Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

jestem i się wypowiem.

Co do zwartego kondensatora to raczej moja wina. Co do zwartego tranzystora to niestety sprawdzałem plik eagla jaki wysłałem do zakładu i jest szczelina miedzy scieszka a polem od tranzystora. Co do sprawdzania płytki płytka była sprawdzana przez kilka odób zanim poszła do zakładu ale podcas zmiany kosmetycznej mianowicicie powiększania maiejsca na kondensator C19 przypadkime zwarłem go z masa. Co moge powiedzieć można to w prosty sposób naprawić jeśli nie chcecie odeslijie płytki do mnie ja wam to zrobie i odesle znów do was.

Wiem ze to co napisze treaz to amatorka ale mozna również przeciac sciezke w miejscy pina od trana i sciezki by nie było zwarcia. A co do tego rezystora i konda to mam dwa wyjścia. Albo przeciąć ściezke przy masie i rozwiercic dziurke z boku na rezystor albo tylko przeciąć tą sciezke i rezystor dac od spody łacząc go kropelką cyny z kondensatorem całośc zajmie max 5 minut. jednaj jeśli chcecie mozecie odesłac płytki do mnie.

Jak dla mnie to te zwarcia nie są problemem, nie odsyłam płytek - i mam nadzieje ze to są jedyne usterki.

DJ_ZIBI płytki do następnego projektu bedzie oglądał baaaardzo uważnie o ile znajdą się chętni :D

Witam. Odpalał ktoś Symasyma na MPSA zamiast 2Nów ?? Gra to ?? Bo dostałem MPSA ale przy pomiarze h21 miernikiem pokazuje mi jakieś dziwne wzmocnienie w styli 7 albo 2 .... dziwne ... i to dla każdego tranzystora

coolombo ma na mpsa bodajze calosc, ja tez mam ale niestety nie mam radkow i koncowka gotowa siedzi sobie, jak ci takie dziwne wartosci miernik pokazuje to sprawdz jeszcze raz rozstawienie pinow, to jest niemozliwe zebys mial takie wzmocnienie, wlancz i wylancz miernik, sprawdz pdf i wsadz jeszcze raz, hfe musi byc ponad 100 conajmniej.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

no kolektor baza emiter od lewej.... wg. noty... i dalej to samo, wsadze BC546 i jest ok. Kombinuje na różnie ustawienia z takim MPSA i nic, jedynie w prawidłowym ustawieniu mam dla MPSA18 wartość 7 a dla MPSA42/82 wartości 2 i 1, w każdym innym ustawieniu mam zero. Bez sensu ...

mpsa42 powinny mieć wzmocnienie w okolicy 100, może z miernikiem jest cos nie tak, np baterie siadaja i cyrki pokazuje. Różnicówkę mam na bc550C zamiast 2n5401 i 2n5551 dalem mpsa42/92, sterujące to 2sa1306/2sc3298 a końcowe to 2sa1943/2sc5200. Zerknijcie na układ tranzystorów, tam gdzie autor pisze że w zamienniku jest (pin reversed) znaczy trzeba obrócić tranzystor o 180stopni bedzie ok. Dla pewnosci jeszcze sprawdzicie wyprowadzenie pinow w notach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niby wszystko ok, ale MPSA18 nie sa u Ciebie na odwrót ??

Z miernikiem jest wszystko ok bo inen trany pokazuje ok, MPSA po wsadzeniu na odwrót mają wzmacnienie 19xx i dążą do 2k czyli do końca skali miernika ... bez sensu ... szlag by to trafił. Będe musiał zrobiś chyba ukąłd do badania tranó biplarnych żeby to gówno sparować :/

co do błędów na płytce, to może dj_zibi złożyłby reklamację do tego zakładu?

Chciałbym jednak otrzymać poprawne płytki!

Wczoraj odpaliłem 1 kanał i grzeje mi się zobel i ścieżki masy. Czy to świadczy o wzbudzaniu na wcz?

Oprócz tego mam ofset +600mVdc na obc 4 ohmy przy prądzie spoczynkowym 400mA i zasilaniu +-30Vdc.

Podłączyłem jednak CD i faktycznie wysokie nie są fałszywe/ostre, mimo że jest ich bardzo dużo!

Jednak po odkręceniu potencjometru vol na max wzm nie gra zbyt głośno.

padamiecki, 9 Sie 2006, 12:54

Duzy offset jest wynikiem zle sparowanego wzmacniacza roznicowego (zakladam ze zasilanie jest ok). Skrec potenciometr od pr spoczynkowego tak zeby ów przez tr koncowe nie plynal, zmierz prad pobierany przez obie galezie wzmacniacza, jezeli jest wiekszy niz okolo 45-50 mA (przy +/-30V) to znaczy ze wzmak chla za duzo pradu i cos jest nie tak w VAS.

