Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Zaryzykuje i pochwale się swoim pokojem kinowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2961-0-26917700-1406191667_thumb.jpg

post-2961-0-53504800-1406191676_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nagłośnienie super! Mażą mi się kiedyś takie kolumny....;-) Tylko mnie trochę martwi akustyka tego pomieszczenia, są to za mocarne kolumny do tak małego pomieszczenia. Moim zdaniem nie wykorzystujesz ich potencjału i tak naprawdę kolumny nie mają za bardzo pokazać na co je stać (nie mają jak swobodnie oddychać..;-) ). Ale to jest tylko moje zdanie, może się mylę...?;-) Tak jak powyżej napisali, czy nie masz dominacji basu i dudnienia w trakcie wybuchów i eksplozji podczas seansu?

Dobry zestaw dla pomieszczenia z dwa razy większego. W tym przypadku wychodzi trochę takie "pranie mózgu" i głowa w głośnikach, a nogi na centralnym ;)

tak to jest...,chlopak ma sprzet o jakim większość z nas może tylko pomarzyć to się uczepiliscie ze za mocny...

lepiej mieć za mocny niż za slaby...

zawsze można dostosować ustawienia i mieć super dźwięk nawet w malym pomieszczeniu na takim sprzęcie..

co niektórym to na tym forum nie dogodzisz...

do ,,szyby,, - masz super sprzet...

Sprzęt fajny ale pomieszczenie ze 3x za małe ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

.... Szyba sprzęt rewelka... :) Mogę tylko pomarzyć :(

...Chyba mieszkasz w pustostanie bo wszyscy się wyprowadzili przez te Twoje "Small Głośniczki" ;)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja też lubię większe skrzynki.Owszem pomieszczenie niewielkie ale i tak sprzęt sensowniej rozstawiony niż w niektórych pokojach dziennych.

Tylko trochę ustawienie centralnego mnie dziwi. Nie lepiej gdyby był pod TV. Tak spore wysunięcie go do przodu i to jeszcze w małym pokoju, nie powoduje, że dominuje nad całością brzmienia?

michal535 --- widać, że znasz się na sprzęcie lepiej mieć mocniejszy sprzęt niż za słaby.

Mieszkam w bloku dlatego ściany zostały obłożone panelami ściennymi i sufitowymi.

Pokój został wygłuszony.

Center jest 40 centymetrów od ziemi blisko słuchacza co powoduje że fronty się równają z centrem.

Zastanawiałem się aby dać go pod telewizor, ale ekran byłby za wysoko.

Basu mam wystarczająco, ale możecie mi wierzyć, że z czasem jest zawsze mało.

Dla mnie nie liczy się opinia, że za duże kolumny, czy kolor nie taki, czy firma nie ta, mi się ma podobać i koniec.

A jeszcze jedno zdjęcie wkleję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak sąsiedzi znosza twoje ,,oglądanie,, filmow ?

przy takim sprzęcie w bloku to pewnie masz wrogow nie sasiadow...czy po prostu używasz tego z rozsądkiem?chociaz mi ciężko byłoby sluchac tego z,,rosadkiem,,...

jak się się myle to jeden sub ma 1700 watt rms,a dwa wlaczone naraz to już dopiero się nie slucha a czuje dźwięk...

SZYBA z pełnym szacunkiem.

Gdzie tu kino? Bez projektora i ekranu.

Pomieszczenie trochę jak na strychu u babci Władzi. :)

Zastanawia mnie fakt taki że jak ktoś wstawi swój dobry zestaw nagłośnieniowy to raczej spotka się z pozytywnymi opiniami niezależnie od tego czy ma projektor lub dobrą adaptację wnętrza, a jak ktoś ma dedykowane i lepiej przystosowane pomieszczenie, ale słaby zestaw nagłośnieniowy to nie jest wychwalany.

Żeby nie było, nie przemawia przeze mnie zazdrość, ponieważ docelowo będę miał podobny zestaw (obecnie poluję na używane 100v5). Tak sobie zauważyłem taką tendencję.

PS. Podejrzewam że jakby ktoś wstawił B&W Nautilus to łazienki i oglądał filmy z laptopa to też by było super. :)

Edytowane przez R99
Gość Gosc

(Konto usunięte)

No ale co on może więcej zrobić w tym pomieszczeniu?

Ja bym tylko tym ustawieniem centralnego się zajął. Tyły też kiepskawo, ale kanapy trzy metry do przodu nie wysunie przecież.

Gdzie tu kino? Bez projektora i ekranu.

Pomieszczenie trochę jak na strychu u babci Władzi. :)

Wiele osób ma tutaj kina domowe z TV a nie projektorem.

A uwagi o babci Władzi, naprawdę sobie daruj.

R99---mam duży telewizor i wydaje mi się że, miał bym problem osiągnąć lepszy obraz z projektora w tej cenie telewizora.

Z całym szacunkiem dla naszych babć ale która babcia jest tak szalona jak my na tym forum.

Center jest wysunięty ale nisko nad ziemią co powoduje że prawie się równa z przodami.

