Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dodać górę do Tannoy M4

conri

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiana głośnika? Po co? Po pierwsze kształt frontu tweetera Mercury jest idiotyczny i utrudnia montaż czegokolwiek normalnego, po drugie wymiana tweetera pociąga za sobą konieczność zmiany zwrotnicy, a po trzecie jest to całkiem dobry tweeter, tylko oryginalne zwrotnice w M4 są do bani.

Zatem odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: nowe zwrotnice.

A z jaką elektroniką kolumny grają? Może konieczna jest zmiana jakiegoś elementu zestawu. Czasem takze pomaga zmiana kabli na np AST Balck Rhodium czy inne z miedzi z dodatkami. Czysta miedź ponoć nieco ogranicza górę w porównaniu do powlekanej.

M4 rzeczywiście mają nieco wycofaną górę, ale nie jest to wina głośników tylko zwrotnicy. Jest wykonana z żałosnych części i kiepsko zaprojektowana. Kable tutaj byłyby tylko półśrodkami.

Conri, na początek wyciągnij zwrotnice, wylutuj z nich żarówki (tak, znajdziesz tam żarówki) i zamiast nich zrób zwory z drutu.

A co sadzicie o zwrotnicach w Tannoyach M2.5 ? Z opisow wynika, ze cos pozmieniali w stosunku do serii z liczbami calkowitymi w nazwie ;) Jak odtwarzaja gorne pasma i czy w razie czego, rownie latwo mozna poprawic ich brzmienie.

• 5 miesięcy później...

>conri

Ja niedawno wymieniłem w Tannoy M1 po jednym kondku w zwrotnicach. Firmowy zastąpiłem Jantzenem o takiej samej wartości po 7,5 zł/sztuka. U mnie była wartość 4,7 uF. U Ciebie będzie pewnie inna wartość, na początek wystarczy zmienić tego kondka i zobaczyć jak będzie a potem ewentualnie kombinować dalej jeśli zmiany Cię nie usatysfakcjonują. U mnie tweter po tej zmianie złapał drugi oddech. Zmulenie znikło, wszystko czyściej, przestrzenniej a przy tym wysokie nie stały się natarczywe. Średnica też nie została przez te modyfikacje w żaden sposób naruszona. Więc niski koszt a efekt murowany. A propos nowej zwrotnicy, sam teraz może spróbuję - ale tak dla eksperymentu, bo z tych zmian o których wyżej jestem zadowolony.

przy tym polecam przestudiowanie wątków dotyczących modyfikacji innych Tannoi z serii MErcury. Tweter chyba ten sam, tylko wielkość skrzynek i midwooferów różna. Jakość elementów w zwrotkach też ta sama - licha:). Przez analologię, poprzez info na temat mniejszych "braci" serii M będziesz wiedział co zmienić. Trzeba tylko znależć w Twoich kondka odpowiedzialnego za pracę twetera i go wymienić.

To co opisuję powyżej to tylko prosty zabieg mający na celu zwiekszenie ilosci wysokich tonów. Ich jakość się od tego nie poprawi, tu trzeba dokonać bardziej radykalnych zmian. Ja akurat przerabiając M4 wykonuję zupełnie nowe zwrotnice, wymieniam okablowanie, zmieniam stopień wytłumienia obudów i przestrajam bassrefleks. Zresztą pisałem już o tym kilkakrotnie na forum. Uzyskane rezultaty brzmieniowe są zblizone do kolumn Tannoy Revolution R3, które wykorzystywały takie same przetworniki jak są w M3, a pozmieniano im tylko ramki koszy.

W M4 szczególnie żałosnej jakości jest cewka w obwodzie midwoofera. Sugeruję wymienić natychmiast. W torze tweetera są dwa kondensatory elektrolityczne z tych najpodlejszych (zwrotnica III rzędu, nie wiem po co bo ten tweeter bardzo dobrze pracuje z II rzędem), jeżeli ktoś nie czuje się na siłach by opracować nową zwrotnicę, to należy je wymienić choćby na MKT. Po takim zabiegu należy też wywalić ową żarówkę, a zamiast niej wstawić rezystor o wartości ok. 1,5-2,5 ohma (dobrać, w zależności od rodzaju zastosowanych kondów wychodzą nieco inne wartości).

