Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

no to ja dzis poslalem do nieba do piekla... zestaw tranow koncowych i sterujacych w jednym kanale. radiator sie ugotował, padl bepiecznik na (-)...nie wiem jeszcze czemu tak sie stalo. wymieniam dla bezpieczenstwa wszystkie trany w tym kanale.

mam poza tym spory problem z masa. moze moglby podpowiedziec ktos kto wie z wlasnej praktyki (bez odsylania mnie do innych stron, wyszukiwarki) jak powinienem wlasciwie podlaczyc mase w dual mono?

w tej chwili jest masa zasilania do obudowy w jednym miejscu i od tego miejsca do plytek wzmacniacza. masa sygnalu idzie z chinchow, oddzielnie lewy i prawy kanal do drabinki, pozniej rowniez oddzielnie do plytek wzmacniacza - oddzielilem masy zasilania od mas sygnalu ze wzgledu na 10 omowy rezystor...bo po co mialby byc?

poza tym drabinka nieco "strzela" w glosnikach podczas zmiany glosnosci...moglem ja przegrzac? lutowalem ze 3-4 razy.

a nie używasz przypadkiem tego 24 stopniowego przełącznika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo ja też go mam i mi też lekko pykał ale po wyczyszczeniu i zakonserwowaniu styków bardzo mu się polepszyło. Poza tym czy on faktycznie jest typu (make before break) w trakcie rozbiórki i czyszczenia nie wyglądał za bardzo na taki.

Ukryta Zawartość

co do problemów z masą:

połącz masy w jednym punktcie (najlepiej na kondensatorach filtrujących) i rozłącz masę od obudowy.

pamiętaj też że masa nie może sie zapętlać.

gdyby ktos byl zainteresowany mam do oddania za bezcen takie dwa monobloki, dobry wypas, 2pary on semi, i pelny pakiet zabezpieczen.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Tak jak pisałem wcześniej że zrobię mnożnik pojemności, i dziś przyszedł czas odpalenia i odsłuchów :-).

Jakie wrażenia, tak jak przewidywałem poprawił się bas gra teraz melodyjki jak by ktoś śpiewał :-) tak dobra jest teraz kontrola !

Prawdziwym zaskoczeniem są średnie zmniejszyła się szorstkość w wokalach szczególnie przy głośnych przebiegach bardzo mnie to ucieszyło bo trochę mi to przeszkadzało, wszelkie przeszkadzajki w postaci pików z sieci (np. załączanie lodówki, lampki) kompletnie wyeliminowane.

Co do wad hmmm spadek mocy ale niewielki(nie wiem dokładnie ile trzeba by policzyć z 40V spadek na 36V) i tak nigdy nie wykorzystywałem nawet połowy

Z jednego układu zasilam dwa kanały i tak to wygląda:

Na tych czarnych radiatorach są tranzystory grzeją się tylko odrobinę :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wracajac do mojego problemu z masa - rozlaczyc od obudowy sie jej nie da. chodzby dlatego ze jedna z nozek tranow sterujacych idzie do masy - to chyba jest baza, nie znam sie - wiec dalej idzie na radiator a potem do obudowy...

moze ktos mi powie po co jest ten 10 omowy rezystor? ze niby jakies zabezpieczenie... wydaje mi sie ze to on jest problemem.

Po rozłączaj kolego te wszystkie masy, i nie żaden tranzystor nie łączy się z masą ! jeżeli któryś łączy ci się z radiatorem to znaczy że gdzieś jest przebicie podkładka się popsuła a może nie dałeś plastikowej podkładki pod śrubkę od sterujących które nie są izolowane jeżeli tak natychmiast zaprzestań takiej praktyki !!!! :-) bo to jest kolektor czyli lewa jak i prawa gałąź zasilania.

jak już masę łączymy w jednym miejscu, przynajmniej próbując udawać topologie gwiazdy aby ładunki spływały do jednego miejsca. JA nadal obstaje że 10ohm rezystor jest po to żeby odparować różnice potencjału na źródle i naszym wzmaku.

podkladki mikowe dalem jak i pod srubke tez dalem odpowiednie podkladki.

moj blad ze odpalilem oba kanaly i graly dopoki jeden nie pierdolnal po kilkunastu minutach grania. czemu? nie wiem czemu. drugi jest sprawny. a wiec prosty wniosek ze w jednym kanale wszystko jest ok!

a jak wezmiesz miernik w reke i nastawisz na piszcalke to zobaczysz ze jedna nozka tranzystora idzie do masy.

probowalem ze wspolna masa zasilania i sygnalu jak i oddzielna masa zasilania i sygnalu - w obu wypadkach jest przydzwiek. miejscem wspolnym dla masy jest sruba mocujaca toroidy oczywiscie w wersji z oddzielnymi masami zasilania i sygnalu do sruby idzie tylko masa zasiania.

