Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

artup pisal ze cena glosnikow to ok. 200 PLN (rozumiem ze komplet do parki). Jesli to jest realna cena to wstepnie pisze sie na komplet do pary. Ale poczekam na odpowiedz Tonsila. Moze ktos oszacowac cene ? Pewnie wtedy sporo ludzi sie zglosi.

OK, macie racje ,że zabawa będzie przednia . Ja jednak zdecyduje się wydac więcej ale kupic Scan Speaki ponieważ zachorowałem na bas z 18 cm rewelatora.

Służę pomocą w projektowaniu zwrotnicy , mieszkam w Warszawie a jak czytam kilka osób budujących klona Mite równiez , więc zapraszam ! Za tydzien prawdopodobnie dotrze do mnie zamówiony sytemik pomiarowy behringera . No i chętnie posłucham co wyjdzie :)

PS

Charakterystyka tego głośnika jest ( delikatnie to ujmując ) odbiegająca od liniowej ;P więc o specjalnej neutralności nie mozna tu chyba mówic ale 1 rząd na obydwa przetworniki zrekompensuje wszelkie niedostatki....

Mamy juz pomiar oryginałów , teraz trzeba tak zrobić klony aby pomiary sie pokryły - proste.

Z tymi głosnikami będzie tak jak z gainclonem - jakośc elementów ma kluczowe znaczenie . Rezystor millsa , kondensator 2,7 olejowy , cewka tasmowa Polinka albo jeszcze lepiej Alpha Core ( tu musze zaznaczyc ,że cewki alpha core sa zrobione z innej miedzi niz Polinki -to sie czuje w dotyku , Polinki sa łamliwe a Aplha miękkie )

...there is no spoon...

> arturp

potraktujmy to jak wyzwanie "Polak też potrafi" ;) . Pieniądze do wydania stosunkowo nie duże, skrzynki malutkie więc pracy i materiału też nie dużo a jak by to "zagrało" to satysfakcja ogromna. Szkoda że na forum nie pokazał się taki bezinteresowny dobroczyńca jak krisas, ale posiadający Staffy ;)

arturp, widzę, że mamy podobne gusta jeżeli chodzi o kondy w zwrotnicy. U mnie będzie 2,2uF PIO + 0,47uF PIO

Cewkę chyba szarpnę sie na tą alpha core, rezystorek Mills. Może zagra;) Chyba, że udałoby się załatwić skądś cewki nawiniete linką. Nigdy takiej nie miałem, a Totem jak słyszeli koledzy stosuje z powodzeniem. Okablowanie wewnętrzne-Gotham

Pozdrawiam

Sugerowalbym zastosowanie dobrych MKP -wkleilem zwrotke Mite T zeby pokazac ze w zaleznosci od przeznaczenia (Mite T to glosnik centralny) totem ksztaltuje barwe rowniez kondensatorami, PIO sprawdzaja sie (w niektorych systemach ) szczegolnie z glosnikami pozbawionymi ferrofluidu czy niektorymi wstegami, natomiast w przypadku kopolki tonsila polaczenie MKP ze srebrzonym okablowaniem solid core pozwala na wyciagniecie detalu z tego glosnika, zastosowanie w tym miejscu PIO nie ma sensu,

polcema tez posluchanie Mite z 2 wzmacniaczami z budzetowka w rodzaja Cambridge audio i jakims drozszym mocnym piecem - wszystko bedzie jasne :) - to nie sa kolumny do tanich wzmacniaczy, na tanim brzmia jak kazde inne tanie zestawy...

Ja też się dolacze, tylko ze ja chce tylko wysokotonoki

>lancaster GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

>Saczek GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

>Jendrek GDN13/40/2 4ohm - 3szt, GDWK 10/80 8ohm - 3szt

>namor GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

>Systex GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

>maszto GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., bez tweetera

>sdp GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

Zapowiada się fajna zabawa, więc też się dopiszę:

>twonk GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8ohm - 2 szt.

Przed chwilą byłem w Eltonie na Tagrowej . Jest tam parka 13/40/2 ale w wersji 8 omowej . Fajny głośnik . Bardzo solidne zawieszenie gumowe , magnes o średnicy membrany , całkiem godziwy kosz . Mają tez wysokotonowe 10/80/7 - tez przyjemny głośnik ( w dotyku ;P ) Niestety ceny wyższe niz gdziekolwiek ...średnionisko 86 PLN a wysokotonowy 58 .

...there is no spoon...

krysias,

skąd masz te pomiary ? Kilkanaście dB róznicy między 1 a 2 Khz mnie trochę dziwi i martwi...

Co do kondensatorów w filtrze wysokotonowego to moze masz racje . Ja nie wiem jak on gra ale załozyłem ,że osto ( jak to Tonsil ) stąd moja propozycja olejowych kondensatorów ale z tego co piszesz wnioskuje ,że wręcz przeciwnie - w takim razie faktycznie polipropyleny i jasno brzmiące kable .Zresztą to kwestia gustu właściciela , w klonie wszystko jest dozwolone .

