Skocz do zawartości
IGNORED

Drukarka laserowa nie do zdarcia

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup używanej drukarki laserowej z Allegro. Chciałbym, żeby pochodziła jeszcze troche bez większych problemów i była mtania w eksploatacji. Co możecie polecić? Na co zwrócić uwagę?

Upatrzyłam kilka egzemplarzy HP i KYOCERY, ale nie mam pewności co wybrać. Chcę wydać 200-250 zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/24558-drukarka-laserowa-nie-do-zdarcia/

Na podstawie osobistych doswiadczen polecam HP Laserjet 4P. W cenie sie zmiescisz. Cartridge (toner+beben) mozna kupic za ok. 90 zl. Sprzet nie do zabicia. W pracy uzywamy takiej od ladnych kilku lat - przebieg ok 60 tys stron i poza wymiana tonera i przetarciem szmata raz do roku NIC nie trzeba przy niej robic. Wady: 4 strony na minute, tylko port LPT, 2MB pamieci na pokladzie (ale mozna rozszerzyc - na allegro moduly 8MB kosztuja ok 5-10 zl).

Ostatnio kupiłem (przez Allegro) LaserJeta 5N za 250zł. W komplecie dostałem moduł sieciowy (miodzio!) i dodatkowy podajnik (razem z nim można do drukarki załadować prawie dwie ryzy). Jak do tej pory, odpukać, zero problemów. Wg. licznika drukarki ma ok. 230tys. stron przebiegu.

Za nieco wiecej (350-370) mozna miec HP LaserJet 1200: 1200x1200 DPI, DO 14 STR/MIN, LPT i USB, RAM 8MB. W trybie ekonomicznym toner starcza nawet na 4000-5000 stron (oryginalny beben z tonerem to wydatek 200-250 zlotych, zastepczy ok. 100). Uzywam ja 6 lat i nigdy nie mialem najmniejszych nawet problemow.

też obstawiam wyższe modele HP np. 1200, 2200 albo lepiej 2300 ze względu na dwustronny druk bez przekładania kartek - jedyna wada z jaką się spotkałem u HP to czasem wciąga kartkę i trzeba się namęczyć żeby ją wyjąć - ale na szczęście nie często się to zdarza :)

Hp4, 5 i 6 to loteria. Można trafić na taką, która pochodzi. A można na taką, która padnie po miesiącu. W pracy mam całą kupę tego dziadostwa.

Lepsza by była 2100 lub 2200, ale to chyba droższy interes.

Świetne są 2420, ale to drogi sprzęt. Nie do zdarcia. W każdym razie kupuj tylko HP.

Zdecydowanie HP, nawet niższe modele 1010 - polecam!

Natomiast odradzam Kyocere, nie wiem jak starsze produkty, ale z tych obecnych mamy w firmie kilkadziesiąt sztuk FS-1020 i są mocno awaryjne, co prawda nie są to poważne rzeczy ale serwis gości bez przerwy (posiadają głupie "wady fabryczne", ciągle trzeba coś w środku poprawiać, przeczyszczać itd itp.), z firmy Kyocera znam też duże drukarki sieciowe i kolorowe typu FS9500DN czy FS5016 - te produkty są znacznie bardziej dopracowane, ale też kosztują duże pieniądze.

Także w tej cenie i z drukarek laserowych tylko HP.

A ja mam Xeroxa Phaser 3121 i chodzi fajnie, nówki po 400zł i uzupełniony toner może drukować do 3000 stron,

a identycznie wyglądający Samsung ML-1520 tylko 1000 po napełnieniu :)

Aaa i jak lubisz drukować dużo dwustronnie to polecam te z otwartą tacką a nie chowaną.

Osobiście używam HP 6P z dołożoną pamięcią - łącznie 50Mb RAM, chodzi jak przeciąg - ilość wydrukowanych stron nieznana ale podejrzewam że grubo ponad 60tys. stron. Druga drukarka to HP4L ale w wersji dla Macintosha czyli LaserWriter. Ta ma wg licznika 56324 wydrukowanych strony.

• 1 rok później...

Wznawiam temat. Poprzednio uparłem się na Kyocerę i mam za swoje - długa, rozłożona na kilka kosztownych etapów agonia i wreszcie śmierć. Nigdy więcej. Zastanawiam się więc nad nową: sa tanie Samsungi i Xeroksy. Chciałbym jednak poradzić czy ten sprzętr nie jest jedenka później drogi w eksploatacji.

HP laserjet 1010 - rewela 3 lata ostrej pracy non stop przez ten czas "aż"2 zgniecone kartki - wymagała przeczyszczenia , poszło 8 wkładów oryginalnych w jednej w drugiej 10wkładów tzw. podróbek . Bezawaryjne , bezkonfliktowe.... gdyby potrafiły jeszcze wódke podawać.....

Widze geertgen, ze doswiadczenie niczego Cie nie nauczylo, wiec w tym wypadku kupuj najtansze co znajdziesz i tak do skutku az ze zrozumieniem przeczytasz to co napisali przedmowcy powyzej. Powodzenia.

Slav, dzięki za złote mysli. Rzecz w tym, że Kyocera nie była wcale najtańsza :(, miałem tez dobre doświadczenia z ta firma w pracy. Natomiast teraz zadałem pytanie o nowe drukarki, choć z niższego pułapu cenowego - to gwoli czytania ze zrozumieniem.

Po przejsciach z innymi firmami, zdecydowanie obstawialbym HP. Produkty HP maja poza tym globalna gwarancje, wiec np HP zakupione w USA bedzie gratisowo naprawione w Polsce i odwrotnie. Sama ich ilosc na swiatowym rynku wskazuje tak na jakosc, jak i na dostepnosc serwisu, czesci zamiennych, oprogramowania, etc.

W mojej HP wyczyszczenie gumowego walca pobierającego papier z podajnika i... skończyło się wciąganie wciąganie więcej niż jednej kartki. Jeśli to nie pomoże, to świadczyłoby o zużyciu elementów pobierających papier. Można oddać do serwisu na tzw. diagnozę, co kosztuje zdecydowanie mniej niż naprawa, a można po poznaniu kosztu ewentualnej naprawy podjąć decyzję czy naprawiać czy wywalić.

Ja jestem bardzo zadowolony ze swojej szrotowej HP4000 jakiś modny głupek z niemiec się jej pozbył. Drukuje 16str/min jak jej się pozbywano to mimo 6lat na liczniku miała 34'000 stron także przy zalecanym obciążeniu 65'000/miesiąc to nawet nie przepracowała połowy miesiąca, części są śmiesznie tanie,a druk najtańszy ze wszystkich tej klasy drukarek, za sama drukarkę+pełny toner dałem 320 zł do niej najdrożsym nabytkiem (300zł)było dokupienie orginalnego twardego dysku 3,2 GB-w sumie nie wiem poco ? ale zawsze lubie mieć pełne możliwości urządzenia,dokupiłem jeszce pamięci DIMM za 90 zł także mam 96 MB na maxa karta EIO była także kompy drukują w sieci .Udało mi się upolować za 200zł dziewiczy fabrycznie nowy Duplexer .Aktualnie mogę do3 szuflad zapakować 2x250 i1x500stron także nie myślę często o uzupełnianiu papieru.Jedynie czego nie dokupiłem to ładowarkę kopert (na 75 sztuk) ale w sumie to drukowanie idzie szybko także chwilkę można postać i co 15 kopert uzupełnić zasobnik ręczny.Rozmawiałem z róznymi serwisantami i bardzo pozytywnie wypowiadali się o tym modelu.Twierdzili nawet że nowe drukarki HP to już nie ta trwałość a na dodatek w HP rozpracowali sobie parę bardzo kosztownych części których nie można naprawić tylko trzeba wymienić-cena jest z sufitu.Pytałem się ile ten model powinien wydrukować bez konieczności wynmiany części i powiadomiono mnie że tak po ok.1'000'000 stron.Jak dla mnie ta drukarka jest za trwała ale ja nie lubię co chwilę czegoś wyrzucać i zamieniać w śmieci

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>>geertgen:

Ja mam Samsunga ML-1510 (najniższy model, już niedostępny) i jestem zadowolony. Nic się nie dzieje, eksploatacja stosunkowo tania.

Sprzedałem też trochę Samsungów, różnych modeli i wszyscy są zadowoleni (a niektórzy drukują naprawdę dużo). Toner oryginalny na 3000 wydruków kosztuje poniżej 250zł, zamiennik poniżej 150.

Z tanich HP, np. 1018 ma problemy z niektórymi kontrolerami USB. Ostatnio podłączałem taką do kompa na intelowskiej płycie głównej i musiałem w BIOSie ustawić USB 1.1, bo przy 2.0 nie dało się zainstalować drukarki (atramentowy OfficeJet zainstalował się bez problemu).

HP5m

mam ja dwa lata

kupilem uzywana

od czowieka ktory tez serwisuje hp

zaplacilem troche wiecej niz okazje na allegro

jest karta sieciowa wiec moge miec podlaczona do kilku komputerow

zakupilem bo z atramentowymi zawsze jakies klopoty i strasznie drogo

nie drukuje w jakis masowych ilosciach ale zawsz troche

na tyle ze mam klopot z glowy

i sobie chwale , zakupic lepiej od osoby pewnej

genralnie super 2lata bezawaryjnej pracy

a drukarka ma swoje latka

• 6 lat później...

Jakie możecie polecić zamienniki tonerów do drukarek HP?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Używam i nie chcę innych deklarowane 5000 nie drukuje ale z mojej winy gdyż mam wyłączony tryb eco. Myslę że 4250 stron przy jakości full wypas to całkiem niezły wynik. o drukarce pisałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

brother HL 2035:

tonery za ok 20-30 zł (ok 3000 stron, regenerowane, używam i są OK,)

tonery nowe, zamienne ok 40-45 zł (tez 3000 stron, też uzywałem i tez są OK)

beben starcza na 12 000 stron (możliwość resetu, i starcza na kolejne 12tys, a jak padnie to 70 zł na allegro)

wady? głośna, nieprecyzyjny ręczny podajnik, ręczny druk dwustronny

pamietaj- stare hp i kayocery moga byc tak zjechane, że nawet ich legendarna niezawodność nie pomoże jak źle trafisz.

napisz ile stron miesięcznie drukujesz, czy chcesz np druk 2stronny automatyczny. czy interesują Cie kompaktowe rozmiary itp...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.