Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do Technisców?

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

zyzio, obawiam się że M2 nie będą superłatwym obciążeniem. Kiedyś pamiętam podłączyłem SU-A800MKII do Tannoyków M5, były tylko szeleszczące soprany i mydło na średnicy, basu ZERO. A 800-tka to i tak o głowę lepszy wzmak. Potem NAD-a 310 za 400zł i to już zagrało że hoho. Jeszcze później Marantza PM8000, ten już pokazał jak trzymać głośniki za mordę.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

He, pewnie masz rację...nie zapomnę jak bądź co bądź do flagowego SU A 1000/C 1000 podłączyłem Paradigmy Studio - tam nawet średnicy nie było - tylko soprany - dźwięk przypominający radyjko od ruskich...przez chwilę myślałem, że uszkodziły sie w czasie transportu, jednak Marantz PM 8000 pokazał, iż wszystko z nimi ok.....

Odezwe sie, aby zapobiec dalszemu rozwojowi watku w strone kokainowych wizji redaktorow HFiM.

Nie slyszalem nieuszkodzonego wzmacniacza klasy popularnej, poprawnie skonstruowanego technicznie, ktory wywolal by efekty ktore przypisujecie nie znanym mi co prawda blizej Technicsom. Nie twierdze tym samym, ze wszystkie wzmacniacze graja tak samo - twierdze natomiast ze Pawlinda-way jest dla mnie calkowicie akceptowalna. Jezeli nie nabedzie jakichs trudnych (chcialoby sie rzec - audiofylskich ;-) zestawow glosnikowych, nacieszy uszy juz teraz a potem dokona stosownego upgradu amplifikacji - dla SUBTELNEGO podniesienia poziomu. Dlatego radze Pawlinda, nadwyrez budzet kolumnowy jak najbardziej. Swojej oferty sprzedazy Ci nie polecam, zeby nie bylo, nie spelnia wymienionych warunkow. Proponuje rozwazyc, kolejnosc przypadkowa: KEF Q1, Phonar Compact 2, Wharfedale 9.1. Z niesluchanych AE Evo 1 i AA Dione.

Panowie załóżcie przez chwilę, że ja nie wiem co to jest średnica, niskie itp, że muzyki słuchałem do tej pory przez mini wieżę (ruskie radio :), a nie jakieś marantze, denony czy yamahy, (nie wspominając o czymś z "wyższej" półki), a teraz mam słabego technicsa i 1000 zł za które chcę kupić głośniki. A co myślicie o B&W DM 601 (te mają dodatkowo bass-reflex z przodu co mi najbardziej odpowiada) albo Accoustic Energy Aegis Evo One - jednych i drugich wychwalanych "pod niebiosa" w prasie fachowej?

B&W nie (z przyczyn wymienionych przeze mnie w poprzednim wpisie). AE Evo 1 prawdopodobnie (nie sluchalem) tak. Nie mecz juz problemu przedniego czy tylnego BR, jest sztuczny - obie wersje zagraja Ci kiepsko spod sciany, niestety. Kolumny MUSZA miec powietrze. Nie wierze, ze czegos nie wymyslisz zeby miec radoche a nie lomot.

"Nie slyszalem nieuszkodzonego wzmacniacza klasy popularnej, poprawnie skonstruowanego technicznie, ktory wywolal by efekty ktore przypisujecie nie znanym mi co prawda blizej Technicsom" - no właśnie....ja też nie wierzyłem, a sprawne były.....B&W na 100 % - NIE ! Nawet Creek 4330 nie dawał rady z B&W 601.....

Ahh, zapomnialem dodac ze zbieram sie do umowienia odsluchu (co prawda w konfiguracji 2.1) malych Usherow, o ktorych tak glosno (tu i owdzie) ostatnio. Jak tylko zalatwie kilka innych audiospraw, dzwonie do Audiofastu a potem conieco napisze. Mozesz byc szybszy :)

W zbliżonym budżecie parę ciekawych rzeczy się znajdzie (pierwsze strzały: AE Evo, Dynaudio Audience 40 - być może da się upolować?). Problem w tym, że wtedy dopiero wyjść może marna jakość sprzętu towarzyszącego, i wydatek na kolumny stanie się dopiero pierwszym z serii. Cóż, nikt nie mówił, że ma być łatwo ;)

A tak na marginesie:

MariuszJ:

>Odezwe sie, aby zapobiec dalszemu rozwojowi watku w strone kokainowych wizji redaktorow HFiM.

