Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anton by MgGyver

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver, 31 Gru 2005, 18:44

Nic nie ma niewłasciwego. Tylko ze Ty za kazdym razem twierdzisz że jak ktoś nie słyszał TWOJEJ aplikacji i sam nie konstruował kolumn na Dynaudio, to juz nie wie nic o Dynaudio. Nie jestes pępkiem swiata - inni też słuchali Dynaudio w rewelacyjnych aplikacjach.

mogę sobie wyobrazic zwrotnicę która zaczyna działć łagodnie juz od 10khz i zdejmuje cały środek z pasma przenoszenia Morela czy Dynaudio dając w efekcie podkreslona górę takiej duzej i cięzkiej kopułki. Ale praw fizyki nie zmienisz... Te 0,51g masy D28 ma wieksza bezwładność niż 0,22g SD25.

To tyle teoretyzowania.

Spodziewam się że ktos wrzuci pomiary tych super Heco. Moga byc ciekawa alternatywą dla markowych przetworników dla składaczy i może dzieki temu więcej osób bedzie miało szansę nabyć z nimi praktyki.

• Redaktorzy

Qubric gdyby leciał samolotem, to przez całą drogę tłumaczyłby sąsiadowi że ten nie wie, jak zapinać pas, stewardessie, że nie wie, jak podawać kawę, a pilotowi, że nie wie, jak prowadzić samolot.

• Redaktorzy

Prawie trafione - miało być, że że nie umie pisać felietonów i niewłaściwie korzysta z forum. A stracimy naszego Qubrica wtedy, gdy zatłucze go stryjek, któremu Q. wytknie, że nie umie posługiwać się kijkiem.

I nie umie czytać, bo widać że pierwszy raz widzi moją dyskusje z McGyverem na temat wyższości jednych głośników na innymi (czyli szeleszczacych nad nieszeleszczącymi - w tym Tesli :)))

A stracimu Jozwę kiedy podczas pisania kolejnego felietonu nawali mu komputer i w desperacji pchnie się śmiertelnie wiecznym piórem.

Dali 104 . Układ MTM . Cewka dla wooferów 0,27mH! 2 rząd .Cz. podziału około 3kHz.Podobnie Living Voice Auditorium - wzorowane na Dali 104 i oparte na takich samych przetwornikach. Obydwa głosniki zdobyły dużą popularnośc i uznanie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100008614 1170282115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Qubric moge przyzecz ze jesli dostane te heco w rece zrobie ich pomiary ,ale z tym moze byc problem bo te glosniki sa trudno dostepne a te ktore ma Jaro sa w Wa-wie ja mam tam 350 km.

WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU

A co do gwizdkow-mialem rozne poczawszy od tesli po SS 2010 po vife AG peerlesa DT 100 i jak narazie skonczylo sie na morelu mdt29 i jakos on mi najbardziej pasuje.Bylo tez u mnie pare osob ktore sluchaly moich kolumn i twierdzily ze nie brak mdt29 szczegolow , szybkosci i wybrzmien jakie powinna miec kopolka.

Dlaczego nie będę robił kolejnych konstrukcji na tych głośnikach Heco? Otóż ostatnio widziałem je na wolumenie w cenie powyżej 100zł za sztukę. To dobre przetworniki, ale nie mają renomy, wobec tego cenę muszę uznać za zdecydowanie zawyżoną, wolę dołożyć trochę i zakupić w audiocomponents markowe i renomowane Vify M18WH.

Witajcie Szanowni Koledzy w Nowym Roku.

Nie było mnie dwa dni a tu juz pyskówka ;)

Całkiem poważnie - słuchałem trochę przeróżnych kolumn, sam zrobiłem parę kompletów a to co zrobił dla mnie Adam gra tak jak oczekiwałem - potężnie i ciepło, szybko, dynamicznie i bez niepotrzebnej ostrości ale czysto i szczegółowo. Podsumuje jednym słowem - mi to pasuje!!!!

Co do Heco - te woofery pochodzą z serii Mythos i nie są tanim badziewiem. Ja dostałem je dzięki uprzejmości znajomego dystrybutora Heco i Magnata. Teraz jednak ich cena skoczyła na 130-150 zł/szt. Stało się tak przez dostępność na Wolumenie oryginalnych obudów od Mythosów... Te głośniki są porządne ale 150 zł to za dużo, wolę dołożyć trochę i kupić M18WH w Audiokomponents.

