Skocz do zawartości
IGNORED

Ktos sluchal Tara Labs Prism Helix 8?

starymada

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, czy ktos mial okazje sluchac glosnikowych Tara Labs Prism Helix 8? Niestety w wyszukiwarce nic na ich temat nie znalazlem... Bede mial okazje niedlugo ich posluchac (a moze i kupic w okazyjnej cenie) razem z IC Tary RSC Generation II - ktorego zachwalajacy opis pojawil sie wlasnie w dziale Opinie.

Na allegro jest wystawiony Helix 6, czy ktos moze wie jaka jest roznica w stosunku do osemki ? Przegladalem internet i nic ciekawego nie znalazlem. A dystrybutor Tary na Polske - Voxal - nie ma chyba stronki internetowej :(

Pozdr,

https://www.audiostereo.pl/topic/23993-ktos-sluchal-tara-labs-prism-helix-8/

Helix 8 jest bi wire,brzmi dosc szczegółowo basik z mięskiem ,w sumie kabelek który powinien usatysfakcjonować.Sam posiadam helixa 6 i jestem zadowolony,a jest to podobno to samo co 8 tylko nie bi wire.A tak z ciekawości,za ile możesz go nabyć?Pozdro-Akis.

Są to niezłe druty, tyle, ze docieplają i spowalniają brzmienie. Ogólnie odbiera się je jako pełne kultury. Jeśli do krzykliwych tranzystorów, to spasują, zwłaszcza jak nabędziesz je w dobrej cenie. Do lampy nie polecam, a zwłaszcza w przesadzonej przez Voxala cenie.

axim - na razie jeszcze nie wiem ile ta zabawa mnie wyniesie, ale oczywiscie beda to kabelki z US, a wiec pewnie z 40% tego co w Polsce. Rzeczywiscie ceny nowych Tara Labs w naszym kraju to jakis kosmos...

starymada, 24 Sty 2006, 09:15

>a razie jeszcze nie wiem ile ta zabawa mnie wyniesie, ale oczywiscie beda to kabelki z US,

>a wiec pewnie z 40% tego co w Polsce. Rzeczywiscie ceny nowych Tara Labs w naszym kraju to jakis

>kosmos...

Ostatnio troche mam okazje sprzedawac Tara Labs i tez bede mial za pare tygodni troche kabli z tej firmy ceny chyba beda okolo 35% ceny sklepowej w Polsce.

Pozdrawiam

Moje wczorajsze zachwyty nad Helix 6 sa opisane w innym watku. Jednakze wczoraj sluchalem tych kabli na moim ulubionym repertuarze - barok, troche jazzu, wokale. Dzisiaj wlaczylem muzyczke z wiekszym fundamentem basowym i............. rozczarowanie :-( Bas jest wyciety, a ten ktory jest, jest wprawdzie przyjemny, ale mieciutki i zupelnie bez uderzenia, energii, drive'u, pulsacji :-( Troche jestem zdziwiony, ze kabel tej klasy ma braki w przetwarzaniu tgo zakresu. To taka lyzka w dziegciu miodu, bo pozostale zakresy sa po porstu PERFEKCYJNE. Mam nadzieje, ze wstawienie jumperkow z kabla mocnego na basie i twardego (XLO PRO 600) troche wyprowadzi dzwiek na wlasciwa droge. A jakie sa Wasze doswiadczenia w tym zakresie?

hmmm... to ciekawe.... wlasnie podlaczylem razem z firmowymi blaszkami paski z folii aluminiowej i bas ulegl poglebieniu. Zaczynam dochodzic do wniosku, ze przy pomocy "jumperkow" mozna uzyskac podobne rezultaty jak przy bi-wiringu...

Slucham, slucham i jest pieknie poza tym, ze basu prawie............ nie ma :-( Jakie sa Wasze doswiadczenia z Tara Labs? W tescie Nexy w "Hi Fi Choice" rowniez stwierdza sie, ze gra czarujaco, ale bez basu. Czy to charakterystyczna cecha Tary? Czy chcac miec normalny bas musze sprzedac kable, ktore w pozostalych pasmach sa dla mnie idealne?

