Skocz do zawartości
IGNORED

alkohol był - teraz PRZEKĄSKI

mily

Rekomendowane odpowiedzi

zapraszam do wymyślenia jakiejś lukarowej pzrekąski

- moze nie tak wypasionej jak babeczki na przekazaniu LukarKloca :)))

mam na mysli cos porecznego zeby nie brudzilo paluchow - a potem plyt i pilota...

mi odpowiada z chemicznych

ptasie mleczko - tyko wedel vaniliowe

z naturalnych

orzeszki ziemne z wora - do luskania - tylko w kij roboty z nimi i szumi`a

(moze zaleta - ukrywaja wady systemu :)))

co polecacie ze swoich odkryc?

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

https://www.audiostereo.pl/topic/24513-alkohol-by%C5%82-teraz-przek%C4%85ski/
  • Redaktorzy

- do wódki tylko śledzik

- do piwka diablotki - pikantne ciasteczka z ciasta francuskiego.

- do win sery żółte i pleśniowe, dziczyzna, pizza i makarony

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Macie jakąś dobrą propozycję,którą można zafundować na urodziny (własne) ??

Jakoś za 3 dni mam i myśle co by tu zakupić;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Cześć

Dla mnie koniecznie dobry BIGOSIK musi być, coś z grila, coś pikantnego i mozemy zaczynać ;-)))

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zacząć należy od aperitif i słonych ciasteczek lub orzeszków. Na wstawkę do białego wina ostrygi (po tuzinie na głowę). Kolejne danie to sashimi, a jako wypełniacz główny (do wyboru) gulasz z lambl lub szaszłyczek. Do ostatnich dań winko czerwone wytrawne. Po posiłku deska serów, a na zakończenie szampan.

zydelek

tys tu cale menua zapodal :))))))))

zgadzam sie - pewne zasady skojarzone przez wieki sa sprawdzone - i warte z nich korzystac...

moze jednak cos takiego "szybkiego" do zagryzania muzyki przy sluchaniu?

paluszki? czipsy? do woody zupelnie sie nie nadaja

a do muzy - chyba troche za glosne?

co innego?

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Fajny temat. I to na pewno ciekawszy od żałoby narodowej ( re WYBORY bez chamstwa).

Tatar z jagnięcia okraszony limonką i razowy chlebek

Carpaccio z łososia z zielonym pieprzem plus czosnkowa bułeczka i zimne masło

Pierożki Won Ton w rosole z ryżowym makaronem

itd itd. Wszystko sprawdzone w audiofilskiej aurze.

Dawid 33

Gdzie kupujesz końskie kabanosy? Ostatnio jadłem w Bielsku jeszcze za komuny, sprzedawane przez gospodarzy z samochodu. Na sobotnim weselu spożywałem m.in. kabanosy nie-końskie owinięte szynką i szparagami avec krem chrzanowo-śmietankowy. Panika w Dodge City !!!

zildijan

Chciałem właśnie wpisać Tatara, ale zwykłego wołowego i Tatara z łososia. Pyszny!

Z jagnięcia nigdy nie jadłem... a może być smaczny. Podasz dokładniejszy przepis?

Dobry może też być Tatar z tuńczyka, chociaż jego lubię zupełnie nie przyprawionego i bez jakichkolwiek dodatków.

emesze2, 14 Lut 2006, 10:47

Podasz dokładniejszy przepis?

Tak jak nie grzebię we wnętrzach klocków, również nie lubię babrania w żarciu. Ale prawdziwa jajecznica (żaden tam omlet) zawsze mi wychodzi !

A jedliście praską szynkę? Np. lekko podduszona w lekko miodowym sosie z knedlikami ? Niedawno nawet Dave Mat(t?)hews mi się przy tym spodobał !

Jako przekąska do wódeczki swietne jest karpaczio. Ja je robię tak. Polędwicę wołową młodą lekko zmrażam, by łatwiej się kroiła na przeźroczyste plastry. Na półmisku rozmarowuję olej z oliwek. Układam warstwę polędwicy i przyprawiam (pieprz czarny, papryka, odrobina czosnku, sos sojowy ciemny), tak na przemian aż całośc wejdzie na półmisek. Następnie czarne oliwki kroję w krążki i układam na polędwicy, do daję na wierzch kapary zielone, posypuję przyprawami (pieprz kolorowy), polewam oliwą z oliwek a na koniec posypuję startym serem parmezan. Stawiam na stół przy którym zasiadam z zaproszonym gosciem-ciami, zona podaję białą gorzałę z zamrażarki i SMACZNEGO!

zildijan>

kabanosy końskie (bywają) w sklepie przy zbiegu Międzyborskiej i Grenadierów (w-wa grochów).

Polecam ten niepozorny sklepik. Właścicielem jest pasjonat, który wie co sprzedaje.

Można tam dostać np. szynkę krojoną z CAŁEJ nogi, wspomniane prawdziwe kabanosy, prawdziwą myśliwską i jałowcową, a także sporo innych pysznych rzeczy ...

smacznego

Piotr

Do wódeczki polecam tak zwaną dziesięcioprocentówę.

Jest to kromka chleba z cienko pokrojoną wędzoną słoniną, najlepiej paprykowaną i nadziewaną czosnkiem oraz cienko pokrojonymi plastrami cebuli pokropionymi 10% octem - stąd nazwa:)

Najlepsza jest wódka pita pod zacierkę:)

Najpierw wypijasz kieliszek wódki (bez zapijania), nastepnie klaszczesz w dłonie i zacierasz. Jak sie dłonie rozgrzeją łapiesz sie za uszy :):)

Znajomy z Krymu przywiózł przepis - próbowałem - rewelacja.

Kupić łososia całego bez łba i bebechów, najlepiej jak jest promocja w Oszołomie.

W miseczce wymieszać cztery kopiate łyżki cukru, dwie soli i setkę wódki zwykłej.

Łososia umyć, wyciąć kręgosłup, rozciąć na dwie połowy wzdłuż bez uszkadzania skóry.

Potem wetrzeć weń od strony różowopomarańczowej ile wlezie spreparowanej wcześniej bejcy.

Resztę od zewnątrz wetrzeć w skórę.

Całość zawinąć w folię alu i gazetę, wsadzić do dolnej szuflady w lodówce na 3 dni.

Trzeciego dnia wyjąć z lodówki, rozłożyć (po bejcy ani śladu) i ciąć wąskim nożem do filetowania na plastry cienkie jak do carpaccio.

Ułożyć na półmisku, skropić bardzo delikatnie limonką - poezja - z chjlebem razowym lub bez, pod wódeczkę ideał.

Smacznego

Kontestuję koninę. Nie wiem, jak w ogóle można jeść mięso tego zwierzęcia. Szczególnie w Polsce, gdzie z jednej strony panuje wywodzący się z jeszcze z czasów sarmackich etos konia jako wiernego towarzysza, a z drugiej warunki obchodzenia się z tymi zwierzętami wołają o pomstę do nieba.

Może i psuję Panom apetyt na kabanosy z piwem, ale za to polecam sushi. Nie trzeba iść do restauracji, bo wystarczy parę składników, by mieć pyszne DIY. :-)

Darcy

Sushi jest pyszne, jednak w domu wolę przygotować Sashimi. Mniej pracy. Szybko, świeża rybka, krewetki (w Auchan czwartki wszystko świeże). Nawet kupiłem japoński nóż... ;-)

Na sushi idę do baru.

• Redaktorzy

zgadzam się z Darcy - polecam tez maki i do tego wasabi, za to odradzam sake - to taki bimber pół na pół z wodą. Koszmar.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z japońskich trunków piłam tylko wino wiśniowe w fajnej japońskiej restauracji przy Placu Teatralnym. Było doskonałe. Ale przecież miało być o przekąskach, a nie napojach wyskokowych! ;-)

FRANK :), 14 Lut 2006, 13:48

>Najlepsza jest wódka pita pod zacierkę:) Najpierw wypijasz kieliszek wódki (bez zapijania), nastepnie klaszczesz w dłonie i zacierasz. Jak sie dłonie rozgrzeją łapiesz sie za uszy :):)<

Oj tak ;)

Inne propozycje zakąsek zmierzają do tego, że później będziemy mogli zgadywać czym rzygamy.

Przy piciu alkoholu trzeba przede wszystkim wypijac duże ilości wody. Żadnych przekonsek... Do lekkich trunków można trochę mięsa zarzucić - no może tego łososia (choc śmierdzi).

Poza tym bywając w pubiach nie mogę sie nadziwić ludziom kąszacym rózne chipsy do piwa. To smierdzące, tłuste gówno w ładnym opakowaniu jest całkiem dobrą trucizną - nawet teściowa się po tym rozchoruje.

Ej Qubric - do wódeczki trzeba coś czasem przekąsić - stwierdzone empirycznie. Natomiast masz 100% rację co do picia dużej ilości płynów no i oczywiście co do chipsów.

Do wódeczki polecałbym tradycyjnie po polsku - przed jakiś rosołek a potem jakaś wędlinka, ogóreczek, tłusta rybka

Do winka oczywiście serek - ostatnio do winka zajdamy się z żoną smażonym oscypkiem przywożonym z samiuśkiego Zakopanego i bije na głowe wszystkie gorgonzole , cambozole, rokwory, lazury itp

A do piwka - orzeszki , czasem można zapalić papieroska

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.