Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W końcu doczekałem momentu kiedy sprzęt zainstalowany i gra! Ale niestety tak jak widać na załączonym obrazku dużo ścian i dużo płaskiej powierzchni. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące wytłumienia pomieszczenia (eliminacji pogłosu). Zamierzam kupić maty akustyczne i bas trapy - w którym miejscu najlepiej to zamontować i w jakiej ilości.

Pozdriawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fajne pomieszczenie i jeżeli byłoby moje,wszystkie ściany pomalowałbym w tym ciemniejszym kolorze,ze względu na projektor oczywiście.

W rzeczywistości w pomieszczeniu panuje półmrok, ta ściana pomalowana na bardzo ciemny brąz (matowy - bardzo ważne) całkowicie zmieniła obraz na ekranie - na plus oczywiście, drugi kolor to też mat i w bardzo małym stopniu odbija światło. Jak będę miał chwilkę to zrobie jakieś lepsze zdjęcie - największy ból na razie to wytłumienie. Kolumny jak najbardziej przesunę bliżej środka o te kilkanaście cm. Kaloryfer też zasłonie matą wygłuszającą.

kil, bardzo fajny pokoik, elegancki i harmonijny.

Może tylko ten grzejniczek zasłonić jakąś cieniutką tkaniną w kolorze ściany, albo chociaż pomalować go na ciemny kolor? Kolumienki też bym trochę wysunął do przodu i zmniejszył odległość pomiędzy nimi, tak, żeby patrząc z kanapy były mniej więcej na styk z bokami ekranu.

Pokój po minimalnych modyfikacjach, czyli zasłonięciu kaloryfera oraz przesunięciu kolumn. Tylko pozostaje odwieczne pytanie jak pozbyć się pogłosu? Wydaje mi się, że kilka obrazków na ścianie nie wystarczy. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12586-100009838 1268413731_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko o te obrazki na scianach bym sie postaral. Zerknij kilka postow wczesniej, chyba gdzies pokazywalem jak to u mnie wyglada. Obrazy na plotnie zrobione z plakatow filmowych. Ja poglosu nie mam w ogole, ale w glownej mierze to zasluga wykladziny s dlugim wlosniem (typ Shaggy)

Mam jeszcze kilka takich gabek jak te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i byc moze pasne je na sufit. Musze sie nad tym zastanowic bo jak dla mnie duze znaczenie odgrywa efekt wizualny calosci.

Ukryta Zawartość

I find your lack of faith disturbing...

Wiem że to raczej zaburzy optycznie wygląd pokoju, ale najlepszym rozwiązaniem w rozsądnej cenie były by kotary/zasłony z ciężkiego materiału powieszone kilka centymetrów od ścian.

Grube kotary mogły być dobre dobre zarówna na akustykę, jak i na optykę (zaciemnienie).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

kil

1. na sufit wrzuciłbym na max paneli akustycznych np. ecophon master solo plus

2. na ściany boczne rozpraszacze

3. na tył dużo tłumienia, bo ten kamień (lub niby kamień) to raczej pięknie odbija

4. za ekran też dużo tłumienia

5. kolumny jeszcze bliżej ekranu i trochę do przodu

świetny pokój. nic tylko pozazdrościć osobnego pomieszczenia na takie zabawy :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

kil, nie przesadzaj z tym tłumieniem, już stan wyjściowy nie jest zły, wykładzina na całej podłodze tłumi, kamień rozprasza, sam ekran też zawsze trochę tłumi. Wg mnie takie "obrazy" jak u blaszki na bocznych ścianach byłyby w zupełności wystarczające, a przy tym dadzą fajny klimacik, taką kropkę nad "i".

Te wszystkie piramidki/panele pewnie są skuteczne, ale ja stoję na stanowiku, że ważniejsze w tej zabawie jest dobre samopoczucie niż audiofilskie dogmaty. Bo nie wiem czemu, ale piramidki kojarzą mi się własnie z cierpiącym audiofilem, z mega poważną miną, max. skupionym, nieruchomo trzymającym głowę w odsłuchowym punkcie G, słuchającym jakichś kwartetów smyczkowych, bo nagrane ładnie no i tak wypada.

