Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Prezentujemy kolejna realizację Prawdziwego Kina w Domu:

nysa04.jpg

Prawdziwego kina ? Bez urazy, ale chyba prawdziwego nieporozumienia.

To pomysł gospodarza, czy Wasza radosna twórczość ?

MI się podoba tylko szkoda, że nie ma zasłon na okna. Nie widze z lewej strony tylnego głośnika (prawy jest).

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nie doczytałeś bo zasłony są.

Zasłony akustyczne, certyfikowane przez SilentGliss.

O głośniku pisałem wcześniej.

I podtrzymuję swoje zdanie zestaw na bogato ale podatny na krytykę. Dla mnie to miejsce to lipa.

Na okna na taras pewnie są rolety zewnętrzne zeby zaciemnić pokój. Podoba mi się to forum. Ktoś zrobi projekt za grosze w ciasnym pokoju na tanim sprzęcie i nie ma krytyki. Projekt konkretny - połączenie pokoju dziennego z kinem - za konkretne pieniądze, zrobiony ze smakiem, pewnie sprzęt też wysokiej klasy (nie znam się) i większość głosów to zje... :)

Tutaj po prostu nie lubi się "branży". Gdyby normalny użytkownik pokazał taki pokój - byłyby same ochy i achy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mnie się projekt podoba. Choć to bardziej kącik filmowy niż klasyczne kino domowe. Zasłony muszą dawać świetny efekt. Co najmniej estetyczny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na okna na taras pewnie są rolety zewnętrzne zeby zaciemnić pokój. Podoba mi się to forum. Ktoś zrobi projekt za grosze w ciasnym pokoju na tanim sprzęcie i nie ma krytyki. Projekt konkretny - połączenie pokoju dziennego z kinem - za konkretne pieniądze, zrobiony ze smakiem, pewnie sprzęt też wysokiej klasy (nie znam się) i większość głosów to zje... :)

Tutaj po prostu nie lubi się "branży". Gdyby normalny użytkownik pokazał taki pokój - byłyby same ochy i achy.

Wydaje mi się, że chodzi o coś innego, mianowicie inne kryteria oceny. Jeśli robi coś amator własnym sumptem pewne rzeczy się wybacza. Jeśli projekt wykonuje profesjonalna firma, która bierze ciężką kasę podchodzi się do oceny bardziej rygorystycznie, nie toleruje się błędów czy niedoróbek. To chyba naturalne.

Kot jak ktoś zrobi ciekawe kino w małym pomieszczeniu i umiarkowanym kosztem jak napisałeś, to tym bardziej szacun, bo to jest znacznie trudniejsze niż jak się ma do dyspozycji wielkie pomieszczenie, czasami tylko do kina i worek pieniędzy.

Mnie w tym pomieszczeniu trochę zastanawiają jeszcze kanapy. Stoją 3 sztuki, ucieka dużo miejsca, te boczne są praktycznie na zewnątrz głośników, nie sądzę aby oglądanie na nich było komfortowe, zapewniało właściwy efekt. Pytanie czy jedna duża kanapa nie zapewniałby komfortowego miejsca dla większej ilości widzów.

Szanowni forumowicze, mam wrażenie że należałoby spojrzeć na ten profjekt z innej strony. To nie jest wirtualny projekt albo projekt w salonie wystawowym czy na targi kina domowego, tylko czyjś dom a w dodatku pokój dzienny. W dodatku tzw. Inwestor ZAWSZE ma decydujące zdanie. Osobiście uważam że zawsze wygodniej siedzieć z podłokietnikiem w 6 osób niż na jednej kanapie bez. Obawiam się że gdyby to był mój pokój to nie zaakceptowałbym np. tego głośnika centralnego a kolumny bym wolał cofnać a sprzęt schować do szafek bo dla mnie to nie ozdoba. Nie chciałbym też mieć w pokoju dziennym ekranu ramowego, kombinowałbym jak go zasłonić bo jednak ramiak lepszy od zwijanego i bezsensu go nie zrobić jak jest możliwość.

Poza tym - nie każdy kto kupuje taki sprzęt jest od od razu audiofilem albo kinomanem. Mam kolegę, który ma podobny układ w domu i zrezygnował z tylnych kolumn bo szpecą i dla niego to kompletnie zbędna sprawa. Po prostu miał kasę kupił sobie wielki TV, ampli, bd, ma sporo filmów ale nie ma zamiaru szpecić reszty salonu sprzętem.

Wydaję mi się że patrzycie na ta realizację za bardzo rygorystycznie. To jak dla mnie świetne lokum dla zamożnego kawalera, ja bym zaakceptował. wydaję mi się że firma się wywiązała z roboty - jest ładnie, przyjemnie, chociaż ja bym na pewno zamontował większy ekran :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przecież każdy z nas już pisał, że jest ładnie. Nawet bardzo. Ale to że jest estetycznie to nie wszystko.

