Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Inaczej welna mineralna. Gotowe sa troche przydrogie (patrz temat "nasze ustroje" w stereo) ale pare postow wyzej belfi pisal jak zrobic takie samemu.

PS A nie mowilem ze pianka sie nie nadaje? :p

server unreachable;--

Gość

(Konto usunięte)

Naprawdę fajnie zrobiony pokój:) A przy okazji dodałeś cennik:) Do wykonania ekranu użyłeś zwykłej farby czy może czegoś odpowiedniejszego?? Pozdro

Edytowane przez Mateusz80

Naprawdę fajnie zrobiony pokój:) A przy okazji dodałeś cennik:) Do wykonania ekranu użyłeś zwykłej farby czy może czegoś odpowiedniejszego?? Pozdro

Ekran jeszcze nie jest pomalowany. Zamierzam go pomalować jakąś super białą farbą.

Wełna skalna? Możesz bliżej opisać? Miałeś z tym do czynienia?

Wełna skalna ma świetną cechę - z biegiem czasu nie zmienia parametrów fizycznych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyty te pokryte są czarnym welonem obustronie. Wystarczy do tego dołożyć ramę (drewno, profile alu, itp). U przedstawicieli Rockwool można też kupić osobno welon czarny lub biały oraz klej do welonu.

Takimi płytami Rockwoola tłumiona jest większość sal kinowych.

Przejrzyj wątek

Ukryta Zawartość

oraz bieżący :o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Nie wiem czy się zrozumieliśmy, mi chodzi o rozproszenie dźwięku, tak aby nie było echa/pogłosu. Tak jak widać na fotkach już mam gotowy pokój i chcę panele akustyczne naścienne, a nie pod rygipsy/tynk. Nie potrzebuję odizolować pokoju od dźwięków z zewnątrz. Po prostu chcę rozproszyć dźwięk.

Wejdź do sali w dowolnym "mulitkinie".

Tam są użyte właśnie takie panele.

Na ścianach i na suficie.

Nie pod tynkiem, ale jako okładzina.

Echa/pogłosu nie pozbędziesz się mając gołe ściany, sufit, podłogę lub okładając je drewnem nawet ponacinanym (czyli rozpraszaczami).

PS. Nie zauważyłem gdzie stoi napisane, że są one podtynkowe?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Wełna skalna ma świetną cechę - z biegiem czasu nie zmienia parametrów fizycznych.

Ukryta Zawartość

Płyty te pokryte są czarnym welonem obustronie. Wystarczy do tego dołożyć ramę (drewno, profile alu, itp). U przedstawicieli Rockwool można też kupić osobno welon czarny lub biały oraz klej do welonu.

Takimi płytami Rockwoola tłumiona jest większość sal kinowych.

Poczytałem trochę o tej wełnie Rockwool'a, no i wszystko fajnie, tyle że potrzebuję 10 arkuszy wełny 120x60cm, czyli muszę kupić 2 paczki po 6 arkuszy. Wg cennika na stronie Rockwool'a będzie mnie to kosztowało ok. 500zł + ewentualne obicie wełny jakimś materiałem i przyczepienie tego do ściany. A za panele z gąbki poliestrowej przycięte na dowolny wymiar zapłacę tyle samo. Więc proszę wytłumaczcie mi o co chodzi? Skoro mam wydać jak dla mnie nie małe pieniądze, to co jest lepsze?

Ukryta Zawartość

Nie pozbędziesz się echa/pogłosu tylko rozpraszając dźwięk nieregularnymi powierzchniami/panelami. Jak sama nazwa wskazuje rozproszysz go - skierujesz w różnych kierunkach ale nie pochłoniesz.

Zadbaj o redukcję pogłosu, czyli wytłumienie dźwięków jak radzi matee.

Jeśli jest to pokój tylko do kina, zacząłbym od grubej wykładziny na całej powierzchni, to da znaczący efekt tłuminia. Jeśli to za mało warto dołożyć panele tłumiące np takie jaki proponowł matee, czy podobne do mojej produkcji, na ścianie z ekranem.

Następnie w miejscach pierwszych odbić dałbym coś co będzie rozpraszać dźwięk. Rozproszenie ma na celu spowodowanie by do słuchacza docierał w pierwszej kolejności dźwięk bezpośrenio z kolumn a nie zniekształcony przez dźwięki odbite. Zyskasz na czytelności i precyzji przekazu.

