Skocz do zawartości
IGNORED

Wyciszenie komputera PC prawie za free

pba

Rekomendowane odpowiedzi

Temat może nie nowy, ale jakoś umyka na tym forum, załozyłem wątek bo jeszcze rok temu musiałem wyłanczać komputer aby posłuchać muzyki - szczególnie jest to wkurzające gdy przerabia sie jakiś sprzęt a schemat ma sie na komputerze itd.

Zachęcam wszytskich do prostych modyfikacji lub pochwalenia sie swoimi rozwiązaniami. Oczywiscie w handlu są przeróżne systemy wodnego chłodzenia itd. jednak prostymi metodami prawie bez kosztów można uzyskac bardzo dobre efekty

Wdł mnie są 3 gł. żródła hałasu :

1. Twardy dysk przenoszący drgania na cieńkie blachy obudowy (działa to dokładnie jak głosnik)

2. Wentylator w zasilaczu ... zalezy jaki kto ma zasilacz itd.

3. Wentylatory na radiatorach (np procesora) gdzie w tych tańszych drgania przenoszą sie na zeberka i jest podobnie jak w pkt. 1.

Ad.2. Modyfikacja zasilacza nalezy do najprostszych, jednak nie mozna przerabiac go bezmyślnie - wystarczy obnizyc napiecie wentylatora np rezystorem lub jesli jest regulowany automatycznie wymienic na jakis cichy (np. PAPST 8412) i opcjonalnie puscic go przez rezystor

(np. u mnie w Enermaxie czujnik temperatury był na cewce która niezlaeznie od obciazenia po kilku minutach ma ponad 40C i wentylator wyje wtedy strasznie) Po modyfikacji sprawdzamy jaka jest temperatura powietrza wydmuchiwanego z zasilacza. (Koszt rezystor i ew. wentylator) (Uwaga tanie zasilacze często mają byle jak przymocowane elementy do radiatora - szczegolnie podkładki silikonowe są niskiej jakości)

Ad.1. Twardy dysk najlepiej powiesić w obudowie na np. wieszakach z gumy, ostatecznie nawet i sznurkach - uwaga jednak wtedy jego temperatura rośnie. Dlatego tak jak na fotkach przykreciłem go do radiatora i nastepnei na kawalku gumy z dętki samochodwej powiesiłem pod jego poprzednim miejscem. Efekty są naprawde zadziwiające jest duzo dużo ciszej, temperatura nie przekracza 34C (program SpeedFan)

Ta modyfikacja jest bezpieczna i prosta. Podobne rozwiązania są na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ad.3. zamiast malego wentylatora 4x4cm na radiatorze procesora dałem jeden 9cm zasilany z 5V , zamocowany na grubym miedzianym drucie w izolacji do obudowy dmuchajacy na radiator procesora i jego okolice. Temperatura płyty głównej nie przekracza 28C

Na końcu wykleiłem wolne miejsca na blachach matami bitumicznymi - jednak jest to juz wtedy mniej ważne - lepiej podoginać blachy i wyciecia w odbudowie tak aby scisle ze sobą przylegały

Obecnie głosniej chodzi przetwornica w monitorze LCD , gdzie cewki próbowalem zalać klejem, ale nie rozwiązało to całego problemu.

W końcu moge posłuchac muzyki i nie wyłanczać komputera.

post-3798-100007118 1170284390_thumb.jpg

post-3798-100007119 1170284388_thumb.jpg

post-3798-100007120 1170284387_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24287-wyciszenie-komputera-pc-prawie-za-free/

.....

Ukryta Zawartość

post-3798-100007116 1170284393_thumb.jpg

post-3798-100007117 1170284391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wcale nie wątpliwe - też kiedyś miałem otwartą budę w kompie i dysk był cieplejszy niż w zamkniętej - przy zamkniętej jest wymuszona cyrkulacja powietrza i dysk był chłodzony - teraz mam wentylator 80x80 wiejący bezpośrednio na dysk i mam 28C - dysk także maxtor

Kurde mój Atlas wydaje straszne odgłosy i ogromne ilości ciepła, u mnie niestety nie uda się pogodzić wyciszenia z chłodzeniem. Mam specjalny tunel do chłodzenia HDD (sam nawet ma na sobie radiatory) ale trzeba stosować wymuszony obieg. Jak otworzę obudowę to 30-40 minut i dysk przegrzany.

Ale dobry pomysł z tą gumą, przy okazji izoluje HDD od rezonansu obudowy podczas np. głośnego słuchania, a w skrajnych przypadkach można takimi drganiami załatwić dysk.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Toma666 > Ten radiator ma w stosunku do dysku ogromną powierzcnie a obieg jest wymuszony od dołu i przepływa przez żebra. Podobne efekty widać też w tabelce z tego linku :

Ukryta Zawartość

W momencie gdy to pisze SpeedFan pokazuje mi 31C na dysku

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem tak :

- procesor to Athlon 2000XP ale chodzi jako 1250 MHz więc kupiłem eleganckie pokrętło do sterowania obrotami wentylatora za jakieś grosze i skręciłem go do minimum - praktycznie niesłyszalny a temperatura nawet przy całodobowej pracy jest bezpieczna

- dysk leży na gąbce, co prawda mocno się grzeje ale nie przegrzewa się, też praktycznie nie słyszalny nawet przy odczycie danych i zapisywaniu

- zasilacz - obudowe mam otwartą więc odwróciłem go aby dmuchał do zasilacza, obroty zmniejszyłem podłączając do 5V zamiast 12V (bez rezystorów, po prostu do czerwonego kabla wychodzącego z zasilacza)