Poza wysmakowaną estetyką, jest bardzo dużo uchybień. I o tym piszemy. Mało tego branża zamieściła tu opis niezgodny z prawdą( na 100% kącik kinowy nie ma metrażu podanego przez wykonawcę) i na dodatkowe zapytania zadane przez forumowiczów, nie była łaskawa odpowiedzieć.

A tu jest forum dyskusyjne, a nie miejsce prezentowania swoich reklam.

W dniu 15.04.2014 o 10:47, KotSylwester napisał:

chociaż ja bym na pewno zamontował większy ekran ?

Cały czas nie znamy odległości od kanapy, projektora do ekranu. Jesteś pewien, że jeszcze większy ekran byłby na pewno na miejscu?

Jak dla mnie takie usytuowanie ,, pokoju kinowego'' jest bardzo dużym ograniczeniem w funkcjonalności reszty budynku. Wyobrażasz sobie funkcjonowanie w tym wnętrzu innych domowników, podczas gdy jedna osoba korzysta z kina domowego?

HQ, dlatego napisałem że dla mnie to lokum kawalera. Przy małych dzieciach też można. My idziemy do kina jak młody idzie spać. Zwykle w domach są sypialnie na piętrze tu może w dalszej części domu, ale jakby kino było w osobnym pokoju to też trzeba by robić pełne odcięcie dźwięku od reszty żeby innym w ogóle nie przeszkadzało- a tego chyba 99% z nas nie ma.

U nas od sypialnia dziecka kino dzieli dwoje drzwi i schody. Słychać ale my nie oglądamy głośno jak kiedyś jak nie było dziecka. Dodam że jeszcze 4 dni temu dziecko spało dokładnie nad kinem :)

Nie wiem jak to bywa w innych domach ale u nas nie ma sytuacji że ja się zamykam w kinie na film a żona zostaje na górze i robi co innego, jak idziemy to we dwoje. Jak kino było w dużym pokoju - też nie było problemu, bo oglądamy razem a żona czasem prasuje, siedzi z laptopem itp. jak ma coś do zrobienia.

Ja oglądałem z ok.4,5 na ekranie - ścianie, obraz chyba 3 albo 3,2m szerokości - było MEGA :) Stała kanapa, za nią jakieś 60/70 cm miejsca i na ścianie projektor na tymczasowym uchwycie. Teraz siedzę 4m od ekranu i mam 2,36, spokojnie 2,8 bym chciał ale problem z rozstawieniem - kolumn, drzwi, koza... i projek nie rzuci szerzej.

Panowie ta wizualizacja HD Cinema jest bardzo efektowna . Potwierdzam opinię BodeXa jedynie że nazwanie jej 100% realizacją kina domowego jest mocno przesadzona . To tak jakby Q7 nazwać samochodem terenowym i przesadzić w nią Małyszą na następny Dakar .

Co nie oznacza że właściciel tego salonu nie jest zadowolony z efektu. Widać tu duże pieniadze , właściwie zero inwencji inwestora a gościom zaproszonym na sobotnie party i tak opadną kopary . Jest tu trochę niedociągnięć łamiących zasady wzorcowego kina domowego , ale w tym konkretnym pomieszczeniu chyba zrobino to co można było zrobić .Gość wyłożył kasę ( domyślam się że sporą ) , my często budujemy sami i mamy z tego powodu wiele rozterek , watpliwości . Popełniamy błędy spowodowane brakiem wiedzy , doświadczeń , możliwości zrobienia profesjonalnych pomiarów akustyki a w następstwie jej korekty . Ale często jest tak że to co zbudujemy sami sprawią nam większą satysfakcję , przyjemnośći dumę niż jakby bysmy mieli to podane na tacy .

Gość Gosc

(Konto usunięte)

KotSylwester

Ale ja nie pisałem o przeszkadzającym dźwięku. Ja mam to szczęście, że mam odrębny pokój kinowy, ale też wiem, że mało jest takich sytuacji. Wyobrażasz sobie jak będzie się czuł ktoś korzystający z kuchni, jadalni, wchodzący do domu, w sytuacji jak działa kino domowe, zasłonięte tymi kotarami?

Jak będzie wyglądała komunikacja w takim wnętrzu? A jak będzię wyglądało to piękne wnętrze właśnie z tej zewnętrznej perspektywy? Tutaj cała funkcja tego nietuzinkowego wnętrza, została podporządkowana i zaburzona przez ten mały fragment pomieszczenia.

