Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie w Krakowie - lista obecności

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze josef że zrypałeś zdjęcia jest przynajmniej tak studyjnie bo audiofilstwem ostatnio zaczynam rzygać .No i co zachorzałeś na Audiomatusy ? jak to rochu powiedział o nich produkt ekologiczny i fakt także tutaj są trendy !! tyle biorą pradu co w danym momencie potrzebują i warto im w ramach rozpusty w ścianę puścić drut minimum 2,5mm2 no a 4mm2 to już będzie standard i będzie super.Ciekawe czy producent uwzgledni kable i wtyczki na ścianę używane w sieci w przemyśle z takimi solidnymi grubymi bolcami n.p. dla wtyczek trójfazowych 32 lub 64Ampery :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, nie masz nic do powiedzenia to nie pisz, a jak już musisz to z sensem, choć w tym wątku, bardzo grzecznie proszę.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

=>Rochu

Z tą ustawnoscią będziesz miał ciągle problemy bo wzdłuż jednej ściany masz ciąg komunikacyjny.Jedynie co Ci mogę podpowiedzieć i jakbyś zaszalał i pozbył się się tej ściany od części kuchennej.Można to zastąpić porządnymi na całą szerokość pokoju rozsuwanym drzwiami drewnianymi stającymi się jednocześnie elementem akustycznym.Głośniki mogły by wtedy powędrować na "ścianę z drzwiami" a wejście do sektora kuchenno sportowego rozsunął bym sobie na stałe tuż przy wejściu z przedpokoju w sumie aż się prosi żeby taki węzeł komunikacyjny sobie zrobić.Głośniki będące na tej ścianie wymuszą przestawienie całego układu wypoczynkowego o90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara ,sam komputer display etc podejdzie Tobie pod rekę i będzie bardziej wygodny w obsłudze(ja sprzęt mam w zasięgu ręki pilota rzadko używam). Baza Stereo będzie chyba ciut szersza ale ze wzgledu na przemieszczone wejście do sektora kuchennego dobrze im to zrobi gdyż będą oddalone z1,4 m od ściany bocznej która nie będzie miała wtedy takiego dużego wpływu na dżwięk z głośników.Jeśli byś chciał więcej symetrii to od strony dotychczasowego wejścia też możesz sobie odsunąć drzwi do sektora kuchenno sportowego.Rozwiazuje Ci się też problem ekrany do kina domowego taka maskująca belka przy drzwiach odsuwanych może spokojnie między głośnikami chować potężny ekran godny Imaxa -czegóż więcej chcieć.Tyle na luzie trzeba by było to dokładniej przeanalizować na miejscu ale jeśli ta ściana dzieląca nie jest ścianą nośną to masz naprawdę super pomieszczenie.boczne ściany możesz tak jak chciałeś pokryć trzciną jeziorną a na to tynk z tą masą co mówiłem i obrazy mogą sobie być dalej wyeksponowane na gładkiej optycznie ścianie a za tobą dajesz te elementy rozpraszajace z piaskowca tak jak ma eberoth .Tylko jedno proszę nie małpuj tych jego rozpraszających lamp nad fotelem są koszmarne lepiej dać parę plafonier na suficie a w nich żarówki energoosczędne firmy Osram dają bardzo dobre miłe światło (no i tanio)

Jeszcze jedno bardzo ważne ,w dzień w końcu masz dobre światło do czytania na wypoczynku (z tyłu i z lewej strony)

Przepraszam że tak kuszę ale sam zacząłeś widziałem jak nie tacy bosowie się męczyli w pomieszczeniach zrobionych "dla nich"

Pozdrawiam

Rafael

nie zachorowałem bo ja mam już swój piecyk - jakbym szukał czegoś od zera pewnie bym przetestował je u siebie bo mają potencjał

teraz czekamy na kolejne karty - czy tym razem RME dostanie baty? wielcem ciekaw...

Nic nie pisałem że kolega Rochu ma do dupy pomieszczenie ten wpis był tylko na temat planowanych zmian przez kolegę Rocha i muszę Cie gagacku zmartwić wtedy szczena Ci zupełnie opadnie a tak w ogóle to zacznij trochę wolniej pisać a czybciej myśleć ciągle z tym są problemy, takie pistolety to by się przydały w afganistanie tu w audio wskazany jest spokój i rozwaga i przemyślenie

Miłego Dnia

Rafaell

ps.

Powtarzam ponownie,bardzo mi się podobało zestawienie klocków u kolegi Rocha a co do gustu urządzenia mieszkania ,powiem tylko tyle żeby inni przynajmniej tak sobie urządzili mieszkanie to by było super

cześć

Tragedia. Szczena mi nie opadnie, a ładnego mieszkania każdemu życzę. Najpierw myśl potem pisz.

Nie znoszę głupoty, z ciebie wylewa się strumieniami - w przenośni i dosłownie.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 30 Gru 2007, 16:12

A ja nieznoszę jak jedna osoba nie szanuje drugiej . I w przeciwieństwie do Ciebie szanuję nawet tych pijaczków z pod monopolowego proszących o 10groszy, przynajmniej wiedzą dla czego tam są i trzymają klasę i nie obrzucają innych swoim zaawansowanym intelektem

Pozostałych przepraszam za OT

Dostałeś wiadomość, wystarczyło: 1. pomyśleć, 2. pisać. Nie w odwrotnej kolejności, ech... Miłego dnia.