- dałem sporo maty na duże powierzchnie

- wszystko stoi w szafce z płyty wiórowej, kiedy potrzebuję całkowitej ciszy (czyli kiedy słucham muzyki do snu albo oglądam film) zamykam szafkę i praktycznie nic nie słychać. Tak jak ktoś tu pisał wyżej też u mnie najgłośniejszy jest monitor :-)

Całość kosztowała mnie może z 15zł a komputera nie słychać :-)

cyjanopan, też tak można :-)

Ja z kolei wyposażyłem cały komputer czyli zasilacz, procesor, grafikę, dodatkowy górny, dodatkowy tylny, frontowy i chipsetowy w kontrolę termiczną obrotów, oczywiście każdy to spory wentylator a nie jakaś pszczoła jak na grafikach. Normalnie jest cisza, (no nie liczę dysku SCSI) ale jak odpalę jakąś grę to wewnątrz komputera tworzy się huragan :-)

opteron > moze subwooferowy wentylator :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pba dobre :-)

Stosowałem kiedyś chłodzenie mocno podrasowanych procesorów ogniwem peltiera. Musiałem mieć zatem niezwykle wydajne chłodzenie wnetrza obudowy. Teraz człowiek niema juz czasu na takie zabawy skraplająca się woda itd...

Poprostu wiejski tunning .... spróbuj cośtakiego zrobić na Prescocie, płycie głównej z zajętymi wsyzstkimi PCI i 4 HDD... a to że masz Maxtora ... nikt Ci go nie kazał kupować ..., Samsungi SpinPionty są ziemne, nowe Segate są zimne, tylko Maxtory to grzejniki. Co do wentylatora w zasilaczu ... powodzenia, mi już tak ugień poszedł, choć wentylator miałem na 7V. Takich rzeczy się nie robi ... można sobie obudowe matami butumicznymi obkleić, korkiem, można wymienić wentylatowy na AC za 7zł na allegro, to tylko 12dB, no ale nie taka wiocha ... Poza tym dysk na takich taśmach trzęsie się jeszcze bardziej... poza tym dysk w pozycji poziomej nie jest dobrym rozwiązaniem. Wysokoobrotowe dyski serwerowe są pionowo, z resztą jakby siętemu dobrze przyjżeć to z mechaniki wynika że w pionie jest lepiej. Ale to już chyba nie w tym wątku ...

jesli komp potrzebny jedynie do obslugi muzyki czy internetu, sa rozwiazania ak mini-ITX, plyty VIA bez aktywnego chlodzenia, wsadzasz w mala obudowe wielkosci radia samochodowego i gotowe. wolne toto, ale po co szybkosc do obslugi prostych zadan. chociaz - za ta sama niemal kase mozna miec "normalny" komp z mozliwosciami upgrade, z tym ze te upgrade nie zawsze maja potem miejsce...

wowo&krzemien... pitolic to kazdy potrafi, ale rady jakiejs nie widze... a spraw mozna prosciej rozwiazac uzywajac mniej gumy ale duzo grubszej z dwiema parami wkretow, jedna hdd guma druga guma obudowa, a hdd umiescic w miejscu montowania urzadzen 5,25...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Przy takim zawieszeniu dysku zwiekszy się czas dostępu z powodu jego drgań i prawdopodobnie obnizy zywotnośc dysku - a awaria HDD to najmniej przyjemna rzecz jaka może nas spotkać.

Położenie na gąbce zamyka chłodzenie.

Do wyciszenia dysku i ochłodzenia są specjalne obudowy - puszka z radiatorów montowana w zatokę dużego napędu - chyba marki Qoltec koszt ok. 200zł. Izolacja jest wtedy prawie całkowita.

Taniej są radiatory Titan na HDD też prawie całkowicie zakrywające dysk (ale przy mocno grzejących się dyskach i tak muszą pracować z wentylatorami)

Reszta jak napisał Wovo - tanie i wolne wentylatory Artctic Cooling i jakis dobry a uzywany zasilacz Fortrona z Allegro.

Poza tym najtańsza opcja - złożenie komputera z niewysilonych części - najczęściej oznacza też że starych. Do muzyki całkowicie wystarcza i będzie naprawdę tanie (może za wyjątkiem dobrej karty muzycznej).

a tak ogolnie, co to za komputer ktory nie wydaje dzwiekow :D nie ma jak start czterech sigejtow czit albo dwoch kłantumow atlasII :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

powiem tak - ogólnie do kompa wolnoobrotowe wentylatory 120,

a co do dysku - położyć na dole na b. grubej gąbce kawał "metalu" (~1 kg) do tego metalu klasycznie przykręcić dysk ( np. tak żeby na dole była szczelina - niech się elektronika chłodzi), od góry na dysk można zamocować radiator, z przodu obudowy na to wszystko dmucha wentylator 120, efekt - masa świetnie tłumi drgania dysku i hałas, gąbka izoluje dysk od drgań od obudowy, kopnięć w biurko itp.

warunek konieczny dysk nie może być "wyjcem".

Normalnie w moich dzisiejszych nerwach powtórze to co pisałem ... www.allegro.pl , dział komputery i chłodzenie, potem wentylatory i za 6,99zł PLN kupuje się Arctic Coolinga 80x80mm 12dB... do tego w zasilacz wsadzamy niskoobrowoty wentylator 120x120mm , a jak ktoś chce jeszcze taniej to niech sobie kupi za 8 zł 2 płaty korka i naklei na pudło ... a nie odstawioa wioch z jakimiś dentkami rowerowymi ...w dodatku przywo uciętymi ... i na cholere te radiatory ?? a tak w ogóle ... bo teraz zoabaczyłem fote ... po co zdejmować z proca wentylator , jak zaraz obok daje się inny ?? :>

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.