Z mojego doświadczenia i po przetestowaniu kilku różnych zestawów głośników do kina domowego za każdym razem dialog z głośnika centralnego był lipny wycofany bardzo do tyłu w stosunku do głośników przednich i ekranu.

michal535---sąsiedzi nie są entuzjastami mojego głośnego słuchania.

Na razie nie mam żadnej sprawy w sądzie założonej.

omen---zależy od rodzaju muzyki i humoru.

Mam możliwość wyłączenia poszczególnych głośników na wzmacniaczu i raz słucham na tyłach raz, na przodach i czasami wszystkie grają.

W dniu 25.07.2014 o 07:40, gość napisał:

Wiele osób ma tutaj kina domowe z TV a nie projektorem.

Kino z TV to nie kino.

W dniu 25.07.2014 o 07:40, gość napisał:

A uwagi o babci Władzi, naprawdę sobie daruj.

Oj chyba zabolało. "Kij w mrowisko włożony."

W dniu 25.07.2014 o 09:03, SZYBA napisał:

R99---mam duży telewizor i wydaje mi się że, miał bym problem osiągnąć lepszy obraz z projektora w tej cenie telewizora.

W zaciemnionym pomieszczeniu nawet słabe projektory jak mój fajnie rzucają obraz. Z projektora przyjemniej się ogląda (nie razi tak po oczach jak TV).

W dniu 25.07.2014 o 09:03, SZYBA napisał:

Z całym szacunkiem dla naszych babć ale która babcia jest tak szalona jak my na tym forum.

Taki żart dla pobudzenia umusłów. Sorki.

Po prostu zestaw rewelacyjny, ale nie adekwatny do reszty, aż się prosi trochę popracować nad pomieszczeniem i będzie 1 liga, tym bardziej że pomieszczenie raczej dedykowane pod KD. Patrząc po sobie zawsze są jakieś kompromisy...

Patrząc po centralnym to same kolumny mają sporo basu, a te 2 suby 15'' to już masakra, chodź z drugiej strony jeżeli Twój Denon na podobny charakter grania do mojego słabiaka AVR3806 to za dużo basu nie ma. U mnie dopiero końcówki rotela odkryły moc niskich częstotliwości.

dziwny punkt widzenia ze kd bez projektora to nie kino domowe,kazdy ma swoje fanaberie.ktos kto ma twój punkt widzenia moglby powiedzic ze kd z naglosnieniem jbl to nie kino domowe bo będzie wolal inny typ naglosnienia...

a co do ,,docelowo tez będę miał,,...ja tez kiedyś docelowo będę miał lamborghini aventador a na razie jezdze czyms skromnym...hehe

dziwny punkt widzenia ze kd bez projektora to nie kino domowe,kazdy ma swoje fanaberie.

Tak uważają osoby które nie mają lub nie widziały filmu z projektora.

ktos kto ma twój punkt widzenia moglby powiedzic ze kd z naglosnieniem jbl to nie kino domowe bo będzie wolal inny typ naglosnienia...

Słabo trafione porównanie próbuj dalej.

a co do ,,docelowo tez będę miał,,...ja tez kiedyś docelowo będę miał lamborghini aventador a na razie jezdze czyms skromnym...hehe

Akurat podchodzę to tematu realnie i cały czas zmieniam klocki. Pierwszy element zestawu kupiony niedawno już jest 690v5.

A czy ty masz już chociaż alufelgi od lamborghini aventador?

Edytowane przez R99

Nie wiem dlaczego naskoczyliście na R99.

Jest to trochę bardziej pokaz sprzętu a nie pokoju kinowego.

Przede wszystkim za mała kubatura, na oko coś koło 8-9mkw i do tego dowalone dwa subwoofery na 15 calowych głośnikach.

Kiedyś z ciekawości podłączyliśmy ze znajomym zwykłe nadstawki na 12" głośniku, później do akcji wkroczyły 18" subbasy i jakoś dużej różnicy natężenia nie było.. co innego w dużej sali gdzie te 12" się kompletnie zgubiły. Pomieszczenie ok 10mkw.

Przerost formy nad treścią.

Scena też pewnie jest mocno "skompresowana", system wielokanałowy potrzebuje oddechu.

Oczywiście każdy ma różne warunki lokalowe co do powierzchni, ale oceniamy tutaj konkretne pomieszczenie i tak to niestety wygląda. Co to za ocena pomijać wady ?

Jedyne z czym się niezgodzę z r99 to sprawa TV. W tak małym pomieszczeniu 65" to sporo i na pewno mniej rozświetla pokój niż żarówka projektora.

Kino kojarzy się przede wszystkim z dużym ekranem. Od początku jego istnienia to był ekran i projektor - nawet jak było nieme. Więc namiastka kina w domu musi mieć to co się kojarzy z kinem - projektor.

A to że specjaliści od reklamy nazwali zestawem kina domowego odtwarzacz dvd z kompletem głośnikow wielkości paczki papierosów i telewizorem nie oznacza że my fani kina powinniśmy powielać takie absurdy, prawda?

Natomiast u kolegi SZYBA projektor byłby absurdem ze względu na wielkość pokoju, gdzie na centralnym można stawiać paluszki i nie będzie za daleko :) Sorry szyba za żart :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 25.07.2014 o 14:24, R99 napisał:

Kino z TV to nie kino.

