Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

U mnie 4 by bez problemu weszły. Tylko tak jak pisałem filmy już rzadko oglądam. Więc już nie chciałem inwestować w dodatkowe głośniki.

Ale ja nie piszę że system 7.1.2 jest zły na nim też da się oglądać filmy.

Ja najpierw miałem 7.1.2 ale dołożyłem 2 Atmosy i mam 7.1.4 ale szczerze to nie było warte kucia ścian, sufitu układanie peszli w korytkach na strychu ciagnięcie sporo kabla głośnikowego i zakup pary głośników, zabawa za kilka dobrych tys a nie słyszę jakiejś dużej przewagi 4 głośnikowego Atmosa nad 2 głośnikowym Atmosem może to wina akustyki kto to wie.

Właściwie to czy gra jedna para sufitowych czy 2 pary to nie jestem w stanie tego wyczuć no niby coś tam przelatuje jakiś helikopter czy rakieta, ale dziś bym tego nie zrobił nie za te kilka tys zł i nie jest tak że jak napisał Gmow że od przybytku głowa nie boli, boli zdecydowanie nie można przesadzać a jak jest mały pokój to nikt na siłę nie będzie upychał dodatkowych głośników tylko dlatego że takie są standardy, jak oglądam w Atmosie to na 7.1.2 te 2 dodatkowe sufitowe mam wyłączone.

Ogólnie panuje opinia że atmos w domu nie urywa, mastering robiony na odwal. Po za tym same głośniki do zabudowy nie są zbyt dobre a cokolwiek lepszego to już solidny wydatek.

Edytowane przez fetek
Ale ja nie piszę że system 7.1.2 jest zły na nim też da się oglądać filmy.
Ja najpierw miałem 7.1.2 ale dołożyłem 2 Atmosy i mam 7.1.4 ale szczerze to nie było warte kucia ścian, sufitu układanie peszli w korytkach na strychu ciagnięcie sporo kabla głośnikowego i zakup pary głośników, zabawa za kilka dobrych tys a nie słyszę jakiejś dużej przewagi 4 głośnikowego Atmosa nad 2 głośnikowym Atmosem może to wina akustyki kto to wie.
Właściwie to czy gra jedna para sufitowych czy 2 pary to nie jestem w stanie tego wyczuć no niby coś tam przelatuje jakiś helikopter czy rakieta, ale dziś bym tego nie zrobił nie za te kilka tys zł i nie jest tak że jak napisał Gmow że od przybytku głowa nie boli, boli zdecydowanie nie można przesadzać a jak jest mały pokój to nikt na siłę nie będzie upychał dodatkowych głośników tylko dlatego że takie są standardy, jak oglądam w Atmosie to na 7.1.2 te 2 dodatkowe sufitowe mam wyłączone.
Włożyłeś kilka tys złotych, dużo pracy, założyłeś 4 atmosy a używasz 2?
Dobrze zrozumiałem?
4 godziny temu, RAF77 napisał:

Włożyłeś kilka tys złotych, dużo pracy, założyłeś 4 atmosy a używasz 2?
Dobrze zrozumiałem?

Tak, ponieważ nie słyszę dużej przewagi 4 sufitowych nad 2-dwoma sufitowymi, A kalibrację miałem przez Kucharczyka z Cinema Pro robioną i kosztowało to nie mało więc mam 1 perset kolejnych już nie dokładałem, pod 2 Atmosy a nie 4, już kumasz.

Musiałbym zaś wołać gościa z Cinema Pro płacić za usługę za paliwo dojazd itp. tylko po to aby grały 2 dodatkowe małe głośniczki.

Zostawiłem je i nie sprzedaje bo może kiedyś je zdemontuje i zainstaluję w łazience i będą grać z tego Denona w łazience jako druga/trzecia strefa tak ten amplituner ma od groma końcówek mocy aby zrobić nawet kilka stref odsłuchowych.

Edytowane przez JVC 4K

Ja kiedyś miałem 2 atmosy, teraz mam 4 małe podstawkowe skierowane pod kątem 45 stopni w miejsce odsłuchu rozmieszczonew kwadracie +-,  dzięki temu dźwięk się idealnie rozchodzi na głową,jest precyzyjny i jest rowny płaszcz w przypadku np. deszczu, burz czy muzyki klubowej w filmach.Mam około 300 sampli z atmos i te wyrywkowe wycinki dają radę na testach , lecz gdy się człowiek skupia na filmie to faktycznie idzie o tym atmos zapomnieć bo tyły grają dobrze. Wyłączając dolne pięć głośników testowałem sam atmos co tam się dzieje,  często są to echa lub pojedyncze dźwięki, pogłosy itd. Są też sytuację gdy oglądam głośno 85db + atmos daje frajdę ale sporadycznie . Ja bym ogólnie dużo na suficie nie inwestował 100hz w górę wystarczająco. Typowo sufitowe musiałyby być skierowane podobnie czyli 45stopni bo po przewartowaniu wszelakich for gdy walą w dół przed lub za słuchaczem efekt jest już całkiem mizery.

