Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra , dobra juz nic nie mówię ... No jest zajebisty , przyznaję . Chciałem cos ponarzekac ,żeby nie było że tylko go chwale to zaraz mnie opieprzyli ;/

I przyznaje równiez ,że brzęczą moje Van den Hule The First bo to pierwsza wersja bez ekranowania siatką metalową , którą wprowadzo do późniejszej wersji The First Ultimate - po doniesieniach od klientów ... że coś brzęczy . Dzisiaj słuchałem swoich klocków i też brzęczało więc wymieniłem kable i jest OK.

Sorka , zapomniałem o tym felerze kabli VdH a zwykle używam innych - Kontech Grey.

PS

Borysgo2 - serdeczne dzięki za wypożyczenie wzmacniacza .

Zgodnie z ustaleniami odeśle go do Ciebie kubedes .

Pozdrawiam

...there is no spoon...

> terminus

chyba lepiej zamiasta tantala na wejściu ( które są świetne ale do blokowania a jako sygnałowe się nie nadają ) dać polipropylen np 470nF i równolegle dla poprawienia fazy na basie elektrolit lub bipolar np Nichicon Muse 22mikro ( bardzo neutralne, bezpłciowe )

W trakcie usuwania konta.

>Borysgo2

Jest szansa uzyskać od Ciebie jakieś płytki pod ten wzmak?

Słuchać go już nie musze, swoje wiem. Porównanie go do GC to nieporozumienie. Zmiana z GC na tenże wprowadziło niemałe zamiesznia (bynajmniej dla mnie). Ten układ gra i słychać to wyrażnie na tych klonach Virgo, jakie Kubedes wykona. Równie udane głośniki.

jar1, 4 Wrz 2006, 23:00

>No dobra, a kto ma ten wzmacniacz w formie, co by porównac z Ugodą?

jeszcze nikt, bo wzmak borysago2 wraca na podhale, a mnie brakuje jeszcze radioatorów i kilku kostek.

izi, jar1 izi.

będziesz miał swój dzień ;-)

w Twoją Ugodę też wierzę - zamówiłem w końcu płytki...

ps. ale czy Ugoda nie jest przypadkiem wspólna - Twoja i _igod_'a?

jar1, 4 Wrz 2006, 23:00

>No dobra, a kto ma ten wzmacniacz w formie, co by porównac z Ugodą?

a poważniej to zagadaj z borysem, może Wam go udostępni na pożarcie.

ale z tego co wiem to na weekend on chce wzmaka mieć u siebie.

jar1, 4 Wrz 2006, 23:11

>>ps. ale czy Ugoda nie jest przypadkiem wspólna - Twoja i _igod_'a?

>

>Powiedzmy..;-)

śledziłem wątek ;-)

mógłbyś _igod_owi udostępnić wzmaka. na pewno znajdzie w nim jakieś wady

magazynier, 4 Wrz 2006, 22:50

Plytki sie robia (rezy BC comp, hitano, wima mks2 i fajne male kondy wlasnie kompletuje).

Trzeba sie tylko do listy dopisac tylko ze gdzies pare stron temu sie zagubila. Wzmak jest do sprzedania poniewaz mam jeszcze pare zlutowanych.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

magazynier, 5 Wrz 2006, 07:33

Ranny ptaszek z ciebie heh

Ja tez lubie zapach cyny wiec lutuje ile sie da - jak tylko mam czas.

Cyny jak cyny... ale jak kalafonia ładnie pachnie ;)

Borysie, myślisz że warto do symasyma dać osobne zasilacze? Tj. taki zestaw: trafo 200w 2x28V, po 22mF na stronę i mostek z jakiś szybkich diod - dla każdego kanału osobno, czy lepiej to połączyć i zrobić jeden zasilacz?

btw. jar1, mam nadzieję, że Ugoda zniszczy SymaSyma, bo płytki do niej trochę drogie są ;)

borysgo2, 4 Wrz 2006, 23:15

> Wzmak jest do

>sprzedania poniewaz mam jeszcze pare zlutowanych.

borysgo2 > jedna uwaga.

w takim, nazwijmy to, "wykończeniu" wzmak jest dobrym materiałem dla kogoś kto ma dwie lewe ręce do elektroniki i świetnie działa w alu, stali, drewnie, czy w czym tam jeszcze. początkujący zazwyczaj rzucają się na GC (sam tak zrobiłem ;] ), a ci co już trochę więcej wiedzą polutują to sami.

brzmieniowo wzmak jest bardzo dobry i gdyby nie to, że już sporo zainwestowałem w symasyma to moze bym go od Ciebie kupił (choć sam lubię zapach cyny ;-) ) a wziął się za porządne pre i tuning CD.

z tego co wiem chcesz za niego mniej niż ja dałem za trafa z troidów...

pozostałoby wykonanie ładnej obudowy, a przynajmniej zmiana frontu, terminali głośnikowych i wyłącznika.

to jest właśnie problem z DIY - tak jak magazynier napisał w wątku o klonie virgo.

inwestuje się sporo, a żeby coś sprzedać to tylko za 1/3 kosztów i to jeszcze z łachą.

tak podejżewam i podkreślam, że to tylko moje domysły - arturp go od Ciebie nie wziął bo wzmak nie przeszedł testu na estetykę wykonania...

bo jeśli ze względu na brzmienie to oznacza że Artur lubi jak mu system muli ;-D (to by tłumaczyło u Niego te IC vandenhula).

ps. jutro po pracy nadam paczkę.