Trochę sensu poproszę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie.

Prosze zachowajmy troche spokoju. Jestem wdzieczny za każda uwagę i podpowiedź co do ewentulanych przeróbek.

Rzeczywiście pomieszczenie jest trudne.

Jest jeszcze problem, że znajdują sie w nim stare klonkry które odziedziczyłem po przodkach i jakos jeszcze nie dojrzałem jeszcze aby sie ich pozbyc.

Duże prace (ewentualna zmiana przebiegu okablowania elektrycznego, być może nałożenie na jedną lub dwie ściany boazerii lub okładziny z kamienia) planuje dopiero za rok.

Nie chce iśc na razie w koszty i przeróbki które byc może za jakiś czas okażą się konieczne do zlikwidowania.

Nie mniej na pewno przybęda zasłony na okna oraz na przejścia do innych pomieszczeń.

Zamierzam także za meblami dać płaty wełny mineralnej lub gabki aby nieco wygłuszyć pomieszczenie.

Myślę że w rogach pomieszczebnia pojawią się jakieś delikatne ustroje i byc może na płaskich powierzchniach też coś zostanie dodane.

Tak czy inaczej pomieszczenie pozostac ma salonem i nie przerobie go na pokój odsłuchowy. Gdybym chciał mieć taki pokój to dysponuje pomieszczeniem o odpowiedniej powierzchni które stoi niewykorzystane i można tam taka adaptacje dokonać. Tylko po co, skoro (znając siebie i moje lenistwo) i tak nie będe z niego korzystał?

Gość rochu

(Konto usunięte)

W moich standach pod Yamahy sugerowałem się wielkością standów robionych przez japończyków na ich własny rynek.

A japończycy nie dość że z natury kurduple to jeszcze nie nauczyli sie że jeść na podłodze nie wypada. Stąd niskie standy,

Postawiłem wczoraj kolumny 20 cm wyżej niz dotychczas i co?

I pasmo sie fajnie wyrównało i przestrzeń uspokoiła. Okazuje się że Yamahy mogą grac nie dość że w sposób wyrównany to także bardzo kulturalnie.

Teraz dopiero doczytałem w materiałach od Stefana że praducent zaleca aby środek NS-690 (czyli tam gdzie jest miejsce pomiędzy basem a średniotonówką) był na wysokości uszu, czyli jednak nieco inaczej niż uczy obecna audiofilska szkoła że wysokotonówka ma byc na równi z głową.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie mam kilka pomyslow na odsluchy na Nowy 2008 Rok. Chcialbym tez zebysmy sie nieco czesciej spotykali. Napiszcie co o tym sadzicie:

1. CD kontra SACD - mozna to zrobic w jakims salonie lub prywatnie (zajme sie organizacja) wazne zeby klocki byly z wyzszej polki i w uczciwej konfiguracji. Mozna do tego dolozyc jakis budzetowy klocek SACD zeby uslyszec roznice. Zalezy mi na obaleniu pewnych mitow dlatego dobrze byloby zeby osoby uczestniczace w odsluchu opisaly rzetelnie swoje wrazenia. Mam nadzieje ze kolega rochu dysponujac tak swietnym sprzetem foto zrobi kilka fajnych zdjec:) Jesli nie to ja zajme sie dokumentacja fotograficzna.

2. Odsluch magnetofonowy - od dawna nosze sie z zamiarem zrobienia uczciwego i solidnego porownania mozliwosci dobrych topowych deckow.

3. Odsluch gramofonowy - tutaj czekam na konkretne pomysly. Moze gramofon versus CD?

4. Mozliwosci cyfrowej rejestracji dzwieku - DAT kontra MD (Atrac 5.0) i DCC.

To tylko moje sugestie z Waszej strony czekam na uwagi i komentarze.

Gość rochu

(Konto usunięte)

discomaniac71>

Myślę że porównanie CD/SACD jest warte grzechu. I pisze sie bardzo na taki odsłuch.

Ze swej strony proponuje spotkanie poświęcone na ślepy test kart dźwiękowyh. Ostatnie spotkanie było jedynie porównaniem jedynie EMU/RME i czuje pewien niedosyt.

Jeżeli o mnie chodzi - zdecydowanie nie interesują mnie magnetofony, DAT-y i MD.

Nie mniej ślepy test będacy porównaniem różnych formatów cyfrowych (wav, flac, mp3, etc) mógłby byc ciekawy i dałoby sie rozwiać byc może za jego pomoca kilka mitów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W takim razie czekam na propozycje dotyczace realizacji odsluchu CD kontra SACD. Chyba jakis salon? Bo samodzielnie nie zbierzemy tylu drogich klockow. Co Wy na to?

A tak wogóle to wszystkim Krakowiakom wszystkiego NAJ naj naj naj naj w tym nowym - oczywiście lepszym - roku 2008.