...there is no spoon...

Ja również zastanawiam się nad złożeniem zamówienia,mam jednak dwa pytania:

1. Czy Mite można wykonać jako podłogówki-czyli zamknąć część komory aby uzyskać taką samą objętość jak w monitorach a resztę zostawić jako komorę balastową.Zlikwidowałoby to u mnie problem zakupu podstawek.

2. Czy rozważaliście obudowę zamkniętą?Słuchałem kiedyś kolumn Argos Audio w obudowie zamkniętej i bardzo mi się podobało.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obudowe wolnostojąca oczywiście mozna zrobić ale co do zamknietej to mama wątpliwości. Myslę źe dźwięk stanie się ,, mały " - moze byc ostro i sucho bo brak podstawy basowej i ciepła z niej wynikającego. No i dynamika spadnie .

...there is no spoon...

Hehe

No ja tez mysle o obudowie wolnostojacej, cos na wzor Staff, tylko z wydzieleniem komory z mite te 5,6L a reszta albo pusta albo piasek wewnatrz.

Nie chce mi sie bawic z podstawkami.

Czy ktos poda w koncu wartosc tej cewki i rurki BR?

Lancaster wiesz juz ile kpl glosnikow?

...no to jedziemy z tym koksem :)

>twonk GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8ohm - 2 szt.

>grip GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

lancaster GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

Saczek GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

Jendrek GDN13/40/2 4ohm - 3szt, GDWK 10/80 8ohm - 3szt

namor GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

Systex GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

maszto GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., bez tweetera

sdp GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

twonk GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8ohm - 2 szt.

grip GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

hoosar GDN 13/40/2 4Ohm - 2szt

małe sprostowanie.....

nie zamawiam GDWK, ktoś dopisał je do mojej listy nie wiem zupełnie czemu.....

słuchałem trochę kopułek Tonsila i jednak nie zaryzykuję, wolę coś zagramanicznego...

poza tym jak to chyba widzicie, całkowite kopiowanie zwrotki mija się trochę z celem. Po pierwsze ten 1 rząd dla wysokotonowca, tak jak wcześniej pisałem i jak to zauważył ArturP nie ma sensu....chyba że macie ochotę za jakiś czas znowu zamawiać głośniki, ja nie...

Ch-ka pozostawia trochę do życzenia, więc myślę że lepiej w tej zwrotce trochę samemu podłubać. Skoro to dobrze gra z tak beznadziejną zwrotką, to ja wolę pokombinować, a na pewno będzie lepiej.... do gładkości ch-ki nie będę dążył na chama, bo to też mija się z sensem, nie wszystkie tony są jednakowo odbierane przez ucho ludzkie i myślę że większość powinna wiedzieć o tym że gładkość nie jest głównym priorytetem, aby zmieścić się w +/- 3-4 dB i jest ok. Elemnety w zwrotce powinny być jak najlepsze.....i oby nam parowali te głośniki.... o to się tylko modlę, żeby rozrzut nie był większy niż 15%, bo ten jest jeszcze do przyjęcia...

więc "uaktualniam" listę

po modyfikacjach wygląda ona tak:

>>lancaster GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

>>Saczek GDN13/40/2 4ohm - 2szt

>>Jendrek GDN13/40/2 4ohm - 3szt, GDWK 10/80 8ohm - 3szt

>>namor GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

>>Systex GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

>>maszto GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., bez tweetera

>>sdp GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

>>twonk GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8ohm - 2 szt.

lancaster GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

Saczek GDN13/40/2 4ohm - 2szt

Jendrek GDN13/40/2 4ohm - 3szt, GDWK 10/80 8ohm - 3szt

namor GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

Systex GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

maszto GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., bez tweetera

sdp GDWK 10/80 8 ohm 2 szt.

twonk GDN13/40/2 4ohm - 2 szt., GDWK 10/80 8ohm - 2 szt.

grip GDN13/40/2 4ohm - 2szt, GDWK 10/80 8ohm - 2szt

hoosar GDN 13/40/2 4Ohm - 2szt

saczek_XTRM, 27 Lut 2006, 14:24

>słuchałem trochę kopułek Tonsila i jednak nie zaryzykuję, wolę coś zagramanicznego...

Ja tez sluchalem .... Totem Mite, co prawda juz dosc dawno temu, ale w pamieci zapadl mi jeden nr AC/DC ...tytulu w tej chwili sobie nie przypomne, z plyty Ballbreaker pierwszy utwor.

Powiem tyle, gdy uslyszalem jak to gra to szukalem i subwoofera i satelitow w pomieszczeniu... tam jest na poczatku utworu taki "mruczacy tlum" i on brzmial doslownie zza glowy.

Zaznacze ze kolumny ustawione byly prawidlowo, tzn z przodu :-) gralo to z CD i wzmacniaczem Musical Fidelity z serii 10 takie czarne "szklane" fronty, kable niezbyt drogie.