Witam

Czemu nikt nie daje głośnika centralnego za ekranem, przecież częstotliwości ludzkiego głosu powinny spokojnie przejść przez matę. Jestem czysto teoretykiem proszę o odpowiedź.

Ekran do projektora to nie zwykłe prześcieradło. Większość z nich zbudowana jest z kilku różnych warstw również gumo podobnych, co nie przepuszczają światła (to w przypadku powieszenia ekranu np przed oknem). Są specjalne ekrany dźwiękoprzepuszczalne właśnie do takich instalacji o jakiej wspomniałeś.

A tak na marginesie centralny to nie tylko dialogi...

Pawelmitsu

Jeżeli posiada się ekran z płótna o otwartych''porach''to jak najbardziej,jeśli z tworzyw lub płótna impregnowanego to nie da rady.

Swoją drogą,zachęcam do odstawiania każdego z kanałów głośnikowych od ścian,to pomaga efektom przestrzennym nabrać większej''zjawiskowości''w kreowaniu głębszej przestrzeni wokół każdego z kanałów z osobna.Widzę iż zabieg ten przeszedł do lamusa,z racji mniemania że przestrzenność dzwięku w KD bierze się tylko z ilości i usytuowania/rozmieszczenia kanałów,owszem,po części jak najbardziej!.Tak naprawdę jeszcze wiele innych przesłanek zdecydowało o tym że w wielu kinach zabudowuje się całkowicie głośniki.Jedną z nich i najistotniejszą było schowanie głośników,zabieg taki miał działać na widzów(nie widzą głośników po wejściu na salę,zatem dzwięk mógł się jawić jako bardziej tajemniczy,prawdziwszy w odbiorze.Ale też praktyczność o tym zdecydowała.Paradoksalnie,jeśli odstawić głośniki od ścian to przestrzeń i tak jest bogatsza nawet gdy widz zauważy owy sprzęt.

mczaj, 12 Mar 2010, 23:42

>kil, nie przesadzaj z tym tłumieniem, już stan wyjściowy nie jest zły, wykładzina na całej podłodze

>tłumi, kamień rozprasza, sam ekran też zawsze trochę tłumi. Wg mnie takie "obrazy" jak u blaszki na

>bocznych ścianach byłyby w zupełności wystarczające

a ja cię proszę, kil, nie słuchaj takich wypowiedzi. co oni wiedzą o tłumieniu? i o przesadzaniu?

wykładzina taka tłumi owszem, ale troszeczkę. a wie ktoś ze zgromadzonych jakie pasmo i w jakim stopniu ... bo ja o swojej ze ściany wiem wszystko. mam podane jej parametry od 125Hz - 4kHz.

gdy zamontowałem panele na suficie to mi szczęka opadła, co robią z dźwiękiem. docelowo planuję umieścić takowe w całym mieszkaniu. bo to działa !!!

wszyscy zachwycają się cienkim dywanem na podłodze, a zapominają o drugiej takiej samej powierzchni, czyli o suficie. na podłodze dodatkowo stoją zawsze jakieś meble co zmniejsza jej powierzchnię odbijającą. na suficie wisi co najwyżej lampa ;o) która średnio działa jako akustyczny ustrój ...

jeśli ktoś ma pojęcie o rozpraszaczach to nie napisze, że taki kamień, jak u ciebie, będzie rozpraszał, bo to guzik prawda. jego rozpraszanie jest iluzoryczne, czyli nie do usłyszenia.

tłumienie ekranu??? przepraszam ale na tej zasadzie można napisać, że tapeta albo warstwa farby też tłumi ...

sorki, maczaj, ale to co napisałeś może byłoby rozsądne w pokoju dziennym (choć nie do końca się zgodzę), ale nie w dedykowanej sali do kina domowego!!!

kil, masz salkę do filmów. pójdź za ciosem. wystarczy spojrzeć na salę w kinie. zobacz jak tam to wygląda. wszędzie powierzchnie tłumiące. i co? jest źle? nie jest bardzo dobrze!!! więc proponuję, mając osobne pomieszczenie wzorować się na przykładach z sfery rozwiązań pro.

kolor ... kil, zrób całe pomieszczenie ciemne.

na prawdę masz możliwości, o których większość z nas może pomarzyć. nie zmarnuj szansy na super kino w domu. służę pomocą.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Tylne głośniki na pewno pójdą niżej, znajdują się tak wysoko ponieważ nie miałem czasu żeby pomyśleć jak je zainstalować niżej, te zaczepy na których wiszą to pozostałości po poprzednim prowizorycznym kinie. Kolumny przednie mogę przesunąć już tylko do przodu (nie wiem czy to coś zmieni) ponieważ inaczej wejdą na ekran. A co myślicie o sub'i (można coś poprawić w tej materii). Na ścianie pomalowanej na ciemno mogę umieścić w zasadzie każdą matę akustyczną ponieważ będzie ona i tak niewidoczna (zleje się ze ścianą), natomiast na jasnych ścianach chciałbym uniknąć różnych nieciekawych ustrojów - bardzo fajne są te zdjęcia na ścianach.

kil bardzo dobry system procz amplitunera , postaw na jakąś końcówke Rotela a Onkyo oddaj młodszemu bratu na komunie ewentualnie sprzedaj w pobliże warszawy warszawiacy bardzo gustują w marce Onkyo, prawdopodobnie zależne to jest od pochodzenia populacji im bliżej wschodu tym gorszy jakosciowo sprzęt

Przejrzałem wstępnie ofertę różnych ustrojów akustycznych i szczerze mówiąc nie jest tak źle, w zasadzie nie będzie to wyglądało tak straszenie jak mi się wydawało, nawet na jasne ściany da się coś wybrać. Dziękuję za wszelkie porady i czekam na kolejne:) Na pewno nie zostawię tego pokoju z takim pogłosem, wykładzina nieco wytłumiła pogłos (tzn jest podwójna, cienka starsza na spodzie i gruba na wierzchu) ale to wytłumienie to tak ok 25% eliminacji pogłosu. Co dalibyście na ściany boczne i ścianę z ekranem, który jest jeszcze nie skończony (brakuje czarnych ramek) i co myślicie o bas trapach?

Małe pytanie niedotyczące dokładnie kina ale też rzeczy przydatnej w takim pomieszczeniu

Kolego KIL na drugim zdjęciu po prawej stronie jest mała roletka ?? za nią jest okno ?? Co to za roleta, jak z przepuszczalnością i gdzie taką zakupiłes, i czy mocowana jest do ściany czy do okna ?? Ja potrzebuję rolety która nie przepuszcza światła w 100 % mocowana do ściany.A Twoja się widzę sprawdza :)

Niestety z roletą nie pomogę. Jest ona pozostałością z poprzedniego kina i była kupiona pod hasłem "byle by była i nie przepuszczała światła" (przed zakupem po prostu przymierzyłem taki materiał do szyby i okazało się, że jest ok). Minimalnie może przepuszcza światło ale w bardzo słoneczny dzień w pokoju i tak panuje noc, chyba, że spojrzymy na roletę wtedy minimalnie widać jasne punkciki na materiale. Najważniejsze jest żeby roleta idealnie zakrywała okno, nawet pół centymetra prześwitu zepsuje efekt.

Według moich obserwacji, jeżeli pokój jest jasny i do tego jest dzień + kiepskie zaciemnienie pomieszczenia inwestowanie w projektor i ekran mija się z celem. Niesamowicie wielką poprawę jakości obrazu dało pomalowanie ścian na ciemny matowy kolor. Ekran jest ramowy tylko jeszcze ram brakuje;)

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi