Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dojeżdżacie do pracy?

syntax

Rekomendowane odpowiedzi

Rower fajna rzecz. Zima po sniegu moze sie okazac niezla przygoda. Jak odpali -20C to przejazdzka jest naprawde brawurowa wyprawa prosto z National Geographic. Latem jest fajnie wziac prysznic po jezdzie (szczegolnie przed wejsciem do biura). Na wsiach mam zakodowany zawsze ten sam obraz: brazowy garnitur, pod nim sweter, na "bagazniku" aktowka, czesciej slomiany kosz z cielecina i flaszka, lub reklamowka Marlboro z podobna zawartoscia przywiazana sznurkiem do kierownicy. Jak runie ulewa tez jest zabawnie, mozna jechac z otwartym parasolem i fajnym grymasem z daleka latwo rozpoznawalnym jako "kur_a, ale napierd_la!!!@@$$??"

Ok, Panowie!

Druga część quizu:

dystans znacie, warunki znacie, pytanie: JAKIE AUTO nabardziej Waszym zdaniem nadaje się do tej misji?

Warunki brzegowe:

- raczej diesel;

- raczej małe auto

moje typy /nowe bądź używane/:

- toyota yaris

- skoda fabia

- fiat panda

- ....

Panda odpada na wstępie - a fuj ;-) Zdecydowanie Yaris - znam to auto i wiem, że będziesz zadowolony - diesel też jest 1.4 :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

syntax,

wszystkie te auta,ktore bierzesz pod uwage, sa OK,panda to dobry samochod,wez pod uwage rowniez corse z nowym turbodieslem 1,3CDTi zuzywa srednio 4l ON,ma 70KM,nowa jest dosc droga 55-65tys zl,ale taka z 2004r mozna kupic w dobrym stanie do 35tys zl.

>Harvi:

rozwiń trochę opinię o pandzie: czy jest to tak beznadziejnie awaryjne auto czy też raczej mało komfortoe, zwłaszcza w zestawieniu z tym, czym jeździsz na co dzień?

=> syntax

O pandzie zapomnij - brzydkie, niekomfortowe i...włoskie....Micra zła nie jest, ale pewnie bardzo droga, zresztą Yaris też....Co do fabii to RS 1.9 TDI 130 KM możesz brać 8)

Mieszkam w podwarszawskiej dzielnicy domkow i nie zamienie sie juz na "blockhouse", mam do pracy 22km i jade w Warszawie 45min czyli średnio 30km/h, w niedziele ten odcinek zajmuje 20min (66km/h) a to już wykroczenie :)

Miałem wybór zakupu domu 55km od wjazdu do Warszawy, zrobilem dwa próbne przejazdy i zrezygnowałem (za długi dojazd) wychodziły 1,5~2h jazdy (40min w trasie i reszta w korku dojazdowym) do pracy w jedna strone, więc rytm życia byłby mniej więcej taki 6:00 wstać 7:00 wyjść z domu, 20:00 powrót, spanie 24:00 - 4h pracy/wypoczynku/rodzina w domu i 6h spania to stanowczo za mało.

Teraz jest ok i nie zamienie na nic innego, może na emeryture wyprowadze się na małą kwaterkę w jakieś ciepłe miejsce...

micra, fabia /tdi/ - najtańsze wersje ok. 45-48 tys. ale nie porównywałem standardowego wyposażenia;

atutem pandy jest cena - 35 tys. za 1,3 d z turbo , rozumiem brak komfortu za tę cenę, gotów byłbym poświęcić go za bezawaryjność, innymi słowy - to kryterium byłoby najistotniejsze, w sieci widziałem równie skrajne - od zachwytów po totalną krytykę, aczkolwiek mało jest recenzji diesli....

