Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph P 1.0 świeżo skończony

Bartek1

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka osób pytało mnie o Alepha P 1.0 , którego ostatnio skończyłem a którego pokazywałem na DIY Audio. Wysłałem zdjęcia do galeri pl.rec ale pewnie minie jeszcze sporo czasu zanim Lukar znajdzie chwilkę aby je tam zamiescić więc wstawie tutaj.

Obudowa zrobiona jest do kompletu Gain Clona którego zamieszczałem w galeri, jest tylko 2cm niższa. Uzyte rezystory to Welwyn 55C (poza regulacją głosności), 3 watowe równiez są Welwyna (nie pamietam symbolu). Diody prostownicze BYV26C Vishay/Telefunken, zenery też chyba Vishaya. Kondenstory Siemens Sikorel 125 NOS-y z eBaya, w sygnałówce BG N, dwa małe w sekcji zasilacza Panasonic FC. W sumie dokładna kopia orginalnego schematu, jedyne różnice to główne kondensatory filtrujące za mostkiem zamiast po 1000uF dałem 2200uF, no i regulacja głośnosci. Jest to drabinka równoległa na switchu Elma a rezystory pochodzą z Elpodu i są to wartosci wyprodukowane na zamówienie, dla idealnego odwzorowania 2db skoków. Wejście XLR/RCA, wyjscie tylko RCA (4 sekcyjna drabinka, dla XLR musiała by być 8). Okablowanie sygnalówki z litzy cieniutkich drucików Cardasa, które sam skręcalem i wsuwałem w bawełniane koszulki. Drut łączący rezystory na Elmie to 26 AWG Vampire 6N CCC wire. Napięcie z zasilania pociągnięte skrętką z Kynaru, masy srebrzonką. Gniazda RCAz Monacorowskie, XLR Neutrik. Lutowane wszystko cyną Cardasa. Zdjęcia załadowałem na ImageShack, powinny się otwierać w nowym oknie w formacie 1024/768.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

21yl.th.jpg

35ko.th.jpg

47ic.th.jpg

54vx.th.jpg

522kr.th.jpg

64dd1.th.jpg

76ck.th.jpg

84nm.th.jpg

97ev.th.jpg

929aw.th.jpg

930ku.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie coś schrzaniłem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super obudowa !!!

Możesz napisać coś więcej o materiałach z jakich jest wykonana ? ( czy to aluminium ? )

Acha i jeszcze gdzie dostałeś te elektrolity i co to za kabelki łączące gniazda RCA i potka ?

Bardzo ładny Alephik , majstersztyk , gratuluje.

Obudowa jest anodowana czy malowana ? Wygląda na malowaną.

Na ile zmienia dzwięk w stosunku do pota ?

Gdzie kupiłeś bawełniane koszulki ? Jeśli to sekret to daj znać na priva :)

O żesz... zamurowało mnie... aż szkoda zakładać górną część obudowy. Cacko dopieszczone w każdym calu - szczere słowa uznania !

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Gość _harry

(Konto usunięte)

Bartek_1, moglbym ci wyslac w prezencie np. komplet diod tylko po to abym pozniej mogl sie chwalic ze zostaly uzyte w jakiejkolwiek twojej konstrukcji ;-)))

siedze, podziwiam i ocieram sline z monitora....

respect !!!!

Bartek

Gratuluję, wygląda ślicznie!

Ciekaw jestem jak gra. Chętnie bym porównał brzmienie z posiadanym przeze mnie a wykonanym przez StefanaB Zenem na NOSach. Uwierzcie w środku wygląda przepięknie!

Bardzo ładne wykonanie gratuluję. Ładne surowe wzornictwo tak jak lubie. Malowane proszkowo, drobna faktura ?

-> rekin chcesz Sikorel-e mogę Ci sprowadzić przy okazji. Daj znać na tomasz.debski małpa wp.pl.

Bartek gratulacje i pełen podziw. Jaki koszt tego cacka wyszedł i gdzie dostałeś Siemensy. I jeszcze jedno jak się spisują się kondensatory Siemensa wraz z wiekiem bo mam dwa starsze 10000uF i może gdzie bym ich wykorzystał. Są raczej mało lub wogóle nie używane ale trochę lat mają.

>Bartek1

Napisz coś o tych kondensatorach Sikorel.

Tak czy inaczej, jeśli ich użyłeś, mają dla mnie mocną rekomendację.

Ja nie wie, czy zamykałbym tę obudowe. Wnętrze wygląda jak dizajneski, rasowy audiofilski klocek :/

>DeTom

Może jakieś ceny na nie masz ?