W tym samym miejscu i tego samego dnia sluchalem na tym samym sprzecie tego samego utworu na glosnikach ScanSpeaka weglowa 18-tka oraz taki wysokotonowy jak w Pro Ac response 2,5 (tez z pianka na froncie)

Kolumny te byly produkcji jakiejs malej czeskiej firmy.

cala magia znikla, oczywiscie bylo lepiej, wszystko czystrze, bas glebszy, ale np ten efekt zza glowy wogole znikl, nie bylo go, basu jak na 18-tke w stosunku do tonsilowskiej 13-tki az tyle nie przybylo, a moim zdaniem byl bardziej zamulony niz w przypadku tych malutkich Totemow, wysokie... tu roznica byla kolosalna, duza ilosc szczegolow itp,

Ma ktos jeszcze doswiadczenia z odsluchami Totem Mite?

>>systex

dlatego właśnie na podstawie tego co Ty słyszałeś, co słyszał Jaro4444, Matthew i jeszcze kilku innych jestem gotów zaryzykować i powiedzieć, że niestety ale w Totemach jest modyfikowana kopułka Tonsila.... Jeśli ktoś trochę dłużej posłuchał Tonsilów, to na pewno powie że szelszczą....niestety, tak jak tuby Tonsila mają charakterystyczne zapiaszczenie....

Przykro mi to mówić, ale wolę jakiegoś godnego partnera dla dobrego midwoofera...

Polecam jednak ta recenzję zwłaszcza ,że czytałem kilka angielskojęzycznych i pokrywaja sie ze soba . Co ciekawe- pomiary pokazuja osłabienie w zakresie 1,2 - 2kHz co oznacza dla mnie brak klarowności średnicy i to potwierdzają te recenzje . Warto poczytać czego można oczekiwać chociaz nie ze wszystkim mozna sie zgadzac .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS.

A dla ciekawych - są tam podane wymiary rury br !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

Jeszcze jedno moje spostrzezenie

Genaralizujac, Totem Mite graja "analogowo" troche pomijaja szczegulowosc, ale calosc sluchanej muzyki wypada niezwykle milo, podejrzewam ze niezle moga sie zgrac z GainClonem ktory z kolei jest szczegolowy.

Na GC i jasnych glosnikach wiele kiepsko nagranych plyt praktycznie nie daje sie sluchac, z kolei na Mite sluchalem z przyjemnoscia kilku plyt Joe Satriani-ego, ktore nagrane sa chyba na nagrywarce komputerowej :-), i mozna ich sluchac i czerpac przyjemnosc z tego sluchania :-))

poza tym o tym że kopułka jest z dużym prawdopodobieństwem modyfikowana przez Totema może świadczyć to na co zwrócił bardzo spostrzegawczo ArturP...... przy 1 rzędzie cięcia, jeśli ta kopułka wytrzymuje i nie pali się przy większych prądach to jest to kolejny dowód na to że cewka musiała być inna (tutaj bardzo słuszna uwaga ArturaP).

Jeżeli tak jest, to parametry kopułki też uległy zmianie. Napis na magnesie nic nie świadczy...

Ja wolę sięgnąć po coś z wyższej pólki, mimo wszystko...chociaż wiem że w 50zł/szt za kopułkę się nie zmieszczę, to w końcu robię to po to, żeby się potem miło tego słuchało

pozdr

Panowie!!!!!!!!!!wiem z doświadczenia apropo gdwk.........na pewno w tej konfiguracji się nie spalą ja dobrze mamietam jak podłączyłem swoje gdwk9/1208ohm -zastosowałem kondensator 3,3uF i bez żadnego rezystora... z basowcem o mocy 60 wat.... grało to na maxa i nic się z polską kopułką nie działo!!!!!!!!!!!!! W mite jest 2.68uF +rezystor 3.16 więc spokojnie da radę!!!!

>pytanie w jakiej polaryzacji jest podłączony gdwk w totemach mite????

te opisywane Totem Mite to kolumny z 1 rzutu produkcji - są 4 omowe, więc do naszych projektów raczej mało przydatne i raczej słabo się pokrywają z danymi powyżej z wątku

Przykłady:

kopułka 10/60

"Podano, że pasmo przenoszenia (+/- 3 dB) rozciąga się od 50 Hz do 20 kHz"

to jest najlepsze..."Częstotliwość zwrotnicy według prospektu przypada na 3,2 kHz, a według innego materiału informacyjnego na 2,7 kHz"

hehhe a dziury o których pisze autor to chyba wiadomo skąd sie biorą..... wystarczy spojrzeć na wykres różnica +/-15dB to jednak przesada, dlatego radziłbym pokombinować ze zwrotką a nie bez sensu rżnąć. Nawet w ProAc'kach nikt nie rżnie schematu zwrotnicy z oryginału.....czemu to robić przy Mite??!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.