Edytowane przez darulok
W dniu 10.02.2025 o 22:30, fetek napisał:

Ogólnie panuje opinia że atmos w domu nie urywa, mastering robiony na odwal. Po za tym same głośniki do zabudowy nie są zbyt dobre a cokolwiek lepszego to już solidny wydatek.

Zeby Atmos duzo dawal to tez dobrze jak wysokosc sufitu jest wyzsza od typowej 2.4m

W dniu 10.02.2025 o 22:15, JVC 4K napisał:

Właściwie to czy gra jedna para sufitowych czy 2 pary to nie jestem w stanie tego wyczuć no niby coś tam przelatuje jakiś helikopter czy rakieta, ale dziś bym tego nie zrobił

Skoro nie masz zrobionej kalibracji na 4 tylko na 2 kanalach to jak to porownujesz?

Nie potrafisz sam uruchomic kalibracji?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Atmos dobrze jak jest skierowany na miejsce odsłuchowe . Wysokość nie jest tak ważna jak odpowiednie kąty. Oczywiście bez przesady.

Potwierdzam. Nakierowanie głośników na miejsce odsłuchu dużo poprawia. Miałem kiedyś głośniki skierowane w doł i nie brzmiało to dobrze. Dlatego takie wpuszczane w sufit bez mozliwosci nakierowania na sluchacza to nie jest dobra opcja moim zdaniem.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, rafa napisał:

Zeby Atmos duzo dawal to tez dobrze jak wysokosc sufitu jest wyzsza od typowej 2.4m

mniej ma tylko piwnica... i to nie każda.

Mi chodziło o mastering, nawet w zwykłym DD/DTS dobrych ścieżek dźwiękowych  jak na lekarstwo.

4 godziny temu, STELVIO napisał:

Atmos dobrze jak jest skierowany na miejsce odsłuchowe . Wysokość nie jest tak ważna jak odpowiednie kąty. Oczywiście bez przesady.

No wynika to z kątowej charakterystyki promieniowania głośników. Im wyżej tym nie musza być skierowane na słuchacza bo większym promieniem obejmuje głośnik. A tu większość wpuszczanych gra na wprost.

Przy relatywnie niskich sufitach taki który można ustawić kąt oczywiście zrobi robotę.

1 godzinę temu, rafa napisał:

No wynika to z kątowej charakterystyki promieniowania głośników. Im wyżej tym nie musza być skierowane na słuchacza bo większym promieniem obejmuje głośnik. A tu większość wpuszczanych gra na wprost.

Przy relatywnie niskich sufitach taki który można ustawić kąt oczywiście zrobi robotę.

ja bym zaczął od tego że jest bardzo mało głośników do zabudowy o odpowiednim promieniowaniu i sensownych pieniądzach.

Po za tym przypominam że na atmosa nadają się tylko głośniki koaksjalne więc wieszanie klasycznych satelit to proteza i trzeba pilnować kierunku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
Tak, ponieważ nie słyszę dużej przewagi 4 sufitowych nad 2-dwoma sufitowymi, A kalibrację miałem przez Kucharczyka z Cinema Pro robioną i kosztowało to nie mało więc mam 1 perset kolejnych już nie dokładałem, pod 2 Atmosy a nie 4, już kumasz.
Musiałbym zaś wołać gościa z Cinema Pro płacić za usługę za paliwo dojazd itp. tylko po to aby grały 2 dodatkowe małe głośniczki.
Zostawiłem je i nie sprzedaje bo może kiedyś je zdemontuje i zainstaluję w łazience i będą grać z tego Denona w łazience jako druga/trzecia strefa tak ten amplituner ma od groma końcówek mocy aby zrobić nawet kilka stref odsłuchowych.
No dobrze ale ta kalibracja cała, to głównie dotyczy basu i subwooferów, (byłem i słuchałem dźwięku w pomieszczeniu w którym ustawiał, dobra robota). Jak do tego co masz dołożysz dwa głośniczki sufitowe, to co nie zburzy, tego co ci ustawił "cinema pro", moim zdaniem.

