Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

_igod_

Ja mam do Ciebie pytanie z innej beczki.Otóż pozwoliłem sobie ściągnąć filmiki i powiem tylko tyle że to kawał bardzo dobrej roboty.Na tyle dobrej że pozwala niemal bezboleśnie poznać tajniki pomiarów za pomocą SW oraz JIG-a.

Rozumiem że jest to skierowane do ludzi raczej zaczynających przygodę z diyaudio więc moje pytanie brzmi:

Dlaczego ten materiał nie jest dostępny na Twojej stronie?

Moim zdaniem powinieneś koniecznie to zamieścić.

Ja tymczasem pozwolę sobie podlinkować ten materiał i postaram sie aby został przyklejony.

ja wlasnie zaczalem wojowac z WinISD i mam problemy juz na poczatku. Kalibracja jeszcze jakos idzie ale jak proboje pomierzyc impedancje glosnika to nie dosc ze wykres jest zaszumiony (na szczescie mozna wygladzic) to jeszcze

Natknąłem się na taki pomiar renomowanej konstrukcji. Co o tym sądzicie? Kolumny grają bardzo dobrze, kiedys ich słuchałem. Opinie reszty słuchaczy też są raczej pozytywne. Przy tym nikt nie zwraca uwagi, że np. zestawy mają wycofaną srednicę, raczej wszyscy chwalą średnicę tych zestawów za namacalność. Jak wytłumaczyc ten fenomen?

Pomiar spl wygląda tak, jakby stroił je amator bez pomiarówki;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a czy wszyscy chwalący słuchali tego właśnie obmierzonego zestawu?

moim zdaniem trzeba odwrócić polaryzację głośnika. może to był wypadek przy pracy (odwrotna polaryzacja).

Nie chodzi mi o stawianie tezy, że niezależnie od przebiegu spl zestawy potrafią dobrze zagrać. Chodzi mi o wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje?

Pomiary w Stereophile oczywiście:)

A tu drugi ciekawy pomiar Totem Model One.

Niesłyszalne +5dB dla 2,5KHz?

Raczej nie chce mi się w to wierzyć. Może kwestia pomiaru?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zrob doswiadczenie...wez dwie grupy...jednej daj w lapy charke z dziura na srednicy a drugim nie pokazuj charki...

jestem pewien ze wiecej sluchaczy z 1szej grupy po odsluchach powie, ze srednica jest kiepska niz z grupy 2giej

ja zawsze mierze w polu bliskim. Nie mam wtedy bledow od scian itp. Szczegolnie jak mierze basowce i basreflex - tunel. Mistrz Waldemar wywozi swoje konstrukcje na lotnisko i tam mierzy.

Pomiar pola bliskiego ma te wade ze mik. wychwytuje wszystkie syfy z membrany rozne syki i burczenia basowcow - od przepompowywanego powietrza. Warto tez sprawdzic system a szczegolnie mik. akcelerometrem przyklejonym do membrany. Pewne roznice sa ale jak sa wieksze niz kilka dB to trzeba skorygowac pasmo mikr. Ja swoje ustawilem po pomiarze kolumn chodzacych liniowo do 12hz oczywiscie z mfb. Szkoda ze wywalilem zapiski z p0miarow typowych mikrofonow.

senicz - idź gdzieś do innego tematu, ok?

Te 5dB przy 2,5kHz tak naprawdę trudno wychwycić przy słuchaniu muziky.

Natomiast dziura w pierwszej charakterystyce to ewidentnie kopułka w przeciwfazie z wooferem. Wstyd!

"""Natomiast dziura w pierwszej charakterystyce to ewidentnie kopułka w przeciwfazie z wooferem. Wstyd!"""

Ktos kiedys pisal na hifi forum ze mu basow w kolumnie (nowka nie rozpakowana) brakowalo.

Okazalo sie ze zlaczki byly zle powtykane w glosniki...kto to sprawdzam i pakowal w firmie???!!!!!

Pomiary systemów głośnikowych sa dowodem na to,że McGyver ma rację - po co mierzyć ? Przeciez chwalone konstrukcje maja charakterystyki jak ze złego snu - a ludzie kupują . Lepiej robic na słuch przynajmniej się człowiek nie denerwuje ,że wykres ukazuje jakies niedociągnięcia. Poza tym nierówności charakterystyki często słychac lepiej na szumie różowym niz widac na pomiarach.

Ale ja sie nie martwię - to nie sa głosniki dla mnie :>

...there is no spoon...

arturp

igod poprawil kolege wyzej ze kopolka byla w odwrotnej polaryzacji (i bardzo dobrze zrobil), jak nie slyszysz ze kopolka jest na odwrot podlaczona w zestawie to rzeczywiscie szkoda robic pomiary :P

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Chyba caly czas panuje mit ze firmy robiace kolumny zatrudniaja Zlote uszy ktorym placa kokosy, karmia marcepanem i lukrowanym swinkami tylko po to zeby ustawiac kolumny wedlug ich sluchu :)

Prawda jest taka ze prostsza, szybsza i wlasciwa droga to przede wszystkim pomiary.

p.s. ten maly skok na 5 db na srednicy moze byc niezauwalny na ucho

p.s.2 charka natezenia od f tak naprawde mowi tylko podstawowe rzeczy o jakosci kolumny. Jest wiele innych pomiarow, ktore mowia o tym czy kolumna gra dobrze czy zle. Dobiero analiza porownawcza takich pomiarow i odsluchow moze cos powiedziec o jakosci kolumn

Ciekaw byłem pierwszych spostrzeżeń;)

Na to samo(odwrócenie polaryzacji) kopułki wpadli w Stereophilu. Pomiar wyszedł jak poniżej. Wersja handlowa ma jednak tą dziurę, co potwierdza pomiar w naszym Audio jak pisałem.

Mogę jeszcze dodać, że podobnie z dziurą, choć nie tak dużą wyszedł pomiar flagowych VA Mahler. Tam też po odwróceniu polaryzavji kopułki spl się wyrównało. No ale wersja handlowa znów z dziurą.

Zaraz wyjdzie, że szukam dziury w całym:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z kopułką w przeciwfazie cała scena jest delikatnie mówiać spie*****.

To tylko świadczy o tym, że wiekszość audiofili nic nie słyszy, tylko przegląda pisma z cenami.

lancaster & _igod_

bardzo dobrze...trzeba szukac dziury w calym :)

"""To tylko świadczy o tym, że wiekszość audiofili nic nie słyszy, tylko przegląda pisma z cenami."""

No cos Ty _igod_ kolumn nie slysza a sieciowki slysza??? ;)

Więc zaczynam zabawe....

gdzie moge znaleść jakiś sprawdzony schemat jig'a, wzmacniacza mikrofonowego i gdzie można kupić po dobrej cenie jakiś dobry mikrofon??

>_igod_, 11 Sty 2006, 17:19

Też mi odkrycie ;-).

I dlatego w wątku 23124 "Zakład, ślepy odsłuch kabli sieciowych"

zaproponowałem, żeby kable świeciły.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>gdzie moge znaleść jakiś sprawdzony schemat jig'a, wzmacniacza mikrofonowego

np.

Ukryta Zawartość

> gdzie można kupić po dobrej cenie jakiś dobry mikrofon??

Allegro, uzytkownik ATaudio (maja zarowko same wkladki WM61A jak i gotowe mikrofony dobrze wykonane - wiem bo mam taki - za rozsadna cene)

Ukryta Zawartość

Dla mnie jedna z najtrudniejszych spraw z wiązanych z pomiarami SW jest interpretacja tych pomiarów.

Jak przykład podam moja walkę z zestawem Scan Speaków 8545 i 9300 . 9300 jest wdzięczny w filtrowaniu bo liniowy ale 8545 to górki i dołki w całym paśmie .Słynne ,,ocieplenie" brzmienia węglowych osiemnastek wynika z małej górki w przedziale 600-900 Hz . Zrobiłem jeden filtr bez likwidacji tego peaku i dźwięk był dynamiczny, detaliczny i przestrzenny ale twardy i męczący na dłuższą metę, szczególnie wokale .

Wstawiłem pułapkę i przerobiłem cały filtr . Teraz jest łagodnie ale za to mało dynamicznie i chłodno . Słychać dużo detali w średnicy ale dźwięk nie ma tej masy typowej dla węglowych głośników , grają tak jak magnezowe seasy(!). Ale po co ten opis? Ano własnie . W obydwu przypadkach wyszło +/- 2dB . Tylko pomiar był robiony inaczej . W pierszym przypadku punktem odniesienia był poziom 200Hz zmierzony w polu bliskim a w drugim częstotliwość podziału 2200 Hz - mierzona z 1 metra .

...there is no spoon...

Jak zmienia sie charakterystyka głośnika w zalezności od ustawienia mikrofonu (lub miejsca odsłuchu). należy jeździc kursorem po zdjęciu głosnika i obserwowac zmiany wykresu. Miłej zabawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

To jest wystarczająco dobra wkładka (Panasonic WM-60AT), cena chyba też jest znośna.. ;)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

Witam

Z racji mojej profesji wyjątkowo często musze dokonywac pomiarów.

Doszedłem do wniosku, że najlepiej tego jednak dokonywac na wolnym powietrzu, i w odległosci 2-3 metry.

Wiem, że nie jest łatwo na takie warunki, i trzeba miec wgląd na wiaterek, który skutecznie psuje pomiary.

Pomiary "plenerowe", maja jednak zastrzeżenie, aby najbliższe obiekty o wymiarach powyżej 2 x 2 metry znajdowały sie w odległości nie mniejszej niz 15-20 metrów, wtedy ich negatywny wpływ jest bez znaczenia.

Duża odległość wymusza nieco większe moce dostarczane do głosników, ale eliminuje to co widoczne jest na stronce zaprezentowanej przez kolegę.

Dlatego uważam, że w warunkach amatorskich jest to najlepszy sposób, który w zarysie opisałem, i polecam go wszystkim, którzy chcą miec nieco więcej wiedzy o paczkach których słuchają.

Oczywiście najlepsze nawet paczki wstawione do nieadaptowanego akustycznie pokoju w M3, sa dokładnie popsute...

o czym nie wszyscy pamiętają.

jk

Dzieki za odzew :)

przeczytałem chyba wszystko co było ciekawe na tej stronie. Chwilowo zrobie JIG'a. Potem się zobaczy. Narazie czekam na głośniki, potem trzeba zrobić skrzynki itd itd.... niemniej jednak temat warty kontynuowania. Zblizająca się sesja dodatkowo skutecznie utrudni prace :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.