Skocz do zawartości
IGNORED

Wyciszenie komputera PC prawie za free

pba

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam tak:

1.dyski w kompie to 2 seagate 200 GB , oba leza na gabce i dodatkowo sa chlodzone blokiem wodnym

2.zasilacz to hiper 480W ale smiglo kreci sie na 3V - poprostu zeby byl jakis ruch powietrza - minimalny ale zawsze i calkowicie nie slyszalne, dodatkowo chodzony blokiem wodnym

3.proc, grafa itd. chodzona blokami wodnymi

4. macierz dyskowa 1TB (pracuje jak traktor) z muzyka jest na kompie w pokoju za sciana polaczona ethenretem

efekt - w kompie slysze tylko pracujace dyski twarde seagate - pianka bardzo pomaga ale nie wycisza calkowicie, z odlegosci mniejszej niz 1.5m zaczynam slyszec tez pompy od chlodzenia wodnego.

Generalnie jestem zadowolony :) w planach mam zakup plastikowej, grubej, ciezkiej i szczelnej obudowy wdedy dyski mam nadzieje zamilkna.

Krzemien

nie wiem jakiego masz maca, ale pracowalem na kilku i takie bezszelestne to one nie sa.

najnowsza G5 z dziurkami z przodu potrafi zawyć jak jest cieplej i wrzucasz 300mb peesdeka do fotoszopa :)

>Oby nie na zawsze :)))

juz raz przezylem ;) dlatego backupuje wszytko albo raid na ups'ie

a co do obudowy to uzywal ktos czegos takiego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na head.fi czytalem ze idealnie tlumi dzwiek (po zatkaniu wszytkich dziurek, mozliwe jak chdzone woda)

w sumie to metal z racji swojej masy jest lepszym izolatorem dzwieku od akrylu . . .

Ukryta Zawartość

siedze i zastanawiam sie jak wyglada raid na UPS i ktory to raid jest :) czy mirroring na UPS to dwa takie same UPS podlaczone? ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>siedze i zastanawiam sie jak wyglada raid na UPS i ktory to raid jest :)

taki skrot myslowy . .. chodzi o to ze macierz z raidem jest podalczona pod upsa coby uchronic ja przed ew. uszkodzeniem wszytkich dyskow jendoczesnie spowodowanym np. skokiem napiecia w sieci.

A raid UPS'owy tez istnieje :) Pozadne maszyny serverowe np. imb as 400 maja taki "radid" z 6 akumulatorow o rozmiarach 1mx1m i bardzo audiofilskich kabalch zasilajacych o grubosci 5 cm :)

A w niektorych sytuacjach za tym ups-raidem ;) jest spalinowy generator w razie dluzyszych awarii w sieci zasilajacej.

>A raid UPS'owy tez istnieje :)

No to sie troszke inaczej nazywa ;) Mi chodzilo o gre slow i ciekawe porownanie ;) Powiedzmy ze takiego AS/400 widze raz w tygodniu a sam ups jest wielkosci samochodu osobowego ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Powiedzmy ze takiego AS/400 widze raz w tygodniu

a to zbieg okolicznosci tez jestem sprzaczka serverowni ;)

a tak z ciekawosci gdzie go widujesz ? z tego co wiem to duze as400 w polscie uzywa tylko WPC, makro i bims.

uuu to faktycznie sie w zakładce diy zasiedzialem :) obiecuje juz nie bulwersowac posiadaczy laptopów itd. faktycznie jak tak mysle przeciez są ludziki którzy podobnie jak my z nowymi kondensatorami czy wzmacniaczami operacyjnymi latają z roznymi dyskami i pamięciami bo wiecznie cos nie tak :) U mnie na bakier z wiedzą o komputerach (nawet nei znam tych firm o ktorych mówicie) ale przynajmniej mi nie rzędzi jak słucham na moich Altusach :)

pba, daj na looz, nie bierz sobie do serca wypowiedzi takich mastahow z wszystkimi PCI zajetymi i czterema dyskami na pokladzie :D rob swoje... kiedys mialem komp domowy na podbudowie starego serwera novella z trzema hdd SCSI wielkosci cegiel :D chodzilo to jak maly helikopter a miejsca bylo na tyle ze do obudowy jeszcze kot wlazil spac... a jak mruczal przy tym audiofilsko ;)

:) no nie pomyślałem poprostu... , a post miał służyć tylko zachęcie ze nie wydając wiela a jeszcze lepiej wydając wiele można nie godzić sie z wyjącymi czy warczącymi w domu lub w pracy komputerami

Dzieki wszystkim za cenne rady.

