Skocz do zawartości
IGNORED

Żarówki do stroboskopu gramofonowego

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie można kupić żarówkę do stroboskopu gramofonowego?

Czy to wogóle jest żarówka, czy może jakaś dioda, albo jeszcze inaczej się to nazywa.

A może przyczyną tego, że mi nie świeci jest coś innego niż sama lampka?

Z reguły jest to neonówka, napisz w jakim gramofonie, jeżeli nie uda Ci się dostać oryginalnej to możesz spróbować wydłubać z jakiegoś podświetlanego przełącznika. A dioda też się sprawdzi - pod prąd zmienny (np wyjście z trafo przez rezystor.

pzdr

To gramofon WEGA PSS 200P. Niżej foto.

Strobo swiecił na pomaranczowo.

Czyli znaczy, że to jest lampka na prad zmienny?? Jak dotknąłem styków to mnie troszke "kopnęło" :)

Gdzie takie lampki kupić? Może ktoś z Was ma do sprzedania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zdecydowanie na prąd zmienny. Światło neonówki, zasilanej napięciem zmiennym o częstotliwości 50Hz pulsuje, co pozwala w połączeniu z paskami na obrzeżu talerza ustawić jego prawidłowe obroty. Ma tu zastosowanie zjawisko stroboskopowe. Gdyby neonówka świeciła światłem ciągłym, zasilana napięciem stałym, nie dałoby się "zatrzymać" pasków na talerzu. "Kopnęło" Cię, ponieważ ta lampka jest zasilana bezpośrednio z sieci poprzez rezystor ograniczający prąd wyładowania w lampie.

Zamiast neonówki, można zastosować diodę LED, zasilaną napięciem zmiennym z wtórnego uzwojenia transformatora zasilacza.

GM

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W każdym sklepie z częściami elektronicznymi. Muszą tylko pasować wymiarowo do "kominka" na podstawie gramofonu. Jeśli w gramofonie nie ma rezystora ograniczającego prąd wyładowania w neonówce, będziesz musiał go dołączyć do nowokupionej neonówki. Najlepiej od razu poproś sprzedawcę w sklepie, o podanie właściwego rezystora dla kupionej neonówki.

GM

• 2 miesiące później...

Neonówka działa tu na prąz zmienny 50Hz. Ale świeci i przy dodatnich i przy ujemnych połówkach napięcia, więc wykonuje 100 błysków na sekundę.

Jeżeli podłączymy diodę świecącą na wtórnym uzwojeniu (tylko przez rezystor), to będzie ona świecić tylko przy połówkach dodatnich, więc wykona co drugi błysk - 50 na sekundę. Przy takim podłączeniu chyba też da się "zatrzymać" paski na obrzeżu talerza, ale żeby było tak całkiem, jak się należy, to trzeba by zastosować prostownik dwu-połówkowy i dopiero za nim podłączyć diodę LED przez rezystor.

Janusz z Torunia

>Ale faktycznie dolozenie mostka graetza ma sens (i jest bardzo proste i tanie)

Jeszcze prostszym i tańszym rozwiązaniem jest wstawienie 2-ch led'ów podłączonych w przeciwfazie. (Mam tak w swojej Fonice)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.