Skocz do zawartości
IGNORED

Czym smarować odtwarzacz CD (jaki smar)?

4kowal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wpadł mi kiedys w rece NAD C522. Kiepsko czytal plyty nagrywane a czasami grymasil oryginalami. Myslalem ze to laser i poczatkowo go regulowałem. W wigilie sie nudzilem i rozkrecilem ten CD. Przedmuchałem laser i sie okazalo ze czyta wszystko jak leci. Pochodzil jeden dzien i znow problem. Po wlozeniu plyty bzyczy. Odkrylem ze jak sie reka popchnie glowice ze przeskoczy o zabek to zaczyna czytac. Jak juz zobaczy plyte to czyta bez zajakniecia.

Wydaje mi sie ze mechanizmy kiepsko chodza i wymagaja przeczyszczenia i nasmarowania. Czym mam je przesmarowac. Są jakies specjalne smary w sklepach elektronicznych ?

Jest jakas metoda na poprawne ustawienie szuflady w kole zębatym ? Bo raz szuflada nie domykała sie a raz chciała wsunąc za bardzo. Wkoncu ustawilem ale metodą prób i błędów. Może znacie jakis sposob jak to zrobic?

Czy te szny na ktorych porusza sie glowica lasera tez sie jakos ustawia ? Jesli tak to jak ?

Smar silikonowo teflonowy, przedtem przeczyścić izopropanolem (zamiast smaru silikonowego TF niektórzy stosują wazelinę techniczną ew. różne smary/oleje do mechanizmów z tworzyw sztucznych, ale pomijając fakt że nie zawsze się w CD sprawdzają, to czasem się zdarza że mają za małą gęstość[początkowo..] i można sobie tym bardzo łatwo sprzęt zapaskudzić...).

4kowal, kiedyś pisałem kiedyś na forum o składaniu mechanizmu ladowania plyty w nadzie, jest to niezła zabawa, szczegolnie jak sie pierwszy raz to robi pierwszy raz :-) Albo sie niby zamyka a kieszen jest w polowie drogi albo na odwrót, czasem wlasnie brakuje jednego ząbka i kieszen wystaje. Co tu duzo pisac, trzyba "cylnąć" :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jak bede mial wiecej czasu to rozloze to na elementy pierwsze i pokombinuje jak to sie sklada. Chinczycy montujacy te mechanizmy musza miec jakis sposob. Zalatwie tylko sobie aparat zeby sie nie okazalo ze rozloze i nie bede wiedzial jak to zebrac do kupy.

Przeczytalem ze wazelina techniczna ma temperature pracy do 30-35 stopni i boje sie ze mogla by mi popłynąć.

rozebrałem, przeplukalem izopropanolem mechanizmy, nasmarowalem smarem TC i wszystko działa :)

Od dzisiaj nie wiem skad sie wziela opinia ze NAD C522 kaprysi podczas odczytow CDRow :)

Oby tylko juz mu tak zostalo na dluzej.

Niestety wyswietlacza w tym odtwarzaczu nie udalo mi sie zrobic. Nie znam zasady dzialania i nawet nie bede probowal zeby czegos nie popsuc.

A czymś w rodzju wd-40 da sie smarować ? A tak wogóle to chodzi mi po głowie wymiana całego napędu w moim 7 letnim denonie. Znacie jakiś adres gdzie można kupić mechanike do cd ?? I czy to wogóle ma sęs tzn. czy będzie to słychać ? Może ktoś już wymieniał mechanike?

WD-40 chyba nie nadaje sie do tego. Lepiej zastoswowac smar silikonowo teflonowy. W sklepach maja glownie produkty z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktos mi polecal TF ale akurat nie bylo i kupilem TC.

>Znacie jakiś adres gdzie można kupić mechanike do cd ??

Calej szuflady nie kupisz raczej. Chyba ze w jakims serwisie ale to pewnie kolosalna suma bedzie. Mozesz co najwyzej kupic caly mechanizm ktory odpowiada za poruszanie sie lasera. A sprzedaja to miedzy innymi tutaj:

Ukryta Zawartość

>I czy to wogóle ma sens tzn. czy będzie to słychać ?

U mnie przed przeczyszczeniem notorycznie pokazywal sie napis Error. Nie czytalo mi prawie wogole CDRow albo bylo w tle slychac trzaski. Myslalem ze to wina lasera. Cale dnie regulowalem potencjometrem przy laserze ale dawalo to mierne rezultaty. Po rozebraniu wszystkiego, przedmuchaniu soczewki (metoda usta soczewka ) czytnik czyta mi wszystko.

jesli nie masz z CD zadnych problemow to bym na Twoim miejscu nie pchal sie w dodatkowe koszta. Jesli cos jest nie tak, to sie albo zacina albo to wyraznie slychac .

Mozesz sobie rozebrac i samemu przeczyscic. Izopropanol do przemywania kosztuje jakies 5zł a smar kolejne 5zł. W moim przypadku caly mechanizm z laserem kosztowal by mnie 55zl. Zaoszczedzilem 45zl. Dla mnie to duzo, ale jakbym zarabial kokosy to pewnie bym sie w to nie bawil.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.