Skocz do zawartości
IGNORED

jaka antena do radia?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu forum rozbolała mnie głowa. Na dodatek, jako typowy "humanista" zrozumiałem piąte przez dziesiąte.

A tunerek czeka. Denon 767. Antenki brak, nawet tego drucika zwykłego. Szukałem czegoś takiego w sklepach ale ni ma :( Na allegro znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś to jest warte? Musicie wiedzieć, że mieszkam w bloku, stolarka plastykowa wyklucza jakiekolwiek kable na zewnątrz czy monotowanie anteny na dachu. Potrzeba mi coś "do srodka".

A więc wszyscy tunerowcy, plizzzzzz!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23080-jaka-antena-do-radia/

Owszem słuchamy, aczkolwiek(na pralke se przyklej) :)) ja osobiście preferuję antenę zewnętrzną, ponieważ gwarantuję najlepszy odbiór. Jeżeli nie możesz sobie pozwolić sobie na taką opcje, to faktycznie pozostaje coś takiego jak podałeś w linku, z tym że tutaj mają sporo taniej :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Antena ze wzmacniaczem to akurat najgorszy wybór. Owszem, bywa, że ładnie wygląda ale z sygnałem to robi już bardzo nieladne rzeczy. Opinia wszystkich, którzy mieli z tym doczynienia jest zgodna. Jeśli masz kablówkę - to skorzystaj! Będzie stanowczo lepiej. A najlepsza będzie antena zewnętrzna i tak bardzo się nad tym plastikiem nie lituj.

Sek w tym, że to nie moje okna... Mam rozumiec, że wzmacniacz zakłóca sygnał? Widziałem jeszcze antenę drucianą, rozpinaną na ścianie w kształcie litery T, ot takie wynalazki.

Dzięki za re, pośledzę watek to się czegoś nauczę może.

Pzdr!

Jesli chcesz czysty sygnał, to uzyskasz go tylko z "gołej' anteny. Wzmocnienie (a właściwie zysk) uzyskasz rozbudowując antenę (dodając reflektory i direktory). Wzmacniacz antenowy wzmacnia sygnał ale i w tym samym stopniu zakłócenia, zwłaszcza gdy nie jest dobrze skonstruowany (a w 99% nie jest). Taka antena jaką proponujesz moze być dobra pod warunkiem, że mieszkasz naprawdę blisko nadajników radiowych i masz korzystne otoczenie - nadajnik niczym nie "zasłonięty", nie mieszkasz na betonowym osiedlu, w dolinie itp.

a studiowałeś ten wątek?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są przecież takie przejściówki przez okno dla kabla antenowego, jest to to płaskie, że nawet dobrze spasowane okno się normalnie zamknie. Wygląda to jak mały gumowy balonika(taki bez powietrza w środku, rzecz jasna) ze złączkami na kabel po obu stronach. Do kupienie w MM lub sklepie z osprzętem antenowym. Koszt około 10zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano przyznam, że nie wiedziałem o takich dzingsach to przepuszczenia kabla przez okno. skoro juz tyle o sobie, to wyznam, że mieszkam w małym bloku, we wspólnocie mieszkaniowej, niedawno ocieplonym, wiec odpada wszelkie wiercenie i montowanie czegokolwiek na ścianie budynku. A wiec tylko od srodka antena, lub może na dachu? ale wtedy musze kombinowac z wpuszczeniem kabla do mieszkania, trochę kicha bo jakos nie chce mieszać w przewodzie wentylacyjnym...

Ktos podpowiedział kablówka, mam gniazdo, z tego co wiem, to wymaga to specjalnego kabla i chyba tłumika, czy sie mylę?

Antena zewnetrzna była by super ale to jak sie gdzieś ruszę w innę miejsce.

bojaco => zapomnij o dobrym dźwięku z tunera bez dobrej anteny zewnętrznej i to w miarę wysoko umieszczonej. Antena pokojowa to degradacja nawet bardzo dobrego tunera, wim bo sam sprawdziłem ;-)

> bojaco

Masz kablówke - to spróbuj najpierw z kablówką. Do tego zima i nie czas na prace budowlane :-(

Najpierw sprawdź, czy Twoja kablówka ma pakiet programów radiowych. Jeśli to kablówka, to ma prawie na pewno. Jeśli to antena zbiorcza (np. AZART) to nie zawsze. Zapytaj. Gniazdko antenowe powinno mieć dwa wejścia. Jedno wejście na telewizor, drugie na radio. To tak zwany separator, wymagany w instalacji. Podłączasz się do tego radiowego. na 99,9% jeśli jest, to jest to gniazdo anteny 75 Ohm. I tym podłączasz do radia.

Tłumik nie zawsze jest potrzebny ale jeśli jest, to nie taka wielka inwestycja. Ja dałem 8 złotych.

Sprawdź i napisz, jak to jest u Ciebie.

• 1 rok później...

To ja mam pytanie... Jak podłączyć 75 ohm antenę z kablówki (Aster) do takiego gniazda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.