Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co jest nie tak z tym kanałem. Sprawdziłem ścieżki ,luty, chudsze ścieżki pocynowałem, porównywałem z działającym kanałem. Wymieniłem trany końcowe, sterujące, bd139, Q3, Q9, Q12, Q5. Rezystory R1,3,8,9,23,24 i potencjometr są ok.

Biasu nadal nie da się ustawić, ciągle jest 0V.

W tej sytuacji pozostaje mi tylko jedno pytanie: kto (najlepiej z okolic poznania) podejmie się naprawy mojego Symasyma??

Dzięki wszystkim za pomocne rady! Drugi kanał już uruchomiłem ;) Okazało się, że wszystkie elementy były sprawne i niepotrzebnie wymieniałem prawie wszystkie tranzystory... Poprostu w miejsce R5 wlutowałem 68R zamiast 680R. 2 dni zajęło mi szukanie tego błędu, jutro odsłuch - ciekawe jak zagra

nikt nie opisze porównań on semi z toshibami?

Po zmianie tranów mocy zapomniałem zmienić (z powodu wyjazdu nie sprawdzę teraz) C14 z 10pF na mniejszy, może to być powodem tych zmian w brzmieniu?

I znowu mam problemy z tym kanałem ;/ Tym razem bias idzie ustawić bez problemu, ale po podłączeniu głośnika pojawia się dość silny przydźwięk. Drugi kanał - totalna cisza. Co może być tego przyczyną?

dst89 bo masz niesparowane tranzystory w różnicówce i tyle. Przy następnym Twoim spotkaniu z elektroniką proponuje pierwsze dobrze zapoznac się z tematem i z obsługa multimetru, że nie wspomne o paskach na rezystorach, bo kiedy, (nie życze ci tego) jedno zero więcej może Cie zabić.

Różnicówka była ok hfe 370 i 372. wlutowałem nowe i jest zmiana ale raczej na gorsze: brum minimalny ale chyba mam dość solidne DC na wyjściu w efekcie jeden mój roboczy szerokopasmowiec już nigdy nie zagra... wywieszam białą flagę, poddaje się i ponawiam pytanie: czy jest ktoś chętny na naprawę symka? cena nie gra dużej roli

dość duże DC na wyjściu hmmm 1kV ?? czy troszkę mniej bo jak troszke mniej to może być :/

Podaj jakieś konkrety ... jak masz tak zuże DC na wyjściu i mimo to słyszysz muzyke to padła Ci jedna połowka wzmacniacza, tak myślę. Jeden tranzystor gra ok, a drugi jest cały czas otwarty.

Wex kup normalne płytki od Zibiego, a nie jakies homo niediadomo wyglądające jak antena UKF i umyta chyba ludwikiem. Złóż wszystko od nowa i to nie w jeden dzień tylko w tydzień, powoli i dokładnie. Ja swojego syma skladalem pół roku, i obydwa kanały odpaliły od razu na swoich macierzystych zasilaczach.

jakie DC na wyjściu to trudno określić, przez ten brum miernik nie daje żadnego konkretnego pomiaru (pomiar pływa od zera do róznych wartości)Ogólnie po włączeniu głośnik wychyla się mocno do przodu, słychać już nie tak mocny jak wcześniej brum i szum stąd wniosek że na wyjściu jest duże DC (bo skąd by się brało to wychylenie głośnika?) oczywiście mogę się mylić. Muzyki nie sluchałem na tym kanale

dzieki za opinię, po przejżeniu jeszcze raz strony konstruktora jest wzmianka, że przy wymianie tranów na toshiby trzeba zmienić m.in C14 z 10pf(22pF) na mniejszy bo muzyka będzie przytłumiona i płaska, tak tez właśnie było, przetestowałem z 5pF i znaczna poprawa, juz teraz jest lepiej niż z On Semi, dodam, że odczułem zmiany w szczegółowości lub przynajmniej w wyjściu pewnych dzwięków tła bardziej do przodu ;) jest dużo inaczej.. będę miał 3,3pF to pochwalę się różnica... ;]

Witam. Tak jak pisałem że będę kombinował z toshibami i wykombinowałem. Wzmacniacz jest niestabilny tylko przy niskim biasie powyżej 60mA robi się cicho i wszystkie dziwne rzeczy ustają.

Wpadłem na to przypadkiem jak zapomniałem skręcić potka po prze lutowaniu z onsemi a tam miałem ustawione 150mA. Aby to dokładniej sprawdzić zacząłem zmniejszać prąd i tak wszystko co mniej niż 14mV na rezystorze wzmak zaczyna wariować napięcie leci do 70mV i jest szum. Dziwna sprawa na onsemi wszystko jest stabilne od 0mv do ilu się tam chce.

Mogłem też bezpośrednio porównać kanał na onsemi i toshibach jako sterujące o dziwo było delikatna różnica na toshibach było jakoś bardziej miękko, niekoniecznie znaczy to że lepiej.

Czy ktoś może dawał więcej niż 150mA(łącznie 300mA na oba trany) bo nie wiem czy warto, radiatory które mam są ogromne i na pewno starczyły by na wiele większy prąd tylko czy warto?

dst89 nie poddawaj się :-) warto się trochę namęczyć, wovo ma trochę racji z płytką ten wzmak jest bardzo podatny na wzbudzenia, ja sobie na początku podoginałem niektóre rezystory żeby łatwiej się lutowało i miałem problemy bo ścieżki się zrobiły za blisko siebie. Więc podstawa to nóżki krótkie i idealna płytka.

na pewno opisze zmiany przy 3.3pF, dodam, że przy toshibach jest minimalnie mniej dynamicznie, zdecydowanie delikatniej i minimalnie przestrzenniej, bardziej miękko można by ogólnie rzec...

te wcześniejsze trany to sa FJL4315/4215 czyli Farhildy... ale ja tam dokładnie się nie znam ;)

• 2 tygodnie później...

Za racji tego że jestem połamany, siedze w domu (czasami piję z tdrozdem :P ) i mam wszystkie części postanowiłem zdudowac dla jaj jeszcze raz symka :) Na razie tyle ... szału nie ma ale najgorzej to nie wyglada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Wovo

Nie, no... fajowy... ale co będzie jeśli znowu wyjdzie Sy-mulator ? ;)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

jak wyjdzie Sy-Mulator to go wypierdziele przez okno i tyle :)

Co do FCkow - najgorsze kondy jakie mam - sorry :P

Dj_zibi - wiem że BG-N to nie tyle głupota co głuchota - ale po raz drugi - najgorsze co mam :P

Mówię jeszcze raz ... ten wzmacniacz powstaje z nudów, i choć jeszcze nie gra wiem że lepszy od mojego Krakena nie ma szans być, więc mam w dupie czy BG zagra gorzej od SCR KP :) Totalny luz, chillout i marihuana :)

co do wejścia ... SCR MKP tez gra fajnie, można go zbocznikowac np ruskim teflonem, Jantzeny tak jak mówi kolega tez moga być ok, ale z drugiej strony odwieczny dylamat słuchaczy kondensatorów czyli nas może rozwiazać stary, duży, pralkowy i brzydki - ale tani ruski olejak i tyle :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.