Skocz do zawartości
IGNORED

Złote bezpieczniki

mamz

Rekomendowane odpowiedzi

Za pozno... :)

Oprocz bezpiecznikow proponuje odkrecic drewniane boczki od sprzetu audio i przykrecic w ich miejsce zlote sztabki. Nie dosyc, ze sprzet zostanie dociazony to jego wartosc znacznie wzrosnie. A jak wiadomo zeby gralo to musi byc ciezkie i musi kosztowac.

No i nie nalezy zapominac o wymianie radiatorow na srebrne lub ultrahajendowe - z grafenu.

server unreachable;--

No i powiedz mi mądralo co zrobić żeby drut w bezpieczniku o grubości powiedzmy 0,05mm zachowywał się elektrycznie jak pozostała linia o przekroju 2,5mm2 ?!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No i powiedz mi mądralo co zrobić żeby drut w bezpieczniku o grubości powiedzmy 0,05mm zachowywał się elektrycznie jak pozostała linia o przekroju 2,5mm2 ?!!!

Dlatego w systemach najwyższej klasy nie stosuje się bezpieczników i innych zabezpieczeń.

Hi-End nie zna kompromisów...

Po kablach, wtyczkach, kondycjonerach, podkładkach i nawet nóżkach myślałem że nic mnie już nie askoczy a tu prosze, złote bezpieczniki.

Czego to ludzie nie wymysla aby zarobic na ludzkiej glupocie.

Dla audiofila nie jest ważna wartość i ochrona sprzętu, tylko dźwięk lepszy niż "na żywo". Dlatego wydaje mi się, że od złotych bezpieczników lepsze są złote gwoździe. Dobrze kombinuję?

Dlatego wydaje mi się, że od złotych bezpieczników lepsze są złote gwoździe. Dobrze kombinuję?

Gwoździe, po co te kompromisy śruba m10. Na niej nie będzie żadnych spadków mocy :).

Dlatego w systemach najwyższej klasy nie stosuje się bezpieczników i innych zabezpieczeń.

Hi-End nie zna kompromisów...

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie które brzmiało:

Co zrobić żeby drut w bezpieczniku o grubości powiedzmy 0,05mm zachowywał się elektrycznie jak pozostała linia o przekroju 2,5mm2 ?!!!

Chodzi o rozwiązanie problemu a nie jego obejście i dla tego nie wiem za co te kolejki???

Co zrobić żeby drut w bezpieczniku o grubości powiedzmy 0,05mm zachowywał się elektrycznie jak pozostała linia o przekroju 2,5mm2 ?!!!

No ale chyba nie sugerujesz że jeśli bezpiecznik dostanie złotych końcówek to będzie się zachowywał lepiej od tego bez złotych?

Bo rozumiem że drutowi w środku to dalej obojętne. Poza tym skoro drut jest wstanie przenieść około 1 A to znaczy ze poniżej tego progu zachowuje się dość stabilnie.

Poziom autosugestii u wielu miłośników zabawy w audio wynika z odmóżdżenia , a dokładniej znajomości praw fizyki.

W każdym bezpieczniku jest cienki drucik który stawia pod ścianą temat stosowania grubego okablowania sieciowego.

Bezpiecznik ma być po prostu pasywnym elementem zabezpieczającym.

Jak chcecie high end to sobie wsadzić trzeba gwoźdź.

Później jak kto wierzący zaiwaniać do kościoła i modlić się w intencji braku fanaberii prądu w gniazdku oraz zdrowia domowników i sąsiadów.

Co za nędzny sprzęt że słychać zmianę bezpiecznika ?!

W dobrym sprzęcie - grający rzecz nie do pomyślenia.

Pozdrawiam nawiedzonych.

Chodzi o rozwiązanie problemu a nie jego obejście i dla tego nie wiem za co te kolejki???

Za to, że inaczej nie da się odpowiedzieć na pytanie, które jest bez sensu......

Ja zapytam teraz Ciebie: po co te dwa rodzaje drutów mają się zachowywać tak samo?

I drugie: co to znaczy wg Ciebie tak samo?

Za to, że inaczej nie da się odpowiedzieć na pytanie, które jest bez sensu......

Ja zapytam teraz Ciebie: po co te dwa rodzaje drutów mają się zachowywać tak samo?

ludzie bezpiecznik ma za zadanie wylaczyc uklad elektryczny i grubosc drutu to jeden z parametrow bezpiecznika ktory gwarantuje szybkie jego zadzialanie w razie potrzeby, tam tylko plynie prad i wystarczy zeby opor byl maly to i tak przeplynie, wyluzujcie ja wiem ze bedac "audiohumanistami" macie ciezko bo macie wiare ze najlepiej jakby wszystko bylo zlote to bedzie najlepiej gralo, ale okazuje sie ze w ukladzie elektrycznym o jego sprawnosci dzialania nie decyduje cena i grubosc elementow o parametry elektryczne,

zreszta co wy macie z tym zlotem audiohumanisci bo nie moge pojac, tak jak zloto przy stykach zapewnia lepszy kontakt wiec jest polecane to wejsc tak w pozostalych elementach ukladu elektrycznego jakim jest urzadzenie audio nie daje zadnej korzysci, wiec po co przeplacac? co wy macie z tym zlotem bo nie pojmuje, pytam jeszcze raz?

