Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Kubedes, tranzystory są prosto z paczek jakie otrzymałem z OnSemi. Twierdzenie o podróbkach jest dość śmieszne, choćby z tego względu że kupno w Polsce oryginalnych OnSemi jest ciężkie, a o podróbkach to chyba nikt nawet nie słyszał. Więc tranzystory SĄ oryginalne w 100%. Jedyna możliwość, to to, że OnSemi wysyłając sample daje odrzuty produkcyjne, ale z tym nic nie zrobimy.

Wiecie co mnie ciekawi? To, że większość osób którym podoba się Sym nie podoba się GC i na odwrót. I tak samo wyznawcy GC przytłoczą i zgniotą jego przeciwników, tak samo stanie się z przeciwnikami SymAsyma, więc... nie widzę sensu aż takiej wojny.

Jak już napisałem wovo'wi - nie spodobał Wam się, to róbcie kolejny aż traficie na "swoje" brzmienie, ale jest masa osób którym się podoba ten wzmacniacz i chyba to jest najważniejsze. Jedni cenią dobre wartości elektrycznie mierzalne, inni to co wzmacniacz dodaje od siebie i tyle.

Pozatym trzeba wziąść pod uwagę, że wersja Wovo różni się od oryginalnej wersji autora. Być może warto przed wydawaniem osądów zbudować wersję oryginalną...

esh0, 14 Gru 2006, 14:44

>Pozatym trzeba wziąść pod uwagę, że wersja Wovo różni się od oryginalnej wersji autora. Być może

>warto przed wydawaniem osądów zbudować wersję oryginalną...

Gadaj zdrów.

Wovo jest przekonany, że zastosowane przez niego modyfikacje są konieczne.

Kubedes, nie badx złośliwy. Moje jedyne modyfikacjie polagały na wywaleniu bocznikow i to wg. Was jużjest przeróbka aplikacji ?? no spoko. Boczniki są, mały bias jest, poza tym pisałem że wywalałem parke i zmniajeszałem zasilanie do +-35V DC i efekt był taki sam, grało tak samo.

Co do GC vs. Sym

Nie patrząc na to jak gra dół, jak gra średnica, jaka jest kontrola... ja to mam w dupie. Dla mnie liczy się przyjemność słuchania, a GC jednak słucha sieo wiele bardziej, poza tym esho zauwaz jaki jestem anty do GC, jednak cieżko nie zauwazyć że symasym wycina muzyke porownując dgo do GC.. no chyba że to GC dodaje coś od siebie, ale wątpie skoro na symie muzyka płynie jak przez koc. Napisałem że chętnie porównam, chętnie dam na odsłuch, niestety nie stać mnie na wydanie 80zł tylko po to, żeby wysłac syma np. do KAiMa, albo do inych regionalnych grupek w celu posłuchania, a niestety wysyłka w jednąstrone to 40 zł bez ubezpieczenia. Dlatego chętnie spotkam siez ludźmi że tak powiem "na miejscu". Dyskusja faktycznie nie ma sensu bo nie wmówi się niektórym że łaczenie ProAC 2,5 z GC to choroba , tak samo ja jeden nie obale magii syma. Wyrażam tylko swoją opinie o nim. Nie rozumie dlaczego myślicie że zależałoby mi na tym, żeby najpierw ydać na ukłąd 1kzł a potem go zjechać z góry na dół. Jak ktoś chce to prosze bardzo, nie zabronie Wam robienia syma, a nawet nie chce zabraniać.

Powiem teraz cos co zauważyłem pare dni temu. Wydaje mi się że wina złej góry syma nie lezy tylko w złej górze. Wokale tez grają jak przez koc, gitary także. Wydaje mi sieże to moga być jakies zniekształcenia, lub niepażyste harmoniczne. Ale głowy nie dam...

wovo, 14 Gru 2006, 15:05

>Dla mnie liczy się przyjemność słuchania

I to jest sedno całej sprawy. Dla każdego przyjemność słuchania wiąże się z zupełni innymi aspektami. Ktoś lubi metaliczny dźwięk, ktoś łagodny. Ktoś lubi analityczne brzmienie, a ktoś inny podkolorowane.

To było oczywiste, że wzmacniacz w końcu komuś nie przypadnie do gustu, ale nikt nie mógł przewidzieć że z tego taka batalia wyniknie. Więc lepiej dać sobie spokój.

Swoją drogą, Wovo - zasil dół symasymem, a górę z GC. Dostaniesz dynamikę jaką oferuje SymAsym i detale jakie oddaje GC. To wymaga trochę pracy, ale efekt może być ciekawy. Po co się ogranicznać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Krok po kroczku, krok po kroczku, raczej skończe w przyszłym roczku....idą Święta.....

Ukryta Zawartość

post-2954-100001613 1170306949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Jakie dobrac najlepiej tranzystory sterujace do sankenow 2SC2922 i 2SA1216?

Wiem ze niektore osoby zastosowaly BD243C/244C ale czy to dobrze wspolpracuje?

Sanken powinien robic jakies sterujace do nich,tylko pytanie jakie?

ten moj ostatni wpis napislal wovo z samochodzu w czasie jazdy do wroclawia.

mysle ze jak dobrze pujdzie jeszce do wrocka wdepne i posluchamy .choc dostalem informacje od znajomego ktory sluchal wersji wovo i innnej wersji i z jego relacji wynika ze graja tak samo !!

do tych sankenow mozna dac 2sc5171 i komplement i choc nie maja zbyt duzej mocy to wystarcza. maja wyskoka Ft. trzeba pamietac ze z pary tych sanken mozna wyciagnac leciutko 100w jednak aby wiecej potrzeba dwie pary na kanal. Od tych sankenow bardziej liniowe sa tylko 2sc5200/compl. Tenowe sa bardziej liniowe wzmocnienie w funkcji pradu. No i sa duzo tansze.

>tdrozd, 15 Gru 2006, 23:31

Proponuję dalsze wrażenia opisywać tutaj : Symasym-wrażenia z odsłuchu (Temat nr 28931), temat jak najbardziej adekwatny. Pozdr.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Smialo mozesz uzyc tych stetrujacych Bronoco23, mam nadzieje ze masz to szczescie i posiadasz oryginalne sankeny. Ja z racji nieufnosci do polskich dystrybutorow kupuje hurtem po 100szt farchildy fjl4215/4215 (2sC5200/2sa1943) i rzeczywiscie tranzystory tzw SKALA. Pozdr

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

O, ja już pytałem o tranzystory z farnela i nikt nie dał odp. Wiadomo że toshiba 2sc5200/ kompl juz nie produkuje a w farnelu mają raczej orginale tranzystory . qw farnelu 2sc5200 /komp jest prod MAGNATEC.Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej o tej firmie? Ich strona jest jakaś dziwna?! A w polsce niby mają orginały ale czy napewno może dobre podróby ;))))

Terminus... proponowałbym tak nie mądrować dopuki swojego syma na tych Twoich mega elementach nie odpalisz. Gdybysz czytał uważnie to bys takich bezsensownych postów nie czytał. Odsłuchy będą, jesli syma nie sprzedam, a wrażenia będą opisane w dziale stero.

Dj_Zibi... Ty też sie czasem w język ugryź zanim coś napiszesz.

>"Gdybysz czytał uważnie to bys takich bezsensownych postów nie czytał. "

Nie będę, obiecuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Ciekawe jak analfabeta czyta schematy ?

AAK opracował nową płytkę do Symka:

Ukryta Zawartość

na stronce są także pliki gerber,

może zamówimy nową płytke?

DJ_Zibi?

Ukryta Zawartość

Uruchomiłem jeden kanał - monoblok.

Na początku coś nie chciał ruszyć, waywalało jeden (dodatnia gałąź) bezpiecznik.

Sprawdziłem, podłączyłem jeszcze raz i ruszył.

DC na wyjściu 3,5mV.

Brumi.

Mam nie podłączoną masę VGND na płytce bo nie wiem pod co ją podpiąć. Pod uziom trafa?

Układ jest odpalony na desce.

Konfiguracja

sterujące - 2SC3298/2SA1306, tr. mocy - 2SC5200/2SA1943

Trafo 2x25V/300VA, 22 mF pojedyńczy kond Spraque. Muse KZ. nichicon Gold. Silver Mica, Matsushita (100nF).

ghost666, 20 Gru 2006, 06:35

>Pod Vgnd podłączasz mase zasilania,

No oczywiście. Późno wczoraj było. Zasugerowałem się tym że nie mam łączonych mas w gwiazdę na obudowie.

Dzięki.

Tak to wygląda (na razie).

Ukryta Zawartość

post-4291-100001344 1170307386_thumb.jpg

post-4291-100001345 1170307384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze zbliżenie na płytkę układu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.