No troche zatkało, ale i też nie miałem czasu zeby przysiąść na dłużej aby odpisac.

Dzięki bardzo za dobre słowa, aczkolwiek niektórzy chyba lekko przesadzają :)

Tak po kolei odpowiadam; BG N sa na 50V, na wyjściu jest największe napięcie które odsprzęgają i jest to chyba ok. 38V więc w zupełnosci wystarczy. Obudowa jest z alu frezowanego dość precyzyjnie, nastepnie było to kulowane i anodowane jako podkład do farby i malowane proszkowo na czarny mat gładki. Podoba mi si ten kolor bo przy swietle dziennym wyglada jak taki prawie czarny grafit metalik, jest taka jakby mikroskopijna faktura granulowatości. Czarny połysk wyglada jak tandetny plastki (nie tylko czarny zreszta, kazdy proszkowy połysk) a mat z fakturą to już taki kompletny baranek, też wygląda w miarę ok. Dzwiek z drabinki jest zawsze duzo bardziej transparentny, przejrzysty i szczegółówy, nawet z niedrogimi rezystorami jest z reguły lepiej niż na drogich potencjometrach, no i odpada kwestia nierównomierności kanałów, jak kiedyś używałem pot to dawałem dwa mono, przynajmniej problem z glowy choć trudno sie przyzwyczaić było. Koszulki bawełniane to kupowany na metry sznurek bawełniany z którego wyciagam środek jak z liny alpinistycznej. To jest chyba taki sznurek jak na knoty do świec. W okolicznym sklepie jest w srednicach 1-1,5-2-2,5-3-4-5 itd... więc sporo rozmiarów. Zasilacza nie wrzuciłem do przodu bo tak mi sie to dobrze skomponowało. Jesli byłby z przodu to po pierwsze problem drabinki, albo pałąk sterujący i drabinka dalej albo kable do niej a po drugi to do trafa idzie kabel AC i szedł by obok czesci "sygnałowych". tak naprawdę kable jeśli są dobre to moga mieć nawet metr bo to ile wnosi kabel jest niczym przy tym ile na przykład wnosi kondensator w sygnałówce. Co do Siemesów Sikorel to nie robiłem jakis wielkich porównań, po prostu były do kupienia NOS-y a czytałem o nich dobre opinie, więc po prostu je kupiłem i wstawiłem. Wkładałem je do GC na próbę na chwilę kiedys i nie byłem zachwycony ale były nie wygrzane i nie dało sie ich umieścić blisko kostki ze względu an wyprowadzenia. Teraz składam jeszcze taki preamp i tam kupiłem Panasoniki FC, z tym że wartości będą składane z 470uF bo to są największe jakie są na 100V. Dla siebie nie robię w obudowach tak jak ten bo mi szkoda pieniędzy na obudowę, z reguły używam jakis luźno poskładanych "klamotów" na deskach. Na sprzedaż to też raczej nie, głównie robię znajomym (nikomu obcemu jeszcze chyba nie robiłem nic), tak jak ten koledze Pawłowi, któremu tą końcówkę GC robiłem. Czy zrobiłbym komuś za pieniądze? Teoretycznie tak ale praktycznie to raczej cieżko z dwóch powodów. Po pierwsze nie mam takiego klocka gotowego zeby dać komus do posłuchania (moje klamoty są raczej nie mobilne, a te które robię z reguły mam krótko), a ciężko cos takiego zamówić bez odsłuchu. Po drugie raczej wziałbym dosć duzo za zrobienie takiego klocka bo jest to mnóstwo włożonej pracy i czasu. Z robieniem dla znajomych za "symboliczne"w sumie pieniądze tez już powoli kończę. Mam jeszcze 3 klocki do skończenia które się zobowiązałem zrobić i raczej już sie takich rzeczy nie podejmuję bo później ciężko sie z tego wyplątać :):):) Ten przedwzmacniacz wyszedł w częściach z obudową i wszystkimi robociznami chyba gdzieś w granicach 2tys. zł ale dokładnie w tej chwili nie pamiętam. Sama drabinka plus rezystory to ok. 500zł.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Bartek1

Oczywiscie tez dolączam sie do gratulacji.

Mam tez pytanie odnosnie zasilania .

Mam zamiar BLSa przeksztalcic w P1.0 Jakie macz nap na wyjsciu przed kondensatorami i czy do punktu A ,rez 100 k

Doprowadzam napięcie po piątym zenerze.

Zasilanie BLS jest podobne jak w P 1.7 więc mam zamiar wykorzystac jego dodatnią polowe.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.