Skocz do zawartości
IGNORED

Wykorzystanie wyj. SPDIF kompa do audio

PawelP

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatniej fazie mojego giga-hi-endowego ekstremalnie innowacyjnego projektu zwrotnicy cyfrowej DSP na PC natknąłem się na pewien problem. Potrzebuję wystawiać 4 kanały dźwięku (jak w bi-ampingu) w formie cyfrowej przez wyjścia SPDIF zwykłego kompa. Nie spotkałem nigdzie karty dźwiękowej, która by miała dwa wyjścia SPDIF. Pozostaje więc zastosować dwie karty po jednym SPDIF. Ale tu pojawia się ten mój kluczowy problem - jak je zsynchronizować ? Rozumiem, że ta karta, do której podłączę cyfrowym wejściem SPDIF sygnał z CD będzie brała zegar z SPDIF. Czy mogę np. z wyjścia SPDIF tej karty podać na wejście SPDIF drugiej karty, żeby obie były zsynchronizowane ? Czy może są jeszcze jakieś lepsze patenty, bo ten pewnie ma wysoki jitter ?

https://www.audiostereo.pl/topic/23850-wykorzystanie-wyj-spdif-kompa-do-audio/

Roziwązania innego niż tylko jedno S/P-DIF nie widzę. Pewnie trzeba to zakodować tak jak dźwięk z DVD czyli zrobić z tego multichannel i puścić przez 1 wyjście a potem zdekodować tak jak w amplitunerze do KD, inaczej nie dasz rady tego zsychchronizować - nie będzie to transmisja izochroniczna. Więc trzeba to zakodować w jakieś DD, DTS czy AC3, czy coś podobnego, tak?

A moze poprostu podac sygnał Spidifa na pojedyncza kosc 74HCU04 poprzez transformatorek dopasujacy i podac sygnał rownolegle na 4 bramki a na ich wyjsciach podpiąc 4 kolejne transformatorki i otrzymasz w ten sposob 4 sygnały jednakowe...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.