Wiem, ze wyzsze interkonekty Tary sa znakomite i wlasnie czekam na Axioma, mowa jednak jest o kablach glosnikowych. Helixy czaruja mnie jak zaden inny kabel, jakiego mialem przyjemnosc sluchac. Jest tylko jeden maly problem: niski bas. Im nizej, tym ciszej, poza tym brak uderzenia, dzwiek jest caly czas lekki, slodki i czarujacy. Gdybym mogl zachowac ta przestzen, jakosc srednicy i wysokich przy jednoczesnym twardym, mocnym i NISKO schodzacym basie - odnalazlbym kabel ideal. Pewnie sie da, ale drozej :-( Nie chce wchodzic w zachowania, ktore sam uwazam za absurdalne i kupowac okablowania drozszego niz moje klocki. Boje sie, ze powrot do tanszych z mocnym basem tez juz mnie nie zadowoli - bede tesknil za ta gora, przestrzenia i gladkoscia... Ciekawia mnie doswiadczenia innych z kablami glosnikowymi Tary. Moze gdybym mial mocniejszy wzmacniacz, bas by sie pojawil? Czy jest to moze firmowe brzmienie - czarowanie kultura, przestrzenia, gladkoscia przy lekkim zaniedbaniu najnizszego zakresu? Co o tym sadzicie?

Morven, dzisiaj bede mial Helixy 8 wiec dam znac, jak tam bas sie spisuje... W moich CDM1 NT nie jest go duzo, ale zobaczymy co da zamiana kabelka. To tego bedzie IC Reference II :)

Swietnie! W takim razie czekam niecierpliwie na opis wrazen. Dodam jeszcze, ze po wstawieniu zworek z XLO PRO 600 bas u mnie sie znaczaco poglebil - jest on dobrze kontrolowany, jednakze pozostal pierwiastek miekkosci, pewnej "rozlazlosci" - nie jest to twarde suche audiofilskie uderzenie.

Dodam jeszcze, ze zakupilem interconnect Axiom i jestem zachwycony. Tu juz chyba zaczyna sie kablowy hi-end. Dzwiek jest niesamowicie wprost neutralny, czysty i uporzadkowany. Trudno mi sobie wyobrazic, ze moze byc jeszze lepiej.

Podlaczam wlasnie kabelki Tary (glosnikowe Helixy 8) zakonczone widelkami i wydaje mi sie, ze sa one zbyt waskie do moich gniazd w B&W CDM1 NT. Czy ktos spotkal sie moze juz z tym problemem, czy moze robie cos nie tak? Bede wdzieczny za pomoc i informacje od uzytkownikow Tary/B&W.

Dzieki

nie wiem co to za model ten Helix, miałem jakiśczas Nexę, o której była mowa nie bardzo rozumięco to znaczy, że nie ma basu?

W porównaniu do DNM Reson (integra A3/A3.2 + VA Mozart/ JBL TLX510), wyraźna poprawa tego zakresu, lepsza kontrola, więsza dynamika. Z pulsującej poduszki zrobił sie bardziej konturowy. W stosunku do AQ CV-4, twardszy i bardziej roziągnięty. Z tym, że to kabel budżetowy, pisząc o kontroli i jakości odnoszę się do wymienionych przykładów, nie piszę w skali absolutnej! :)

• 2 tygodnie później...

Szczerze mowiac dostalem Helixy 8 razem z IC Reference II, krotko sluchalem ich oddzielnie, gdyz skoncentrowalem sie na sluchaniu 'kompletu'. Wrazenia? Hmm, bardzo podobne jak w Twoim opisie Axioma !

Tzn. dzwiek jest niesamowity, szczegolowy i krystalicznie czysty, kazdy instrument pieknie odseparowany i grajacy bardzo neutralnie (przynajmniej w moim subiektywnym odczuciu), swietna glebia (kilka planow), oderwanie dzwieku od kolumn ... Ale podobnie jak Ty zaczalem zastanawiac sie czy nie jest za analitycznie, czy szczegoly nie sa za bardzo wyartykulowane kosztem spojnosci i muzykalnosci przekazu. Dodam, ze mam dosc jasno brzmiace monitory ...

A wiec osiagnalem brzmienie niemal perfekcje (pewnie zaraz zostane skrytykowany, ale za koszty ktore ponioslem mysle ze trudno byloby zestawic cos bardziej neutralnego) i teraz, podobnie jak w Twoim przypadku, zastanawiam sie czy ta perfekcja nie bedzie zbyt meczaca :))

Pomyslalem sobie jednak, ze proba odejscia od neutralnosci dla zwiekszenia muzykalnosci zamuli troszke dzwiek, zgubi niektore szczegoly i ... tez bedzie przeszkadzala (szczegolnie jesli mamy porownanie, co udalo nam juz sie osiagnac). A wiec nie wiem, czy nie jest to pulapka audiofila hehehehe, moze nic juz nie bedzie dawac spokoju ... Czekam na Twoja opinie.

