Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe jak zagrałaby kolumna centralna postawiona w pionie (?) W sumie zgodnie ze zdjęciem George_Stark'a - miejsca jest na tyle, ze spokojnie można spróbować... Jak myślicie - będzie lepiej, tak samo?

I jeszcze jedna uwaga dla George_Stark'a. Jeżeli to jest pokój pod kino domowe - dlaczego nie przemalujesz go na ciemno? Nie masz pojęcia ile tracisz na kontraście obrazu mając białe ściany. Przemaluj a efekt będzie taki, jak gdybyś kupił nowy projektor.

Podoba mi się

Żadnych światełek kontrolnych, paneli z przodu.

Zrób inaczej. "Wypożycz" tylną kolumnę na przód.

W jednym z periodyków opisano historię dlaczego kolumny są "leżące" , czego im brakuje i jakie są cechy tak skonfigurowanego systemu.

W mojej konfiguracji wraz ze wzrostem obciążeń regałów i powiększaniem kolekcji modeli kartonowych, coraz przyjemniej ogląda się filmy.

George_Stark, 18 Sty 2010, 14:32

>A to moje "dzisiejsze" kino :) Trochę mi jeszcze brakuje wykończenia...

Ekran 21/9 ... a co z resztą obrazu? bo proj daje przecież 16/9.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Zoom. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Spieszę z odpowiedzią na pytania :)

Odległość kanapy od tylnej ściany to 1,5 m, od przedniej 3m. To mały pokój. Na zdjęciu wygląda na dużo większy niż jest w rzeczywistości.

Epson jest w zasadzie bezgłośny. Pracuje głównie w trybie ekonomicznym. Trochę bardziej go słychać jak wyłączymy tryb eko, ale i tak szum nie jest na tyle mocny, żeby czuć dyskomfort. Bardziej słychać szum napędu blu ray'a niż projektor. Korzystam z Philips'a 7500. Kupiłem go tylko dla opcji przenoszenia napisów. Sprawdza się super! Teraz żaden film w formacie 2.40:1 z napisami wychodzącymi poza obszar filmu do dołu, nie zmusza mnie do używania zoom-u. Mam też odtwarzacz Sony S550. Sony w porównaniu z Philipsem jest całkowicie bezgłośny. Jeśli chodzi o obraz to oba odbierają tak samo fajnie.

Siedząc na kanapie opieram głowę o zagłówek. Mam 186 cm wzrostu, ale moja głowa nie wchodzi w obraz. Nie ma teatru cieni. Kanapa w zasadzie jest dwuosobowa, ale nawet jak usiądą trzy, to i tak żaden cień nie wpadnie w ekran :) Stolik pod sprzęt (jego wysokość) był robiony na zamówienie. 140 cm sam stolik + kilka cm od samego projektora. Dodatkowo zaletą jest to, ze sprzęt też mam z tyłu za kanapą. Oglądając film nie ma żadnych światełek, diod itp. Nic nie rozprasza widza :)

Jeśli chodzi o panele i ich ustawienie… Ten pokój służy w zasadzie tylko do kina. Nie słucham tam muzyki. Jeśli już coś włączę, to nie oczekuję audiofilskiego brzmienia w stereo bo nie pod tym kątem budowałem system. Wg założeń i celu to ma być kino :) Panele ustawiłem pod obrazem żeby: po pierwsze likwidowały pogłos, po drugie (i ważne dla mnie ze względu na jasny pokój) dodawały więcej czerni podczas projekcji. Sprawdza się. Światło w nich znika i robi się bardzo ciemno :)

Ściany nie są takie jasne jak widać na zdjęciach. Są mocno rozświetlone flashem aparatu. Ale faktycznie, mogłyby być ciemniejsze. Całe szczęście za oknem mam tylko łąkę. Nie ma ani jednej latarni, ani żadnego źródła światła, które wpadałoby do pokoju. Może to śmiesznie zabrzmi, ale naprawdę jak zgaszę światło to robi się tak ciemno, że nie widać nic dalej niż 1-1,5 metra :)

Z centralnym głośnikiem faktycznie można popróbować, ale tylko tak dla eksperymentu. Docelowo niech zostanie jak jest. Stand i wysokość zawieszenia ekranu zostały dobrane tak, aby głośnik centralny był na dolnej krawędzi szarej powierzchni. Tuż pod samym wyświetlanym obrazem. Fajny to daje efekt podczas filmu. Ma się wrażenie, ze dialogi naprawdę dochodzą z ust aktorów, a nie gdzieś dochodzą z "powietrza" :)

Filmy nagrane w 16:9 oglądam używając zoom-u (zmniejszam obraz). Nie przeszkadza mi to :)

ekranik profi ale moim zdaniem pokój za mały i moim zdaniem jest kakofonia i za dużo odbić,

linia dźwięku z frontu powinna być na lini połowy ekranu a co za tym idzie centralny na środku za nim , ale mieć taki dedykowany pokoik do filmów fajna sprawa gratki

Focal + Naim

Naprawdę, mój pokój nie jest tak jasny jak pokazują zdjęcia. Fotki są mocno rozświetlone flashem aparatu.

