Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

a jak ja pisalem o takim setupie w KD juz z 2 lata temu to co drugi mowi ze prawie herezje:) az do dzisiaj taki mczaj i spolka:) twierdzi ze jak kolumna duza to koniecznie LARGE:)

jamar zgadzam sie z toba w 100% all small

Fazę w subwooferze dopasowałem do frontów. Nagrałem sobie na płytkę dźwięki testowe dla pasma niskotonowego. Uruchomiłem tylko stereo (bez odcięcia) + subwoofery. Regulowałem ustawieniem subwooferów tak długo, aż brzmienie całości było najpełniejsze. Oczywiście najlepiej robić to w dwie osoby, ponieważ interesowała mnie tylko i wyłącznie pozycja odsłuchowa.

Jeżeli masz Ampli z dobrą autokalibracją - możesz ją wykorzystać - to wiele upraszcza. Ja zaufałem słuchowi. Po wykonaniu autokalibracji nie byłem zbytnio zadowolony.

Hej Jaamar to rasumując po tych testach ile masz ustawione na subie odcięcie jeśli na amplitunerze masz 80 hz ustawione odcięcie. Pozdrawiam Pytam tak całkowicie z ciekawości.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 3 tygodnie później...

Mnie zaczęła dobijać ilość pilotów, więc skusiłem się na uniwersalny

Logitech-a, ułożyłem mu sekwencję co ma po kolei załączać i jak przełączać głośniki A/B w zależności czy ma być muzyka czy kino.

Jak ci się sprawują te Dali z Yamaszką? w muzyce?

z czego podajesz dźwięk?

Amplituner posiada jedno wyjście. Ja zastosowałem adaptery jak poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18999-100001557 1266790617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z pilotami rzeczywiście można się obłożyć, co jest denerwujące kiedy szybko coś chcemy a tu np. ciemno i 4 sztuki wokół ciała :) Od dawna myślę nad uniwersalnym, w miarę tanim i dobrym. Logitechy wyglądają świetnie. Tylko jestem ciekaw czy obsłużą mój tuner cyfrowy do Vectry, bo to skrzynka pewnie mało popularna w przeciwieństwie do Yamahy itp. Czy można Logitecha zaprogramować nie posiadając kodów jakie chyba Logitech podaje na każde urządzenie? I jaki model masz, który chwalisz?

Co do Dali to z Yamaszką (RX-V459)dają radę, bo to podobno ostatnia z tych o większej mocy (niby 6x130W) jednak po zakupie głośniki wymagały wygrzania (lub przyzwyczajenia;)), bo basik był skromny i wysokie nieco głośne. Teraz mogę stwierdzić, że grają poprawnie, adekwatnie do klasy pozostałego sprzętu, aczkolwiek z lepszym amplitunerem czy wzmacniaczem stać je na więcej. Jedno co najważniejsze - nie męczą. W stereo z Yamaszką nie robią już takiego wrażenia jak w KD ale wiadomo - Yamaha zawsze w KD była bardzo dobra.

Dźwięk dodatkowo zapodaję z DVD Panasonic S-54 (cyfrowo), PC (też cyfrowo, gry - analogowo) oraz kablówka ze skrzynki Vectry (cyfrowo).

Wiem, że to nie jest szczyt ale jak ktoś chce to może mi kupić coś innego sprzedając przy tym dom... :)

używam model drugi od końca Harmony 555, prawie 2 lata.

Nie za drogi, a może obsłużyć jednocześnie do 15 urządzeń,

ale najlepsze są sekwencje automatyczne dla kilku urządzeń jednocześnie.

Naciskasz jeden przycisk, którego nazwę sam sobie możesz zdefiniować,

przytrzymujesz chwilę skierowany w kierunku urządzeń i załącza Ci się wszystko po kolei,

a potem wyłącza lub przełącza co potrzeba.

Niestety aby go skonfigurować trzeba mieć dostęp do internetu.

Konfiguracje tez trochę trwa. Dla większości urządzeń ściągasz po prostu bazę

ustawień, którą możesz uzupełnić z pilota danego urządzenia (pilot

łączysz z pilotem oryginalnym przez port podczerwieni i kolejno wysyłasz do niego instrukcje).