Żaden tranzystor nie jest nigdzie bezpośrednio z masą podłączony.

zapewne miernik piszczał z nast. powodów:

a. głośnik był podłączony.

b. ładujące się kondensatory w filtracji mają tak niską rezystancje że to dla miernika praktycznie zwarcie.

"probowalem ze wspolna masa zasilania i sygnalu jak i oddzielna masa zasilania i sygnalu - w obu wypadkach jest przydzwiek. miejscem wspolnym dla masy jest sruba mocujaca toroidy oczywiscie w wersji z oddzielnymi masami zasilania i sygnalu do sruby idzie tylko masa zasiania."

A bez budy wszystko jest ok?

bez budy tez nie jest ok. najpierw nie mialem budy bo sie robila i calosc podlaczalem gralo oczywiscie z przydzwiekiem.

moze jednak ten rezystor. sporo osob wczesniej pisalo ze sie go pozbylo i problem jak reka odjał.

Jeżeli mowa o tym rezystorze na wejściu: od IGND do GNDA oznaczonego jako R2= 10om, możesz go spokojnie zewrzeć.

Jego rola jest ograniczenie prądów od tzw. pętli mas. Ot cała tajemnica. Przy okazji proszę zwrócić uwagę, że może powstać na nim niewielkie, ale jednak, dodatnie sprzężenie zwrotne. Będzie tak podczas słabo zdefiniowanej masy IGND.

Jeżeli będą słyszalne głównie brumy 50 i 100 Hz wówczas można wrócić do koncepcji tego rezystora.

Może inaczej czy sam jeden kanał podłączony do zasilania gra dobrze? bo może wcale nie chodzi o masę a masz oscylacje a brumek to tylko ich produkt z racji dużego obciążenia.

dobrze by było zobaczyć jak to jest u ciebie podłączone jakaś fotka.

na pewno rozjaśniło by to trochę.

dzieki za pomoc. jutro zrobie zdjecia bo calosc lezy u kolegi ktory ma rowniez oscyloskop, generator i kilka innych...

no wlasnie oscylacje...byly i wymienilem sterujace z toshib 2SA1930/2SC5171 na onsemi MJE15030/MJE15031 do tego wyminilem rezystory emiterowe royalohmy na to

Ukryta Zawartość

nie wiem juz mnie kurwica strzela.

Ukryta Zawartość

Jak ktoś z Was jeszcze nie wymienił Q1 i Q2 - MPSA18 na 2sk170 to niech tylko żałuje . Proponuję te dwa wejściowe tranzystory właśnie tak wymienić oraz R11 zamienić na 100 Ohm i R10 zamienić na 200 Ohm . Trzeba wtedy ponownie ustawić prąd spoczynkowy bo po wymianie wzroście , ja mam ustawiony na ok 150 mA . Dźwięk jest dużo dużo lepszy np . pogłębiły się pogłosy . Teraz nie ma powrotu do oryginalnego układu . Naprawdę polecam . Adam

A na jakich tranzystorach to 150mA masz (sterujące i końcowe)

bo jak na toshiba -> toshiba to też miałem 150 ale potem zmniejszyłem na 100mA i okazało się że jest lepiej(jakoś tak papierem mi zalatywało mniej szczegółów) a znowu jak mniej jak 80 (metalicznie powoli zaczyna zniekształcać), jak na onsemi -> toshiba to faktycznie 150 było najlepiej.

Ja się przygotowuje na te różnicówkę z 2sk170 napięcie już mam odpowiednie 35v dzięki mnożnikowi który btw daje zajebistą przestrzeń :-) kto wie co będzie jak te dwie rzeczy połączę

>Proponuję te dwa wejściowe tranzystory właśnie tak wymienić oraz R11 zamienić na 100 Ohm i R10 zamienić na 200 Ohm .

Obliczyłeś może jaki wychodzi bias na tych tranach z tego ? normalnie jest na różnicówce 2,9mA chyba.

A twoje trany to BL? czyli 6mA ? zauważyłeś może z tytułu wymiany spadek mocy ?

DoubleG, 1 Sty 2009, 19:46

>A na jakich tranzystorach to 150mA masz (sterujące i końcowe)

Prąd pomierzony tylko na końcowych Toschiba - spadek napięcia na 0,22 Ohma.

>bo jak na toshiba -> toshiba to też miałem 150 ale potem zmniejszyłem na 100mA i okazało się że jest

>lepiej(jakoś tak papierem mi zalatywało mniej szczegółów) a znowu jak mniej jak 80 (metalicznie

>powoli zaczyna zniekształcać), jak na onsemi -> toshiba to faktycznie 150 było najlepiej.

>

>Ja się przygotowuje na te różnicówkę z 2sk170 napięcie już mam odpowiednie 35v dzięki mnożnikowi

>który btw daje zajebistą przestrzeń :-) kto wie co będzie jak te dwie rzeczy połączę

>

>>Proponuję te dwa wejściowe tranzystory właśnie tak wymienić oraz R11 zamienić na 100 Ohm i R10

>zamienić na 200 Ohm .

>

>Obliczyłeś może jaki wychodzi bias na tych tranach z tego ? normalnie jest na różnicówce 2,9mA

Nie liczyłem , korzystałem z gotowego opracowania kiedyś zamieszczonego na tym forum

>A twoje trany to BL? czyli 6mA ? zauważyłeś może z tytułu wymiany spadek mocy ?

Spadku mocy nie zauważyłem.

proximate, 2 Sty 2009, 09:05

>DoubleG, 1 Sty 2009, 19:46

>

>>A na jakich tranzystorach to 150mA masz (sterujące i końcowe)

>Prąd pomierzony tylko na końcowych Toschiba - spadek napięcia na 0,22 Ohma.

No to wiadomo ale ustawianie punktu pracy zaczyna się na BD139 potem sterujące i końcowe więc punkt pracy zmienia się naturalnie też dla sterujących i moim zdaniem 100mA(2mA na sterujących beta 50 ?) ze sterującymi toshiby jest najlepiej a dla onsemi 150mA i końcowymi toshiby oczywiście.

>>bo jak na toshiba -> toshiba to też miałem 150 ale potem zmniejszyłem na 100mA i okazało się że

>jest

>>lepiej(jakoś tak papierem mi zalatywało mniej szczegółów) a znowu jak mniej jak 80 (metalicznie

>>powoli zaczyna zniekształcać), jak na onsemi -> toshiba to faktycznie 150 było najlepiej.

>>

>>Ja się przygotowuje na te różnicówkę z 2sk170 napięcie już mam odpowiednie 35v dzięki mnożnikowi

>>który btw daje zajebistą przestrzeń :-) kto wie co będzie jak te dwie rzeczy połączę

>>

>>>Proponuję te dwa wejściowe tranzystory właśnie tak wymienić oraz R11 zamienić na 100 Ohm i R10

>>zamienić na 200 Ohm .

>>

>>Obliczyłeś może jaki wychodzi bias na tych tranach z tego ? normalnie jest na różnicówce 2,9mA

>Nie liczyłem , korzystałem z gotowego opracowania kiedyś zamieszczonego na tym forum

>>A twoje trany to BL? czyli 6mA ? zauważyłeś może z tytułu wymiany spadek mocy ?

>Spadku mocy nie zauważyłem.

• 3 tygodnie później...

Wczoraj zapodałem oscyloskop cyfrowy do dwóch symasymów -

wejście wzmacniaczy zwarte do masy - i zonk - obydwa sieją

na wyjściu 11 MHz i 19,5 kHz. Z uchem przy głośnikach

jest kapitalna cisza, zero przydźwięku.

Prawdopodobnie te oscylacje są przyczyną "dziwnego"

brzmienia sopranów. Dla porównania mój leciwy

10 - cio letni LM3876 daje idealnie prostą krechę ...

Proszę o jakieś sugestie i wyniki z Waszych symów.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

>>dywan102

tak, wejściowy ma wpływ, ale na całe pasmo, służy tez jako filtr górnoprzepustowy, mniejsza pojemność to tnie wyżej pasmo...

sam kondensator 470uF zalecam stosować o wyższym napięciu niz zalecane, ja staram się wsadzać 50V, najlepsze jakie narazie wypróbowałem to BC Components, zagrał rewelacyjnie w tym miejscu, jakbym miał BG N napewno bym spróbował bo warto... ale już z BC jest magic ;]

No tak, oscyloskop - słowo magia.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Oscyloskop?

Pokaże, pokaże!

Wzbudzenia, wzmocnienia, przesterowania, zniekształcenia (nie tylko harmoniczne), pasmo przenoszenia, szybkości narastania sygnałów, itd.

Jeżeli jednym z audiofilskich magicznych terminów są choćby transienty; to jak to ugryźć? Można zwizualizować szybkości narastania sygnału i mieć pewność, jakie przebiegi są podawane na wejście i jakie przenosi wzmacniacz.

Pokaże wiele. Trzeba wiedzieć jak interpretować to co pokazuje i umieć otrzymać stabilny powtarzalny obraz;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.