Porównanie nietrafne, po kokainie nie ma żadnych wizji ;)

Ushery! Oczywiście, Ushery, jak mogłem zapomnieć! Wersja bez ekranowania magnetycznego to 1400 zł, o ile dobrze pamiętam - budżet wyjściowy musiałby nieco wzrosnąć, ale tego kandydata nie można pominąć!

MariuszJ: w kwestii rodzajów kurzej karmy (i wpływu tejże na ludzkich konsumentów) nie czuję się kompetentny, więc nie podejmę dyskusji ;) Pozdrawiam!

zyzio, 3 Sty 2006, 18:31

>Chłopie obudź się i przemyj uszy - nie pasuje Ci 396 lub słuchałeś jej w nieodpowiedniej

>konfiguracji to posłuchaj czegoś innego nawet w cenie tego Technicsa.......ja wiem, że masz 707 i to

>boli, ale pogódź się z faktami......700-tka jest obiektywnie zła, a 396 Yamahy - nie jest ! :)

A toś Pan dopiero! Obiektywizm w dziedzinie audio en faveur de yamaha 396, i z tym dogmatem trzeba sie pogodzić bo tak mówi obiektywna prawda kol. Zyzia! Dla mnie 396, ale również "topowy" 596 jaki później z ciekawości przesłuchałem to porażka w dziedzinie dźwięku i fakt, że produkty te są sygnowane hasłem "natural sound" uważam za niezły żart. W odróżnieniu od prehistoryka 700 mk3, o którym bynajmniej nie pisałem że jest obiektywnie dobry, wzmacniacze 396 i 596 są do dziś dzień w sprzedaży, każdy może więc o ich brzmieniu wyrobić sobie własną opinię. W opinii o 396 podałem link do anglojęzycznej strony o wzm yamahy, gdzie znalazła się bardzo zwięzła acz trafna ocena ich brzmienia, z którą zgadzam się w 100%. Duża moc to nie wszystko.

Co do argumentu ad personam, uspokajam że posiadanie A707 nie boli. Mam go od niedawna, zakupiony przekornie jako nowy, mogę w dowolnej chwili zastąpić go innym wzmacniaczem w cenie nawet dziesieciu tych parszywych yamah 396 ale na razie nie ma takiej potrzeby.

=>

JarlBjorn

Widocznie masz Pan zepsuty słuch przez tego Technicsa....do laryngologa trzeba się udać - jedyna rada....skoro nie ma Pan potrzeby wymiany techniawki, a stać rzekomo kolegę na znacznie droższe klocki......

zyzio, 4 Sty 2006, 07:53

>=>

>JarlBjorn

Widocznie masz Pan zepsuty słuch przez tego Technicsa....do laryngologa trzeba się udać - jedyna

rada....skoro nie ma Pan potrzeby wymiany techniawki, a stać rzekomo kolegę na znacznie droższe

klocki......

Osobliwa logika. Albo wyrzucę jeden ze swoich wzmacniaczy jako niepasujący do jedynej słusznej linii kol. Zyzia albo trzeba wzywać lekarza. Logika prosto z ZSRR, ci którym nie odpowiadała jedynie słuszna linia partyjna, byli na siłę kierowani do "psychuszek". Gratuluję znakomitego wzorca!

W tym konkretnym przypadku - niestety innego wzorca nie ma....gdyby chodziło o inny wzmak to ok - kwestia gustu...w przypadku SU A 700 już niestety nie, bo jaki by ten gust nie był to zły wzmak ;-(

Widzę, że dyskusja zeszła na najmniej pożądane tory ataków osobisto-ambicjonalnych, a nie o to chodzi w tym temacie. PANOWIE i PANIE (też) jakie głośniki kupić do tego Technicsa żeby był przyzwoity poziom?

Zyzio => czy Twoja ostatnia wypowiedź oznacza, że jakie bym głośniki nie kupił to każde będą i tak nie dobre, ponieważ to jest zły wzmak? Może jednak znajdzie się coś co zagra lepiej a coś gorzej z tym Technicsem.

