Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

do kamon, 14 Cze 2010, 23:00

>Może i matee trochę przesadził z krytyką, ale to Tobie przydałaby się lekcja dobrego wychowania za

>ten wyjazd "idiotą". Więcej kultury panowie. Można przecież spokojnie porozmawiać bez wyzwisk.

>Swoją droga to ploter zamieścił swoje fotki w niewłaściwym dziale. Kino domowe, jak sama nazwa

>wskazuje nieodłącznie związane jest z obrazem który musi być na czymś wyświetlany :-)

>Pozdrawiam

Tak tak i chłopak napisał że kupi tv kino domowe to również chyba dżwięk przestrzenny prawda? tak taka zaraz będzie o sacd....tak wiem co to ...czy to tylko obraz? Po co deprymujesz kolegę który początkuje? doradź wspomóż radą - krytykować każdy potrafi... Smutni ludzie smutny kraj:-)

Stary ! Absolutnie nie jestem smutny, jestem pozytywnie nastawionym do życia, uśmiechniętym optymistą.

Mało tego. Ja nie krytykuję zestawu plotera (szacun za głosniki DIY), ja tylko zwracam uwagę, że umieścił fotki w złym dziale. Kino bez obrazu nie istnieje i to jest oczywista oczywistość.

Francuz, 14 Cze 2010, 23:36

> Hm... ta choroba ma nazwę to kompleks... on ma a ja nie...

no normalnie gratulacje za rozgryzienie psychiatryczne mego szczurzego jestestwa. brawo !!!

kamon, 15 Cze 2010, 00:20

> Kino bez obrazu nie istnieje i to jest oczywista oczywistość.

oj, nie dla wszystkich, nie dla wszystkich ...

wielu na forum uważa, że jak mają cokolwiek, choćby słynne porwane gacie, to należy się tym pochwalić.

to takie właśnie zachowanie wynika z kompleksów.

nie zastanawiają się, czy to ma sen i wartość.

wszechobecne w naszych czasach "niech żyje bylejakość".

czy o to wam chodzi?

to jest mowa internetowa ludzi, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo wszystko mówią.

jak to nazwać? nie odważę się ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

To chyba jedyne takie forum, gdzie fotki jakiegoś zestawu przeplatają się z nastoma wpisami odnośnie jego beznadziejności i sensu życia w ogóle.

Patrzę sobie często na analogiczne wątki na znanych forach zagranicznych. Jest tam naprawdę parę fajnych pokoi. Ale jak ktoś wrzuci coś powiedzmy średniego, to nikt go nie krytykuje, pojawi się jakiś żart, jakaś zachęta to rozwoju i tyle. Czy nie można tak u nas?

Każdy widzi i każdy ocenia sam. Czy zawsze trzeba krytykować dywany i wersalki?

Czy jak przychodzi w odwiedziny kumpel z nowo poznaną dziewczyną, powiedzmy taką sobie, to czy od frontu walimy jakiego smoka przyprowadził?

Ploter weź postaw na tej szafce jakiś 14 calowy tv albo starego Rubina i wtedy będzie spoko a przynajmniej dla matee.Dyskusja bez sensu.Pozdrawiam.

mczaj, 15 Cze 2010, 09:27

> czy od frontu walimy jakiego smoka przyprowadził?

jeśli kumpel byłby świadomy, powinien być przygotowany na takie pytanie.

pokazywanie smoków wynika z nieświadomości czy z ...?

dla mnie m.in. to brak szacunku dla innych użytkowników forum.

gdyby kolega pokazał ... zacząłem tak, a skończyłem tak (patrz wątek elberotha o jego nirwanie) nie byłoby sprawy. fajnie patrzeć na dzieło stworzenia. a tu nie ma ani dzieła, ani stworzenia. jest miernie i nie na temat.

prawda bywa bolesna, ale nic jej nie zmieni.

za każdym razem mam nadzieję, że takie rozprawy, które się toczą teraz, wpłyną na poprawę jakości w tym choćby wątku. ale coraz bardziej dostrzegam, że na jakości wam wielu nie zależy.

ps. rozumiem, że głosy obrońców uciśnionych są taką przeciwwagą i wynikają jedynie z mojego najazdu, a nie z zachwytu nad tym co zobaczyliście?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

żeby nie było, że jestem taki wstręciuch, za głośniki DIY (ich wygląd, nie brzmienie) wystawiam wysoką ocenę ;o)

i to tyle dobrego co mogę o tej "prezentacji" z kołdrą na stole i gaciami na biurku napisać ... :o(

To i ja wkleję kilka fotek na „pożarcie” niektórym na forum. Ale od początku. Tak więc na początku były dinozaury... upłynęło trochę czasu i wybudował się dom z podpiwniczeniem. Któregoś dnia urodziła się idea co by piwniczną rupieciarnię przeobrazić w coś bardziej przyjemnego dla oka i ducha. Wykonać jakąś fajną „norę” „piekiełko” gdzie by można „uciec” od zgiełku dnia codziennego. Tworząc tę mini salkę szukałem pomysłów i inspiracji na różnych forach. Przyglądałem się jak to robią inni. Po kilku miesiącach całkowicie amatorskiego majsterkowania powstało „piekiełko”. W zasadzie to nie ma się co rozpisywać jak są zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26963-100001199 1276683800_thumb.jpg

post-26963-100001200 1276683800_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładnie!