Napisz, że według Ciebie. Wtedy pełna zgoda.

W dniu 25.07.2014 o 14:24, R99 napisał:

Oj chyba zabolało. "Kij w mrowisko włożony."

Tak, zabolało, bo nie lubię jak się obraża innego forumowicza, tylko dlatego, że ma mniej.....

Nieładnie.

Nie sądzisz, chyba, że wziąłem to do siebie. Boli mnie tylko brak kultury w wypowiedziach.

Po co?

,,próbuj dalej,,-hmm...nie mam zamiaru .osoba inteligentna w pełni zrozumie moje porównanie...wiec tobie będzie cokolwiek trudno wytlumaczyc . jednemu wystarczy slowo a innemu to i pare tomow nie wystarczy...

w pełni popieram HQ...

SZANUJ INNYCH A SAM BEDZIESZ SZANOWANY...

R99---W zaciemnionym pomieszczeniu nawet słabe projektory jak mój fajnie rzucają obraz. Z projektora przyjemniej się ogląda (nie razi tak po oczach jak TV).

Nie rozumie tego czy chodzi o ostrość obrazu?

Pomieszczenie mam małe bo 3 metry na 4 ale nic nie zrobię na dom mnie nie stać a kredytu na 30 lat nie wezmę bo sprzętu nie będę mógł zmieniać.

Wiem że center powinien być pod TV i w czasie oglądania filmu tak jak by dialog szedł bezpośrednio z TV ale za wysoko stał by telewizor.

Z subami jest tak bas jest w miarę jak się słucha cicho ale jak się odkręci czuć go na nogawkach i słychać zajebiście.

Pokój mam wygłuszony pomiędzy panelami a ścianą.

Głośniki przednie nie pokazują tego co potrafią bo nie mogą rozwinąć skrzydeł basowych w takim małym pomieszczeniu(wiem o tym).

Szyba, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czy używasz tych subów do muzyki stereo, jak według Ciebie one dają radę w muzyce, jak wtedy zgrywają się z frontami, jak są wówczas ustawione, jakie odcięcia itp. ?

Zazwyczaj jak słucham muzyki z subami to graja wszystkie głośniki.

Subwofery nie zagrają z każdą muzyka bo są bardzo twarde i potrzebują porządnego wykopu by je ruszyć.

Odcięte są na 60 Hz na wzmacniaczu.

W dniu 25.07.2014 o 15:34, gość napisał:

Kino z TV to nie kino.

Napisz, że według Ciebie. Wtedy pełna zgoda.

Według mnie.

W dniu 25.07.2014 o 15:34, gość napisał:

Tak, zabolało, bo nie lubię jak się obraża innego forumowicza, tylko dlatego, że ma mniej.....

Bez przesady nikogo nie obrażam. Nie bądźcie tacy delikatni. Gdzie tu brak kultury? Trochę prawdy zawsze boli.

Mniej - chyba raczej więcej bo jakoś zestaw kolegi SZYBA jest droższy od mojego.

W dniu 25.07.2014 o 15:54, michal535 napisał:

nie mam zamiaru .osoba inteligentna w pełni zrozumie moje porównanie...wiec tobie będzie cokolwiek trudno wytlumaczyc . jednemu wystarczy slowo a innemu to i pare tomow nie wystarczy...

Inteligentna osoba zrozumie również moją wypowiedź.

Tak przy okazji jak alufelgi Panie inteligencik. Tylko już nie pisz iż inteligentna osoba zrozumie to porównanie bo to trochę słabe.

W dniu 25.07.2014 o 15:56, SZYBA napisał:

R99---W zaciemnionym pomieszczeniu nawet słabe projektory jak mój fajnie rzucają obraz. Z projektora przyjemniej się ogląda (nie razi tak po oczach jak TV).

Nie rozumie tego czy chodzi o ostrość obrazu?

Nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć, ale jak oglądałem filmy w ciemnym pomieszczeniu z TV to po 2 godz. wzrok się męczył, coś jak siedzenie za długo przed monitorem komputera, a jak oglądam z projektora tego nie mam. Ostrość raczej nie. Bardziej sposób wyświetlania obrazu.

widze ze wszystko jest dla ciebie slabe lub malozrozumiale ...ale to już ty będziesz się z tym meczeyl , nie ja...

nie kupuje auta na części jak ty to porownales , ale jak znam zycie szybciej kupie te lambo niż ty będziesz miał taki sprzet jak szyba...

a zwrot ,,Panie inteligencik,, - pewnie twój partner do ciebie używa tego zwrotu z powodu twojej zarozumialosci a ty nie potrafiles wpaść na nic lepszego aby okreslic tym innego uczestnika tego forum wiec uzyles dobrze znanego dla siebie zwrotu...

ps. chciałem kupic sobie najpierw breloczek ze znaczkiem lambo lecz wiem już ze kupując auto breloczek jest w komplecie kluczykow ,wiec się powstrzymałem...hehehehe

Edytowane przez michal535
  • Pokaż nowe odpowiedzi