chwilowy brak działalności w audio.

nie musi sie tak zachowywać to tak jak z przesyłem wysokiego napięcia 700tyś volt o nieskim natężeniu płynie sobie przez góry lasy doliny ązeby dotrzeć do twojego sprżętu z 220voltami i odpowiedniem natężeniem więc twój transformatorek w zasilaczu też sobie poradzi

Odpowiedż jest prosta; zwiększyć transformatorem napięcie przed bezpiecznikiem a później ponownie je obniżyć drugim transformatorem za :)

Nie będziemy wtedy mieli problemów z przesyłem prądu o wymaganych parametrach (fakt ten konkretny bezpiecznik drutowy nie będzie działał ale na wysokim napięciu przy prądzie zwarciowym możemy sobie poradzić w inny sposób żeby wyłączyć i zabezpieczyć układ)

Czy przeczytałeś to co napisałeś?<br />

Czy znajduje się tam odpowiedź na chociaż jedno z moich pytań?<br />

I jeszcze jedno - możesz wyjaśnić celowość opisanych przez Ciebie zabiegów?<br />

Cytuję "fakt ten konkretny bezpiecznik drutowy nie będzie działał" - to po jakiego grzyba go tam wsadzać?<br />

Absurd goni absurd ;-))

bumku albo rybki albo pipki. Albo wydajność prądowa albo bezpieczeństwo.

Absurdem na tym forum jesteś ty

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Odpowiedż jest prosta; zwiększyć transformatorem napięcie przed bezpiecznikiem a później ponownie je obniżyć drugim transformatorem za :)

No to do dzieła. Masz pomysł na koszenie naiwnych audio-wierzących.

Albo wydajność prądowa albo bezpieczeństwo.

A jak w takim układzie widzisz kwestię kierunkowości bezpiecznika?

Jaki pomysł? już lata świetlne temu np tego typu zasilnie używano w radiowęzłach zakładowych.

Co do bezpiecznika to jeśli zastosowany materiał jest wysokiej czystości to nie powinno być żadnych zjawisk typu dioda prostownicza i kierunkowość wtedy odpada

we wtyczce do wzmacniacza mam 13A - jak myślisz, da radę?

Da radę przeczytać mimo ze zdjęcie z neta widać jest 13A

Jestem.

Cześć Chłopaki, cześć Dziewczyny!

Gdyby drucik w bezpieczniku miał zachowywać się jak pozostała linia to bezpiecznik byłby zbędny!

Przecież to logiczne!

Bezpiecznikowy drucik jest z takiego materiału i tak gruby (cienki) aby przy określonym prądzie przepalił się. Taka jego rola!

Gdyby miał się zachowywać jak pozostała linia, przy przeciążeniu paliłaby się ta linia i to w nieprzewidywalnym miejscu.

Czasami proszę pomyśleć.

bumku albo rybki albo pipki. Albo wydajność prądowa albo bezpieczeństwo.

Absurdem na tym forum jesteś ty

O czym ty mówisz? Czyżby to znowu rewelacje na miarę tych, które swego czasu zdarzyło Ci się objawić światu? Dotyczyły one, jeśli nie pamiętasz szybkie transformaty Fouriera.

Czasami proszę pomyśleć.

Wiesz Grzegorz to niestety jest jak groch o ścianę ;-))))

Wiesz Grzegorz to niestety jest jak groch o ścianę ;-))))

a teraz postawcie sobie po kolejnej kolejce :)

zreszta co wy macie z tym zlotem audiohumanisci bo nie moge pojac, tak jak zloto przy stykach zapewnia lepszy kontakt wiec jest polecane to wejsc tak w pozostalych elementach ukladu elektrycznego jakim jest urzadzenie audio nie daje zadnej korzysci, wiec po co przeplacac? co wy macie z tym zlotem bo nie pojmuje, pytam jeszcze raz?

Zloto mozna dawac cienka warstewka wszedzie gdzie chcemy aby matarial nie wchodzil w reakcje ze srodowiskiem. Roznica w przewodnosci w stosunku do miedzi jest na tyle niewielka, ze spokojnie mozna pominac zastosowanie samego zlota jako przewodnika.

server unreachable;--

a teraz postawcie sobie po kolejnej kolejce :)

Tobie też postawiłem!

Zloto mozna dawac cienka warstewka wszedzie gdzie chcemy aby matarial nie wchodzil w reakcje ze srodowiskiem. Roznica w przewodnosci w stosunku do miedzi jest na tyle niewielka, ze spokojnie mozna pominac zastosowanie samego zlota jako przewodnika.

Złoto ma oczywiście niższą przewodność od miedzi ale na skutek nie pokrywania się związkami chemicznymi nie zmienia parametrów styku.

Nie ma problemu np. z tzw. szumami strukturalnymi o których pisałem już w innym wątku...

Dlatego w stykach małosygnałowych stosuje się powszechnie jakiś stop "nie korodujący".

Dla ciekawości to co złote w Waszych stykach i kablach, najczęściej nawet koło złota nie leżało!

.

Dla ciekawości to co złote w Waszych stykach i kablach, najczęściej nawet koło złota nie leżało!

No bo to srebro nagminnie używane na styki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.