Napisałeś, że sala jest ukończona w 95%, myśle że sporo jeszcze należy popracować nad akustyką całego pomieszczenia. Wtedy wyciśniesz dużo więcej ze swojego sprzętu.

pozdrawiam

Edytowane przez belfi

[...]

Jeśli jest to pokój tylko do kina, zacząłbym od grubej wykładziny na całej powierzchni, to da znaczący efekt tłumienia. Jeśli to za mało warto dołożyć panele tłumiące np takie jaki proponował TacT, czy podobne do mojej produkcji, na ścianie z ekranem

Następnie w miejscach pierwszych odbić dał coś co będzie rozpraszać dźwięk. Rozproszenie ma na celu spowodowanie by do słuchacza docierał w pierwszej kolejności dźwięk bezpośrednio z kolumn a nie zniekształcony przez dźwięki odbite. Zyskasz na czytelności i precyzji przekazu.

[...]

Obejrzałem zdjęcia twojego pokoju i powiem, że ładnie :) Czyli ja to widzę tak u siebie:

- sufit: 4x panel z wełny 120x60x6cm obity materiałem pod kolor sufitu

- ściana na której jest ekran: 4x panel z wełny 120x60x6cm obity materiałem (2 pionowo, 2 poziomo)

- ściana na której są plakaty: albo wełna docięta tak aby zmieściła się między plakatami, albo panele z pianki poliestrowej w kształcie trapezu 12,5x25x6cm poukładane tak żeby wypełnić ścianę.

- narożniki między sufitem, a ścianami: ćwierć walec o promieniu 15cm z pianki poliestrowej.

- podłoga: są panele i raczej zostaną, ponieważ nie do końca ode mnie zależy wystrój (ojciec się uparł na panele :/).

Czy taka konfiguracja jest ok? Proszę zrozumcie, że to trochę kosztuje. A ja audiofilem nie jestem.

PS. Tak się zorpisaliśmy o tych panelach akustycznych, czy to aby dobry dział?

Nikt nie protestuje na razie. A jakby co to sie wytnie. :)

Uparty jestes z ta gabka. Cwiercwalce tez mozna zrobic z welny mineralnej tylko z bardziej elastycznego "modelu". Wykonanie takie samo jak paneli plaskich - zginasz, obijasz materialem itd. Ale z cwiercwalcami w rogach bym byl ostrozny bo zdaje sie ze tak mozna sobie za bardzo bas zredukowac.

PS Podobaja mi sie te panele batts, wiecie gdzie mozna takie kupic w Lodzi?

server unreachable;--

No to w sumie chyba fajnie by to wyglądało i spełniało swoją rolę. Teraz kolejna sprawa - wełna. Nie zagłębiałem się w strony oferujące wełnę, jedynie znalazłem taką, która była już zaproponowana na forum, a mianowicie:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Pierwszą zastosował belfi u siebie w pokoju. Tania, ok. 150zł za paczkę (12 szt.) 120x60x7,5cm.

Drugą zaproponował mi matee. Droga, ok. 250zł za paczkę (6 szt.) 120x60x5cm.

Jak pisałem wcześniej potrzebowałbym min. 8 szt., max 10 szt. Do tego dochodzi koszt materiału do obicia, mam na myśli jakiś grubszy materiał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję zacząć od paneli z wełny mineralnej w układzie jak opisałeś. Wstrzymaj się z tymi ćwierćwałkami i trapezami, to zawsze zdążysz dołożyć jeśli stwierdzisz że efekt jest niewystrczający.

Im wełna będzie grubsza i im większą będzie miała wagę na m3 tym lepsze właściwości tłumiące. To samo ma się z piankami poliuretanowymi.

Myślę że nie ma sensu dopłacać do tych Batts, zwykłą wełnę łatwo dotniesz i osadzisz w ramie z materiałem, szczególnie, że nie chcesz przesadzać z wydatkami. Rozważ nawet grubsze, 10cm panele z wełny. Materiał do obicia nie musi być gruby (droższy), nie wiele on doda, wybierz pod kontem estetyki/kosztów.

Ewentualnie zapytać w markecie budowlanym czy samego producenta żeby polecił produkt o najwyższych właściwościach pochłaniania dźwięku.

Nie wiem czy czegoś nie przeoczyłem, co z lewą ścianą? Pamietaj o symetrii. Półki z płytami to przyzwoity rozpraszacz (też tak mam). Po lewej proponuję podobnie.

