Skocz do zawartości
IGNORED

Jesli nie AA Dione - to co innego :(

Michal G

Rekomendowane odpowiedzi

w zwiazku z zupelnie nie planowanym przyplywem gotowki chce jak najszybciej zmienic swoje tymczasowe Tonsile Maestro 70 (oddam po 100zl/szt ;) ) - i szukam jakis podstawek kolo 1000-1200zl. Myslalem wpierw HandMade, ale McGyver nie odpowiada na maile, a prosic sie nie bede. Pozniej o EVO ONE, ale podobno wymagaja dobrego zrodla, a ja mam od dzis Denona PMA-720 - mialem wybor - kupic dobry wzmak i zostac przy maestro, albo jakikolwiek wzmak i niezle kolumny :) Nastepna mysl to Paradigmy, ale z Danonem to chyba nie za dobry duet. Najbardziej by mi pasowaly AA Dione, ale niestety - nie ten kolor - kolulumny musza byc albo czarne albo cos ala brzoza, klon - wymog zony, nie do przeforsowania. Jakies pomysly ??

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/23295-jesli-nie-aa-dione-to-co-innego/

->Michal G

Skoro dźwiękowo odpowiadają Ci Diony (słuchałem i też mi się b. podobały) a problemem jest tylko kolor, to pogadaj z panami z AudioAcadeny o wykonaniu wersji kolorystycznej tych monitorów zgodnej z gustami małżonki ;-D

Poza tym uważam, że calvados proponowany przez AA dla Dione jest b. ładny, aczkolwiek fotka jest nieduża ;-)

W sumie to masz racje, fajnie by bylo - swieta ida, mogliby mi zrobic prezent. Calvadosy tez mi sie podobaja, ale mamy meble w innej tonacji i nie przejdzie i juz. Zreszta dzieki temu, ze Tonsile tez sa nie w tym kolorze co potrzeba to moja propozycja ich zmiany spotkala sie z szybka akceptacja, wytycznymi odnosnie nowych kloumn i blogoslawienstwem ;)

Pozdrawiam

-> Michal G

No to idź za ciosem i kupuj AA Dione ;-) A jak opiszesz swój "kolorystyczny" problem panom z AA, myślę, że powinni to zrozumieć ;-D Mo chyba, że skrzynki do Dionów są produkowane tylko w jednym kolorze, ale tego nie wiem...

Witam!

Ja kończę teraz podstawkowce... zbudowane na Aurum Cantus 130MKII, moim zdaniem w tej cenie wybitny głośnik, szokujący ilością basu z tak małej membrany! średnicy nie trzeba opisywać, jest świetna, Aurum Cantus Stosuje go na średnich tonach w topowej konstrukcji za około 9k $ , na wysokich tonach jest Vifa DX25. Jestem na etapie wykańczania stolarki czyli oklejania frezów forirem, zwrotnica też się robi. Posiadam do nich standy z litego dębu robione wzorniczo pod te właśnie monitorki.

Więcej info, oraz zdjęcia przesle na maila.

Kontakt do mnie

[email protected]

Jezeli juz poruszylismy temat Dione...

Jak sadzicie, jak te podstawkowce plasuja sie w otoczeniu takim, jak Dynaudio Audience 42/52 lub B&W 602 S3??? Chodzi mi glownie o kontrole basu i zrownowazenie pasma + mikrodetale.

Z jakim wzmacniaczem Dione zagraja odpowiednio? Czy Denon (np. PMA-980R lub Michala PMA-720) zagra z tymi monitorami w sposob odpowiedni?

Pozdrawiam,

Lete

B&W 602 to moim zdaniem dobre kolumny w swojej cenie (w cenie aktualnej tj. 1400pln za nowki mozna nawet dodac gwiazdke wiecej w kategorii J/C). Niemniej kontrola basu wlasnie jest ich najslabszym punktem - mozna to czesciowo zlagodzic poteznym piecem. No i absolutnie unikac zblizania ich do scian, co wlasciwie jest prawda ogolna. Reszty kolumn nie znam.

Ja za to nie polecam 602,bo sam je miałęm przez kilkanaście miesięcy.Kontrolę basu załatwi odpowiednie wytłumienie pomieszczenia ale problemem tych kolumn są wysokie tony - nie da się ich słuchać, metalowa kopułka wyciska krew z uszu. Niedawno kupiłem za 300 stare Tannoy 605 - poprzednik Mercury m2 no i niestety B&W poszły w odstawkę - ich muzykalność i przyjemność słuchania nie dorasta do pięt Tannoyom.A muzyka jakiej słucham jak w o mnie.

