Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Są, tez się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale po wgłębieniu w temat dowiedziałem się że są problemy właśnie dźwiękiem HD, chyba ze rozwiązali już ten problem. Chodzi mi o jednoczesne przesyłanie 3D z dźwiękiem HD

Edytowane przez TRIBUL

No własnie takiego chciałem kupić. Nic z tego

"Zadaniem nSplittera w takiej konfiguracji jest odblokowanie możliwości wysyłania obrazu 3D przez odtwarzacz Blu-Ray (gdy amplituner 1.3 jest podpięty bezpośrednio do wyjścia HDMI Blu-Raya, to odtwarzanie 3D jest w ogóle zablokowane).

Z nSplittera do obu odbiorników wychodzi i 3D i audio HD. To czy amplituner poprawnie odtworzy fonię towarzyszącą wizji 3D zależy tylko od właściwości (firmware'u) danego amplitunera. Jeśli dany model nie potrafi tego, to trzeba poprowadzić dodatkowe połączenie audio z Blu-Raya do amplitunera (optykiem lub coaxialem) do przesyłania DTS/DD/LPCM przy odtwarzaniu w 3D. Oczywiście przy odtwarzaniu w 2D dźwięk w formatach audio HD w takiej konfiguracji jest zawsze dostępny."

"fak jest taki że n splitter nic nie zdziałał. W trybie DreamEDID brak dzwięku, w trybie Quick obcina 3d. Dziwne jest to, ze nawet po przełączaniu żródła HDMI z AVR na BR przełącza obraz. Zastanawia mnie fakt bezproblemowego odbioru przy filmach 3d sciągnietych (chyba minihd). Zyskałem w tej chwili tylko to że mam menu AVRa na wyjściu BR, co jest o wiele wygodniejsze, niz jak do tej pory, gdzie od 260tki po HDMI był tylko monit, żadnych innych wejśc HDMI. Sprawdzę jeszcze czy pociągnie HD master audio ze zwykłej dvd - o ile taka znajdę a wtedy sprzedam za 3/4 ceny tego co zapłaciłem.Jeśli ktoś chetny na zakup to na priv.

Pozdrawiam"

Lepiej chyba kupić ampli z 3D albo Bluray z dwoma HDMI niż kombinować:)

Edytowane przez TRIBUL
Gość Gosc

(Konto usunięte)

To prawda, amplituner bez 3D może mieć problem z sygnałem HDMI z 3D. Stąd te błędy.

Ale w takim razie czy odtwarzacz z 3D i dwoma wyjściami HDMI daje na jednym sygnał z 3D a na drugim bez?

Szczerze to nie wiem jak to działa, wiem że podłączają jednym kablem obraz do TV a drugim audio do amplitunera. Nie wiem czy i tu i tu idzie i obraz i dźwięk. Wiem że z tych bardziej dostępnych firm Panasonic ma taki odtwarzacz i Sony.

Edytowane przez TRIBUL
W dniu 2.07.2013 o 15:42, gość napisał:

To prawda, amplituner bez 3D może mieć problem z sygnałem HDMI z 3D. Stąd te błędy.

Ale w takim razie czy odtwarzacz z 3D i dwoma wyjściami HDMI daje na jednym sygnał z 3D a na drugim bez?

Dokładnie jest tak jak mówisz: posiadam blu ray Panasonic bdt300 z dwoma wyjściami hdmi,:

- wyjście 1 hdmi: obsługuję 3d i dekodery hd

- wyjście 2 hdmi: obsługuje 2d i dekodery hd (można wyłączyć obraz i puścić sam dźwięk hd)

Dlatego dobrze mieć blu ray z 2 wyjściami hdmi ponieważ gdy mamy starszy model amplitunera bez 3d, puszczamy sygnał video 2d/3d z 1 hdmi na projektor/TV a drugim hdmi sygnał audio hd do amplitunera.