7 minut temu, RAF77 napisał:

głównie dotyczy basu i subwooferów

..odbicia, mody pomieszczenia, zgranie czasowe wszystkich kolumn..

Na pewno tylko dodanie nie psuje pierwszego setupu tylko trzeba zrobić drugi z tymi dodanymi.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Jak do tego co masz dołożysz dwa głośniczki sufitowe, to co nie zburzy, tego co ci ustawił "cinema pro", moim zdaniem.

przecież całą kalibrację robisz od nowa więc wszystko co ma idzie w las

przecież całą kalibrację robisz od nowa więc wszystko co ma idzie w las
Nie idzie. Ma 2 różne presety i może sobie zapisać na tym drugim a pierwszy zostawić jak jest.
27 minut temu, Chloru napisał:

Nie idzie. Ma 2 różne presety i może sobie zapisać na tym drugim a pierwszy zostawić jak jest.

ale to niczego nie zmienia, nie korzysta z presetów za które zapłacił.

Tak jak napisałem nic nie zmieniam, zostają 2 Atmosy na wyświetlaczu zapala się Atmos jak uruchamiam film w tym standardzie i dla mnie to wystarcza, nie ważne jak Atmos zagrał by przy 4 czy 6 sufitowych głośnikach, zagra również i na 2 głośnikach tak samo jak Auro 3D i DTS X.

Pozostałe wolne końcówki z ampli lepiej wykorzystać do nagłośnienia innych stref odsłuchowych, takich jak łazienka czy garderoba itp.

12 minut temu, JVC 4K napisał:

Pozostałe wolne końcówki z ampli lepiej wykorzystać do nagłośnienia innych stref odsłuchowych, takich jak łazienka czy garderoba itp.

To juz chyba lepiej byłoby zrobić bi-amping kolumn przednich. W ogóle temat "stref" w amplitunerach jest mocno dyskusyjny i myślę ze tak naprawdę mało kto z tego korzysta. Jakoś mało sensownym wydaje mi się ciągnięcie kabli głośnikowych przez poł domu żeby nagłośnić np łazienkę z amplitunera postawionego w salonie. Ani to wygodne ani ekonomiczne. Raz ze sterowanie upierdliwe to jeszcze odpalanie amplitunera tylko po to żeby zasilić małe głośniczki w łazience tez wydaje sie bez sensu. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Może i masz rację ale bi-amping frontów u mnie odpada ze względu ciągnięcia kabli przez strych do amplitunera do samych frontów idzie ok 26m kabla, po 13 na stronę.

Pewnie używanie stref w amplitunerze jest mało popularne, ale ten sklep który robił mi kino, gość powiedział że właściwie każe KD jakie robią oparte jest na wykorzystaniu amplitunera głównego w KD do tego celu czyli nagłośnienia innych pomieszczeń strefowych.

Ale nie uważam że szkoda takiego amplitunera do stref, w amplitunerze na szczęście nie ma lamp projekcyjnych jak w projektorach i uruchomienie go i używanie w innych strefach nie zabiera mu godzin żywotności, nie ma licznika godzin tak jak niestety jest w projektorze.

Tak jak napisałem nic nie zmieniam, zostają 2 Atmosy na wyświetlaczu zapala się Atmos jak uruchamiam film w tym standardzie i dla mnie to wystarcza, nie ważne jak Atmos zagrał by przy 4 czy 6 sufitowych głośnikach, zagra również i na 2 głośnikach tak samo jak Auro 3D i DTS X.
Z tego co wiem, auro 3d, nie zagra na dwóch górnych głośnikach. 4 minimum. DTS X, nie wiem a obstawiam że też, nie zagra.
To juz chyba lepiej byłoby zrobić bi-amping kolumn przednich. W ogóle temat "stref" w amplitunerach jest mocno dyskusyjny i myślę ze tak naprawdę mało kto z tego korzysta. Jakoś mało sensownym wydaje mi się ciągnięcie kabli głośnikowych przez poł domu żeby nagłośnić np łazienkę z amplitunera postawionego w salonie. Ani to wygodne ani ekonomiczne. Raz ze sterowanie upierdliwe to jeszcze odpalanie amplitunera tylko po to żeby zasilić małe głośniczki w łazience tez wydaje sie bez sensu. 
Wystarczy głośnik bezprzewodowy.
3 godziny temu, RAF77 napisał:

Wiem, dlatego tym bardziej przy obecnych mozliwosciach i mnogości wszelkiej maści radyjek łazienkowych na BT podłączanie amplitunera mija się z celem. Taraz kazdy ma smartfona w kieszeni, wystarczy 2-3 kliknięcia na tel aby podłączyć urządzenie bt i puscic muzykę np ze spotify. W lazience nic lepszego nie potrzeba.