Bardzo fajny post. Wyciszylem komputer zalmanem bez wiatraka, i smigielkiem 8x8cm AC z allegro.

Tanio i super cicho! Polecam.

Mam pytanie

W zasilaczu jest wiatrak z dolutowanymi na stale kabelkami do plytki.

Czy mam wymienic calosc czy jest jakis patent na obejscie tego (typu wylutowanie)?

wyciszanie wyciszaniem... ale popatrzcie na to.....................................;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za free to komputer można wyciszyć oprogramowanie

żródła hałasu w kompie i ich likwidacja:

- karta grafiki - oprogramowanie: RivaTuner (zmniejszenie ilość obrotów w trybie 2D nawet o 50%),

- procesor i zasilacz - oprogramowanie do płyty głównej i dobry Bios (zmniejszenie ilości obrotów lub po prostu downclocking).

Wyciszanie tanim kosztem? Hmm... zawsze da się coś pokombinować... Wszystko zależy od konfiguracji komputera - optymalnym rozwiązaniem jest taki dobór podzespołów, który zadowala się chłodzeniem pasywnym (ewentualnie wspomaganym przez bardzo ciche, wolnoobrotowe wentylatory).

Odrębną kwestią jest to, do czego ten komputer ma służyć - jak wiadomo cisza jest antagonizmem wydajności PC.

Dla osób dopiero poszukujących cichego/bezgłośnego PC są 2 rozwiązania (mówię o PC klasy desktop):

1. Jeśli nie zależy nam na wydajności, a PC ma służyć tylko do słuchania muzyki, oglądania filmów, pracy biurowej i internetu to wystarczy kilkaset złotych. Rozejrzeć się za jakimś archiwalnym Pentium III lub Athlonem 600 MHz, które to zadowalają się praktycznie samym radiatorem, do tego grafika z pasywnym chłodzeniem i zasilacz (o małej mocy, który nie potrzebuje wentylatora lub wymienić standardowy wentylator na np. ARCTIC COOLING FAN PRO TC).

2. Jeśli jako taka wydajność jest nam niekiedy potrzebna wtedy trzeba wybrać bardziej "współczesne" podzespoły - jest to oczywiście rozwiązanie droższe (ok. 1500 zł). Generalnie chodzi o to, że podzespoły nowszej generacji - wydajniejsze, nie zawsze muszą być "głośniejsze”, (czyli wymagające bardzo głośnego aktywnego chłodzenia). Wynika to z tego, że producenci wytwarzają elektronikę z coraz cieńszego (mniej prądożernego!) wafla krzemu, a jak powszechnie wiadomo: mniej prądu - mniej zużytych watów - mniej wydzielonego ciepła - ciche, pasywne lub pół-pasywne chłodzenie... Np. Mój stary Athlon 1 GHz na jądrze Thunderbird (technologia 0,18 mikrona) wydzielał tyle samo ciepła, co nowszy (Applebred; 0,13 mikrona) Duron 1,8 GHz !!!

Reasumując warto wybierać podzespoły jak najnowsze (bazujące na jak najnowszym procesie technologicznym), przy czym istotne jest to, by były to modele o jak najniższym taktowaniu procesora.

Dla przykładu podam swoją aktualną, cichą konfigurację:

MB: Abit NF7 v2.0 (radiatory na NB & SB)

CPU: AMD Athlon XP-M 2500+ (to wersja mobilna, używana w laptopach)

RAM: Twinmos PC3200; CL2,5; 2X256MB

Grafika: Gigabyte ATI Radeon 9550 GV-R955128D

Dźwięk: Sound Blaster Audigy SB0090

HDD: Seagate 120GB; 8MB; ATA-100 ST3120026A (radiatory + gąbka)

Napęd: LG GSA-4163B

Zasilacz: Modecom ATX-350GTF 350W PFC (ARCTIC COOLING FAN PRO TC) - docelowo będzie Tagan TG330-U01.

