Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do p. Piwowarczyka

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Panie Andrzeju, nie będę ukrywał, że od pewnego czasu tęsknię za lampą. Wspominałem już kolegom z forum, że po powrocie z każdego koncertu, kiedy włączam swoj zestaw, pierwsza rzecz jaka rzuca mi się "w ucho" to szorstki, tranzystorowy dźwięk - mimo iż posiadany przeze mnie wzmacniacz (Thule150B) gra raczej miękko jak na półprzewodnikowe standardy. Wielokrotnie słuchałem wzmacniaczy lampowych różnych producentów i z różnego przedziału cenowego i wydaje mi sie, że byłby to najlepszy wybór jeśli chodzi o słuchaną przeze mnie muzyję (klasyka, jazz). Problem niestety stanowią kolumny. Są to monitory Elac 510 o skuteczności 85dB o znamionowo czteroohmowej impedancji z dość niskim mimimum (3,3 Ohma przy 200Hz). Moje pytanie jest następujące - czy zestawienie wzmacniacza lampowego z tak trudnymi w obciążeniu kolumnami ma w ogóle sens? Chodzi mi przede wszystkim o to, czy przy większych (choć nie ekstremalnych) poziomach głośności nie będę permanentnie przesterowywał wzmacniacza? Wiem, że na rynku jest kilka wzmacniaczy opartych na mocnych pentodach (Jolida1000A chociażby), ale nie ukrywam, iż po cichu myślę o Amplifonie :-)

Byłbym wdzięczny gdyby wyjaśnił Pan moje wątpliwości.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/2339-pytanie-do-p-piwowarczyka/

No to jestem ale na krótko obiecałem żonie że wyskoczymy na browara.

Obawiam się że musisz posłuchać takiego zestawienia nie znam tych kolumn. Z tego co słyszałem od innych są one faktycznie trudne do napędzenia. Czy takie zestawienie ma sens? Myślę że tak. Jeżeli szukasz miękiego brzmienia to szukaj triody. Nie polecam Ci wzmacniaczy na 6550 i KT88. W 90% przypadków nie mają z miękością wiele wspólnego. Lepiej już na EL34. Z mojej oferty praktycznie jest tylko WT40. WT30-II będzie do tych kolumn za delikatny.

Na parametry czysto techniczne nie masz co bardzo patrzeć. Na audioshow 99 wystawiałem monobloki WT15SE o mocy 15W i kolumny TOTEM model ARRO o efektywności 86 dB ( oficjalnie nieoficjalnie sądzę że miały najwyżej 84 dB) grało to wszystko w apartamęcie ( bdajże 507 lub 517) o sporym metrażu. Poziom głośności był wystarczający a zwiedzający szukali dodatkowego wofera za firanką. ARRO Mają tylko pojedynczy głośnik 10cm średnicy i oczywiście wysokotonówkę. Piszę o tym ponieważ nie tylko parametry techniczne odgrywają role a prawdę mówiąc w niektórych przypadkach nie odgrywają chyba żadnej.

Spadek impedancji do 3,3 oma nie jest jeszcze taki straszny. Czterdziestka powinna przy takim spadku dostarczyć max około 38 W. Ale jak to rzeczywiście zagra nie mam pojęcia.

Moje pytanie : gdzie mieszkasz?

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Oczywiście, odsłuchu nic nie zstąpi, chciałem się tylko upewnić, czy warto myśleć o takim zestawieniu. Z Pańskiej odpowiedzi wnoszę, że jak najbardziej.

Mieszkam w Warszawie.

Pzdr.

Jedna techniczna uwaga...

Istnieje gdzieś w podświadomości mit jakoby lampy nie lubiły niskiej impedancji. Dobrze skonstruowane wzmacniecze lampowe spokojnie mogą pociągnąć nawet 2 omowe impedancje. Czasem mają nawet takie odczepy.

To czego lampy nie lubią to WAHANIA impedancji. Tu rzeczywiście żle sobie radzą. Przyzwoicie wyrównany moduł impedancji w kolumnach i lampa wszystko pociągnie

to jeszcze ja korzystając z wątku mam do p. Piwowarczyka małe pytanko:

jakiej marki kondensatory stosuje Pan ew. poleca do swoich konstrukcji? czemu właśnie te? i gdzie można w naszym pięknym kraju dostać podwójne kondensatory wysokiej klasy?