Dokładnie jest tak jak mówisz: posiadam blu ray Panasonic bdt300 z dwoma wyjściami hdmi,:

- wyjście 1 hdmi: obsługuję 3d i dekodery hd

- wyjście 2 hdmi: obsługuje 2d i dekodery hd (można wyłączyć obraz i puścić sam dźwięk hd)

Dlatego dobrze mieć blu ray z 2 wyjściami hdmi ponieważ gdy mamy starszy model amplitunera bez 3d, puszczamy sygnał video 2d/3d z 1 hdmi na projektor/TV a drugim hdmi sygnał audio hd do amplitunera.

I sposob sie znalazl :-) wielu osobom na pewno sie to przyda..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 3 tygodnie później...

Panowie, ile mniej więcej przestrzeni potrzebuje dla rozwijanego tła? Będę budował przy suficie poziomy słupek z halogenami w salonie i chciałbym między nim a ścianą umieścić za jakiś czas rozwijane tło do projektora. 10-15cm starczy?

Z góry dzięki za wskazówki.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dolphin, zebyś uniknał problemów, polecam zaznajomić się z rynkiem ekranów, znaleźć kilka, które Ci odpowiadają, sprawdzić rozmiary kaset i wtedy będziesz miał jasną jasność. Zrobisz 15x15 a okaże się że to za mało o 0,5cm i lipa :) Ja nie pamiętma ile mam u siebie ale właśnie robiłem wnękę tym tropem. Dodatkowo zrobiłem ją z MDF a nie GK - ekran parę kg waży. A obok ekranu to LEDy raczej nie halogeny - po co ekranowi z tworzywa robić takie punktowe przegrzania :)

Oświetlenie to juz sprawa drugorzędna :) Jeszcze o tym nie myślałem. Natomiast dzisiaj nie za bardzo mam czas i pieniądze aby szukac już tła, stąd też chciałem przyjąć bezpieczną odległość dostawionego poziomego słupka. Samo tło będzie między słupkiem a ścianą przymocowane też do sufitu.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...

Witam,

to moje KD po długich bojach , projektor schowany w zabudowie za sofą

pzdr,

DArek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-41918-0-86854000-1375350560_thumb.jpg

post-41918-0-55466300-1375350566_thumb.jpg

post-41918-0-66849600-1375350576_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

pzdr,

DArek

bardzo fajne wnetrze minimalistyczne i ze smakiem super :-)
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam,

pzdr,

DArek

+ za na temat. Przydało by się chociaż trochę informacji o sprzęcie (o pomieszczeniu i kabelkach też) i jak on spisuje się w tym pomieszczeniu.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Fajne wnętrze jak ktoś lubi taki minimalizm.

Ale kino domowe nie rewelacyjne. Paki frontowe coś za ciasno tam mają, a central to na czas projekcji dokładasz przed frontową kolumnę?!

A central u Ciebie jest głośnikiem podłogowym?

Moim zdaniem niestety estetyka i funkcjonalność tego pokoju wzięły górę nad poprawnością kina domowego. Z drugiej strony plus za to, że nawet przy kuchni można niezłe kino domowe stworzyć.

Witam,

masz rację , nie jestem zadeklarowanym audiofilem i kinomaniakiem oraz nie mieszkam sam i nie mogłem do końca zrobić tak jak bym wszystko chciał

i musiałem pójść na kompromis

A chciałem :

- fronty odsunąć do ściany w stronę pokoju

- centralny posadowić pod TV lub wykonać go wysuwającego się ze stolika RTV ( tu się spóźniłem z wytycznymi dla stolarza)

Sprzęt :

wzmacniacz Marantz jako końcówka mocy dla amlitunera pioneera

kolumny IQ7 , sub i centralny też KEF - stolarz pomalował mi je z orzecha na biały

projektor Epson

ekran dobierała mi firma wraz z projektorem - zleciłem im dobór

Generalnie, wszystko jest kwestią gustu - fotki wrzuciłem może komuś się spodoba i będzie inspiracją do stworzenia czegoś podobnego u siebie

pzdr,

Darek

I jeszcze patent na wysuwanie projektora

Ukryta Zawartość

pzdr,

Darek

Ukryta Zawartość

ekran dobierała mi firma wraz z projektorem - zleciłem im dobór

Napisz więc jaka to "firma", bo takiego partactwa to dawno nie widziałem ..............