Mam nadzieję, że mój "wywód" komuś się przyda :)

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie chcę zakładać nowego wątku zatem zadam pytanie tutaj.

Pentium 4, 3.00GHz, 630, 800MHz, s.775 - jakie dać bezpieczne ustawienia w Biosie / taktowanie, napięcie / aby obniżyć np do 2 - 2,5 GHz?

Mini Mac jest praktycznie niemy poniewaz nie ma w sobie wentylatora. Powyzsze zabiegi moga byc bardziej realistycznie w skladakach, ale nie w firmowych urzadzeniach. Najlepsza metoda wyciszenia jest po prostu osobna lokalizacja skrzynki. Bezprzewodowa klawiatura i mysz, poza czynnoscia wrzucania plyt ulatwia taka instalacje. W przypadku macow jest to tez o tyle latwiejsze, ze jeden przewod monitor-cpu zawiera w sobie i usb i firewire a sam monitor ma w sobie odpowiednie gniazdka. Co do krawaciarzy, to kiedy oni przez dziesieciolecia budowali nudne pecety, ci w t-shirtach konstruowali fajne, interesujace i nowoczesne maci. Poza tym pecet poza nudnym liczydlem jest znacznie wolniejszy od macow. Pecety sa oczywiscie niepodwarzalnie lepsze dla uzytkownikow gier. Uzywam powerbook'a obok cinema display, podwajajac niemal powierzchnie ekranowa i nic mi nigdy nie szumi, ale dziwnie zaczyna sie krecic po podlaczeniu sie do onet.pl (?)

Jazz, no to teraz mi odpowiedz, dlaczego taka superasna platforme przenosza jednak na "znacznie wolniejszy od macow" sprzet? I tak naprawde teraz mac od pc bedzie sie roznil OS'em...

Pamietaj, ze to nie tylko zegar procesora wplywa na osiagi danej platformy. Architektura, OS, tak jak i kazdy specyficzny program sa elemantami wplywajacymi na predkosc i oczywiscie zastosowanie danego systemu. Pomijajac zastosowanie w roznych profesjach, jako ze temat zaczyna sie na szybach wiertniczych, poprzez banki, sieci stacji benzynowych, domy publiczne, studia filmowe i konczy gdzies na smietniku zaraz po zusie, zalozmy, ze wszyscy cos uzywamy w domu do wykonywamnia typowych funkcji. Ja wybieram ze wzgledu na wysoka niezawodnosc, latwosc integracji (tu ponownie polecam wszystkim audiofilom eksperyment z airport express), za wzornictwo przemyslowe, za czesto gratisowy serwis, za swietne salony ze znakomitymi serwisantami, za jedno zrodlo produktu i jego cala rodzine - maca. Zaden pecet tego mi nie zaoferuje. Zaden pecet w moim wypadku nie zaoferuje tak atrakcyjnego (koszt/osiagi/zgodnosc z innymi pokrewnymi i obcymi aplikacjami) NLE zaraz w sasiedztwie office'u i kilku innych aplikacji rowlegle pracujacych bez najmniejszych kolizji. Nawet jezeli nie mac, pomimo, ze faktycznie drogie, ale cinema displays sa wspanialej jakosci i wg mnie warte ceny.