Ale to wszystko i tak tylko półśrodki. najlepsze rezultaty daje wykonanie nowych zwrotnic 2,5way, i wszędzie II rząd (w oryginale na bas jest I rząd, na midbas I rząd z korekcją impedancji, a na tweeter III rząd z tłumikiem w postaci żarówki zamiast rezystora). Płytka od oryginalnej zwrotnicy jest wystarczająco duża żeby na niej umieścić nową zwrotnicę o zmienionym układzie, i na znacznie lepszych elementach. Pamiętajcie o prawidłowym pozycjonowaniu cwewek względem siebie. Ich osie nie mogą się przecinać, ani leżeć w jednej płaszczyźnie. Prawidłowe pozycjonowanie cewek pozwala uniknąć zaburzeń powodowanych przez zjawisko indukcyjności wzajemnej.

A pomyślał ktoś o młodych audiofilach, którym prasa tyle lat wciskała że Tannoye to lepszy wybór od Tonsila ?

A może po prostu włozy audiofilską zwrotnicę wprost z Excellence Tonsila do wyśmiewanych Tannoyów i będzie po sprawie ? Tylko czy można kupic gotowe zwrotnice pochodzące z Excellence i czy czasem nie będą one drozsze (audiofilskie) od całych kolumn szacownej marki Tannoy ?

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Troche odgrzewam temat ale wlasnie szukam wszystkiego o tuningu zwrotnic a nie bardzo rozumiem jak nalezy umiescic cewki zgodnie z tym co pisze McGyver:

>Pamiętajcie o prawidłowym pozycjonowaniu cwewek względem siebie. Ich osie nie

>mogą się przecinać, ani leżeć w jednej płaszczyźnie. Prawidłowe pozycjonowanie cewek pozwala uniknąć

>zaburzeń powodowanych przez zjawisko indukcyjności wzajemnej.

To chyba jakis skrot myslowy bo jesli potraktowac to doslownie to osie dwoch cewek umieszczonych w dwoch dowolnych punktach kuli ziemskiej moga tylko sie przecinac lub byc rownolegle?

Nie jestem zlosliwy - chce tylko poznac zasade prawidlowego montazu zwrotnic.

>To chyba jakis skrot myslowy bo jesli potraktowac to doslownie to osie dwoch cewek umieszczonych w

>dwoch dowolnych punktach kuli ziemskiej moga tylko sie przecinac lub byc rownolegle?

To jakaś nowa geometria ? To co piszesz dotyczy dwóch prostych na jednej płaszczyźnie, a nie w przestrzeni...

Najprostszy przykład : jedną cewkę umieszczasz pionowo (oś równolegle do płytki druk.), drugą równolegle (oś prostopadle do płytki. Jak Ci nie wyjdzie, może być pod pewnym kątem :-)

Pzdr.

ale jak to zrobic gdy cewki sa cztery ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te małe sa doklejone do dużej i połączone szeregowo - w sumie więc to jest jedna cewka - w takim połączeniu ich indukcyjności się sumują - tak przynajmniej to wygląda na zdjęciu. Jedną z tych dwóch cewek nakleży obrócić o 90 stopni w kierunku góra-dół , wtedy ich osie nie będą równoległe i nie będą się przecinać.

rozumiem - dla pewnosci zalaczam schemat bo nie jestem pewien czy zeczywiscie te trzy cewki nalezy traktowac jak jedna :)

Mam jeszcze pytanie , mam zamiar zamowic nowe podzespoly do tej zwrotnicy w polinku - czy wymienic wszystkie cewki czy tylko ta od niskotonowca ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.