Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba do expertów - dot. Geton,Altus 75

Spoko_kolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam ogromną prośbę do uczestników tego forum. Powoli kończę remont swoich kolumienek, które odgrzebałem jakiś czas temu. Schnie właśnie ostatnia wartwa farby a ja się zastanawiam co w niej zamontować. Długo grzebałem na tym forum szukając odpowiedz na moje wątpliwości jednak zazwyczaj Wasze wypowiedzi zmierzały w jednym kierunku - daj sobie spokój, wywal to do kosza, powymieniaj wszystko łącznie z obudową :) hehehe. Wiem że dla większości z Was te kolumienki to złom totalny ale jak dla mnie - człowieka, który cały czas słuchał muzy z kompa na malutkich plastikowych głośniczkach za 25zł z hipermarketu - to niebo a ziemia. Duży krok do przodu.

Tutaj pojawia się moja prośba. Wiadomo że głośnik głośnikowi nie równy więc proszę o rade, jakie głośniki kupić do tych kolumienek, jakiej firmy i jakiej mocy. Niestety mam ograniczony budżet, muszę się zmieścić w 200zł. Oryginalne głośniki były tonsila - nowe są strasznie drogie a starych niestety nie mam, więc ich remont odpada.

Znam jednak ich parametry:

- niskotonowy: GDN 25/40/3

- średniotonowy: SDM 10/60/2

- wysokotonowy: GDWT 9/40/5

- wymiary pudła: 590x330x220mm

Na razie chciałbym zostawić stare, oryginalne zwrotnice. Czy istnieje możliwość że mogą one uszkodzić nowe głośniki? Wzmacniacz mam raczej kiepski - "Eltra" - nawet na nim nie pisze jaka moc :) hehehe ale jestem na razie zadowolony :)

No i czy ktoś wie jak rozpoznać, który przewodzik wychodzący ze zwrotnicy jest do którego głośnika??? :) hehehe

Serdecznie dziękuje za każdą (poważną) rade, uwage, pomoc :)

Z góry przepraszam jeśli kogoś wkurzył mój wątek ale sądze że tutaj znajdę fachową pomoc :)

Pozdrawiam wszystkich audiomaniaków :)

Do 200 zł to jedynie STX wchodzi w grę... to taka polska (!) podróba Tonsila. Inne cuda (Alpiard itd.) odpadają. Na górę nie dawaj głośnika tubowego bo się zamęczysz, tylko kopółkę, może jakiś ARV Tesli? Bo wysokotonowce STX są kiespkie (jakieś piezo itp. brzeczyki). Nie spodziwaj się po tych głośnikach cudów, bo bez głośników Tonsila to nie zagra jak powinno. Wg mnie lepiej byłoby poszukać tanich używanych 2-drożnych minimonitórów lub zainwestować trochę więcej w przetworniki.

->spoko_kolo

Nie tak dawno (miesiąc-dwa temu) jeden z forumowiczów oferował za 200zł monitorki tonsil maestro 70.Jeśli nie masz doświadczenia w budowaniu kolumn , to daj sobie spokój z remontem swoich pudełek.Jeśli kupisz te tonsile , to w deklarowanej kwocie się zmieścisz , a dżwięk z nich jest calkiem niezły jak na te pieniądze - jestem przekonany , że lepszy niż ten , jaki uzyskasz z remontowanych swoich.Użyj wyszukiwarki , a na pewno znajdziesz wpis o którym mówię ;)

a niech tam , pomogę ...:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:) wielkie dzięki za rade. Fajne te kolumienki, juz napisałem do gostka, czekam na odpowiedź. Mam nadzieje ze jeszcze ma je w domku :) troszke mi szkoda tej roboty którą włożyłem w remontowanie swoich skrzyneczek ale chyba masz racje - pewnie jakoś dźwięku z tych maestro będzie znacznie lepsza niż z moich tym bardziej ze nie mam zamiaru robić dyskoteki w domku :)

Jeszcze raz dziękuje - napisze na co się zdecydowałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.