Suplement do powyższej wypowiedzi.

Pozwoliłem sobie na zrobienie wizualizacji. I oto w załącznikach przedstawiam jak by wyglądał pokój z panelami z wełny i pianki poliestrowej. Jest to zobrazowanie tego co napisałem w poście powyżej.

A tutaj link do materiału, którym chcę obić tą wełnę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

post-33146-035630700 1298673605_thumb.jpg post-33146-027067400 1298673607_thumb.jpg post-33146-004136300 1298673610_thumb.jpg post-33146-078522500 1298673612_thumb.jpg post-33146-072595500 1298673614_thumb.jpg post-33146-087931700 1298673615_thumb.jpg post-33146-011407800 1298673617_thumb.jpg post-33146-029899100 1298673624_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PMRudy

Ja zdecydowanie jestem za wykorzystaniem wełny zamiast tej proponowanej pianki.

Efekt akustyczny ale też i estetyczny będzie znacznie lepszy.

Jak widziałeś, też mam panel z pianki poliuretanowej, ale 17cm grubości z niewielkimi nacięciami.

Te piramidki 6cm całkowitej wysokości mnie nie przekonują.

Pamiętam jak wiozłem ten panel z pianki (200x100x17cm) w małej windzie, jak bym oguchł. To świadczy, o czym pisałem we wcześniejszych wpisach, że potrzeba sporej ingerencji względem powierzchni pokoju by odczuć efekt.

OK, rozumiem. Też chciałem zastosować taką piankę jak ty masz, ale w kawałkach 50x50cm zamiast tej stożkowej. Namówiłeś mnie na te panele z wełny :) Tylko preferuję tą firmy Isover, ponieważ jest tańsza. Jak to ma się w praktyce? Leci z tej wełny jakiś pył? Czy obiłeś to w całości, bo ja to myślę żeby obić tylko z zakładkami po 5cm. A co do ściany naprzeciwko ekranu, to pozostanę przy gąbce/piance, tyle że zwiększę jej grubość całkowitą. Znalazłem w Łodzi gościa co ma fabrykę takiej pianki i tnie na dowolny wymiar

Ukryta Zawartość

belfi: Im wełna będzie grubsza i im większą będzie miała wagę na m3 tym lepsze właściwości tłumiące. To samo ma się z piankami poliuretanowymi.

Może zamiast wełny 7,5cm, zastosować 10cm?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PMRudy

Polecam forum ludzi robiących dźwięk:

Ukryta Zawartość

A szczególnie wątek:

Ukryta Zawartość

A co do paneli Rockwool Industrial BB to nie ma potrzeby, o ile kolor nie przeszkadza, obijania ich tkaniną.

U ciebie czarne panele pasowały bez dodatkowego majstrowania z materiałem.

Wystarczy rama z profili alu, drewnianych, itd ...

PMRudy, jeśli masz pomieszczenie tylko i wyłącznie do KD to zastanów się nad ciemniejszym sufitem.

Od jasnego będzie odbijało się bardzo dużo światła i będzie Ci psuło efekt, który na prawdę mógłby być ... bardzo dobry.

Jeszcze jedna uwaga dotycząca miejsca montażu ekranu.

Z własnych doświadczeń mogę napisać, że im niżej on się znajduje, tym bardziej komfortowo się ogląda.

Jeśli możesz go obniżyć to zrób to. Nie będziesz żałował!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do: matee.

Co do ciemniejszego sufitu. Chciałem żeby był w kolorze ścian, ale jak pisałem kilka postów wcześniej ojciec uparł się na jasny sufit i panele na podłodze. Teraz trwa bitwa właśnie o panele akustyczne. Fajne to forum co podałeś. z tego co tam przeczytałem, to pianki są bleeee, a wełna OK.

Jeszcze wczoraj w nocy i dzisiaj rano szukałem wełny, porównywałem ceny wełny i pianki i wyszło mi takie coś:

1. Isover Aku-Płyta 100mm - 1 opakowanie (10szt. / 120x60x10cm) = 202zł brutto (cena ze strony producenta) + obicie materiałem do podsufitek samochodowych (ładny jest) czarny = 175zł brutto + szary = 100zł. RAZEM = 477zł + własna robota.