Dokładnie nagłośnienie drugiej i trzeciej strefy zupełnie bez sensu. Głośniki może i w łazience. Czego to nie wymyślą. Ktoś musi się załatwiać 8 słuchać muzyki, niepojęte.

33 minuty temu, kinomaniak 2 napisał:

Głośniki może i w łazience. Czego to nie wymyślą.

A czemu nie , w lazience bardzo przyjemnie slucha sie jakiejs spokojnej muzyki po ciezkim dniu gdy chcesz odpoczac troche w cieplej wodzie z jakismi solami , co w tym zlego. Problem  to niekiedy mala przestrzen lazienki , wilgoc i para wodna dlatego poszedlem po najmniejszej lini oporu i kupilem dwa glosniczki ktore radza sobie świetnie w takich warunkach sa male ,ladnie wygladaja i niezle graja. 

16 minut temu, marcusSE napisał:

dlatego poszedlem po najmniejszej lini oporu i kupilem dwa glosniczki ktore radza sobie świetnie w takich warunkach sa male ,ladnie wygladaja i niezle graja. 

Coś polecisz?

Ja nie neguję samego nagłasniania łazienki i toalety tylko pomysł robienia tego za pomocą amplitunera KD. Muzyczka w kibelku nie taka glupia sprawa. Sam cos takiego zrealizowałem u wujka tylko ze jest to sprzęgnięte z włącznikiem swiatła. Zapalenie swiatła wlącza ustawioną na sztywno stację radiową. Minus taki ze czasem na kibelku siedzi dłuzej jak w radiu leci cos ciekawego i szkoda przerywac 🤣

15 minut temu, Gmow1977 napisał:

Coś polecisz?

Wazne aby miały membranę polipropylenową. Papierowa membrana się nie nadaje.

6 minut temu, Gmow1977 napisał:

Coś polecisz?

Ja na początku bardzo kombinowalem bo buduje czy raczej sa plany zbudowania dobrego systemu  multiroom ktory bedzie dobry w stereo , zagra tez w kinie a w miarę potrzeby w innych pomieszczeniach.  🤔. W lazience od dawna chcielem  glosniki , niby proste ale nie do konca , jak umowilem sie na odsluch glosnikow do stero to mi powiedziano abym to sprobowal . Powiem szczerze proste bez kombinowania, wody sie nie boja w stereo graja bardzo przyjemnie i wystarczajaco ( mowie o lazience ) ustawiasz gdzie chcesz i bez problemu mozesz przestawic jak Ci niepasuje. Musze przyznać ze uwielbiam słuchać audiobooki podczas mini relaksu w kapieli . A kupilem to , moze to nie zbyt lubiana marka ale maja duzo do zaoferowania 😉

Ukryta Zawartość

A wszystko tez dziala ( jeszcze nie wszystko ) czy bedzie dzialac w systemie glosowym.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, RAF77 napisał:

Z tego co wiem, auro 3d, nie zagra na dwóch górnych głośnikach. 4 minimum. DTS X, nie wiem a obstawiam że też, nie zagra.Wystarczy głośnik bezprzewodowy.Wystarczy głośnik bezprzewodowy.

Jak Auro 3D nie zagra jak wybieram na pilocie od Denona odpowiedni tryb dzwięku i na wyświetlaczu Denona piszę Auro 3D to samo z DTS X to wszystko idzie po 2 górnych głośnikach.

Edytowane przez JVC 4K

Przeglądam owy temat szukając inspiracji do zmian obecnych MA RX na coś innego i zamiast przeglądać instalacje kinowe to widzę sam syf, jak nie o presetach, to o łazienkach i strefach, głównie jeden wielki kicz! Niczego sensownego nie można tutaj znaleść, starzy usherzy a robią taki syf z tematu że aż głowa boli. Jak pojawi się jakiś wpis na temat KD to później 10 stron biadolenia i tak w kółko Macieja Trzeba się cofnąć o ponad 150 stron by znaleść coś sensownego do inspiracji bo inaczej to strata czasu na czytanie pierdół!

7 godzin temu, marcusSE napisał:

A czemu nie , w lazience bardzo przyjemnie slucha sie jakiejs spokojnej muzyki po ciezkim dniu gdy chcesz odpoczac troche w cieplej wodzie z jakismi solami ,

jak to mówi biznesmen nic mnie tak nie wq... jak muzyka relaksacyjna.

a tak na poważnie to wy chyba nie wiecie to jest słuchanie muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi