Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Ikemi czy Ancient Audio Lektor

audiofilek17

Rekomendowane odpowiedzi

>Póki co, osoby które chcą mieć napęd pracujący jak u Levinsona, niech kupują Ikemi.

A jak pracuje napęd Levinsona ? I czyj to tak naprawdę jest napęd ?

__

Down with boomy speakers !

Panowie obrońcy ! - proponuję prześledzić historię postów szanownego audiofilka 17, tudzież niektóre z jego opinii, a moja reakcja stanie się dla Was zrozumiała :-))

• Redaktorzy

"A jak pracuje napęd Levinsona ? I czyj to tak naprawdę jest napęd ?"

Pewnie Levinsona. A może Linna - w Linnie jest Linna, na optyce od jakiejś zewnętrznej firmy.

poirot =>

Zanim dokonalem pierwszego wpisu poczytalem to co mial do napisania "autor" tego watku i jego w "o mnie".

Inaczej sprawa by sie potoczyla gdybys np. Ty dokonal tego wpisu. Ot tyle.

Pozdrawiam.

>Profil

nie przecze, że Ikemi mógłby zagrać u mnie ciekawie, no może po wymianie kabli głośnikowych na coś bardziej sterylnego,

mój wpis odniósłbym do zestawu audiofilka, no i też jego wpisów ;-))

odnoszę wrażenie, że audiofilek17 nawet nigdy nie słyszał Lektora czy też Ikemi,

a chce kupić Linna by awansować do grona posiadaczy sprzętu tzw. "hi-endu".

Audiofilek17 ma prawo się dowiedzieć co i jak z tymi źródłami, ale na litość boską niech te pytania będą bardziej konstruktywne. A nie na zasadzie "TO CZY TAMTO". Do czego odnosi te pytanie? Do swojego systemu?

Więc mu napisałem jak by zagrały moim zdaniem. Niech najpierw zbierze odpowiedniego poziomu resztę zestawu a na koniec myśli o Ikemi.

Profil może razem pogadaliśmy sobie o ciekawych rzeczach.

Jestem ciekawy jak gra u ciebie Jazz, bo na AS to była mała wpadka ;-)) a jest to ciekawy i rozwojowy wzmak.

pozdrawiam jodel

->jodel

Masz rację audiofilek17 nie precyzuje dokładnie czego oczekuje od brzmienia cd ale zdaje się, że ikemi słuchał w zestawieniu z electrocompanietem. Prawdopodobnie w HiFi Clubie. :-))

Co do Jazza też masz rację ale chyba panowie z SA wyciągneli już wnioski i na następnym AS dadzą inne towarzystwo głośnikowe do jazza.

A jak jazz gra u mnie? Dla mnie oczywiście wspaniale ;-), gdyby tak jeszcze mieć lepsze warunki lokalowe.

Jeśli zdecydujesz się na wycieczkę z Aboxem do KAiM to już do mnie masz rzut beretem, znaczy się zapraszam :-)

a w prasie niemieckiej lepiej od Linna Ikemi wypadl ... Vincent CD S6 (a pozwole go sobie pochwalic, bo od niedawna mam i jestem bardzo zadowolony, a cena pewnie ze 3 razy nizsza). A Linny na AS wypadly tak beznadziejnie, ze nie wiem czy latwo bedzie im odbudowac reputacje wsrod naszych audiofili ...

jozwa maryn, 8 Sty 2006, 11:43

>Nie wiem, w czym wszyscy upatrują problem. Facet chce się dowiedzieć, czy ktoś słuchał obu tych

>urządzeń , a jeśli słuchał, to czy mógłby podzielić się opinią. Uważam Ikemi za bardzo dobry

>odtwarzacz. Owszem, nie pasuje do systemu o zwalistym basie i ciemnej reszcie pasma. Ale w

>przejrzystym, zrównoważonym systemie może zagrać lepiej od wielu innych. Co do Lektora, to słucham

>go obecnie i za jakiś czas będę mógł powiedzieć więcej. Na razie wiem tylko, że to dobry dźwięk.

