomieszczenia. Mody mogą być osiowe, styczne, skośne.

Tu masz link do kalkulatora, który pokazuje osiowe (axial) mody. Można orientacyjnie przyjrzeć się jak to rozkłada się w danym pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Imac, dzięki. O modach wiem, to elementarz akustyczny. Niemniej, na mody mozna wpływać jednak znacząco likwidując równoległe powierzchnie plus "załamując" ściany i sufit. Po części mam to u siebie zrobione.

Co do kalkulatorów, to zaraz sprawdze tego co podrzuciłeś, ale nauczyłem sie je traktować z przymrużeniem oka. Ostatnio, kalkulator który podrzuciłeś do obliczania optymalnej pozycji kolumn w pokoju dał wyniki absurdalne. Wyliczenia powtarzałem kilkakrotnie, ale zawsze wychodziło tak samo: w pokoju o szerokości 3,4 m kalkulator zalecał ustawienie kolumn na 1,78 m od ściany tylnej... Więc wydaje mi się, że wyliczenia, zdrowy rozsądek i jednak ucho to "urządzenia" komplementarne w akustyce.

Co do tego linka to wydaje sie b. fajny i daje fajną wizualizację - dzięki!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez romekjagoda

Masz rację co do kalkulatorów - to działają różnie. W przypadku tego kalkulatora do ustawiania kolumn, autor chyba opierał się na zasadach Cardasa.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-30061100-1312200614_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

A ja mam takie pytanie odnośnie akustyki: nie mam u siebie możliwości pomierzenia akustyki (brak mikrofonu, oprogramowania, etc.). Niemniej, czy na ucho można stwierdzić, czy pokój, w którym wydaje się, że nie występują podbicia okreslonych zakresów, brak dudnień, etc. ma równą odpowiedź częstotliwościową? Konkretnie, czy przy odsłuchach samplerów, jeżeli od najniższych częstotliwości (sztuczne sygnały, kontrabas, organy, fortepian) nic nie dudni, to można przyjąć, że dany pokój jest ok?

Wiem, że to b. nieprecyzyjne dane, ale osoby, które akustyką zajmują się zawodowo mają na pewno doświadczenie i mogą powiedzieć, czy to co brzmiało bez pomiarów dobrze, zazwyczaj dobrze 'brzmi' również na wykresach.

Nie da sie tego niestety zrobić w sposób sensowny..

Na pewno nie próbowałbym podejmować po takim "pomiarze" decyzji w kwestii np. strojonych rezonatorów Helmholtz'a.

Dlatego w takiej sytuacji dobre są pułapki basowe, które działają bardziej szerokopasmowo + ew. dyfuzory. To rozwiązanie, które można w miarę bezpiecznie zastosować również bez pomiarów.

Pozdrawiam!

Nie da sie tego niestety zrobić w sposób sensowny..

Na pewno nie próbowałbym podejmować po takim "pomiarze" decyzji w kwestii np. strojonych rezonatorów Helmholtz'a.

Dlatego w takiej sytuacji dobre są pułapki basowe, które działają bardziej szerokopasmowo + ew. dyfuzory. To rozwiązanie, które można w miarę bezpiecznie zastosować również bez pomiarów.

Pozdrawiam!

Dziękuję za odpowiedzi.

Faktycznie, planować adaptację na tej podstawie chyba trudno (tylko odsłuch). Niemniej drążę temat, bo jestem na innym etapie, że tak powiem. Zrobiłem już adaptację w powiedzmy 90% mojego pokoju (10% zostawiam na dodatkowe zabiegi w przyszłosci; zbieram się by wrzucić zdjęcia i w końcu muszę to zrobić - jeśli się autor watku nie obrazi, to mogę wrzucić je w tym wątku, by usłyszeć Wasze zdanie o tym co zrobiłem; wątek Nasze ustroje to nic innego jak galeria, i tam na dyskusję merytoryczną liczyć nie można). Brzmi mi wszystko naprawdę dobrze - wiolonczele, kontrabasy, organy, fortepian - jestem naprawdę zadowolony, gdyż 'na ucho' wydaje się, że jest równo, bez podbić. Trochę na siłę szukam możliwości potwierdzenia pomiarami, że wszystko jest ok + chciałbym faktycznie mieć punkt odniesienia i wiedzieć, na co zwrócić uwage w przyszłości przy ulepszaniu. Możliwości dalszej adaptacji mam niezłe, bo pokój jest dedykowany do muzyki, więc dyfuzory jeśli konieczne mogę sobie sam zbudowac i zamontować. No problem. Chodzi o to, by w tej chwili, gdy mam w mojej opinii całkiem dobrą bazę w postaci korzystnej akustyki ogólnej pomieszczenia, działać już bardzo celowo. Obawiam się, że bez pomiarów nic więcej się nie dowiem, niemniej trochę szkoda kupowac mi mikrofon i inne gadżety tylko do jednorazowego pomiaru...