Na 100%, w momecie projektowania bryły budynku i rozkładu pomieszczeń, nikt nie pomyślał o tym kinie domowym. Zostało później jakby wklejone w to wnętrze. I o ile wziulanie uzyskano świetny efekt, to zaburzyło to w znacznym stopniu funkcjonalność tego domu. A i tak rozłkład kina pozostawia wiele do życzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-44312-0-78613000-1397662070_thumb.jpg

post-44312-0-11360100-1397663057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tofik01

Kark można sobie skręcić.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Sorki :) u mnie na iPad wygląda normalnie :) nie mam teraz możliwości edycji :(

Delikatny jesteś :)

Możesz coś podpowiedzieć jak dojdziesz do siebie ?

Właśnie zamiast tej firanki chciałbym coś zmienić , zrobić symetryczne odbicie drugiej strony . Ma to być „ COŚ " w ciemnych kolorach dla poprawy kontrastu dla projektora i akustyki dla głośników .

Czy sufit oklejając twardym styropianem i tynkując go na gładko uzyskam jakąś poprawę w akustyce ? Czy lepiej spisała by się twarda wełna mineralna i tak samo tankowana na gładko ?

Zresztą najbardziej mi zależy na wydzielonym ciemnym suficie , ta poprawa akustyki z sufitu to nie jest priorytet . Tylko pytam z ciekawości :)

Druga ściana jest gładka , KGips .

Miłego dnia .

Maciej

Edytowane przez Tofik01

A , co powiecie , aby łukiem od ekranu w ztronę ścian nośnych ( na odległość 80-100 od rogu ) zamontować ciżkie , ciemne zasłony ?

I ich pranie 2 x w roku :(

Czy sufit oklejając twardym styropianem i tynkując go na gładko uzyskam jakąś poprawę w akustyce ?

Czy lepiej spisała by się twarda wełna mineralna i tak samo tankowana na gładko ?

- NIE

- NIE

Ścianę frontową jak widzę, masz juz zrobioną w cegiełki, więc tutaj nie będziesz grzebał, ale nie

pokazałeś przeciwległej, więc tam znajdź miejsce na : stelaż na całą ścianę z kantówek i wypełnij

je blokami ISOVER PT80 , a gdy za to żona miałaby CIę zabić, to chociaż narożniki, a na ścianę

kilka paneli - można to zakryć tkaniną przepuszczalną ( ew. można coś na niej nadrukować, jakiś obraz)

Firanki jako adaptacja mocno mnie rozbawiły .... :) Tak, ciężkie zasłony mogą pomóc.

Czy sufit oklejając twardym styropianem i tynkując go na gładko uzyskam jakąś poprawę w akustyce ?

Czy lepiej spisała by się twarda wełna mineralna i tak samo tankowana na gładko ?

Nie.

Tak, to będzie lepsza opcja, ale dalej wyraźnie gorsza od propozycji BoDexa:

Ścianę frontową jak widzę, masz juz zrobioną w cegiełki, więc tutaj nie będziesz grzebał, ale nie

pokazałeś przeciwległej, więc tam znajdź miejsce na : stelaż na całą ścianę z kantówek i wypełnij

je blokami ISOVER PT80 , a gdy za to żona miałaby CIę zabić, to chociaż narożniki, a na ścianę

kilka paneli - można to zakryć tkaniną przepuszczalną ( ew. można coś na niej nadrukować, jakiś obraz)

Edytowane przez Acoustic Lab

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

suby:

2x DYNADIO 600

Co do przestrzeni to kino zajmuje prawie połowę ze 100m2, z ekranem Stewarta 126" robi to kosmiczne wrażenie.

Akustyka była faktycznie tematem złożonym z uwagi na gabaryty i nietypowe kształty. Skupiliśmy się na przestrzeni kinowej i ogólnym obniżeniem pogłosu w części kominkowej.

Największą rolę odgrywają dedykowane absorbery boczne i sufitowe oraz kotary.

Ponadto to co widzicie nad ekranem (białe skrzynie) to rezonatory strojone na różne sub-pasma.

Zasłony akustyczne, certyfikowane przez SilentGliss, po rozwinięciu, dopełniają całości.

Pogłos na poziomie 580ms - 600ms.

Świetny projekt, bardzo fajne dostosowane elementy akustyki , wszystko z gustem i ze smakiem, jeden z najlepszych projektów jaki widziałem .

Ci którzy piszą niepochlebne komentarze pewnie zazdroszczą albo mają inny gust , ale o gustach się nie dyskutuje.

Na pewno się do was odezwę w sprawie tego ustrojstwa nad ekranem do pochłaniania niskich częstotliwości oraz absorberów bocznych

Prezentujemy kolejna realizację Prawdziwego Kina w Domu:

Parę prawdziwych kin w domu było na tym forum, ale to na pewno się do nich nie zalicza.

Jakbym się miał zamienić to zrobiłbym to bez zastanawiania, ale nie nazywałbym tego prawdziwym kinem w domu.

Fajnie, na bogato, ale nie prawdziwie.

• Pokaż nowe odpowiedzi