Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do 200 zł

Rambo

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o podpowiedź jakie kupić kolumny z "drugiej ręki" do 200 lub nieco więcej zł. To musi być do niewielkiego pokoju do pracy ok 15 m2. Zasilać to będzie Radmor 5102. Proszę się tylko nie śmiać, bo mam lepszy sprzęt ale ten po prostu bardzo lubię i jest przerobiony więc ma lepszą szczegółowość a nadto jak mu bozia dała jest baaaardzo muzykalny. Kolumny wyobrażam sobie jako podstawkowe i w miarę najlepsze w stosunku do ceny. Czekam więc na wskazówki.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/23089-jakie-kolumny-do-200-z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak się uprzesz to i na podstawkach postawisz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki chłopaki za sugestie :) Myślę, że coś takiego jak Marantz byłoby dobre. Kody też są ok do takiego rodzaju sprzętu. Tomektoon - miałem te kolumny i oddałem kiedyś koledze ze względu na rozmiary i już niedzisiejsze brzmienie. Kolega jest zadowolony bo nic nie miał ale ma też niezłe ucho i narzeka nieco na brzmienie w niektórych zakresach. Kiedyś na pewno były atrakcyjne ale nie chcę być aż takim kustoszem a ponadto pokój jest za mały ;).

Pozdrawiam

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Polaris - robi zdaje się na Tesli. Porządne głośniki na kolumny do taniego sprzętu! Znam ich zalety i wady. Jak na cenę np. woofera (ARN 150) ok 35 zł, to niezły wynik. Trudno te głośniki porównywać np. z Vifą, ale to przecież nie ta półka. Zdecydowanie lepsze od STX lub Alpharda. na niekorzyść przemawia spory rozrzut parametrów poszczególnych egzemplarzy, mankamenty w przenoszeniu - różne w zależności od typu głośnika. W słynnym ARN 150 jest to nierstety mało szczegółowa średnica. Ale za tą cenę..... dobra rzecz.

McGyver - koniec z tym , bo sprzedałem sprzęt pomiarowy i mam już spokój z budową kolumn ;) Pozyskane zaś do byudowy kolumn elektronarzędzia wykorzystam teraz do nowego hobby - renowacji i odbudowy zabytkowych mebli ;)

Mam jednak dużo szacunku dla ludzi, którzy próbują i potrafią zrobić dobre kolumny, bo to jedna z trudniejszych rzeczy mimo, że na pozór wydaje się być dość prosta.

Tak Rambo racja... szkoda że sie poddałeś,pamiętam Cię jeszcze ze "starych czasów" gdzie ludzie na forach mieli jeszcze jakiś olej w głowie jeśli chodzi o DIY kolumnowe (choć teraz też mają oczywiście :P,ale nie mają coponiektórzy głowy do budowy kolumn) . Pewnie miałeś dosyć już SW ;) ,ps. niesłyszałeś coś przypadkiem czemu strona akustyk.com stoi w miejscu, i czy niewiesz gdzie się Misieq z Akkusa podział ?

gipsy2 - nie można robić wszystkiego DIY. Budowa kolumn to b. dużo czasu spędzonego na pomiarach i wiecznym strojeniu zwrotnicy, doborze głośników, bo może inny zagra w danym układzie lepiej itd. Wiem jak trzeba by było do tego podejść profesjonalnie i dlatego przy mojej profesji i co za tym idzie braku czasu, nie mam szans :).

Sprzęt się kurzył, więc pomyślałem, że niech ktoś inny będzie miał uciechę. Przygoda jednak była przednia bo szła od budowy przyrządów, tłumaczenia podręcznika po gotowy wyrób. Na akkusa dawno nie zaglądałem.

stryjek - to dobre posunięcie, ale sam wiesz że trudno dostać takowe i to w dobrym stanie, ale pomysł ok!!!