Obecnie, czuję pewien niedobór w dźwięku perkusji: stopa jest trochę mała. Ale to przypadłość raczej kolumn, które wiele basu nie dają (w planach kiedyś porządny sub diy). Ciekawe, że ilość basu zależy też od formatu - z winyla jest blisko satysfakcji/jest satysfakcja.

Obecnie, czuję pewien niedobór w dźwięku perkusji

Nie chcę prorokować, ale to może być te 10% do wykonania :). Romek, czym tłumisz poniżej 50Hz?

Nie chcę prorokować, ale to może być te 10% do wykonania :). Romek, czym tłumisz poniżej 50Hz?

Imacman, co do perkusji to ograniczeniem jest tu kolumna: mam quarter-wave (linia transmisyjna) na 13cm wooferach. Mimo, że schodzi nisko, to dużo basu nie ma. Nie ma się co oszukiwać, że 13cm głosnik odtworzy stopę perkusji.

Co do tłumienia, etc. to postaram się wrzucić dziś wieczorem zdjęcia pokoju - wtedy opiszę dokładniej co i jak. Uprzedzę Twoje pytanie - nie mam nic liczonego specjalnie na tą częstotliwość. Niemniej kompleksów też nie mam, bo podbarwień, buczenia, fal stojących przy odsłuchu samplera nie odnotowałem. Pod tym względem gra na moje niewyrobione ucho b. przyjemnie. Reszta wieczorem.

Wyliczenia powtarzałem kilkakrotnie, ale zawsze wychodziło tak samo: w pokoju o szerokości 3,4 m kalkulator zalecał ustawienie kolumn na 1,78 m od ściany tylnej...

A co w tym dziwnego?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A co w tym dziwnego?

Less dla mnie to dziwne: kolumny dalej niz w polowie pomieszczenia; przy zachowaniu odleglosci od tylnej sciany powiedzmy te 50 cm od lini kolumn do miejsca odsluchu jest 1m. Dla mnie to malo i po prostu niekomfortowo mi sie slucha w tych warunkach z kolumnami na twarzy.

Super, czekamy na zdjęcia i opis.

Marku, pozwolisz, ze jutro rano wrzuce zdjecia. W tej chwili siedze i nie moge sie oderwac: zainstalowalem nowa wkladke do gramiaka i odsluchuje nowych nabytkow na czarnym placku, ktore czekaly wlasnie na nowa igle.

Na ta chwile moge powiedziec: moje problemy z perkusja raportowalem chyba jednak troche pod wplywem chwili, sluchajac Trio Andrzeja Jagodzinskiego. W tej chwili slucham '7th symphony' Apocalipciki na winylu i albo to nosnik, albo realizacja, ale perkusja wymiata tak, ze naprawde nie mam pytan. A wszystko to mimo niskiej glosnosci (pozno jest).

Pozdrawiam i do jutra rana.

Less dla mnie to dziwne: kolumny dalej niz w polowie pomieszczenia; przy zachowaniu odleglosci od tylnej sciany powiedzmy te 50 cm od lini kolumn do miejsca odsluchu jest 1m. Dla mnie to malo i po prostu niekomfortowo mi sie slucha w tych warunkach z kolumnami na twarzy.

Tak to faktycznie mało komfortowo.

Myślałem, ze szerokość pomieszczenia to krótsza ściana, na której stoją kolumny. Pozostawałaby długość zwykle większa od szerokości, wtedy odległości byłyby bardziej komfortowe.