>Miałem wybór zakupu domu 55km od wjazdu do Warszawy, zrobilem dwa próbne przejazdy i zrezygnowałem

>(za długi dojazd) wychodziły 1,5~2h jazdy (40min w trasie i reszta w korku dojazdowym) do pracy w

>jedna strone, więc rytm życia byłby mniej więcej taki 6:00 wstać 7:00 wyjść z domu, 20:00 powrót,

>spanie 24:00 - 4h pracy/wypoczynku/rodzina w domu i 6h spania to stanowczo za mało.

>

no tak, tylko ten powrót o 20:00 to chyba nie po 8 godzinach pracy? :)

Wszystko zależy na którą pracujesz, Ja dojeżdzam właśnie jakieś 60 km (door to door), tyle, że na 7,

omijam dzięki temu największe korki, w jedną i w druga stronę, jeśli ma się w pracy taką możliwośc to

warto z niej skorzystać, dzięki temu wychodząc około 6, wracam tak około 16:30 (bez wariactwa), czyli nie ma mnie w domu jakieś 10,5 godziny, z czego 8 godzin spędzone w pracy - moim zdaniem można się przyzwyczaić, dla mnie warto

pzdr.

Marcin

==> syntax

Po pierwsze Panda jest bardzo niewygodna, bardzo niepraktyczna, bardzo tandetna. Tak gownianym samochodem w zyciu nie jechelam!!! Zeby jezdzic wersja bez wspomagania trzeba najpierw skonczyc roczny trening na silowni. W lusterkach malo co widac. Ogrzewanie jest malo wydajne. Siedzialem na wygodniejszych tabotertach niz te tak zwane ''fotele'' w pandzie. O bagazniku nie bede sie wypowaidal bo go nie ma zreszta to samo tyczy sie elastycznosci silnika.

O awaryjnosc wlasnie sie spytalem brata i powiedzial, ze przez 100 000 km nie zrobil nic poza wymianami okresowymi

=> syntax

W Polsce też robią sjestę na styl włoski - kierownictwo z samej góry zarządziło ;-)) Ten diesel pandowy może i nie jest zły, ale 1.2 to pierdziawka w stylu malucha.....jedna babka u mnie w pracy ma to i zrobiłem rundkę po mieście - strach się bać tak nędznie to jeździ.....

>kravietz7

> no tak, tylko ten powrót o 20:00 to chyba nie po 8 godzinach pracy? :)

>Wszystko zależy na którą pracujesz,

pracuje od 9 do 17 wychodze z pracy 17:30 teraz jestem w domu pare minut po 18 (w obrębie Warszawy) a gdybym wybrał ten dom 55km od Warszawy to tak jak napisałem byłbym o 20:00 w domu - więc nie opłaca się.

>pracuje od 9 do 17 wychodze z pracy 17:30 teraz jestem w domu pare minut po 18 (w obrębie Warszawy)

>a gdybym wybrał ten dom 55km od Warszawy to tak jak napisałem byłbym o 20:00 w domu - więc nie

>opłaca się.

no tak, w Twoim przypadku to strasznie długo 2,5 godziny to nie do przyjęcia,

ale czemu tak? przejeżdzasz całą Wawę?

acha bierz pod uwagę że nie zawsze będzeisz pracował w jednym miejscu, :)

pzdr.

Marcin

kravietz7

>ale czemu tak? przejeżdzasz całą Wawę?

Jadę z centrum do granicy Wawy 45~1h oczywiście w szczycie (17:00~19:00)

potem 55km od granicy Wawy do miejsca przeznaczenia (droga dwupasmowa i tereny zabudowane) średnio ponad 70km/h wiec ok 45min. Więc jedziesz minimum 1,5h~1,45h czyli jesteś na 19:00 w domu. Teraz dodaj śnieg, wypadki, krowę albo jakiegoś pana w kapeluszu na tej dwupasmówce i jedziesz max 2~2,5h więc przedwżnie do 20:00 powinieneś się zameldować w domu.

Takie były moje szacunki oparte na 1 próbie porannej i dwóch popołudniowych, dlatego tam nie mieszkam ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.