>Duzy offset jest wynikiem zle sparowanego wzmacniacza roznicowego (zakladam ze zasilanie jest ok).

MikeB już mi odpowiedział, ża mam oscylacje, niezbyt duże, spowodowane najprawdopodobniej zbyt wolnymi sterującymi BD243/244 i może zbyt wysokim praądem spoczynkowym? Ponadto stosując podróbki Sankena i Toshiby wskazane jest zablokować kolektor i bazę tr wyjściowego kond 100pF.

Oscylacje mogą spowodować offset wskutek różnych pojemności PNP i NPN.

VAS i układ wejściowy sparowałem wyjątkowo starannie.

Dzięki za radę!

padamiecki, 9 Sie 2006, 13:23

A nie przeczytalem wczesniej jaka masz konfiguracje. Calkiem mozliwe ze sie tak dzieje, na dodatek jak te sankeny sa nieoryginalne to pewnie pojemnosc zlacz i tak jest sporo wieksza. Zbyt wysoki prad spocznynkowy nie powinien powodowac oscylacji (tak mi sie wydaje).

Ukryta Zawartość

Mozesz jeszcze sprawdzic w elfie, poltronic, prolech, akiss (maja napewno).

Ukryta Zawartość

Zbyt wysoki prad

>spocznynkowy nie powinien powodowac oscylacji (tak mi sie wydaje).

odwrotnie, wielu forumowiczów diyaudio miało taki problem przy zwiększaniu prądu spoczynkowego. Oscylacje były też związane z warością kondensatora sprzężenia zwrotnego, np. dla Toshib trzeba było go zmniejszać.

Pierwsze, co zrobię, to obniżę prąd do ~100mA i dam MJE15030/31, jak tylko znajdę ich źródło, bo w Krakowie ich nie ma, ale wstyd!

ewidentnie zle skompensowany w f wzm. Wzrost pradu spoczynkowego podnosi pasmo przenoszenia i wzm sie wzbudza. Trzeba skompensowac calosc przez zmniejszenie wzmocnienia dla wcz ktoregos ze stopni. Najlepeij wejsciowego bo kompensacja drivera stop. koncowego to czesty blad gdyz pojemnosci powoduja itd

Kiedyś napisałem do

Ukryta Zawartość

Piątek, 14 Lipca 2006 12:06

> chciałem się dowiedzieć o cenę dostępnych u Państwa tranzystorów

> 2SA1943 - 2SC5200

> MJE15030 - MJE15031

> i kto jest producentem. Preferuję odpowiednio TOSHIBA oraz OnSemi - Motorola.

i dostałem taką odpowiedź:

2SA1943 -2SC5200 - producent TOSHIBA - pewne.

Cena jednej sztuki 16,00zł brutto.

MJE15030 - MJE15031 - producent MOTOROLA - pewne.

Cena jednej sztuki 7,00zł brutto.

pzdr

Ukryta Zawartość

Co do toshiby to dałem c14-3,3p i nic się nie wzbudza, prąd spoczynkowy 50mA. Proponuje jeżeli dajemy jako końcowe toshiby to i sterujące tejże firmy, są dużo tańsze i bardzo dobrze się sprawdzają. Np. 2sa1306/2sc3298 lub 2sc4793/2sa1837 lub 2sc5171/2sa1930.

Dzisiaj poskłądałem zasialcze. podwójne mostki na MUR3060 i 60 000uF w Samwha HC na kanał ]:->

Ukryta Zawartość

post-3694-100007927 1170297934_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne zasilacze, na jeden zasilacz wchodzi 8 diód, jak mniema, tak? :). Masz może projekt płytki pod nie? Możesz mi jakoś podesłać? Bede wdzieczny, bo jakoś zawsze mam problemy z poukładaniem tych diód zgrabnie i przez to leżą nadal nieużyte :D. Z góry dzieki.

Zibi ... to było tak ... Bodo wymyślił, Ty mi dałeś, w miedzy czasie Ty to spierd**** a ja to robiąc powiedziałem Ci gdzie masz wałki :) I tak to było :) Co do układu to uderzać do Zibiego ...

Adik, sprzedać sprzedam, ale cały wzmak gdzieś za rok najcześniej :) zapowiedzi obudowy masz pare stron wcześniej wiec jakby costo ... zbieraj kase :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.