Z ostatniej chwili: podlaczylem niezla sieciowke do mojego CD i dzwiek stal sie bardziej pelny, dluzej wybrzmiewajacy, zdecydowanie poprawil sie bas, na razie mi sie bardzo podoba :) Czekam jeszcze na sieciowke do mojej intergy ...

Slucham sobie i..... sam nie wiem. Axiom odtwarza w sposob perfekcyjny i doskonaly poszczegolne intrumenty. W zasadzie niczego nie mozna zarzucic, ale gdzie sie podziala muzyka??????????? Nie slysze muzyki tylko doskonale odseparowane, neutralne instrumenty i glosy. Chcialbym, aby bas sie poluzowal i nie byl juz doskonale kotrolowany, a wokale nabraly troche ciepelka. Wole troche chaosu niz klinike. Sam nie wiem, z jednej strony ten kabel zasluguje na najwyzsze oceny, a zdrugiej......?? Sam nie wiem. Czy na tym wlasnie polega istota hi-endowego brzemienia?? Czy tak wlasnie graja Krelle i Levinsony? Licze, ze sie rozgrzeje i bedzie inaczej, na razie jest nowiutki. A jakie sa Wasze opinie na temat Tara Labs Axiom??

Niesety taki urok Tary, przynajmniej do poziomu Ref Gen 2 (serii Air nie słyszałem). Może lepiej wypadją z lampami (miałem okazję sprawdzać). Poszukał bym innego kabla, nie mniej szczegułowego, le także muzyklanego: XLO, Furukawa, Fadel, VdH itp.

Okazalo sie, ze to XLO byl winowajca! Wywalilem zwory z XLO PRO 600 i dalem zworki z QEDa - dzwiek sie rozjasnil i nabral kolorow, zycia, nie ma juz suchosci XLO. To az dziwne, ze zworki tak silnie wnosza swoj charakter, efekty sa podobne, co przy bi-wiringu. XLO PRO 600 jako glosnikowy tez zupelnie sie u mnie nie sprawdzil - gral sucho, sucho i jeszcze raz sucho, choc neutralnie i dynamicznie. Nie wiem skad zachwyty nad tym kablem...

Morven, i jak Axiom - rozgrzal sie ?

Z mojego doswiadczenia z RSC Reference II moge powiedziec, ze po kilku dniach dzwiek jest zdecydowanie bardziej pelny niz na poczatku, to nie jest juz ultraprecyzyjne cykanie kazdego istrumentu z osobna...

Axioma nie slyszalem, trudno mi sie wypowiadac. No i jeszcze raz potwierdzam to o czym juz pisalem - zmiana sieciowki dala mi bardzo duzo, szczegolnie w zakresie niskich czestotliwosci. Teraz wszystko gra bardzo poprawnie i przyjemnie, muzykalnie choc z duza dbaloscia o detale. A moze to tez zasluga moich lampek w Vincencie, kto wie ...

Tak wiec zostane przy Tarze, chociaz korci mnie by posluchac jeszcze Stereovoxa HDSE dla porownania. Czy ktos moze slyszal je w bezposrednim porownaniu? Ja pamietam je tylko w polaczeniu z Usherami, Prima Luna i CD1 na Audio Show i przyznac musze, ze bylem pod duzym wrazeniem tego systemu (szczegolnie w relacji dzwiek/cena).

Nie wiem trudno mi powiedziec, czy Axiom sie rozgrzal. Moj system byl za bardzo "docieplony". Teraz wstawilem Axioma i dosc chlodne QEDy i jest dziwnie, choc system zyskal na przejrzystosci i szczegolowosci. Dzwieku, ktory chcilabym uzyskac nie wymodeluje samymi kablami - trzeba zmienic klocki. W ogole jestem wsciekly na siebie i ten caly audiofilizm. Ciagle cos jest nie tak! Nawet przeszla mi mysl, by sprzedac to wszsytko w diably, kupic pianocrafta i cieszyc sie muzyka bez ciaglego poszukiwania poprawy :[

Inna sprawa a propos Helixa 6 - jak wyglada ten kabel?

Kupilem ostatnio na allegro: kabel jest szary i wyglada zupelnie jak Nexa, mimo ze napisane jest Prism Helix 6. Kosztowal 400zl za 2x3m.

Teraz na allegro jest Helix 6, kosztuje 850zl, jest czarny.

Czym to sie rozni?

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.