Podczas projekcji tak to mniej więcej wygląda. Fotki robiłem jakiś czas temu i nie było jeszcze czarnych piramidek za głośnikami. Nie jest idealnie ciemno, ale myślę, ze znośnie.

Ale mimo wszystko i tak będę działał z zaciemnieniem pokoju. Przede wszystkim kupie nowy dywan :)

Ekran jest szary co poprawia kontrast.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-573-100004794 1263932917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Jeszcze nie ukończone ale zaprojektowane rozmieszczenie kina domowego :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

George_Stark, 18 Sty 2010, 20:25

>Filmy nagrane w 16:9 oglądam używając zoom-u (zmniejszam obraz). Nie przeszkadza mi to :)

Chodzi mi o inne zjawisko. Projektor świeci w formacie 16:9 i ...

przy ekranie 21:9 powinny występować rozjaśnione pasy (zakreskowane pola) nad i pod ekranem. Zwłaszcza powinno być to widoczne na białej ścianie ...

No chyba, że Epson nie przepuszcza ani krzty światła i ma czerń wręcz smolistą.

W moim Sanyo PLV-Z700 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nawet na czarnym tle widać było ślady czarnego obrazu.

Weźcie mi wyjaśnijcie ;o)

post-1198-100004657 1264080015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Jest dokładnie tak jak narysowałeś. Projektor jest 16:9 i światło wypada poza obszar wyświetlany. Aby było idealnie potrzebowałbym soczewki anamorficznej.

Czarne obramowanie pochłania światło na tyle, że w zasadzie nie widać rozświetlenia. Jeśli chodzi o obszar poza ekranem, to troszkę światła pozostaje, ale projektor świeci tak mocno, że wizualnie podczas projekcji tego nie widać. Spójrz na zdjęcia wyżej, umieściłem dwie fotki.

Automatyczna przesłona w Epsonie działa na tyle sprawnie, że przy wyświetlaniu filmu 2,40:1 nawet na jasnej ścianie, pasy są praktycznie niewidoczne. Światło zbędne jest świetnie hamowane. Stąd w TW5000 tak dobre wyniki w poziome czerni.

po zwiekszeniu basu daja rade bez problemu , sub zwykle jest wylaczony ( po wlaczeniu bardziej przeszkadza niz wspomaga) ale za bardzo nie mam gdzie go wstawic ,wiec tak sobie czeka na nastepce.

mar.s jak sub to polecam Ci B&W 610 lub 610XP. Ten drugi jest trochę drogi, ale warto. W połączeniu z Twoim zestawem brzmiałby super. Bardzo spójna charakterystyka brzmienia i świetnie uzupełniłby całość.

w planach mam ASW610 , ale zastanawiam sie tez nad Velodyne CHT-10Q podobno wyprzedza konkurencje w tym zakresie cenowym,niestety odpychaja mnie w nim zastosowane "bajery".jestem za prostota(w tym przypadku).zakupu planuje dokonac dopiero w okresie wakacyjnym, wiec mam duzo czasu na dokonanie decyzji.

>niestety odpychaja mnie w nim zastosowane "bajery".jestem za prostota(w tym przypadku)

rozumiem Cie dobrze ja tez nie lubie zadnych "bajerow" (akurat mi sie to kojarzy ze slabia jakoscia sprzetu)

Gratuluje zamiany - wygląda ta bateria głośników w tym nowym centralnym imponująco.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

jaamar1 powiedz, czy tak duże i efektowne wizualnie głośniki nie rozpraszają Cie podczas oglądania filmu? Wzrok nie ucieka z ekranu na kolumny? :) Mnie pewnie trochę by rozpraszały :)

Aż boję się pomyśleć jakie ciśnienie akustyczne możesz uzyskać ze swoim systemem. Te dwa sub-y i duże głośniki... szacuneczek :)

A czy Twój system może zagrać subtelnie i delikatnie? Czy raczej zawsze jest duże ciśnienie? Sub-y masz mocno podkręcone?

• Pokaż nowe odpowiedzi