Jazz, no i dodaj, praktyczny brak wirusow... A teraz pomysl, ze mam praktycznie to co Ty, markowy sprzet z OS'em ktory ma wiecej wspolnego z OS'em Twojego mac'a. Kupujac moj hardware, chcialem by komputer nie mial Windows, jednak w tym przedziale jakosciowo-cenowym ni cholery nie ma takiej mozliwosci. Co to za wolnosc wyboru? Ciekawe, ze Komisja Europejska przypieprza sie do MS, za to ze cos tam integruje ze swoim OS'em, a nie przypieprza sie do producentow, ze wciskaja ludzikom sprzet+jedynie sluszny OS :P Aha, Jazz moj sprzet jest praktycznie bezglosny, nawet na onet.pl :D Wiec chyba uznac wyzszosc PC ;)

Nie chce rozdrapywac starych ran, ale bill to on ukradl te okna od stev'a. Steve tez na poczatku nie pomyslal o tym ze trzeba puscic os, a jak to juz zrobil to zrobilo sie pozno i teraz nie ma wlasciwie tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Ale moral jest gdzie indziej. Jak sie popatrze przez chwila na bila, to odbiera mi to apetyt, natomiast jak sie spedzi kilka minut ze steve'm swiat wyglada bardziej kolorowo. Poza tym zastanowmy sie co tak naprawde wymyslil cwaniaczek bill, a co skonstruowal raz wyrzucony z wlasnej firmy steve? zeby ten bill zrobil jeszcze cos interesujacego z ta kasa i nas wszystkich zaskoczyl, a tutaj niestety nic, za kazdym razem podwiazuje swoja oblesna mordke krawacikiem i sie wymadrza. A teraz bardziej sprytny steve, jak ktos zle zauwazyl, bo nigdy z zadnym krawatem okazuje sie, ze ma cala fure ciekawych rzeczy w globalnej ofercie. W apple niewatpliwie od wielu lat wystepuje syndrom kulturowy urzadzen, aplikacji i sposob w jaki sa polaczone i uzywane przez czlowieka, element nie do powtorzenia, ani przez jakiegos della, compaqa, czy sony w przypadku ipoda. Zreszta kto wie, moze w pewnym momencie apple stanie sie dominujacym producentem urzadzen, a byc moze w ogole je porzuci, albo pozostanie tak jak jest dzisiaj?

Nie wiem jakie sa ceny (apple) w EU i czy sie roznia od cen polskich, ale w usa nie ma juz obecnie az tak drastycznej roznicy, poniewaz poza siecia apple stores, mozna kupic u autoryzowanych dealerow z koncowa roznica w okolicach minus 15-17%. Rowniez brak np. lokalnej sieci apple stores z serwisem i pomoca techniczna moze byc zniechacajacym czynnikiem placenia wyzszej ceny na danym rynku. Do roznicy kosztow jest dobrze dorzucic tych kilka waznych elementow, ktore moga okazac sie w przyszlosci praktyczna oszczednoscia i czasu i pieniedzy.

sorry Jazz ale się po prostu nie zgadzam bo:

- dobrze zrobiony i skonfigurowany PC jest niezawodny - a makówki (co prawda tzw. lodówki) nie raz udało mi się zawiesić

- PC jest tańszy

- da się go łatwo rozbudować / zmodyfikować

- serwis zapewni każdy badziej zorientowany informatyk - spróbuj tego z makiem

- najważniejsze - jest na niego o WIELE WIĘCEJ softu

- i wygląd maków mi nie odpowiada - te obłe badziewne niebiesko białe obudowy - fuj!!!!

Jazz, okna o ile sie nie myle wymyslil XEROX, podobnie jak myszke... Ogolnie lab XEROX'a wymyslil wiele rzeczy :) ale jakos dzis tego nikt nie pamieta.

josef

>a makówki (co prawda tzw. lodówki) nie raz

>udało mi się zawiesić

Powiem tak, nigdy nie mialem w lapkach tych nowych mac'ow z OSX'em, ale jesli powstaly na podbudowie freeBSD z zachowaniem funkcjonalnosci UNIX'a, czego w sumie jestem pewien, to stabilnosci Windows do tego jeszcze daleko.... A w sumie co to jest stabilnosc PC? To hardwaru czy OS'u?

Co do ilosci softu, to jest tego masa... No chyba ze mowisz o grach :D

stabilność PC - w domu mam win 2k zainstalowaną dwa lata temu - instaluję dużo różnego softu, zmieniam karty i sterowniki i jakoś nie miałem zwiechy - dziwne... a może fuks :> ?

a co do softu - weź nawet nie porównuj :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.