Serio masz tak na stałe, że obraz nie wypełnia całego ekranu ???

Witam,

masz rację , nie jestem zadeklarowanym audiofilem i kinomaniakiem oraz nie mieszkam sam i nie mogłem do końca zrobić tak jak bym wszystko chciał

i musiałem pójść na kompromis

Ja bym się tak nie przejmował , kolega który sugeruje Ci brak poprawności kina domowego ma kino złożone z głośników gdzie każdy jest z innej parafii. Istnieje więc możliwość założenia, że w kontekście poprawności u Ciebie jest z tym po prostu lepiej.

Spoko, za stary jestem żeby się takimi rzeczami przejmować , a obraz mam na całym ekranie - zdjęcia robiłem w fazie przejściowej, dla siostry bo chciała zobaczyć jak wygląda mieszkanie po remoncie..

Podsumowując : nie żałuję każdej wydanej złotówki , wszysko jest tak jak miało być , a mina dzieciaków jak zapowiadam kino domowe bezcenna :)

Chociaż myślę że można by coś podziałac z akustyką - ale to w wolnej chwili

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 1.08.2013 o 18:53, Risto napisał:

Ja bym się tak nie przejmował , kolega który sugeruje Ci brak poprawności kina domowego ma kino złożone z głośników gdzie każdy jest z innej parafii. Istnieje więc możliwość założenia, że w kontekście poprawności u Ciebie jest z tym po prostu lepiej.

Tak, taka możliwość istnieje. Zawsze można się u mnie przekonać samemu jak to u mnie fatalnie brzmi, bo zapomniałeś jeszcze dodać że mało tego ze jest zbieranina to niestety jeszcze fatalnej jakości. Zapraszam.

Ja nie napisałem ani słowa o tym co słyszy u siebie darbucz, bo póki nie słyszę to się nie wymądrzam. Tylko zwróciłem uwagę na ewidentne uchybienia w rozstawieniu tego co ma. Zresztą nie tylko ja, a i autor przyznał mi rację pisząc, że własnie chciał zrobić to o czym mu mówiłem, ale się nie dało.

Dodam tylko że początkowo miałem wszystko z jednej stajni, czyli pełne 5.1 z Acoustic Energy Aelite z tym że na tyłach miałem Aelite 2.

I po zmianie frontów na Infinity zasilonych ASR Emitterem różnica jest kolosalna, central Kefa XQ2c też jest duuuużo lepszy, subów Aelite i Velodyne DD12 w ogóle się porównywać nie da. Z mojego doświadczenia wynika więc, że kino niekoniecznie musi być z tej samej linii, dużo ważniejsze jest aby poszczególne klocki były jak najlepszej jakości.

Ja też mam "miszung" w głośnikach K.D.

Fronty i tyły mam na Harpii ,central Paradigm Signature /tanio z wyprzedaży/ i sub Dynaudio bo ma "grać muzę"

a niekoniecznie odtwarzać efekty subsoniczne.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja się sam u siebie przekonałem że gadanie, że wszystko ma być jednego producenta i z jednej linii to po prostu naciąganie klienta, żeby przypadkiem nie poszedł do konkurencji. Owszem w momencie jak porównujemy paki z tej samej półki cenowej, to lepiej mieć dedykowany zestaw 5.1. Jednak w momencie jak wymieniamy fronty, czy central lub suba na taki o parę klas lepszy i sporo droższy, to nie ma się co bać tylko wymieniać! Będzie duuuużo lepiej.

