Skocz do zawartości
IGNORED

małe SZEROKOPASMOWCE

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

W takim przypadku nie może być mowy o podaniu wymiarów obudowy. No chyba że jak pisze Alexander chodzi o głośnomówiący ANALOGOWY

telefon kom. Ps. gdzieś na forum widziałem ct 193 w częściach, ktoś bardzo mocno wytłumiał obudowy - czy tak jest w oryginalnym projekcie?

Ps. wymiarów zaraz poszukam:)

Co do zastosowania głośnika niskotonowego to wypowiem się nieco, ale jak będzie chwila, bo też dopaliłem te małe bzyczki tym co zostało mi

z większej konstrukcji germanskich braci:)

Jendrek - nie w projekcie nie ma wytłumienia. Dla zainteresowanych link do opisu z rysunkami (ahaja tam są też wymiary):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A propos wytłumienia. Był jakoś wpis z linkiem do kogoś kto relacjonował budowę ct193 chyba wg oryginalnego projektu. W stercie zamówionych materiałów była masa filcu i pianki w piramidki.

Cze

- > Jendrek

tu masz linka z relacja budowy kolumienek w oparciu o proejkt CT193

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Koles podobno robil te glosniczki zgodnie z gazetka Monacora w ktorej przedstawione sa projekty kolumn z uzyciem przetwornikow Monacora i faktycznie uzyl stos materialow wytlumiajacych przy budowie monitorow CT193 Ja rowniez swoje wytlumilem watolina spory zwiniety kawalek watolin wsadzilem na wcisk w gorny rog za glosnikiem co powoduje polepszenie basu tzn staje sie on zwinniejszy ale za to jest go nieco mniej Jesli wytlumisz tez port bassreflex tzn wepchniesz watoline na ta polke tworzaca quasi tube to sprawiasz ze bas wogole ginie a membrana glosnika chce wyrwac z zawieszenia juz przy umiarkowanych poziomach glosnosci Z reszta koles na linku ktory Ci podalem cos o tym wspomina Ja obudowe swoich Monacorcow zrobilem ze sklejki to tez pewnie ma wlyw na charakter basu

Pozdro

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Monacor SPH-30X/8

efektywna średnica membrany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Temat upadł ale chyba czas go wskrzesic poniewaz w innych wątkach pojawiło sie wielu chętnych do budowania szerokopasmowców . Ja równiez uległem iluzji ,że szerokopasmowa tesla może zagrac dobrze i oczywiście zawiodłem sie sromotnie .

Ale oglądając stronę ZaphAudio zanalazłem test kilku miniszerokopasmowców . I tu pełne zaskoczenie . C0o za liniowośc charakterystyki ! Niespotykana u Fostexów, Moth Audio , Lowthera i innych duzych i znanych . Tangband oraz HiVi . Marki wszchodnie sa teraz na topie. Robia maluchy o paśmie tak wyrównanym i daleko sięgającym ,że az trudne do uwierzenia.

Moim idolem jest nowy 4 calowy Tangband z membrana tytanową . Cena tez uczciwa w Parts Express - 47 $. Załączam zdjęcie i pomiar charakterystyki .

Ukryta Zawartość

Czy ktos miał doświadczenia z tymi lub podobnymi przetwornikami ?

Jeden taki maluszek bez filtra lub jedynie z korekcja impedancji i dwa lub cztery peerlessy na basie z cz. podziału około 100Hz . Oj , chyba sie skuszę...

post-3970-100008306 1170297431_thumb.jpg

post-3970-100008307 1170297430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

->arturp

Zastanawiales sie nad basem aktywnym (mozliwosc regulacji fazy i ostro cietym - 4 rzad?) zas pozostawieniem szerokopasmowca w calym pasmie?

Opcja drozsza ale bezkompromisowa?

Lub dla nieradykalistow bezkompromisowy subwoofer?

adamo_0, 1 Sie 2006, 17:10

Oczywiście ,że myslałem . Jednak chciałem zastosowac wąska ściankę i tu pojawia sie problem z zaaplikowaniem wzmacniacza od woofera . No ale to bardzo kuszące i wcale nie takie kosztowne bo niedrogi wzmacniacz kosztuje tyle co peerless HDS , zamiast dwóch lub czterech wooferów jeden z solidnym ampem ...

...there is no spoon...

saczek_XTRM, 1 Sie 2006, 17:15

Myślę ,że średnica jest piekna jak z magnezowych czy aluminiowych seasów tylko niezniekształcona przez cewki w szeregu z głośnikiem . Górkę koło 10kHz może sie da skorygować małą pułapeczką . A może nie będzie to natarczywe , trzeba posłuchać .

...there is no spoon...

->arturp

Polaczenie maly szerokopasmowiec (lub 4 szerokopasmowe + woofer = byl kiedys taki projekt sisters - link musze poszukac) i aktywny bas chodzi mi od dluzszego czasu po glowie.

Poniewaz nigdy nie paralem sie elaktronika to z koniecznosci zmierzam do wersji minimalnej czyli subwoofer lub dwa???? (gotowy lub sprawdzony projekt DIY) oczywiscie z korekcja fazy i glosnosci.

Najchetniej oczywiscie sprawdzilbym sie w budowie aktywnej czesci niskotonowej (jakby co mam znajomego ktory poskladalby mi wszytsko do kupy) ale nigdzie nie trafilem na gotowy uklad skladajacy sie z aktywnego filtra lowpass.

