Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

>Fourierek, 27 Wrz 2006, 21:31

>czy to forum naprawde stacza sie w kierunku by z kogos podrwić? prosze sie zastanowić.

To wszystko wina Platformy.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 27 Wrz 2006, 22:17

>To wszystko wina Platformy.

Jeśli w to naprawdę nie wierzysz to nie nadużywaj ;)

Nieboszczyk Goebbels mawiał: "Kłamstwo powtarzane wieloktotnie staje się prawdą"

Wracając do tematu:

terminus, 27 Wrz 2006, 19:30

>Układ wygląda tak:

No i o to chodziło!

Kilka razy pytałem o układ do parowania bipolarów. Wyszło za ... razem.

Widocznie trzeba być cierpliwym.

Dziękuję i pozdrawiam.

k.

Plytki dotarly. Maja troche male otwory ... znowu trzeba bedzie rozwiercac :-/

No ale trudno ...

Jakie trafo polecacie do SYMASYMa ? Jaka moc i napiecia wtorne ?

Brakuje mi tez jeszcze malych tranzystorow do Syma.

Chetnie przygarne jakies sparowane w rozsadnej cenie :-)

Duze trany mam FJ.

jarekt, 2 Paź 2006, 09:21

>Panasonic FC albo Rubycon ZL

no to masz wybór między "muli" i "wyostrza", choć nie sądzę żeby w tym wzmaku było to zauważalne.

mając taki wybór dałbym ZL-kę

PZDR

Odnosnie kondensatorow:

1x FA1000uF/50

ESR0,034R

RippleCurrent2,235A

2x FC680uF/63 (zamiast 1)

ESR 0,023R

RippleCurrent 4,5A !!!

Dlaczego nie patrzycie do not katalogowych tylko wsadzacie te kondensatory (za przeproszeniem oczywiscie) na pale, "ten muli ten wyostrza" - sory ale pozostawie bez komentarza.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Heh przeciez wzmacniacz nie bedzie tylko grzal radiatorow na pradzie spoczynkowym tylko bedzie gral i pobieral prad, w impulsach dosc spory, co do potrzebnej wartosci maksymalnej to wystarczy sobie policzyc.

A dokladniej, zakladajac ze wzmacniacz pobiera 100W, to przy obciazeniu rezystancyjnym 8R wartosc skuteczna pradu wyniesie kolo 3,5A, przy obciazeniu zestawem glosnikowym (posiadajacym reaktancje) wartosc skuteczna pradu moze byc znacznie wieksza, niech bedzie to 6A a wiec wartosc maksymalna bedzie sqrt2* wieksza czyli kolo 8,5A i taka wartosc pradu nalezy zapewnic zeby wam ten "kondensator nie mulil na basie" (czy jak to tam nazywacie).

borysgo2, 2 Paź 2006, 17:18

>wartosc skuteczna pradu moze byc znacznie wieksza, niech bedzie to 6A a wiec wartosc maksymalna

>bedzie sqrt2* wieksza czyli kolo 8,5A i taka wartosc pradu nalezy zapewnic zeby wam ten "kondensator

>nie mulil na basie" (czy jak to tam nazywacie).

to które kondzie sprłniają ten warunek?

Ripple Current 8,5A przy 1000uF ??

borysgo2, 2 Paź 2006, 18:52

>Pomysl prosze (bardzo prosze).

Obiecuję, że kiedyś na pewno ;)

Ty zdaje mi się dałeś Panasonici FA

>RippleCurrent2,235A

Nie muli Ci na basie?

Bo ja nie zauważyłem żeby Ci muliło...

PZDR

k.

kubedes, 2 Paź 2006, 19:05

Ehh, czasami to nie mam sily. Do zasilania masz przeciez PSU (ktory powinien byc poprawnie zaprojektowany swoja droga), male kondensatory przy tranzystorach powinny miec mozliwie jak najmniejszy esr oraz duzy RC aby poprawic kondycje zasilania przy sporych impulsach pradu, lepiej dac 2 zamiast 1. Zastosowanie np 2szt FC j/w pozwala pokryc prawie 50% zapotrzebowania na impuls wysokopradowy co jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiazaniem, szybkie pojemnosci przy elementach czynnych sa bardzo wskazane (wcale nie chodzi tu o napis tylko parametry elektryczne).

borysgo2, 2 Paź 2006, 19:36

>Ehh, czasami to nie mam sily.

Jesteś uczynnym Kolegą i dasz radę ;-)

>male kondensatory przy tranzystorach powinny miec mozliwie jak

>najmniejszy esr oraz duzy RC aby poprawic kondycje zasilania przy sporych impulsach pradu,

(...)

Takie mam kondzie do symasyma:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie umiem odczytać z noty katalogowej ich parametrów.

Dobre będą?

>(wcale nie chodzi tu o napis tylko parametry elektryczne).

no i niestety mają "napis" ...

Ukryta Zawartość

Szkoda ze nie podali parametro elektrycznych do tych nichiconow, do reszty sa. Kondensatory pewnie ze beda. Ja zamiast dac 1 daje 2 mniejsze. Mniejsze kondensatory przewaznie maja wiekszy przelicznik powierzchnia czynna okladek/pojemnosc i maja dosc duzy RC. Wieksze pojemnosci (miniaturowe) ten przelicznik maja mniejszy, najlepiej wypadaja tutaj (do zasilacza) kondensatory typu CAN (puszka, te wielkie). Szybkich pojemnosci mozna nie bocznikowac malymi pojemnosciami. Te ponizej maja RC 28A przy 50Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

borysgo2, 3 Paź 2006, 10:38

>najlepiej wypadaja tutaj (do zasilacza) kondensatory typu CAN (puszka, te

>wielkie). Szybkich pojemnosci mozna nie bocznikowac malymi pojemnosciami. Te ponizej maja RC 28A

>przy 50Hz.

No my tu rozmawiamy o zasilaniu, czy o kondziach na płytce toru audio ??

Wydawało mi się że rozmawamy o C12 i C13 w ukłądzie syma... bo takie wielkości podawałeś.

Do zasilania mam po 2 sztuki na kanał Sprague Powerlitic 22mF/50VDC. (na 2 fotce porównanie do Nipponów 68mF/50VDC.) Są właśnie typu CAN.

Będę je bocznikował 100nF/400V ruskim olejakiem ;)

PZDR

k.

PS. Zdjęcia aut. Matthew - bo od niego je mam. Dzięki Maciek ;)

Ukryta Zawartość

post-4291-100005401 1170301665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondy potega.

Konensatory w zasilaczu pelnia podobna role co te na PCB, jednakze te na PCB sa bardzo blisko i powinny byc bardzo dobre (szybkie przedewszystkim).

borysgo2, 2 Paź 2006, 17:18

>A dokladniej, zakladajac ze wzmacniacz pobiera 100W, to przy obciazeniu rezystancyjnym 8R wartosc

>skuteczna pradu wyniesie kolo 3,5A, przy obciazeniu zestawem glosnikowym (posiadajacym reaktancje)

>wartosc skuteczna pradu moze byc znacznie wieksza, niech bedzie to 6A a wiec wartosc maksymalna

>bedzie sqrt2* wieksza czyli kolo 8,5A i taka wartosc pradu nalezy zapewnic

jar1, 3 Paź 2006, 18:09

>Do wzmacniacza w klasie AB takie kondensatory w zasilaniu to przesada i niepotrzebne. Takich prądów

>tam nigdy nie bedzie.

szkoły są jak zwykle dwie: falenicka i otwocka ;-)

to w końcu co z tymi kondami?

bo są tu na forum tacy co się nie znają (ja) i chętnie się dowiedzą co zrobić żeby nie muliło na basie ;-D

Przesadzanie z pojemnościami na ogół 'zmula' ;-) Wiem, niektórzy to lubią i twierdzą, że maja 'więcej' basu.

Większe pojemności to dodatkowe problemy... Nawet wygrzewa sie to zancznie dłużej...

A jaki jest prąd spoczynkowy w Symasymie? Po co dwa banki kondensatorów z duzymi pojemnościami? Grozi wzbudzaniem na zasilaniu.

Można zobaczyć jaki będzie efekt z większą i mniejszą pojemnością, teoretycznie za duża pojemność nie zaszkodzi ale w odsłuchu może być różnie ;)

Duże pojemności wskazane są przy niskich impedancjach obciążenia albo jak wzmacniacz pracuje w mostku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.