>Póki co, osoby które chcą mieć napęd pracujący jak u Levinsona, niech kupują Ikemi. A osoby które

>nie chcę mieć kłopotów z napędem w góle, niech wybiorą Lektora.

jozwa,

słuchając lektora mam wrażenie, że w tej klasie cenowej nie ma on godnego konkurenta. można przyczepić sie do wykonania (dotknij płytę granitową od spodu :) ale dzwięk jest super - największe wrażenie robi przestrzeń i wybrzmienia piano (przynajmniej na tym systemie który słuchałem, może gdzie indziej się nie sprawdzi...)

Moim skromnym zdaniem żaden z tych odtwarzaczy nie zagra dobrze w zestawie Harman/Tannoy.

Posiadane przez audiofilka 17 okablowanie (Audioqest) spotęguje jeszcze wybrzmiewanie niskich tonów ...

Jeśli mogę coś doradzić .... Ikemi w tym towarzystwie nie rozwinie skrzydeł ... a by było bardziej obrazowo to tak jakby Porsche 911 śmigać po polnych kamienistych drogach ;)

Co do lektora ... no cóż do jazzu, wokalistyki i małych składów to dobre źródło... ale do mocniejszych rzeczy to już niekoniecznie ;)

zdezintegrowany_3PO

Linna słuchałem a Ancienta nie a zastanawiam sie ktory z nich jest lepszy zamierzam zmienic wzmaka na exposura 3010.Czego oczekuje przede wszystkim swietnej stereofonii,pieknej gory muzykalnosci oraz netralnosci w calym pasmie

audiofilek17 --> jeśli zamierzasz wejść w exposure 3010 i oczekujesz pięknej stereofonii, muzykalności... neutralności w całym paśmie sugeruję wymianę Tannoy na ... HARBETH ... dysponując budżetem 7000 PLN ... możesz mieć już siódemki Harbetha :)

Gwarantuję, że efekt będzie dużo większy niż zakup Ikemi/AA razem wziętych :)

Jak wieść niesie exposure lubi się z Harbethem :)

zdezintegrowany_3PO

audiofilek17 -->

o Totemach i Harbethach jest trochę na forum... poczytaj koniecznie

nie ukrywam, że gdyby nie było Harbetów zapewne miałbym Totemy :) ... jednak ze względu na preferencje muzyczne (vocale) wybrałem Harbethy ....

o Totema możesz podpytać larsona3 ... ma model 1 Signature ... i gra to u niego naparwdę nieźle...

Różnice w charakterze brzmienia są dosyć duże ... ale jeśli cenisz muzykalność, przestrzeń, piękną stereofonię ... posłuchaj koniecznie obydwu marek i sam zdecyduj :)

Jeśli Tannoy'e traktujesz jako przejściowe rozwiązanie ... to wymień je czym prędzej... nie mogę zrozumieć dlaczego chcesz zmienić źródło które w tym momencie jest najlepszym (oczywiście w moim subiektywnym odczuciu) komponentem w twoim systemie...

zdezintegrowany_3PO

Mani-2 ... wysoko mierzysz ;) hahaha

... no ale jeśli stać Cię na potężną końcówkę która je pociągnie a do tego masz pokój powyżej 25 metrów czemu nie ;)

posłuchaj najpierw model 1 ... możesz się zdziwić ile takie maleństwa potrafią :) a są do tego chyba 3 krotnie tańsze :)

zdezintegrowany_3PO

Tu JODEL (sorki, że pod nickiem Boda - jestem teraz u niego)

> audiofilek17

widzę, że rozmowa z zdezintegrowanym przeszła na bardziej konstruktywne tory :-))

sorki, że Cię objechałem - ale teraz poprawiłeś się ;-))

>zdezintegrowany_3PO

odezwij się wieczorem na gg - pilne

pozdrawiam jodel

Poirot ;-)

Fajny ten Lektor? Bo na allegro jest jeden do wzięcia - nie wiem czy warto się angażować... Ja mam teraz Marantza CD17KI po mikrotunningu w NEEL, ale z moim Amplifikatorem - hmmm.. - mam wrażenie, że gdzieś ten dźwięk się "ściska", że coś go dławi, jakby na siłę to wychodziło z kolumn..... hmmmm......

ADAM,

mam lektora III (takiego jak POIROT), i u mnie póki co to gra z Marantzem PM7200 i mam podobne wrażenia odsłuchowe jak Ty.

Ale wiem, że jest to problem wzmaka (słuchałem na czym innym i było zupełnie inaczej).

A sam lektorek, no cóż, jak dla mnie to rewelacja!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.