Jeśli chodzi o Morela - miałem kolumny właśnej konstrukcji na różnych wysokotonowych, słuchałem wielu markowych kolumn ale Morel mi najbardziej podpasowuje. Szczegółowy ale nie ostry, miły, dźwięczny, muzykalny. Uważam, że jest lepszy nawet od Seasa KT28F mimo, że mają te głośniki podobne ceny.

Pozdrawiam wszystkich.

P.S. StefanB nazwę ja nadałem - jest to skrzyżowane nazwy Minas Anor i mojej ksywki (pochodzącej od nazwiska). Więc z markietingiem nie ma nic wspólnego ;)

StefanB, proszę czytać poprzednie wpisy. Jak już pisałem, nie będę kontynuował tego projektu. Powstał na konkretne zamówienie Jaro4444, i on też nadał sobie nazwę. Nie wnikam zatem w walory marketingowe tej nazwy, bo to wyłącznie jego sprawa. W mojej ofercie natomiast nadal pozostają Minas tirion i Minas Anor oraz jeszcze sporo innych modeli.

arturp, 1 Sty 2006, 11:59

Dali 104 to zadna rewelacja. I jeszcze ta ich piaszcząca Vifa której nie chciało się im porządnie wyfiltrować. A moze też się dokładały do tego za wysoko cięte basowe.

A w ogóle sie dziwię ze nie widzicie za małej cewki :)))

No i jeszcze - rzeczywiście ktoś poczuł biznes, bo 150zł. to już trochę duzo za Heco. Jednak jeśli są solidne, mają dobre parametry i nie sprawiają kłopotu, a przy tym dobrze grają to czemu nie? Teraz nawet lepsze Monacory kosztują więcej.

Qubric, 1 Sty 2006, 17:31

>A w ogóle sie dziwię ze nie widzicie za małej cewki :)))

Qubric'q, to zapewne przez grzecznosc (ucz sie ;) ), forumowicze nie chcieli zauwazyc problemow, ktory tak doskonale widzisz - ze zbyt mala cewka. Moze takze stoja za daleko od twojego problemu - zbyt malej cewki, zeby ja zauwazyc (w koncu taka mala). Przestan w koncu zasmiecac watki bezsensownymi wpisami, wyladowywuj swoja frustracje gdzie indziej. Jak to ktos kiedys ladnie powiedzial/napisal - "to nie nasza wina, ze w toalecie musisz stac najblizej pisuaru". Pozdrawiam po-noworocznie ;).

Dla mnie EOT :).

Te! Nijaki taki!

Jak umiesz czytać to se przeczytaj ten wątek na poprzedniej stronie i zobaczysz kto jeszcze zauważył, że McGyver ma za małą cewkę.

A wy nie widzicie, że jest za mała, bo widocznie sami macie jeszcze mniejsze :)))

rogus:

>MgGyver co robisz, żeby fornir nie ciemniał. U mnie był jasny, a teraz zrobił się ciemniejszy o

>kilka tonacji. Dajesz podkład pod lakier, czy po prostu używasz dobrego lakieru ?

Są lakiery częściowo zabezpieczające przed ciemnieniem (z filtrem UV? ;)). Polecić mogę Beckers Parkettlack 35 - wodny, więc bezproblemowy w użyciu. Jasne szafki (brzoza) potraktowałem bodajże trzema warstwami, i przez ponad półtora roku ściemniały bardzo mało, mimo bezpośredniej ekspozycji na słońce przez część dnia.

najmniej podatne na dzialanie promieni UV sa lakiery akrylowe...niestety nie kazdemu odpowiada takie wykonczenie, gdyz znacznie rozni sie ono od lakierow poliuretanowych czy na bazie zywokostu.... poza tym dochodzi jeszcze wspolczynnik utwardzenia powierzchni...

Trochę nie na temat, ale propozycja do AMS. Niech zrobi obok Audioshow 2006 jeszcze Audioshow DIY. ZObaczymy wtedy, kto się odważy pojawić ze swoim produktem ;). I pokazać co siedzi w środku ;). A tak przy okazji. Małe jest piękne.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

qrcze gosc jest zadowolony z kolumn dzwiek mu odpowiada a wy musicie szukac dziury w calym? szanujcie czyjes gusta! a swoja droga to nie pierwsza osoba zadowolona z tego co robi Adam...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.