> Amplifon

Ostatnio jestem w trakcie testów wzmacniacza skonstruowanego jako DIY

na lampie 304 TL SE. Jestem bardzo ciekaw Pańskiej opinii na temat tej lampy , a w szczególności jeśli " porównamy " ją z lampą 300 B.

Nie chciałbym nic sugerować - ciekawi mnie czy ja źle słyszę , czy może tak rzeczywiście jest.

> Fadeover

Czy w Twoim wzmacniaczu stosujesz TAKIE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 304TL ???

Jakie to musi mieć zasilanie i trafo ??? ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hififreak.wordpress.com

> tak to te lampiszony , bo tak trzeba je nazywać moje nie mają radiatora.

A trafo ? Olbrzymi , ze świetnymi przekładkami i izolacją - ponieważ ja mam na anodzie 2,5 kV. ( Zobacz wątek : Wzmacniacz idealny)

> glista

Nie pisałem o nim na forum.

Moim zdaniem ZEN jest taki sobie. Dlatego robię teraz wzmacniacz lampowy.

Idąc za sugestią Bambusa który bardziej od ZEN - a, polecał Aleph- y,

posłuchalem kilku opinii o Alephah właśnie i teraz też jestem tego samego zdania co Bambus.

=>fadeover

szkoda, że nie pisałeś, ale to nic straconego, przecież możesz napisać(bardzo mnie ciekawi Twoja opinia o tej koncepcji wzmacniacza), ale rozumiem, masz pewnie od cholery zajęć w związku z tą działalnością .....fonowydawniczą :-))))

Nie wiem co ci napisać na temat tej lampy. Kompletnie jej nie znam mogę tylko sugerować się danymi katalogowymi. One mówią mi że może wyjść z tego niezły wzmacniacz o potężnej mocy. Z tego co wyczytałem z twoich wpisów to monstrum ma być zasilane napięciem 2500V co według katalogu powinno dać 610W mocy wyjściowej w klasie AB1 i impedancji Raa=8500ohm. W klasie AB2 to już 1650W. Są to już wartości czysto abstrakcyjne olbrzymie. Pozostawiam to bez komentarza. Nie to w tej lampie uważam za najważniejsze. Ma ona jak na triodę bezpośrednio żarzoną duży max prąd i spore nachylenie charakterystyki. Co jest osobiście dla mnie ważniejsze niż moce.

Pytałeś o porównanie jej do 300B. Według mnie to nie ma co tu porównywać. 300B to lichutka lampa o dobrej liniowości ale reszcie parametrów do bani. Jeżeli chodzi o dźwięk to nie mam pojęcia jak to może zagrać. Ale według mnie powinno to coś zagrać znacznie lepiej niż 300B przynajmniej bez ograniczeń typowych dla wzmacniaczy na 300B.

Mam nadzieję że robisz układ przeciwsobny bo do SE lampa 304TL nie bardzo się nadaje. Moje gratulacje jeżeli chodzi o pomysł zwłaszcza za odwagę. Życzę sukcesu. I chętnie służę wszelką pomocą.

>amplifon

No nie wiem czy nie..

Ja obliczyłem uklad dla SE w czystej klasie A

podobnie do tego

Ukryta Zawartość

>Piter

Trudno powiedzieć o kosztach za części , część miałem z demobilu - rdzenie, kondensatory rezystory

część dokupiłem. Dużym kosztem było nawinięcie transformatorów

( raz poszły z dymem). Lampy dostałem od znajomego - niestety tylko do testów - nie znam ich aktualnej ceny ale sądzę że jakieś 300$ za szt.

No i obudowa. Będzie piękna , wielka, i efektowna ( patrz wątek : wzmacniacz idealny) będzie z marmuru i ze szkła.

Do tej pory wydałem 5k.

Ukryta Zawartość

Piter

To zobacz jeszcze dlaczego warto robić DiY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Amplifon

Moje pytanie wynikało z tego ,że przy testach lampa zagrała niesamowicie i niepodobnie do klasycznej lampy, zachowując jednak szlachetność, przy tym brzmienie było totalnie różne od dobrego tranzystora, jak również od lamp które dotąd słuchałem.

Czyli jest tak : gra jak nie lampa, choć lampą jest, nie jak tranzystor - to co to jest ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.