Czasem pojawiają się na Allegro. Jednak jaki jest ich stan oczywiście nie wiadomo. Niedawno były wystawiane 650 za 300 zł i nie poszły. Tu masz link do tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może sprzedający jeszcze jest w ich posiadaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kiedyś miałem i miło wspominam :-)

Ukryta Zawartość

123... test

->Rambo

To nie jest szczyt techniki ale myślę , że za tę cenę i do tego , co potrzebujesz to całkiem niezła propozycja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->Rambo, a może któreś z tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki chłopaki za pomoc. Najchętniej sprawdziłby koncepcję stryjka, choć to 200 X 2 :)

Temat już rozpracowany :)

rambo

Dobrze ze podjąłeś szybką decyzję której nie bedziesz załował. Znikły na moich oczach :) . Jest pare osób które miały na nie chrapke ale spózniły się z odebraniem moich maili . Nie wiem jak z Radmorem zagrają ale testowałem je w wielu systemach których mam sporo i bardzo pozytywne wrarzenia . Myślę że je polubisz ;) pozdrawiam

w moim układzie wyobrażam sobie połączenie z JA220 (po zmianie zasilania, elektrolitów i wywaleniu gadżetów) lub jeszcze innym ....;). Massimo też dobrze o nich mówił, pozdrawiam:)

Fakt ja-220 bedzie dobry do nich . Jak dobrze go się zrobi dedykując tylko pod te kolumny i cd , będzie lepszy od V1700 oryginału . Dlatego nie zgadzam się z opinią ze tuning psuje dzwiek w tych konfiguracjach polecanych przez Massimo . Mam ich sporo i robiłem przesłuchania w róznych konfiguracjach .

Przykładow mam troche do box 1500a proffesinal znalazłem wzmacniacz który w oryginale gra ciekawiej od proponowanych modeli Grundiga . Dlatego trzymam też wersje oryginalne żeby w prosty sposób to pokazać że modyfikacja z wyczuciem nie szkodzi dobremu dzwiękowi które mają te systemy a służy jedynie pogłebieniu pozytywnych cech . Równiez mozna znaleśc inne konstrukcje i firmy które tez będą grały dobrze z tymi kolumnami . Kolumny są udaną konstrukcją i dobrze dobrana elektronika da efekty tak jak z Radmorami ls30 które z dobranym sytemie są nadal perwszymi skrzypcami . Zgadzam sie ze nie jest to łatwe i tanie ale jestem cierpliwy i systematycznie przeczesuje te kontrukcje z najlepszego okresu audio :) Szykuje na przyszły rok dział "systemy " i tam bedzie widac jak mają się wybrane systemy w wersjach oryginalnych do modyfikowanych i głepiej podejmę temat dopasownia systemu i role DIY w tym problemie . Oczywiście otwrzazce cd sa moim podstawowym zainteresowaniem . Dodanie lepszej przestrzeni , powietrza i głębi przy zachowaniu barwy i ciepła systemu nie szkodzi w delektowaniu sie muzyką godzinami :) czego Tobie i Wszystkim forumowiczom życzę na nadchodzące Świeta Bożego Narodzenia , Wszystkiego Dobrego !

Greg, również Tobie życzę Wesołych Świąt oraz dalszych sukcesów w tuningu i propagowaniu dobrych konstrukcji (jakby nie patrzeć Twój wkład jest duży i trwały!). Kiedy przyjdzie do mnie ja220 i zapoznam się z jego konstrukcją pozwolę sobie przesłać maila ze spostrzeżeniami. Będzie też chyba ponadto inny klocek z "dobrego okresu audio", którego nie ma jeszcze na Twojej stronie.... :)

Ps. Massimo może i przesadza ze swoim podejściem, ale cenię go, bo wskazał na co zwracać uwagę, choć musiałem sam się wysilić, pomyśleć i rozebrać killka konstrukcji i jeszcze wszystkiego nie wiem .... :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.