Ja mam N-kę, a wcześniej miałem Polsat i nie miałem problemów z obsługą pilota.

Pilot ma też wadę - jest dość prądożerny, cztery mini-paluszki.

Ja od razu zaopatrzyłem się w akumulatorki, które średnio co miesiąc/półtora doładowuje.

Wyższe modele mają od razu akumulator i stację dokującą.

Co do Dali, mam możliwość ich posłuchania, ale niestety z Denonem, a nie bardzo mi się widzi rozbebeszanie sprzętu (wszystkich kabli) i branie mojej Yamaszki pod pachę do sklepu.

Zastanawiam się jak duży błąd popełniam słuchając ich na Denonie ;(

Od siebie tylko dodam ,ze uzywam Logitecha 525 i naprawde sobie chwale.Mialem juz dosc 6 czy 7 innych pilotow ,ktore zajmowaly mi polowe stolika :)

Rozumiem, ze te makra nie ebda dzialaly jesli mam klocki polozone w roznych miejscach? a projektor nad glowa?

I find your lack of faith disturbing...

->

teoretycznie jeżeli przed użądzeniem nie bedzie jakiegoś stolika

nie powinno być problemu, mozna tez szczegółowo określić w jakim odtępie czasowym mogą być

wysyłane kolejne sygnały, i ilość ich powtórzeń (zwyczajowo do jednego urzadzenia pilot wysyła trzy sygnały zwiększając jego pewność dotarcia).

U mnie urządzenia stoją akurat na miejscu centralnym w jednej szafce, a LCD na górze.

Dodam jeszcze, że podaje się, że pilot może pracować również z urządzeniami zdalnego

sterowania np. Oświetleniem jeżeli takowe ma się na pilota, możesz "nauczyć" swojego pilota komend,

Ja miałem pilot z TV, DVD, Ampli, VCR, nTV, Polsat oraz do PS3, teraz mam uniwersalny i do PS3 reszta pochowana. (PS3 nie jest na podczerwień tylko na blue i tutaj należało by pokombinować, żeby to wykorzystać).

Kiedys sie interesowalem ja PS3 zgrac z univeralnym i sa specjalne przystawki - blue-podczerw ale gra chyba nie warta swieczki

I find your lack of faith disturbing...

Te adaptery ViaBlue to super sprawa miałem 3 suby w swoim systemie podłączone przez takie adaptery.

Bardzo ładnie wykonane.

Polecam

Odnośnie trójników do sygnału.

W swoich zbiorach mam również coś takiego jak poniżej na zdjęciu.

Trójniki tego typu działają identycznie ViaBlue, tyle, że są tańsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firebird, 1 Mar 2010, 02:54

>"Stinger" to raczej marka Car-Audio.

Nie ma najmniejszego problemu, aby taki trójnik wykorzystać w instalacji domowej. Zasada działania identyczna....bez obaw

pietrass

czy w tym pilocie można przypisać by wzmocnienie suba regulować np. strzałkami w tym krzyżaku na środku pilota lub innymi przyciskami bez potrzeby przeskakiwania miedzy głośnikami jak to jest w pilocie Yamahy?

insomnia, 2 Mar 2010, 13:31

Myślę że można regulować tymi strzałkami. Ponoć można go skonfigurować ze wszystkim, choć z moim TV LG i tunerem eNki mieli wielki problem. TV nie chciał się przełączać z HDMI 1 na HDMI2 pod który miałem podłączony XBOX. Dopiero dziś mi to ustawili jak się należy, przez co jestem mile zaskoczony,tym bardziej że walka trwała około 3 tygodnie, a ja już straciłem nadzieje. Cały bajer w Logitechu polega na tym że jak się nie da samemu ustawień zrobić to Logitech robi to za nas, my się tylko logujemy na swoim profilu na stroni Logitecha, podłączamy pilota pod USB i wciskamy "konfiguruj". Mimo moich problemów polecam piloty z serii Harmony.

Witam,

To i ja dołączam się do tego wątku :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-26946-100000359 1267884559_thumb.jpg

post-26946-100000360 1267884559_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi