Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej to zrobić kablem dwie żyły w ekranie. Jedna żyła plus, druga żyła minus. Ekran podłączony tylko od strony urządzenia.

Masa jest na obudowie kapsułki, a ta styka się z rurką, więc na rurce jest automatycznie masa.

Próbowałem też kablem jedna żyła w ekranie i nie było żadnych problemów. Do wyboru.

ja przerabiam mikrofony w ten sposob ze wymieniam wzm wywalam tego feta wew. i daje op z fetem na wejsciu. THD radykalnie spadaja. Prosto i tanio. A mikrofony to nalezy uzywac o jak najmn srednicy wtedy gorka jest rowna np. 5mm wkladki chodza bardzo wysoko.

ludzie !

czytam sobie to forum od dluzszego czasu , wiele mozna sie nauczyc ...

ale wytnijcie stad tego senicza bo juz nerwowo nie idzie wytrzymac

sorry za offtop

kontynuujcie panowie :)

Jeśli chodzi o pomiary, to jestem zupełnie zielony.

Jak trzeba przygotować pokój do dokonywania pomiarów? Trzeba stosować jakieś specjalne wytłumienia itd?

Jakie są orientacyjne koszta zbudowania takiego systemu? (bez karty dzwiękowej)

koszty są naprawdę niewielkie, a radochy maaasa!!!

jig'a zrobi przedszkolak (pare rezystorków ,3 przłączniki i gniazda)

zależy ile chcesz wydać na mic. (pare złotych wystaczy)

pozdrawiam

p.s.

chyba, że chcesz mieć układ ze wzmacniaczem (igod chyba takie robi), był też opis w praktycznym elektroniku (chyba)

U mnie pomiary wychodzą generalnie bardzo prawidłowo ,zostałem obdażony przeogromnym pomieszczeniem do pomiarów w domu więc względnie markery - czas bramkowania ustawiam nisko . Mam do was pytanie ,aby uzyskać informacje o całej chace kolumny potrzeba pomiarów

1-on axis

2-nearfield

3-port response

Po połączeniu 2 z 3 uzyskam info w dziedzinie basu. 2 z 1 zakres 200-900 khz plus miunus. O ile pomiary wychodzą OK to po połączeniu jest lekki syf,czemu? W podobny sposób otrzymuje sie chakę całej kolumny w CLIO ?

Druga sprawa,to niewiem czemu korzystając z Goali oraz opcji liczenia korektora przez SW mam chore wartości kondensatorów i czasem rezystorów ? O ile zwrotke pod wzorzec da się recznie dopasować z korektorem juz tak łaps nie jest. Czego to wina?

do Senicza...

Gdzies mi sie omsknelo ze kombinujesz z pomiarem ch-ki wodospadowej... na elektrodzie byk taki program ze podlaczasz mikrofon do wejscia mic w karcie muzycznej i mogles mierzyc normalnie czyli tylko wykres przenoszenia, lub wlasnie waterfall i wyniki byly w 3d, jest on w dziale download, nie pamietam ktory to dokladnie:/ bede mial troszke wiecej wolnego czasu to tobie poszukam moze sie przyda

uwe300 zapewne chodzi o LSLab. Program ma chyba większe możliwości niż SW. Problemem jest BOX, taka czarna skrzynka, chociaż kilka osób to zrobiło. Kiedyś się trochę interesowałem tym programem ale zostałem przy SW.

ten ma mozliwosc waterfal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a chodzilo mi chyba o ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie ma screena wiec nie jestem pewien na 100%

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jakie są orientacyjne koszta zbudowania takiego systemu? (bez karty dzwiękowej)

moim zdaniem wyglada to mniej wiecej tak

mikrofon pomiarowy na WM61A ok 60zl + przesylka (Allegro - np. uzytkownik ATaudio - polecam, w porzadku ludzie)

statyw mikrofonowy: 60-80zl + przesylka (Allegro), odpowiedni uchwyt ma mikrofon trzeba dorobic samemu ale to chyba nie jest b. trudne (jak dla kogos jest to nie wiem czy z budowa kolumn sobie poradzi)

ustrojstwo pt. JIG (gniazda, przelaczniki i troche badziewia ;-D w srodku), do tego przedwzmacniacz mikrofonowy, wzmacniaczyk mocy. Calosc polecam zmontowac w 1 obudowie - bedzie po prostu caly kompletny system w jednym kawalku. koszty od 0 (jak ktos znajdzie wszystkie potrzebne elementy w szufladzie ;-)) do powiedzmy 100-150zl z obudowa

troche kabelkow: powiedzmy 20-30zl

No to chyba tyle.

Gipsy2

>pomiary wychodzą OK to po połączeniu jest lekki syf,czemu?

O jaki syf ci chodzi ? Ja staram sie tak robic pomiary zeby przy np w polu blizkim i z 1m miec jak najwieksza czesc wspolna (podabna badz taka sama) i generalnie udaje sie bardzo ladnie polaczyc wykresy bez jakiegokolwiek "syfu" (albo nie wiem o jaki syf ci chodzi, nizej wkleilem heco z 12L closed powiedz o jaki syf ci chodzi).

Co do korektora impedancji to SW liczy go tak aby dzialal od pewnej f, liczy wartosci C i R tak aby mialy odpowiednia stala czasowa (integrator czyli calkowanie) i dlatego czasami te wartosci sa powiedzmy "chore". Jak cos piernicze to poprawcie mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

oczywiscie najwazniejszy jest mikrofon szczegolnie do pomiarow w gorze. Z poj. jak rozumiem nie mamy doczynienia np. bruela wiec trzeba uzyc maluchy elektretowe wybieramy o najmniejszej srednicy membrany im mniejsza tym lepiej. A wiec te z komorek takie mikro najlepsze. Nastepnie wymieniamy w nich elektronike czyli wywalamy feta a podlaczamy sam mik. do op z fetami na wejsciu. Calosc wsadzamy do rurki stalowe aby odseparowac sie od pol magnetycznych. Oczywiscie wszystkie elementy smd wtyk kilku pinowy np. od myszy i preamp z ew. korekcja charakterystyki mikrofonu. Jak robilem mfb to mialem klopoty z pomiarem na basie np. 10hz. W tym przypadku mozna mierzyc tylko w polu bezposrednim czyli 10-20mm nad membrana. A za linki dziekuje. Moze troche wiecej na temat tych nowych programow?

normalnie uzywam tylko spectry gdyz jest najbardziej wiarygodna. Narazie mi wystarcza. Zrobie probe z tym pikiem i obejrzeniem go na spectrze w 3d. Moze koledzy pomoga cos w tej sprawie?

foxbat, 6 Sty 2006, 14:10

>Co do Heco pogadajcie z McGyverem, On jest master od Heco....

Jak mi pan MC wkleji choc jedna swoja charakterystyke Heco to przyznam ci racje.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

czepiacie sie Senicza ze wam sie wpiepsza ze swoimi "chorymi" teoriami... ale jak jest jakas dyskusja to ciagle go podpuszczacie:/

najlepsze dyskusje... senicz pisze cos o tda7294, ktos mu mowi ze to gowno na to leci odpowiedz ze "gejklon" jest najlepszy;) ludzie wyluzujcie tda jest niezlym scalakiem, tak samo lm tyle ze troche lepszym... niewiele drozszym. ale tam wszystkie stopnie oprocz ostatniego smigaja w Aklasie... ludzie wyluzujcie prosze!!! bo trzeba bedzie utworzyc obok bocznicy zakladke "pobluzgajmy sie"

Gorąco wszystkich przepraszam za offtopic w tak ciekawym wątku, ale nie jestem DIY-owcem a szybko potrzebuję praktycznej porady. Jaki będzie efekt powiększania obudowy zamkniętej (chodzi dokładnie o subwoofer )? Nie chodzi mi o efekty takie jak spadek wytrzymałości mocowej , lecz o efekty stricte soniczne.

Koledzy praktycy, dwa zdania proszę...

Ukryta Zawartość

a do tego polecam program WINisd

Jaka macie rezystancje okablowania w JIG-u??

Ja ostatnio olałem te wtyczki i polutowałem na amen kabelki, przynajmniej mam pewnosc ze cos luznego zrypie pomiary.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.