Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lub końcówka mocy na 300B

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest przygotowywana konstrukcja na 300B (pewnie juz gotowa) jest kilka schematow AudioNote, autor byc moze i wykona taki wzmacniacz na zamowienie :-) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Era ? chm...to telefony komórkowe o ile się nie mylę lub era kamienia łupanego albo jeszce inaczej komórka to niewolnik tak ? mam, rację ? a mi chodzi o lampy które były znacznie wcześniej niż komórki ale nie te zwierzęce czy roślinne :)

A nie łatwiej byłoby zacząć od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

widze ze panowie i na lampowcach sie nie znaja. Takie bzdury pisac? ja samouk wiem wiecej od was? he he ale glupoty. No wiec 10rown lamp e88cc to 25 w mocy admisyjnej i 300ma pradu i roa na poziomie 120om. A jak komu malo to niech polaczy wiecej i tak w cenie sie zmiesci. Wyrownac ich parametry mozna r w katodzie co malo wplynie na roa. A trafo do nich to juz banal. Doslownie kilka zwojow na anodowym.

Senicz: >widze ze panowie i na lampowcach sie nie znaja

Kolega Senicz zasłynął wypisywaniem tak niesamowitych bzdur w dziedzinie układów i lamp elektronowych, że trzeba mu przyznać -ma niesamowity tupet zarzucając komuś niewiedzę w tej dziedzinie.

Tak nawiasem to nie jest problemem rozrzut parametrów tych lamp, przy takiej ilości się poprostu uśredniają parametry.

Tak nawiasem pytanie do Senicza:

Czy słyszałeś o czymś takim o wielki guru lampowy jak pojemność na wejściu lampy? (siatka-katoda).

A wiesz co się dzieje jak łączysz równolegle kilka kondensatorów? Jak się zmienia pojemność? Czy dopiero się tego uczysz?

ktos probowal tego kitu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marcin (g), 23 Sty 2006, 12:06

>A nie łatwiej byłoby zacząć od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Bardzo ciekawy kit. Miales z nim do czynienia w praktyce?

Ukryta Zawartość

pasmo bedzie takie samo jak pojedynczej 88 no moze pojemnosci montazu od tylu lamp troche pogorsza. Jednak poj trafa jest wielokrotnie wieksza od pojemnosci lamp. Zysk to bardzo male roa takiego systemu. No i cena. Jesli kupicie tanio po 5zl a to mozliwe to wyjdz. 50zl a szt 300B to chyba 500zl i bedzie gorsza i trafo trudne itp. takie trafo do 10x88 mozna nawinac recznie wyjdzie niewiele zwojow bo mozna je nawinac wlasciwie bez przekladek na anodowym bo amplituda napiecia mala. Sa modre pytania?

kupilem tylko jedna orginal usa z dawnych lat masowo stosowana i w naszej telefonii. Wiec w zlomie musza miec tego pelno. Ma te lampa mala roa jak na pojedyncza lampe. Mniejsze roa to tylko ruskie do zasilaczy.

Co do 88 to preferije te co mam czyli sq philipsa. A co do trafa to bez szczeliny z przeciwpradem na innej lampie lub na bipolaru. Beda spore straty mocy ale jaki dzwiek!!!!! bez szczeliny wiec indukcyjnosc ogromna. Najlepeij zrobic zwierciadlo pradoqwe czyli prad plynacyprzez trafo od lamp jest odpowiednikiem pradu plynacego przez tranzystor. Bardzo prosta sprawa z malym r we wspolnej katodzie dla wszyskich lamp dajacy spadek U ktory sluzy po wzmocnieniu jako napiecie dla zrodla na tranz. Prosto i tanio bo kazdy sam takie trafo nawinie. Jesli napiecie przebicia izolacji wynosi 120V a amplitudy beda podobne to wystarczy masowe nawiniecie no ew. z cieniutka folia. Mozna o czywiscie przeciwprad zrobic i od strony anody na pnp.

Pavulon:

Niestety nie (przymierzam się do jednego z kitów pre, ale mam teraz zapaść finansową, i nie wiadomo, czy - i kiedy - coś z tego wyniknie :( ... ). Wiem, że Kit 1 jest bardzo chwalony przez posiadaczy (jeden taki wystąpił gościnnie na ostatnim AS), ale nigdy osobiście go nie słuchałem.

Mam drobną wątpliwość... bo cena tych kitów przekracza 1000 USD... a na dodatek skoro lulu chce komuś zlecić budowę tzn. że raczej nie jest "dłubakiem"... Podczas gdy quasi monobloki Dareda VP-300B można było ostatnio kupić za 2600 czy 2700 zł - czyli poniżej ceny kitów... Brzmienie całkiem niezłe, a i ulepszać je można równie dobrze...

Nie wiem czy mozna porownac kit Audio Note do triody dareda.

Podoba mi sie kit One. Porzadne trafa, sprawdzona konstrukcja, mozliwosc apgrejdu lepszymi komponentami.

Mam pytanie do ludzi poslugujacych sie lutownica. Oczywiscie to zalezy, ale ile orientacyjnie:) kosztowaloby zmontowanie takiego kitu?

>pavulon

Też nie wiem, bo go nie słuchałem... I także bardzo mi się podoba ten kit - tak tylko "na oko"... ;-) Ponadto jestem niemal pewien, że AN ma lepsze transformatory... no i pewnie powtarzalność oraz bezawaryjność... ;-) Dareda natomiast słucham sobie od czasu do czasu i wciąż jestem zadowolony z jego dźwięku - zwłaszcza odkąd go podpiąłem pod tuby Fostexa... Przesiadka ze sporo droższego "codziennego" zestawu niespecjalnie "boli"... a to już sporo... ;-) Więc chyba nie jest taki zły... W każdym razie najpierw spróbuję wymienić w nim lampy 300B na jakieś lepsze, a dopiero w drugiej kolejności transformatory głośnikowe. W zeszłym tygodniu na Allegro widziałem jedenastosekcyjne na rdzeniu podwójne C za 400 czy 500 zł para... czyli nawet po wymianie cena będzie niższa od ceny kitu 1...

Kosmicznych lub nie, zależy od pinktu widzenia ;) - w każdym razie porównywalnych z tymi 4k AA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.