Less is more

romekjagoda

Nie żebym był uszczypliwy ale mam wrażenie, iż występuje u Ciebie raczej problem z obsługą tego kalkulatora. Jeśli ustawiłeś że szerokość pomieszczenia to 340 to nie wyjdzie Ci nigdy odległość od ściany za kolumnami do ich frontu 178 cm bo wychodzi 152. Chyba że wpisałeś 400 cm na szerokość pokoju to wtedy wychodzi 178 cm więc doprecyzuj...

Przy zakładanej szerokości pomieszczenia 340 cm nigdy nie będziesz siedział dalej od zestawu jak 130 cm. Bo wyznacza to kolego szerokość pokoju i chodzi o to by akustycznie pomieszczenie wpływało jak najmniej. Podstawowa zasada że masz tworzyć z kolumnami trójkąt równoboczny. Więc przy odpowiedniej odległości kolumn, od ścian bocznych, wchodzi baza stereo około 150 cm od której siedzisz 130 cm nie zależnie jak długi masz pokój.

No i zwróć uwagę że to jest kalkulator do ustawiania kolumn wzdłuż ściany krótszej a nie dłuższej. Jeśli ma być na ścianie dłuższej używasz innego kalkulatora. Więc nie jest to nic nienormalnego co podaje kalkulator. Jest to kwestia twojego przyzwyczajenia. No i na przyszłość jak byś był bardziej dokładny w podawaniu wymiarów wiele by to ułatwiło.

Pozdrawiam Arczi

Edytowane przez arczi87

Zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia mojego pokoju. Muszę zastrzec, że:

- mam opory, bo nijak pasuje to do zakładki hi-end, niemniej wątek jest merytoryczny i wartościowy i chętnie usłyszę słowa krytyki odnośnie tego co zrobiłem źle;

- pokój jest nieskończony jeszcze: Brakuje żaluzji w oknach (na razie i tak są załsonięte do odsłuchów), mam przygotowaną osobną linię elektryczną do tablicy, doprowadzoną już do pokoju, ale jeszcze nie podłączoną do tablicy.

A więc tak:

1) pokój ma wymiary 340 cm x 410 cm, wys 250 cm;

2) na podłodze jest gruba wykładzina, pod nią pianomat 10mm; wykładzina jest na tyle gruba i włochata, że gdy upadnie śrubka albo jakiś taki mały przedmiot to się go raczej nie dojrzy - można tylko macać i na czuja go wyciągać :)

3) główne ustroje akustyczne w pokoju to:

a) ściana z kamienia elewacyjnego, wymurowanego na konstrukcji z profili metalowych, na to mdf 18mm, na to k-g 12.5mm. Boki odsunięte od ściany głównej o ok. 24cm; za wysuniętymi bokami przestrzeń wypełniona mniej więcej w połowie wełną mineralną, pozostała wolna przestrzeń zagospodarowana kołkami prostopadłymi łączącymi ścianki z główną ścianą budynku - daje to wzmocnienie i sztywność wysuniętym ściankom, zapobiega falom stojącym i efektowi pudła rezonansowego za ściankami

b) ścianka z wyciętym i podświetlonym wzorem za miejscem odsłuchowym: na profilach metalowych, mdf 18mm, obity pianomatem 10mm i welurem

c) sufit opuszczony - pomyślany jako przedłużenie ścianki z punktu b (na zdjęciu trudno to widać ze względu na ograniczenia sprzętowe przy robieniu zdjęć - brak rybiego oka); sufit z płyt k-g 12,5mm, gęsto mocowanych do sufitu właściwego, opuszczony 0 17cm względem sufitu właściwego; obity pianką akustyczną i welurem; wymiary 155 cm (szer) x 230 cm (długość).

Poza tym, reszta jak widać na zdjęciach. Antyramy powieszone w odległości ok. 8 cm od ściany, podklejone z tyłu pianomatem.

Pokój wykonany zupełnie samodzielnie, bez pomiarów akustycznych.

Jak słucha się tam muzyki?