2. Pianka/gąbka poliestrowa (taka jak ma belfi), jeden arkusz 200x100x15cm od łódzkiej firmy Bogmar = 332zł brutto. Potrzebuję dwa takie arkusze, pocięte na paski 200x50x15cm. RAZEM 664zł + łatwy montaż.

W przypadku zastosowania wełny nie ma problemu z sufitem, a w przypadku pianki trzeba dokupić jeszcze jakieś panele na sufit i robi się jeszcze większa cena :/

Jeszcze odnośnie tej wełny skalnej/mineralnej. Jest ok, ale syf się z tego sypie. Jestem przychylny do zastosowania tej wełny, tyle że jest z nią trochę pracy, no i ojciec mi marudzi :P

Zagłębiłem się w forum, które zaproponował matee i ludzie polecają tam wełnę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niby wełna jest tak sprasowana, że prawie nie pyli. Koszty wełny 100x50x10cm: 4m2 (2 paczki/8 arkuszy) = 197zł brutto.

Muszę się wybrać do jakiegoś sklepu i zobaczyć jak to wygląda w praktyce.

Ukryta Zawartość

Ta tkanina nie jest dobra bo nie przepuszcza dobrze powietrza (a wiec i dzwieku).

Cena aku-plyty to jest z kosmosu. Zobacz na przyklad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Taka sama paczka a kosztuje siedem dyszek.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Ta tkanina nie jest dobra bo nie przepuszcza dobrze powietrza (a wiec i dzwieku).

Cena aku-plyty to jest z kosmosu. Zobacz na przyklad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Taka sama paczka a kosztuje siedem dyszek.

Czyli tkanina odpada? To może coś z bawełnianych tkanin o wyższej gramaturze, np 200g/m2 ? A co do ceny wełny, to patrzyłem tylko na stronie producenta.

Ukryta Zawartość

Ja myslalem nad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale obawiam sie, ze trzeba by bylo dwie warstwy polozyc zeby welna sie nie przebijala. Zalezy jak wyglada powierzchnia welny i jak gesta jest ta tkanina.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Już we wcześniejszym wpisie proponowałem grubość 10cm.

Mam małe dzieciaki więc dla pewności, że nie będzie się nic sypało obiłem w całości najpierw cieniutkim materiałem który poprostu miałem, i na to ozdobny, dość gruby, z charakterystycznym meszkiem, podobny do tego jak zasłony.

Ten cieńki materiał pod spodem wyraźnie przebijał.

W końcu zrobiłem zdjęcia i mogę się pochwalić moją salą kinową :P Co prawda jeszcze brak projektora (Benq W600+) i paneli akustycznych (pianka poliestrowa), ale ogólnie prace nad pokojem są ukończone w 95%.

Co do kosztów:

- farba na ściany i sufit: ok. 250zł

- półki na DVD: ok. 200zł

- stolik pod sprzęt: 225zł

- fotele: for free

- rolety okienne: ok. 450zł

- ampli + głośniki + sub: 2100zł

- odtwarzacz DVD: ok. 170zł

- kable głośnikowe 2x2,5mm: 1,70zł/m (25m)

- kabel HDMI 10m: ok. 100zł

- kabel HDMI 0,75m: ok. 50zł

- kable Coaxial 0,75, + 3m: ok 80zł

Zapomniales jeszcze o tym bialym włączniku na scianie. Jaki koszt?

?👈

Zapomniałeś jeszcze o tym białym włączniku na ścianie. Jaki koszt?

Jakim włączniku?

Dodam jeszcze:

Lampa 4x50W: ok. 70zł

Włącznik światła oraz wtyczki prądowe: już były (ojciec kupił).

Uchwyty tylnych głośników ok. 40zł, ale będę zmieniał na lepsze metalowe za ok. 65zł/2 szt.

Uchwyt do projektora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ja zapłaciłem chyba 85zł.

Listwy pionowe białe do chowania kabli: ok. 20zł.

Już we wcześniejszym wpisie proponowałem grubość 10cm.

Mam małe dzieciaki więc dla pewności, że nie będzie się nic sypało obiłem w całości najpierw cieniutkim materiałem który poprostu miałem, i na to ozdobny, dość gruby, z charakterystycznym meszkiem, podobny do tego jak zasłony.

Ten cieńki materiał pod spodem wyraźnie przebijał.