Te czerwone pionowe pasy to tapeta czy tynk strukturalny?

I czy oprócz świetnego efektu wizualnego, wnosi to coś do dźwięku?

Pzdr

Dla mnie super. Bardzo gustownie, szlachetny umiar i jednocześnie wyrazisty styl.

Poza tym widać, że w tym pomieszczeniu można się po prostu dobrze poczuć, zrelaksować. Gratulacje.

Mam małe pytanko. Czy plakaty które posiadasz na ścianie są w antyramach ??

A co do mojego zestawu to może i fakt faktem pokazałem jeszcze nie kompletne kino, bardziej by pasowało wstawić te fotki do stereo.. :) ale nie potrzebnie rozgorzała dyskusja ze TV nie mam. Bo nie mam ale za niedługo będzie.. i wtedy mogę fotkę wrzucić ?? A narazie słucham płyt telarca nagrane w 5.1 i kto mi zabroni.

asiki - zwykły gips, nałożyłem cienką warstwę gipsu pacą, następnie zwykłą szczotką drucianą (do czyszczenia z rdzy) robiłem te poziome „mazie” odcięcia zrobione za pomocą taśmy malarskiej (gdy gips już trochę „złapał” odklejałem tasmę), impregnacja unigruntem, i farba

mczaj – wiem wiem , robiłem doświadczenia z „basem” jak się wzmacnia jeśli kolumienki stoją w narożnikach. Brak jeszcze SUB-a

ploter – antyramy szkło nie plexa

Pirat100 - jaką masz wysokość pomieszczenia? Mam podobną piwniczkę do zagospodarowania (tak z 6x6m) tylko wysokość u mnie to około 2-2,1m. Zastanawiam się, czy to nie za mało...

@Pirat100

Jak wykonałeś ekran?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Super salka, fajne kolory, gratulacje!

Nie panuje w pokoju przypadkiem za duży pogłos, w zasadzie bardzo mało elementów tłumiących?

2m wysokości jeszcze można zaakceptować i sensownie zrobić ekran, nawet 130cali. Napisz jak zrobiłeś ekran?

pozdro

pacman - wysokość piwnicy u mnie 230cm. Sufit podwieszany na środku ok 10cm niżej, sufity (wypustka) przy ścianach ok. 15cm niżej.

wiatrak - "ekran" może za dużo powiedziane, na ten moment jest to ściana z gładzią gipsową, przeszlifowana. Wpierw pomalowana wałkiem farbą Tikkurilla kolor Pure White, farba ładnie kryła, powstała fakturka coś jak skórka pomarańczy. Ale dla mnie było za jasno, biały dawał po oczach... "zwiedzając" market budowlany trafiłem na farbę Dekoral "Jedwabny Popiel" system aktywnego koloru. I tą farbą potraktowałem ścianę. Czarne zrobiło się bardziej czarne a białe nie "pali" oczu. Zdaję sobie z tego sprawę, że to nie jest żadna rewelacja - ale na razie tak zostanie :-). No może zrobię eksperyment z czarnymi borderami sam nie wiem... brak czasu chwilowo.

Kapitalnie dobrane kolory (brąz z pomarańczą), ciekawe oświetlenie, generalnie bardzo mi sie podoba.

Gratuluje pomysłu i wykonania. Napisz jeszcze słowo o sprzęcie.

Ładnie calkiem..ale akustycznie napewno bardzo słabo, szczególnie że kolumny ustawioen na dłuzszej ścianie, w samym koncie. Pozatym kanapa masakrycznie nie wygodna, a to jest bardzo wazne przy ogladaniu filmow.

Pirat100! Wielkie dzięki! Wg mnie o to powinno chodzić w tym wątku i na takie zdjęcia powinniśmy czekać.

Świetna robota. Niezły klimacik :o) Niezły potencjał.

Ze swej strony udzielę dwóch podpowiedzi:

1. Pomyśl o ustrojach tłumiących i rozpraszających. W sumie masz gołą podłogę, gołe ściany i goły sufit :o) Warto by to poprawić.