- trudno ocenić jednoznacznie, czy to wpływ tylko akustyki, ale muzyka brzmi znakomicie; przy testowaniu samplerem nie zauważyłem żadnych zaników określonego pasma, buczenia, dudnienia, czy fal stojących. Oczywiście trudno określić mi autorytatywnie, czy któreś pasmo nie jest wyeksponowane, podkolorowane, niemniej nie mam żadnego dyskomfortu i nie zauwazyłem dotąd problemów w tym względzie;

- muzyka brzmi także b. szczegółowo - detale są dobrze słyszalne nawet przy niewielkich głośnościach;

- rozmowa brzmi b. przyjemnie, ludzki głos naturalnie;

- gdy się tam wchodzi czuć zupełnie inną akustykę niż w pozostałych pomieszczeniach - żona powiedziała 'tu jest tak cicho jak się wchodzi', więc pomieszczenie jest na pewno lepiej wytłumione niż pozostałe;

- zauważyłem ciekawe zjawisko: producent moich kolumn podaje, że schodzą one do 40Hz; podczas odsłuchów wyraźnie i b. dobrze słychać pasmo już od 33Hz bez spadku ciśnienia o owe magiczne 3dB (na ucho - ponownie to podkreślam); albo fantazjuję, albo być może istnieje tu jakiś związek z akustyką pomieszczenia (?).

Na razie to tyle. W przypadku pytań chętnie odpowiem, co i jak.

Czekam na Waszą krytykę i sugestie co możnaby poprawić, dopracować. Choć zaznaczę, że wielkich zmian już nie planuję (dopiero skończyłem remont i mam serdecznie dosyć :) ).

romekjagoda

Nie żebym był uszczypliwy ale mam wrażenie, iż występuje u Ciebie raczej problem z obsługą tego kalkulatora. Jeśli ustawiłeś że szerokość pomieszczenia to 340 to nie wyjdzie Ci nigdy odległość od ściany za kolumnami do ich frontu 178 cm bo wychodzi 152. Chyba że wpisałeś 400 cm na szerokość pokoju to wtedy wychodzi 178 cm więc doprecyzuj...

Przy zakładanej szerokości pomieszczenia 340 cm nigdy nie będziesz siedział dalej od zestawu jak 130 cm. Bo wyznacza to kolego szerokość pokoju i chodzi o to by akustycznie pomieszczenie wpływało jak najmniej. Podstawowa zasada że masz tworzyć z kolumnami trójkąt równoboczny. Więc przy odpowiedniej odległości kolumn, od ścian bocznych, wchodzi baza stereo około 150 cm od której siedzisz 130 cm nie zależnie jak długi masz pokój.

No i zwróć uwagę że to jest kalkulator do ustawiania kolumn wzdłuż ściany krótszej a nie dłuższej. Jeśli ma być na ścianie dłuższej używasz innego kalkulatora. Więc nie jest to nic nienormalnego co podaje kalkulator. Jest to kwestia twojego przyzwyczajenia. No i na przyszłość jak byś był bardziej dokładny w podawaniu wymiarów wiele by to ułatwiło.

Pozdrawiam Arczi

Arczi, być może, że coś pomieszałem, ale jeśli tak, to nadal nie wiem co. Oto zrzut kalkulacji tym programem.

Co do zasady trójkąta równobocznego to podstawy, a o tym myślałem, że w tym wątku nie trzeba w ogóle dysktować. Jak dla mnie, w pokoju o długości (zgodnie z nomenklaturą poniżej wklejonego zrzutu) 340 cm ustawienie kolumn o 183 cm od ściany tylnej jest niekomfortowe. Być może musze się do tego jeszcze przekonać, ale mam po prostu dyskomfort psychiczny, że siedzę z twarza na kolumnach. Do tego brakuje jednak dystansu do ściany za miejscem odsłuchowym. No chyba, że czegoś tu nie kumam.

Ukryta Zawartość

post-14054-0-66745100-1312362350_thumb.jpg

post-14054-0-53863500-1312362365_thumb.jpg

post-14054-0-58725000-1312362466_thumb.jpg

post-14054-0-60711000-1312362517_thumb.jpg

post-14054-0-35451200-1312362546_thumb.jpg

post-14054-0-34925600-1312362566_thumb.jpg

post-14054-0-37221100-1312362624_thumb.jpg

post-14054-0-46602900-1312363063_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsza sprawa używasz nie tego kalkulatora :). Czyli tak jak mówiłem na stronie są dwa kalkulatory ten którego używasz służy do ustawiania kolumn na krótszej ścianie. Zaś Ty ustawiasz na dłuższej więc trzeba użyć innego. Jeśli ang stanowi problem polecam www.translate.google.pl korzystam przy różnych dziwnych językach i pomaga.

Pomieszczenie przyjemne, łupek na ścianie ze względu na swój bardzo nieregularny kształt jest tutaj na plus. No i wnęka pomiędzy kolumnami też. Myślę że na obecną chwilę na ucho nie ma co zmieniać. To że kolumny grają niżej to może być zarówno room gain jak i nie wyczuwalny przez Ciebie spadek bo ludzie mają przy niskich częstotliwościach problem usłyszeć -15 dB ale to fizjologia ludzkiego słuchu. Więc się nie przejmuj dużo bardziej uciążliwa jest kwestia pogłosu. Jak Ci np bas za długo wybrzmiewa ale u Ciebie sugerujesz nie ma z tym problemu.

A tutaj masz linka do poprawnego kalkulatora

Ukryta Zawartość

No i przy wprowadzeniu twoich wymiarów i szerokości bazy 200 cm wyniki są prawie identyczne :) więc zrobiłeś dobrze. No ale bez pomocy kalkulatora bo użyłeś nie tego co trzeba :).

Ukryta Zawartość

Pierwsza sprawa używasz nie tego kalkulatora :). Czyli tak jak mówiłem na stronie są dwa kalkulatory ten którego używasz służy do ustawiania kolumn na krótszej ścianie. Zaś Ty ustawiasz na dłuższej więc trzeba użyć innego. Jeśli ang stanowi problem polecam www.translate.google.pl korzystam przy różnych dziwnych językach i pomaga.

Pomieszczenie przyjemne, łupek na ścianie ze względu na swój bardzo nieregularny kształt jest tutaj na plus. No i wnęka pomiędzy kolumnami też. Myślę że na obecną chwilę na ucho nie ma co zmieniać. To że kolumny grają niżej to może być zarówno room gain jak i nie wyczuwalny przez Ciebie spadek bo ludzie mają przy niskich częstotliwościach problem usłyszeć -15 dB ale to fizjologia ludzkiego słuchu. Więc się nie przejmuj dużo bardziej uciążliwa jest kwestia pogłosu. Jak Ci np bas za długo wybrzmiewa ale u Ciebie sugerujesz nie ma z tym problemu.

A tutaj masz linka do poprawnego kalkulatora

Ukryta Zawartość

No i przy wprowadzeniu twoich wymiarów i szerokości bazy 200 cm wyniki są prawie identyczne :) więc zrobiłeś dobrze. No ale bez pomocy kalkulatora bo użyłeś nie tego co trzeba :).

Arczi, dzięki za link do poprawnego kalkulatora. Angielski nie stanowi żadnego problemu, tylko, że po prostu nie widziałem linku do tego kalkulatora - także dzięki za naprowadzenie. Swoją drogą ciekawe to, bo przecież z wymiarów jakie wprowadziłem w pierwszym kalkulatorze powinno wyjsć dokładnie to samo, co w drugim... Wszak oba są 'for rectangular room'.

Co do pogłosu, to nie występuje - mogę grać głośno i bas wygasza się tak jak powininen - pełna kontrola (to zasluga też wzmocnienia i kolumn - kolumny nie dają b. dużo basu, niemniej przynajmniej te deklarowane 40Hz, a słyszalne 33Hz na pewno).

Ukryta Zawartość

Wszak oba są 'for rectangular room

Prostokąty bywają wszak różne, nie mówiąc o możliwościach ustawienia sprzętu w nich.

To nie kwadraty.

Less is more

Prostokąty bywają wszak różne, nie mówiąc o możliwościach ustawienia sprzętu w nich.

To nie kwadraty.

No to chyba oczywiste. Chodzi mi o to, że w jednym kalkulatorze możesz podać wymiary z drugiego zamieniając szerokość na długość w zależności na której ścianie stoją kolumny. Wydawało mi sie to oczywiste, ale prawdopodobnie nie jest tak prosto. Stąd różne wyniki.

@Romku - super pokój - kamienie wyglądają zjawiskowo. Coś a'la pierwszy utwór z płyty Caverna Magica Andreasa Vollenweidera :). Fajnie, że jesteś zadowolony z własnoręcznie wykonanej adaptacji - o to właśnie chodzi.

Ja bym pokusił się jednak o amatorski pomiar :). Z jakiej części Polski jesteś?

P.S.

Pochwal się proszę jaka wkładka zawitała w twoje szlifierce do asfaltów? :)

@Romku - super pokój - kamienie wyglądają zjawiskowo. Coś a'la pierwszy utwór z płyty Caverna Magica Andreasa Vollenweidera :). Fajnie, że jesteś zadowolony z własnoręcznie wykonanej adaptacji - o to właśnie chodzi.

Ja bym pokusił się jednak o amatorski pomiar :). Z jakiej części Polski jesteś?

P.S.

Pochwal się proszę jaka wkładka zawitała w twoje szlifierce do asfaltów? :)

Marek, dzieki za zyczliwe slowa.

Satysfakcja jest duza, chocby nawet na wykresach pojawily sie jakies wybryki.

Co do pomiaru, to bez zakupu sprzetu bedzie to niemozliwe - mieszkam w Belgii, znajomych audiofilow nie mam. Sam chetnie bym ten pokoj pomierzyl, ale na razie sie po prostu nie zapowiada. Choc nie mowie nie - bo byloby to napewno pouczajace.

Co do wkladki to wczoraj zainstalowalem Ortofona 2m red - skok jakosciowy w porownaniu do poprzedniego numarka jest niesamowity. Problem perkusji, o ktorym wczesniej pisalem zniknal bez sladu :) az do wlaczenia CDeka (mimo, ze z V-dac).

Co do wkladki to wczoraj zainstalowalem Ortofona 2m red - skok jakosciowy w porownaniu do poprzedniego numarka jest niesamowity. Problem perkusji, o ktorym wczesniej pisalem zniknal bez sladu :) az do wlaczenia CDeka (mimo, ze z V-dac).

Właśnie stoję przed decyzją zakupu wkładki do swojego Thorensa. Ciekawe jak u mnie to wpłynie na brzmienie systemu.

Pozdrawiam i dziękuję za informację.

Właśnie stoję przed decyzją zakupu wkładki do swojego Thorensa. Ciekawe jak u mnie to wpłynie na brzmienie systemu.

Pozdrawiam i dziękuję za informację.

Marek, mnie b. pomogl Yul, Waluch, Tomasz_Pianista i kilku innych kolegow z zakladki Analog. Thorens jest popularny wiec napewno znajdziesz sprawdzone zestawienia z Twoim ramieniem (to podobno najwazniejsze by dobrac podatnosc wkladki do ciezaru ramienia). Powodzenia!

Marek, mnie b. pomogl Yul, Waluch, Tomasz_Pianista i kilku innych kolegow z zakladki Analog. Thorens jest popularny wiec napewno znajdziesz sprawdzone zestawienia z Twoim ramieniem (to podobno najwazniejsze by dobrac podatnosc wkladki do ciezaru ramienia). Powodzenia!

Romku, dziękuję za informację. Popytam

Pozdrawiam

Co sadzicie o wyłożeniu małego pomieszczenia 15m² konkretnie trzech ścian całkowicie gąbką falistą?

Przepraszam, co chcesz tym osiągnąć?

Dla osób niezorientowanych w intencjach Artona: tego użytkownika nie interesuje akustyka, on nie ma o niej bladego pojęcia. Chodzi o dowalenie Staremu Audiofilowi w jakichś personalnych utarczkach. Nie warto karmić trolla.

Dla osób niezorientowanych w intencjach Artona: tego użytkownika nie interesuje akustyka, on nie ma o niej bladego pojęcia. Chodzi o dowalenie Staremu Audiofilowi w jakichś personalnych utarczkach. Nie warto karmić trolla.

Nie ciebie prosiłem o odpowiedź. Masz osobiste uprzedzenia? Tu się liczy prawda o akustyce i o nią pytam. Ty się możesz nie wypowiadać. Już zdążyłeś w nienajlepszy sposób pokazać co potrafisz. A teraz dodatkowo słoma z butów wychodzi.

Dowiedzieć się o spodziewanie efekty. Zakłócenie proporcji dźwięków odbitych do bezpośrednich. Czy możliwe jest powstanie zbyt wytłumionej akustyki i tym samym martwego dźwięku. Co to w praktyce oznacza?

• Pokaż nowe odpowiedzi