Co do materiału którym można obić tą wełnę znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wysoka gramatura) lub to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dzisiaj byłem w Leroy Merlin, ale nie ma tam żadnej wełny, o której pisaliśmy wcześniej. Dzwoniłem także do Obi i Castoramy na Dolnym Śląsku i już nie prowadzą sprzedaży wełny Isover Aku Płyta. Jedynie jeden ze sklepów Obi miał Isover PT 80 ale w rolce.

Belfi, a czy ty robiłeś jakąś ramę do tej wełny, a następnie to obijałeś materiałem? Bo jak widziałem dzisiaj wełnę Rockwool'a, to ona nie jest w ogóle sprasowana. Na stronie Isover wszystko wygląda pięknie, super sprasowane arkusze wełny, a w rzeczywistości:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta sama wełna i na fotce wygląda super. Jak to jest?

Co do zrobienia tych paneli z wełny myślałem żeby zrobić to w ten sposób:

1. Przyciąć płytę OSB do wymiaru wełny.

2. Zrobić ramę dookoła arkusza wełny.

3. Przykleić wełnę do płyty OSB.

4. Do przyklejonej wełny na płytę OSB dołączyć ramę.

5. Całość obić materiałem.

6. Zamontować na ścianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widocznie są dwa rodzaje tej Aku-płyty, choć ta pierwsza powinna nazywać się raczaj Aku-mata.

Zapytaj ewentualnie o wełnę innej firmy w sprasowanych blokach/płytach, właściwości będzi miała te same.

Ja robiłem tak:

1. dociąłem na wybrany wymiar wełnę

2. ramę zrobiłem z dociętej deski sosnowej o odpowiedniej szerokości i skręconej kątownikami od wewnątrz

3. w ramę wsadziłem wełnę i obiłem, jak pisałem najpierw cieńszym materiałem by nic się nie sypało a potem ozdobnym za pomocą zszywacza tapicerskiego.

zrezygnuj z płyty OSB na tył (zwiększy niepotrzebnie wagę całego panelu), nie ma takiej potrzeby, na pewno przy tych wiszących na ścianach.

Zaleca się też żeby takie panele wisiały w odległości od ściany np.1-2cm, by dźwięk który przechodzi, w części pochłoniety przez panel, odbił się od ściany i w drodze powrotnej również ulegał pochłonięciu, masz dwie aktywne powierzchnie pochłaniające. Większa skuteczność.

Tych na sufit należałboby jakoś zabezpieczyć żeby wełna nie wysunęła się i nie wisiała. Może zastosować tam perforowaną cienka płytę, podobną jak ma kolega na suficie w tym wątku do którego zagladąłeś.

Ukryta Zawartość

Sam myśłam czy u siebie nie obniżyć sufitu, wypełnić go wełną i dać taką perforację.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez belfi

OK. Sporo się dowiedziałem przez tych kilka dni. Dzięki za pomoc. Teraz będę szukał w lokalnych sklepach budowlanych tej wełny Isover Aku Płyta, Aku Mata czy też PT 80. I powoli będę działał z tymi panelami. Na początek zastosuję tylko te z wełny, a jak coś będzie nie tak to dokupię ćwierć walce z pianki, no i jeszcze na 90% chcę przykleić małe panele z pianki na ścianie przeciwnej do ekranu. Jak by nie patrzył jest to pierwsze miejsce dobicia dźwięku.

Sypne jeszcze linkiem znalezionym w google przez przypadek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a tutaj bezpośrednio do fotek jak gościu robił panele z wełny PT 80:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto moje kino domowe,moze nie wymarzone ale juz ok :), tak mi sie wydaje.

Ukryta Zawartość

post-14772-023174600 1298807732_thumb.jpg

post-14772-009928200 1298807753_thumb.jpg

post-14772-047260800 1298807766_thumb.jpg

post-14772-007332500 1298807786_thumb.jpg

post-14772-075172500 1298807797_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do sprzetu:

-TV-plazma Panasonic TH50PZ80E

-glosniki ELAC FS 68.2(fronty i centralny z nowej serii), tyly -zostawie narazie JBL E20

sub.- JBL ES250 i JBL E150

-ampli - ONKYO TX-NR1007

-jako odtwarzacze -PS3 oraz Panasonic DMP BD35

-wzmacniacz stereo HK 970 (ale musze go odlaczyc juz z niego niekorzystam :) )

- no i zapomnialem jeszcze tuner satelitarny KATHREIN UFS 910 i podpiete do niego 2 dyski twarde

Edytowane przez piskle smoka
  • Pokaż nowe odpowiedzi