Pawlinda, 4 Sty 2006, 11:46

>Zyzio => czy Twoja ostatnia wypowiedź oznacza, że jakie bym głośniki nie kupił to każde będą i tak

>nie dobre, ponieważ to jest zły wzmak? Może jednak znajdzie się coś co zagra lepiej a coś gorzej z

>tym Technicsem.

Owszem, łatwe 6-8 ohmowce podstawkowe o dużej skuteczności, ale znaleźć będzie trudno :( Propozycji kilka masz - zabrałbym wzmaka pod pachę i słuchał - nawet w sklepie dla idiotów jest zazwyczaj dość spory wybór ;-) Na pewno umożliwią odsłuch - w MM w Zabrzu studio odsłuchowe jest nawet bym powiedział bardzo dobre.

>Owszem, łatwe 6-8 ohmowce podstawkowe o dużej skuteczności, ale znaleźć będzie trudno :( Propozycji

>kilka masz - zabrałbym wzmaka pod pachę i słuchał - nawet w sklepie dla idiotów jest zazwyczaj dość

>spory wybór ;-) Na pewno umożliwią odsłuch - w MM w Zabrzu studio odsłuchowe jest nawet bym

>powiedział bardzo dobre.

Do latwych kolumn nie musi nawet targac wzmaka. Inna sprawa, to dramatyczna przewaga odsluchu we warunkach docelowych nad jakimkolwiek innym. Ludzie, dlaczego Wy nie slyszycie jak graja Wasze pokoje???Kuzwa, czy tylko ze mna jest cos nie tak??????

zyzio, 4 Sty 2006, 11:40

>W tym konkretnym przypadku - niestety innego wzorca nie ma....gdyby chodziło o inny wzmak to ok -

>kwestia gustu...w przypadku SU A 700 już niestety nie, bo jaki by ten gust nie był to zły wzmak ;-(

Sorry ale musze odpowiedziec kol Zyziowi: 1) w zadnym momencie nie twierdzilem ze 700 mk3 to dobry czy bardzo dobry wzmacniacz wiec nie wiem skad to uporczywe bicie piany, 2) 700 mk3 to nie to samo co SU A707, bo o ten wzmacniacz tez byl kolega laskawy zahaczyc mimo ze nikt o nim w watku nie wspomnial o nim slowem.

Do autora watku, kol. Pawlindy, zanim cos kupisz naprawde odsluchaj tego sam kilkakrotnie i uwzgledniaj w ograniczonym jedynie zakresie sugestie forumowiczow z patentem na madrosc.

Jeszcze odpowiem :)

Nie mam patentu na mądrość, ale te Technicsy od A 600 do A 1000 znam jak własną kieszeń, zresztą sam miałem w domu A 800 i A 1000 przez ok. 3 lata, nie miałem zamiaru nikogo poniżać czy ośmieszać - stwierdziłem jednak że to obiektywnie złe wzmaki i taka jest brutalna prawda.....do niej dochodzi się po czasie.... - lepiej po prostu byłoby gdyby autor wątku najpierw poszukał innego wzmaka, a potem dobierał do niego kolumny, bo poszukiwanie kolumn do SU A 700 to syzyfowa praca.....nie ma to nic wpólnego z mitami na temat marki Technics czy złośliowścią z mojej strony.....nie wszystko co robił Technics było złe (zresztą rekomenduję CD PS 7 czy słuchawki RP F30), jednak wzmaki nie wychodziły mu zupełnie...a seria A to już niestety totalna porażka, zwyczajny średniej klasy Pioneer 676 deklasował je pod każdym względem.....kiedyś byłem miłośnikiem i zagorzałym zwolennikiem Technicsa...dopóki nie otworzyły mi się oczy a raczej uszy.....pragnę by inni nie popełniali moich błędów i nie pchali się we wzmaki technicsa, a już na pewno nie w ostatnią serię A - po prostu te ustrojstwa naprawde nie mają basu, przestrzeni, mocy, a jedynie płaski, suchy, niemuzykalny dźwięk z nich się wydobywa...korektor i podbicie regulatorów barwy tonu okazywało się niezbędne....bo słuchać się nie dało.....to tyle.....