No bo fajna z nas paczka :D

Słucham tylko muzyki.

O! Jaki wysyp Krakowiaków! To i ja się dołączę.

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich!

A co do porównywania CD/SACD to pomijając już moją abwersję do tego typu rzeczy (takie tam moje) - nieraz słuchaliście tej samej próbki przepchanej na kartę wyjściową 44,1kHz i potem tej samej próbki 96kHz, i co z tego wynika. Toż to woda na młyn dla wielbicieli nowych formatów, którzy nie słuchali a czytają katalogi a sprzęt znają ze zdjęć i opowiadań.

Ale - też jestem za:) a nawet przeciw:)

Trochę sensu poproszę.

=>rochu, 31 Gru 2007, 14:54

>Teraz dopiero doczytałem w materiałach od Stefana że praducent zaleca aby środek NS-690 (czyli tam

>gdzie jest miejsce pomiędzy basem a średniotonówką) był na wysokości uszu, czyli jednak nieco

>inaczej niż uczy obecna audiofilska szkoła że wysokotonówka ma byc na równi z głową.

Ha ha, ja mam tak już sporo czasu i naprawdę dźwięk i całe stereo jest OK te stare szkoły ustawienia sprzętu to nie takie głupie były no ale modernizujmy się pomyślmy, jak by pracowały te kolumny na niskich standach ?

zdjęcie z maja wstawione na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ehem...

Ponieważ Yamahy to bardzo szacowna firma i bardzo dbała o swoich klientów, a także nade wszystko o rynek wewnetrzny, bo nieukrywajmy że najpierw na ten rynek te kolumny były przeznaczone, co byś powiedział na zmianę wystroju na wschodnioazjatycki, z korzyścią dla akustyki (wiadomo: trzcina, bambus), a gości przyjmował w kucki? A gejsze to "się załatwi", spokojna Twa głowa!

A standy pozostaną króciutkie, tak jak zakładali projektanci:)

Trochę sensu poproszę.

=>gagacek, 1 Sty 2008, 22:10

Muszę Cię zmartwić myślałem o tym (o ja niewinny o gejszach nie) Kolumny zostaną na tej wysokości tylko zlikwiduje się meble na ścianie a zamiast nich na podłodze postawi się duze pudła z odmykanymi pokrywami do góry, które przykryje się matami które można będzie odsuwać żeby np. z podłogi wyjąć krawat.Jest tylko jeden poza finansami problem, jak sprzątać te maty żeby się do pudeł z góry np. takie ciastko nie dostało bo wtedy w roku szczura o szczura poddaszowego (są takie) nie trudno. Tak w ogóle to bardzo sympatyczne, inteligentne zwierzątka; dzieciory już mają kolejnego milucha a raczej miluchę Czekoladkę, poprzednia Edzia była tak inteligentna że żal dupę ściskał jak umarła, nie było z kim gadać,wszystko rozumiała (tak w ogóle to moja rodzina jakoś ma szczęście do za inteligentnych zwierząt, czego nie można niestety powiedzieć o ludziach z zewnątrz).

No ale mamy cały nowy rok radujmy się

>discomaniac71

sie rozumie! :)

>Rafaell

ale ja piłem do rocha, myślałem że to jasno wynika z kontekstu

Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku życzę!

Trochę sensu poproszę.

• 2 tygodnie później...

No i jakoś tak się zdarzyło że wraz z gagackiem zrobiliśmy sobie mini odsłuch u mnie w domu. W konkury poszły odtwarzacze cd: mój Audio Note cd3 i gagacka Audiomatus. Jestem mile zaskoczony jakością obudowy audiomatusa - to na prawdę kawałek dobrego rzemiosła, wszystko solidne, świetnie spasowane. Obsługa tego CD niestety jest dość dziwaczna i trzeba się do niej przyzwyczaić - nie ma skrótów jeśli chce sie włożyć i uruchomić płytę CD trzeba wykonać rząd czynności - niewygodne.

Co do dźwięku tutaj może gagacek bardziej się wypowie. Dla mnie Audioamtus gra "techniczniej" niż AN. Po prostu AN jest bardziej muzykalny. Audiomatus w stosunku do AN ma uwypukloną wyższą średnicę przez co przy słuchaniu muzyki wydaje się odrobinkę bardziej natarczywy. NAJWAŻNIEJSZE jednak jest to, że wszystkie te różnice nie są przepaścią a jedynie niuansami, małymi różnicami, które wychodzą w bezpośrednim starciu. Audiomatus dzielnie się trzymał i nie poddawał się na żadnym rodzaju muzyki chociaż jak pisałem wcześniej AN cd3 po prostu jest muzykalniejszy no i trochę więcej emocji w nim było.

Na koniec powiem z ręką na sercu, że panowie od audiomatusa odwalili kawał dobrej roboty!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

na moje oko ten audiomatus to chyba kopia amplifona, dość wierna;-)

Poza tym jak możecie się bawić bez disco? Baliście się że jego Pionieer ............(pełny opis modyfikacji) położy wasze sedeki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.