>qrczak

Odnosnie B&W 602 S3 to jezeli chodzi o wysokie tony mam troszke inne zdanie. Nie wiem na czym sluchales i na jakim kablu, ale u mnie akurat w gornych rejestrach te kolumny sa zdecydowanie bardzo dobre - dzwiek jest klarowny, przestrzenny, moglbym pokusic sie o stwierdzenie "anielski" i aksamitny. Nie zauwazylem, aby byl meczacy. Sluchalem na przewodzie srebrzonym Nakamichi. Na czystej miedzi Audionova Moonwalk BiWire bylo wiecej basu, a gora rzeczywiscie ostrzejsza i mniej przyjemna, z wieksza iloscia "dziur" i "porowatoscia" brzmienia. Moze to zatem kwestia kabelkow, bo u mnie ta kopulka Nautilius ma status "reference" jezeli chodzi o porownania, ktore dokonuje w kontekscie sprawdzania innych kolumn.

Pozdrawiam,

Lete

odnosnie b&w - koles rozbawil mnie do lez ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z opinia Lete sie zgadzam, z jego receptami nie :) Po prostu trzeba je dobrze ustawic i napedzic: to tylko tyle i az tyle. Przesiadlem sie na 602 z Tannoyow M2, nie zalowalem decyzji. Troche dluzej dobieralem wzmacniacz, wszystko masz w "Opiniach".

Ejze Michal, co tu takiego strasznie smiesznego? Normalny, allegrowski marketing i tyla. Co mial na pisac, ze sobie lukarowcy z ust do ust powtarzaja, ze Bowersy sa chirurgicznie ostre? Fakt, powtarzaja sobie i gorsze bzdety.

Michal, a myslales o ogolnie wychwalanych pod niebiosa tutaj... monitorach AE Evo One? ;-)

Ja sluchalem ich w konfrontacji z nieco drozszymi JM Lab i jakos mi Evo nie "przypasowaly", ale moze to wina warunkow odsluchowych (duzy pokoj 30m, wysoki na 4m - przerobiony pawilon handlowy).

Moze posluchaj tych malenstw, bo podobno do normalnego mieszkania sa jak trzeba...

Pozdrawiam,

Lete

Hmmm. Sprawa wygląda tak, że możemy zrobić inny kolor, ale przyznaje, że nie jest mi to na rękę, bo trzeba odrywać stolarza od innej roboty. Po drugie, kolumny były by dobiero w styczniu i po trzecie, kosztowały by 1800zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) heh,tu tez niezła cena,jeszcze z licytacja........

odnosnie tych kolumn,to słuchałrm ich dosc dawno z top hifi,i zgadzam sie z opiniami ze to zylety sa dla uszu,z tym ze z drugiej strony kto wie co by było jakby je dobrze zestawic.Autorowi tematu polecam sie nimi zainteresowac,bo jak za 1400zł za nowe to jest niezły kawał kolumny,a ze wybredny co do konfiguracji to juz ina sprawa.W moim przypadku było to bardzo słabe granieale jak mówiłem,dawno,krotko i z Rotelem....

Ukryta Zawartość

>elfan

>mówiłem,dawno,krotko i z Rotelem....

Z ktorym Rotelem sluchales 602 S3? Jest tutaj czlowiek, ktory slucha go obecnie z Rotelem 945 i jest zadowolony, stad pytanie, bo moze to jest ta droga wlasciwa (945)?

Pozdrawiam,

Lete

• 4 tygodnie później...

Witam

Uprzedzam, że nie przeczxytałem całego wątku więc mogę niechcący coś powtórzyć. Aktualnie również poszukuję nowych zestawów głośnikowych. Słuchałem także Ushery S520 i jestem pozytywnie zaskoczony ich dźwiękiem. Grają dźwiękiem zrównoważonym co wcale nie jest regułą w głośnikach za ponad 2kz. Jak dla mnie jednak ich dźwięk jest za mały (18m^), więc odpuściłem. Za tą cenę są chyba jedynym rozsądnym wyborem.

Jednak pozwolę sobie zaproponować tobie przeszukanie forum hasłem 'OPUS AUDIO'. Złośliwcom z góry odpowiadam, że nie mam z tą firmą nic wspólnego oprócz tego, że właśnie zamówiłem u nich moje nowe zestawy. Polecam kontakt z Panami Bartkiem i Waldkiem. Zawodowcy i kropka.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.