SU A 800 i 1000 - grał u mnie z Infinity Reference 50 - obudowa zamknięta, imp. 6 ohm, skuteczność 90 db i jako tako sobie radził, 1000- znacznie lepiej, ale nirwany nie było..... Miałem też Infinity SM 102 - skutecznosć 100db i impedacja 8 ohm - niestety basu w nich nie było w ogóle - korektor był niezbędny.....

Dziękuje za ostatnie wpisy, nareszcie są do rzeczy. Czytając to forum przez ostatni rok zdaję sobie doskonale sprawę, że najlepszym doradcą są własne uszy i najlepiej udać się na odsłuchy. I tutaj niestety jest problem, ponieważ przede wszystki nie posiadam samochodu więc nie mogę co radzicie zabrać wzmaka pod pachę i pochodzić po sklepach. Druga sprawa to miejsce zamieszkania - Podkarpacie (niestety :(.

Byłem ostatnio w rzeszowskim MM własnie żeby czegoś posłuchać, a tam pustki na półkach. Stały tylko same podłogowce, a z monitorów były Infinity Beta 10 i TYLE !!! Może to tylko chwilowe i miałem tym razem pecha? Oczywiście spieszyc sie nie muszę (pośpiech jest przeważnie złym doradcą) propozycje godne rozpatrzenia otrzymałem od Was. Częściowo pokrywa się to z moją listą głośników wartych uwagi, a częściowo nie. Najgorzej tylko, że z tymi odsłuchami może nie wyjść zupełnie i będę musiał kupić coś "w ciemno".

>>tymi odsłuchami może nie wyjść zupełnie i będę musiał kupić coś "w ciemno".

To kup ze sklepu internetowego/wysylkowego, bedziesz mogl zwrocic bez podania przyczyny w ciagu 10 dni od dnia zakupu, pod warunkiem ze towar bedzie w stanie niepogorszonym (Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 nr 22 poz. 271 ze zm.).

PS. Nie tylko na Podkarpaciu, ale takze w Wawie z odsluchem sprzetu stereo w MM czy innych Euro RTV/AGD sa problemy, kino domowe zdominowalo segment audio totalnie. Z ciekawosci zapytalem w jednym z najwiekszych sklepow Euro (w Arkadii) ile maja w ofercie wzmacniaczy stereo. Nie mieli zadnego.

->Pawlinda

Myślę , że propozycje Mariusza , dotyczące wyboru głośników do odsłuchu z 700-tką są bardzo rozsądne.Ze swojej strony dodam , że zacząłbym od Dionów.Są to głośniki bardzo tolerancyjne dla budżetowch wzmacniaczy (wiem , bo z takimi również ich słuchałem) i mogą zapewnić przyzwoitą jakość dżwięku nawet z tanim wzmacniaczem , a gdy już zdecydujesz się na zmianę wzmaka , to nie będzie się to wiązało z koniecznością natychmiastowej wymiany kolumn-ich możliwości są naprawdę spore.Budżet nieznacznie przekroczysz(chyba , że uda Ci się znależć używane) ale naprawdę warto!

A ja mam taką podpowiedz - wrzuć tego swojego technicsa na allegro i może rzeczywiście sprzedaj go w ciągu 2 tygodni - potem w ciągu tygodnia kupisz sobie cokolwiek innego i będzie już miło :-)

Przecież w tych czasach to nie problem sprzedać cokolwiek - wszystko zależy od ceny. Ja sam w ciągu ostatnich 3 miesięcy odkąd jestem na forum - kupiłem 4 pary kolumn i sprzedałem 3 pary bez większych problemów, miałem juz 5 amplitunerów i jeden wzmacniacz - allegro dziala sprawnie i postęp techniki (internet) pomaga w kupowaniu i sprzedawaniu. To nawet łatwiejsze niż jeżdzenie w promieniu 100km szukając kolumn do odsłuchiwania - a tak mam w domku sprzęt do odsłuchów na czas nieograniczony i to w warunkach w jakich będzie naprawdę pracował. Straty jakie ponoszę - to jedynie koszty przesyłki - które i tak nie są jakieś specjalnie duże - zresztą jezdzac na odsłuchy też sie benzyne spala - wiec tu na jedno wychodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.