2. Dosuń też głośniki bliżej ekranu. Będziesz miał wtedy większą spójność pomiędzy miejscem, w którym "widać" dźwięki i je słychać. Chodzi o to, żeby koleś gadający po lewej stronie ekranu gadał z tej właśnie lewej części ekranu, a nie z miejsca oddalonego o 1,5-2m od krawędzi ekranu.

3. Pomaluj grzejnik na brązowo ;o)

Stojak pod centrala jest fikuśny... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Pirat100

Taki pokój odsłuchowo/kinowy to moje marzenie. Świetnie zaaranżowane, ciekawe pomysły, kolory, detale. Ale 3 małe uwagi:

- spróbuj zmniejszyć rozstaw frontów,

- przydałoby sie lepsze wytłumienie podłogi*,

- kanapa koszmarnie niewygodna do dłuższych posiedzeń - brat ma taką samą i dłużej jak 5 min. na niej nie usiedzę ;)

*Ostatnio oddałem swój dość gruby dywan do czyszczenia. Nie spodziewałem się tak kolosalnej różnicy w dźwięku !! Do czasu powrotu dywanu postanowiłem nie słuchać muzyki... bo po prostu się nie da. Dlatego też kompletnie niezrozumiałe jest dla mnie inwestowanie czasami dużych kwot w sprzęt (co jest nieraz widoczne w dziale "Wasze ustroje"), przy jednoczesnym pomijaniu kwestii akustyki pomieszczenia.

Luxmany i winyle 

Viniu, 17 Cze 2010, 08:12

>Dlatego też kompletnie niezrozumiałe jest dla mnie inwestowanie czasami dużych kwot w sprzęt (co

>jest nieraz widoczne w dziale "Wasze ustroje"), przy jednoczesnym pomijaniu kwestii akustyki

>pomieszczenia.

Cecha charakterystyczna tego forum ... Większość to onaniści sprzętowi ... Zauważ, wątki o nowych kablach żyją życiem niezwykle burzliwym, zaś wątki o akustyce pomieszczeń umierają bardzo szybko ... Zobacz też ile osób postanowiło, choćby w sposób amatorski, pobawić się z akustyką przy pomocy innych zabiegów niż dywan i przeklęte gąbki-piramidki.

Dużo więcej o akustyce pomieszczeń można się dowiedzieć z forum

Ukryta Zawartość

Polecam. Można tam dokopać się do naprawdę ciekawych porad i narzędzi.

Ukryta Zawartość

Na dzień dzisiejszy salkę akustycznie napędza SONY STR-DB930qs nie pierwszej młodości ale potencjał ma. A osobiście uważam, ze stare konstrukcje ciężkich porządnych wzmacniaczy czy amplitunerów przewyższają niektóre nowe firmowe „popierdułki”. Obrazem rzuca na ścianę projektor DLP Optomy HD700X, sygnał wizji daje Blu-ray BDP-S370.

Głośniki stoją bliżej ekranu między czerwonymi pasami a ekranem (zrobię foto nowe) te zdjęcia robiłem jak pisałem wcześniej podczas testowania tylnego bass-refleksu umieszczonego w narożniku ;-) Trzeba uzbierać $$$ do Subwoofera.

Kanapa nie taka zła. Ciało moje nie cierpiało przy projekcjach - spoko 2h filmu się przesiedzi, nogi można na pufy usadowić i jest OK. A jak się zestarzeje i nie będę mógł wysiedzieć to zrobię automat co w czasie filmu reklamy wstawia, będzie przerwa na rozprostowanie kości i wizytę w WC ;-)

Co do akustyki myślałem, że będzie gorzej. Puste ściany, podłoga faktycznie nie są ideałem dla dźwięku. Nie jest tragicznie czy super źle akustycznie w tej norze przynajmniej ja tak „słyszę”. Kawał solidnego kudłacza i tak przewidziany jest na podłogę, a i może i kiedyś ustroje – nie wszystko można mieć od razu.

Grzejnik fakt można pomalować myślałem o tym tylko jaką farbą ? – Jak ktoś malował grzejnik i ma doświadczenie w tej kwestii proszę o informację. Emalią (popularną olejną ?) Wałkiem ?

Stojak pod central projekt i produkcja własna – kamień z ogródka, rurki nierdzewka i kawałek płyty mdf.

Co do grzejnika to wystarczy kupić w markecie budowlanym farbę do malowania grzejników, specjalnie do wysokich temperatur - dostępne są różne kolory.

pozdr

Grzejnik pomaluj w jakimś zakładzie, natryskiem, Najlepiej z nimi omów jaką farbę zastosować. Można spróbować w zakładzie renowacji felg. Oni tam wszystko malują... :P

Chyba że masz pistolet to możesz we własnym zakresie..

• Pokaż nowe odpowiedzi