Masz moze linki do takiego ukladu (z opisem dzialania) w ktorym albo potencjometrem albo na stale (dobor elementow) mozna by bylo wyregulowac czest. odciecia, faze i stopien wzmocnienia?

Dodatkowy minus to brak dodatkowegi wyjscia w moim wzmaku line one tak wiec z komiecznosci musialbym podawac sygnal wysokiego poziomu?

Jak znasz jakies linki o aktywnym stopniu niskotonowym z checia poczytam.

Pozdrawiam

arturp, 1 Sie 2006, 18:11

>saczek_XTRM, 1 Sie 2006, 17:15

>Myślę ,że średnica jest piekna jak z magnezowych czy aluminiowych seasów tylko niezniekształcona

>przez cewki w szeregu z głośnikiem . Górkę koło 10kHz może sie da skorygować małą pułapeczką . A

>może nie będzie to natarczywe , trzeba posłuchać .

Co do gorki to mysle ze podobnie jak w wiekszosci szerokopasmowcow wysokie sa bardzo kierunkowe.

Kilka stopni od osi moze juz byc plaska ch-ka.

IMHO ta gorka to nie problem tylko zaleta

ArturP:

Takie niezbyt efektywne (0.33%) i słabe (25W RMS, a więc akustycznie 0.08W) maleństwo i cztery Peerlessy na bas, na dodatek z podziałem 100Hz? Przecież w czymś takim cewka szerokopasmowca będzie się gotować, podczas gdy woofery będą jeszcze zupełnie zimne.

Ja tam bym zrobił układ "THX", koherentny czasowo (co odciąży przetwornik przetwarzający wysokie od wychyleń, a wymagający mocowo niski środek będzie obsługiwany przez dwa głośniki). Pytanie też jak kompensować tutaj baffle step - może jednak zwrotka w jakiejś formie konieczna będzie tak czy siak. Do takiej kombinacji można by pomyśleć o subie na czymś w rodzaju Seasa L22RN4X/P.

PS. Ta górka przy 15kHz może być IMHO silnie wygładzanym, parszywym peakiem break-up - czego właściwie należy się spodziewać przy takiej średnicy membrany.

misiomor, 1 Sie 2006, 19:07

No ale my tu nie o gotowaniu tylko graniu ;p A tak serio to przy spokojnym graniu nie przewiduje problemów- widziałem projekty z takimi głośnikami pracującymi w br jako mid-woofery.

W sumie masz rację. Baffle step na wąskiej ściance będzie dość intensywne ale myśle o puszczeniu tego szerokopasmowca bez filtra natomiast dodac od dołu woofer z fitrem 1 rzędu. Suma charakterystyki woofera i szerokopasmowca powinny skompensowac b.step. Potrzebny tylko rezystor na tangbanda bo woofer będzie miał w okolicach 85dB. Dlatego myślałem początkowo o 2-4 wooferach- aby uniknąć rezystora.

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Moze to powyzsze was zainteresuje, widzialem line array na tych glosnikach gdzies w necie. Same dobre opinie o tym glosniku.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

To też projekt na oparty na przetwornikach Tangband tylko nieco innych . Znalazłem w Klang&Ton.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jak widac jest szeroka obudowa co przesuwa podzial w niskie czestosci.

IMHO od minimum 30 cm szerokosci mozna myslec odpuszczeniu sobie kompensacji baffle step.

Sprobuj tego:

Ukryta Zawartość

I tutaj jest wiele cennych wskazowek Misiomora

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie o to chodzi.

Jak zrobisz wezsza niz 30 cm to baffle step wyjdzie na srednicy a wtedy w niskiej srednicy mozesz miec dziure (nie recze glowa ale symulacje tak pokazaly).

Mozna bas ciac wyzej ale wtedy bedzie wlazil na srednice i wtedy tracimy plusy szerokopasmowca bez zwrotnicy.

Misiomor pisal kiedys ze ucho jest czule na faze w okolicy 500 - 5000 Hz.

Ja mysle ze moze to byc jeszcze nizej.

Stad IMHO szerokopasmowiec powinien grac do f3 rownego 150 - 200 Hz. Mozna wtedy wykorzystac naturalny spadek w obudowie zamknietej. W tym przypadku szerokosc scianki musi byc wieksza wlasnie min 30 cm (oszacuj w Edge).

Stad wlasnie na zdjeciu jest taki "materac" ktory rowniez propaguje Graaf w watku bezkompromisowa kolumna pod g-clona.

p.s. s z tego co rozumie to szerokopasmowiec bedzie gral w obudowie zamknietej. Jakie Qtc wtedy planujesz?

• 3 tygodnie później...

Postanowiłem nieco odświeżyć wątek. Tym razem chodzi mi o bardzo małe szerokopasmówki, 8 cm albo mniej. A przy okazji niedrogie, Monacor troszkę przekracza budzet. Idea jest taka, że mają posłużyć do eksperymentalnej instalacji w samochodzie mojego kolegi, chcemy dać głosniki na słupki przednie, dlatego muszą być one małe. Ale nie mogą być podłej jakości, musi być to coś choćby średnio przyzwoitego.

->ARGOS

Visatony maja ladne charakterystyki

Ukryta Zawartość

chociaz kewlarowy monacor musi ciekawie brzmiec

Ukryta Zawartość

Nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło żeby zbudować kolumny na szerokopasmowcu ze względu na wiadome ograniczenia, ale po przejżeniu tego tematu zostałem natchniony i wystrugam coś na tych liliputach do kuchnii.

Może zagrają lepiej niż ten pojedynczy w tranzystorku mojej żony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.