Przecież zestaw Aelite jaki miałem taki ostatni też nie był bo kosztował wtedy około 15tzł, do tego Onkyo 905 2teu, a po wymianie na tak krytykowaną przez Risto zbieraninę, nawet nie można tego co miałem do tego co mam porównywać. To całkiem inna klasa grania.

W dniu 1.08.2013 o 20:06, gość napisał:

Dodam tylko że początkowo miałem wszystko z jednej stajni, czyli pełne 5.1 z Acoustic Energy Aelite z tym że na tyłach miałem Aelite 2.

I po zmianie frontów na Infinity zasilonych ASR Emitterem różnica jest kolosalna, central Kefa XQ2c też jest duuuużo lepszy, subów Aelite i Velodyne DD12 w ogóle się porównywać nie da. Z mojego doświadczenia wynika więc, że kino niekoniecznie musi być z tej samej linii, dużo ważniejsze jest aby poszczególne klocki były jak najlepszej jakości.

Mylisz podstawowe rzeczy, nie napisałem jak to U Ciebie brzmi, nie interesuje mnie to kompletnie. Piszesz jednak o poprawności a to niestety wymaga sprostowania.

W dniu 1.08.2013 o 21:04, gość napisał:

Ja się sam u siebie przekonałem że gadanie, że wszystko ma być jednego producenta i z jednej linii to po prostu naciąganie klienta, żeby przypadkiem nie poszedł do konkurencji. Owszem w momencie jak porównujemy paki z tej samej półki cenowej, to lepiej mieć dedykowany zestaw 5.1. Jednak w momencie jak wymieniamy fronty, czy central lub suba na taki o parę klas lepszy i sporo droższy, to nie ma się co bać tylko wymieniać! Będzie duuuużo lepiej.

Przecież zestaw Aelite jaki miałem taki ostatni też nie był bo kosztował wtedy około 15tzł, do tego Onkyo 905 2teu, a po wymianie na tak krytykowaną przez Risto zbieraninę, nawet nie można tego co miałem do tego co mam porównywać. To całkiem inna klasa grania.

A tutaj to już jest nic innego jak bzdura. Nie podpinaj wszystkiego pod naciąganie klienta, choć wiem że masz w tym zakresie sporo doświadczeń. Podstawowe założenia albo poprawność jak twierdzisz to przede wszystkim spójne brzmieniowo głośniki, w koncertach zwłaszcza jest to niezbędne i koniec. Jeśli więc głośniki grają inaczej a tego chyba nie negujesz bo inaczej mógłby istnieć jeden producent i jedne na świecie głośniki, to niby w czym miałyby być od grających tak samo. Co tam przecież jeden pies? Jeśli jednak tak nie jest, to czemu naciąganiem klienta nazwać mówienie mu że powinien kupić ta samą serię? Jeśli porównujesz wszystko do jednej wsześniejszej konfiguracji i na tej podstawie doradzasz innym to pisz o własnym zdaniu a nie wprowadzaj w błąd. Porównywanie tego zwłaszcza z onkyo który też miałem i wiem jak brzmi jest tym bardziej niewskazane bo ten klocek może z danymi kolumnami zagrać, albo wypaść po prostu żenująco. Nie zagra ze wszystkim , porównywałem z wieloma głośnikami chcąc go zostawić i ostatecznie go sprzedałem. Co więcej słyszałem wiele zestawów tańszych grających lepiej od dwukrotnie droższych , kwestia zestawienia i zgrania. Mówienie też że lepiej drogie kolumny z innej mańki są lepsze od tańszych ale kompletnych to bzdura , zależy co kto lubi. To jak jak kiedyś napisałeś mi że gadam głupoty twierdząc że kino powinno mieć suba bo wg. Ciebie dobre fronty oddadzą w kinie to samo. Tak więc nie zgadzamy się co do założeń podstawowych budowy kina lub jak wolisz poprawności. Ja wolę z subem i brzmiące jednakowo, Tobie pasuje bez suba i z innej parafii. Ważne że jesteś zadowolony ale nie musi mylić się ten kto ma inne zdanie od Ciebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi