Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

morris, 20 Gru 2006, 08:20

>Dlaczego takie cieńiutkie kabelki w zasilaniu?

kable są 1mm2. myślę że wystarczy.

One tylko tak mikro wyglądaja na tych kondach - kondzie mają 10 cm wysokości ;-)

>O ile wiem toroid ma największe pole rozproszenia od góry i od dołu.

Tak, ale jak sądzę przy takim wzajemnym ułożeniu nie ma to większego znaczenia. Układ jest osłoniety przez radiator.

Docelowo będzie jeszcze ekranowanie budą.

PZDR

No i sprawa się wyjaśniła dlaczego Ci bezpiecznik pali :) Inna sprawa jest taka że nie widze zeby pod tranzystorami mocy były podkąłdki izolujące, moze tam też masz zwarcie.

Co do kabli do zasilania, ja mam takie z porządnego zasilacza komputerowego wyrwane, i wzmacniacz mi się wyraźnie dusi. Myśle że 1mm^2 to minimum. Nie ma co o tym gadać bo zaraz mnie pojedziecie Waszymi wzorami na przekroje przewodów, ale prawda jest taka że czym gróbszy tym lepszy, tym bardziej że miejsce jest .

Dalej.... te 100nF to co to jest ?? Wydlada na jakies wyluty ze starego sprzętu, powstawiaj tam WIMA, tanie a pewniak że nowe.

ommundek, 20 Gru 2006, 09:51

>Koniecznie w zasilaniu musi byc jeszcze jeden kondensator...

Nie można puscić masy z pominięciem konda?

Co prawda miejsce na 2 konda jest zostawione, ale chciałem dać masę z GND zasilania na VGND na płytce, z pominięceim kondów. Gdzieś widziałem taki rysunek na którym masa szła z pominięciem kondów.

Nie pamiętam gdzie - poszukam.

Drugie pytanie, czy łączyć wszystkie masy (uziom trafa, masę zasilania, masę z płytki) w punkt?

PZDR

k.

wovo, 20 Gru 2006, 09:58

>No i sprawa się wyjaśniła dlaczego Ci bezpiecznik pali :)

Bezpiecznik palił z innego powodu ;-)

Brak połączenia mas nie ma na to wpływu.

> nie widze zeby

>pod tranzystorami mocy były podkąłdki izolujące, moze tam też masz zwarcie.

Są przezroczyste podkładki mikowe. Sterujące są izolowane.

>Co do kabli do zasilania, ja mam takie z porządnego zasilacza komputerowego wyrwane, i wzmacniacz mi

>się wyraźnie dusi. Myśle że 1mm^2 to minimum. Nie ma co o tym gadać bo zaraz mnie pojedziecie

>Waszymi wzorami na przekroje przewodów, ale prawda jest taka że czym gróbszy tym lepszy, tym

>bardziej że miejsce jest .

OK. Można dać wąż ogrodowy, średnicy 10mm. Tylko z tego węża sygnał trafia na bezpiecznik 2,5A a potem na ścieżkę szerokości 3mm i grubosci kilkunastu mikronów...

>Dalej.... te 100nF to co to jest ??

To są Matsushita (Panasonic) polipropyleny 100nF/250V. Wyglądu nie mają to prawda :-)

zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No widzisz Kubedesie ... i wszystko sprowadza siędo ścieżek ... ale ja sięo tym dość napisałem, poza tym bezpieczniki za zasilaczem można pominąć, albo wstawić polimery. Zobacz lepiej jaką ściażeczkąleci Ci wyjście przez całą płytke :) I po co kable kolumnowe dawać 4mm^2 ?? Bład tkwi w samym założeniu, ale jużsiętego nie cofnie. Pozwole sobie powiedzieć ... a nie mówiłem ??

Kubedes, nie bądź wredny i nie zarzucaj mi że liczy siędla mnie wyglad kondensatora. To wyglada jak kondy które wywaliłem z mojego 20sto letniego CDka ... Bardzo wkur**** mnie taka postawa jaką przyjmujesz. Nie wiesz jak sięmase z uziomem łaczy a ze mnie debila zrobić próbujesz.... no kur*** mać.

Ci powiem ... uziom do pudła, a pudło z masą za pomocą dławika... dławik wycina śmieci w.cz. które idą po uziomi, możesz też przez warystor. Proste

wovo - za bardzo bierzesz wszystko do siebie. jestes bardziej przewrażliwiony niż to ustawa przewiduje.

wszędzie szukasz na nią ataków.

opis że kondy nie wyglądają odnosi się tylko i wyłącznie do tych kondów - bo nie wyglądają. wyglądają jak wyluty i oczywiście masz prawo tak napisać. kupiłem ich paczkę 100 szt na boczniki i utykam gdzie mogę.

takie miałem to takie dałem. mogę jedynie powiedzieć ze są to MKP kondzie Panasonica z oryginalnej paczki 100 sztuk.

odnośnie zasilania.

kond dałem jeden bo w drugim przeznaczonym do wstawienia jest zapieczona śruba i nie mogłem jej wczoraj wykręcić. a że było już późno i chciałem sprawdzić czy działa układ to zrobiłam na czym miałem.

jak sie uda wykręcić to zasilacz będzie symetryczny.

jak nie - to będę kombinował inaczej.

brum był bo zapomniałem o podłączeniu masy. może się zdarzyć o 1 w nocy, choć nie powinno.

zasugerowałem się jedynie rysunkiem który widziałem gdzieś w necie - nie pamiętam gdzie widziałem, a nie mam czasu szukać bo jestem w pracy.

rysunek pokazywał kondy połączone w szereg a masa podłączona była dopiero ZA kondami.

dokładnie, poza tym Kubedesie to nie pierwszy Twój taki post w moją strone. Pomijając fakt że czepiałes siętego że mam potka flisko filtra sam nie podłaczasz masy, czyli punktu odniesienie dla zasilania... hmmm zdarzyć sięmoze, ale czy powinno ?? Jak masz zapieczoną śrube to ją rozwierć.

tak mnie namawialiście...

wprowadziłem małą zmianę w zasilaniu ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

magazynier, 21 Gru 2006, 08:30

>Skąd masz te klemy do kondów?

Pytaj Maćka. Ja od niego dostałem razem z kondziami.

Dał mi tylko 4 szt.

>A może kawałek miedzi zamiast alu jako masa?

Pewnie tak. Za czasem może... Na razie dałem alu bo miałem alu.

Włączyłem ten jeden kanał w tor.

Słychać przydźwięk sieci, ale minimalnie. Dużo bardziej brumi mi PRE.

Dźwięk poprawny.

Mając jeden kanał niewiele można ocenić, ale mi się podoba :-)

Barwa instrumentów poprawna.

Rano przy śniadaniu puściłem koncert Porcupine Tree i grało poprawnie. Blachy bardzo ładnie brzmiały.

Średnica bardzo naturalna (znam głos Stevena Wilsona z 2 koncertów w Warszawie :-). Świetne bębny.

W końcu słychać że stopa pracuje!

Porównując do mojego GC średnica i góra nie gorsze, dużo, dużo lepiej na "dole".

Wzmak złapał moje Virgo "za pysk" a raczej "za d*pę" ;-)

Przed świętami raczej nie znajdę czasu zeby złożyć 2 kanał, może uda się przed nowym rokiem...

Właśnie skończyłem mojego symasyma na jednej parze tranzystorów i po odpaleniu pierwsze co słychać w stosunku do mojego byłego GC to znacznie lepszy bas. Ale jakoś mam wrażenie że gra ciszej niż lm3875 i tak oglądając na forum zdjęcia widze że różnie są montowane rezystory jak na zdjęciu. Autor na stronie ma tak jak u mnie a widze Kubedes i inni mają odwrotnie. która wersja jest poprawna?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bodo_z, 22 Gru 2006, 15:03

>jak by opisy były na elemętach problemu by nie było.

opisy, opisami.

tylko, że okazało się że opis "R30" jest bliżej miejsca na R12 i odwrotnie - opis "R12" jest bliżej miejsca gdzie trzeba wlutować "R30".

Opisy nie są "po inżyniersku" zorientowane (podstawą opisu do elementu) stąd pomyłka.

Ale na szczęście to niewielka pomyłka, a Jq to zauważył. Zaraz sprawdzę resztę.

PZDR

Tak chłopaki Niby jest pomylone to miejsce ale autor PCb tak to zaznaczył. Była o tym już mowa kilka razy. Następnym razem PCb będzie bez tej wady. Ale wg mnie nie ma problemu by zagladać w schemat.

Wesołych świąt.

Czyli ja mam dobrze.

Tylko dlaczego mam wrażenie że gra on dużo ciszej niż lm3875 przy zasilaniu 2x20V i glosnikach 8 ohm?

Prąd mam ustawiony 300mA czyli 131mV na 2 tranzystory. Tranzystory mam 4281 4302.

Co wpływa na max moc oddawaną przez ten wzmacniacz? Zasilanie 2x28V jedna para tranzystorów na kanał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.