PZDR

esh0, 5 Wrz 2006, 10:12

>Cyny jak cyny... ale jak kalafonia ładnie pachnie ;)

>

>Borysie, myślisz że warto do symasyma dać osobne zasilacze? Tj. taki zestaw: trafo 200w 2x28V, po

>22mF na stronę i mostek z jakiś szybkich diod - dla każdego kanału osobno, czy lepiej to połączyć i

>zrobić jeden zasilacz?

nie ja jestem pytany i borysa zdanie chętnie poznam, ale przywołam to co napisał Bittner:

"Ok, the PSU: I use a RKT toroid 250watts,2*25volts,5amperes, a "high end"

version, means that is completely enclosed.

This toroid is ok for stereo use, but too small for full power into 4ohms,

but i did not recognize any weakness.

As rectifier i use a standard 250v25a metal-bridge, as caps i have 2

BC 22000uf,40v. As fuses i choose 2.5T (slow).

I have no snubbercaps, a very simple PSU, but with the onboard caps

this seems to be no problem."

Wzmak jest projektowany na 36V zasialania. czyli wychodzi 25V na wtórnym trafa.

Ma to dodatkową zaletę taką, że można trafo użyć do Ugody.

>btw. jar1, mam nadzieję, że Ugoda zniszczy SymaSyma, bo płytki do niej trochę drogie są ;)

też się zapisałem na płytki do Ugody i też mam taką nadzieję bo wolałbym żeby sie okazało lepszym to co jar1 wykombinował.

ale z tym zniszczeniem to może lekko nie być...

Kubedes

Wzmak jest w wersji mocno roboczej, wsadzony w ta puszke zeby uniknac porazenia wysokim napieciem sluchacza :P , niestety obudowa docelowa sie robi w dosyc wolnym tempie. Masz racje takie sa niestety uroki DIY nazbiera sie tego troche w domu a pozniej po czesciach ciezko sprzedac, z drugiej strony trzymac wielka sterte sprzetu i sluchac narzekania wspol domownikow hmm...

No to czekam na paczuszke.

esh0, 5 Wrz 2006, 10:12

Mozna zrobic i dual mono, mozna zamowic trafo z 4 uzwojeniami nie ma problemu, albo dac podwojny zasilacz tak jak proponuje Rod Elliott. Projektujac zasilacz trzeba to zrobic z rozsadkiem tak zeby zapewnic optymalne warunki pracy (ripple current/voltage, tetnienia, itp) ,nie pchac sie w zbyt duze trafa badz zbyt duze kondy (zeby bylo je czym doladowac), fajnie sprawe opisal tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Apropo projektu Jarka to moim zdaniem jeden z lepszych! Szkoda tylko ze nie ma zadnego zmierzonego parametru. Symasym zmierzone choc w pewnym stopniu parametry posiada (chocby przezemnie, coolomba, pawla) i sa naprawde dobre. Niech niszczy, najwazniejsza jednak jest starannosc wykonania koncowki.

Ukryta Zawartość

>kubedes

To że tak napisałe (ta cena za diy w wysokości 1/3 wart. cześci) nie oznacza że tak myśle. Tak "gdzieś" usłyszałem i chciałem podzielić się z Wami tą "rewelacją".

A jeśli o płytki chodzi:

1. borysgo2 4szt.

2. wojtekr 2 szt.

3. ghost666 2szt.

4. grip 2szt.

5. los pavikos 2szt.

6. bego 4 szt

7. magazynier 2 szt.

Pod wrunkiem, że jest to ta lista oraz płytki obejmują modyfikacje Borysowe (mosfety w stopniu końcowym?)

1. borysgo2 4szt.

2. wojtekr 2 szt.

3. ghost666 2szt.

4. grip 2szt.

5. los pavikos 2szt.

6. bego 4 szt

7. magazynier 2 szt.

8. kubedes 2 szt,

>Pod wrunkiem, że jest to ta lista oraz płytki obejmują modyfikacje Borysowe (mosfety w stopniu

>końcowym?)

borysgo2, 31 Sie 2006, 00:38

>Plytka oryginalna autora. Czas realizacji pod koniec wrzesnia.

oryginalna czyli ta ze strony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W stopniu koncowym sa potezne mjl4302/4281 (230W kazdy, 350V, 25MHz). Jezeli chodzi o mosfety to pewnie pomylka zasza z powodu wzmacniacza pana Gibstersa, tam jest sporo modyfikacji i oczywiscie hexfety w stopniu koncowym.

borysgo2, 5 Wrz 2006, 12:07

>W stopniu koncowym sa potezne mjl4302/4281 (...)

borysgo2 >

może byś tak wyłożył karty na stół, co?

opisz, proszę jakich amian dokonaleś w stosunku do wersji umieszczonej na tej stronie:

Ukryta Zawartość

jakie sterujące itd...

mamy cię ciągnąć za język?

czy też będę musiał zdjąć obudowę i zobacyzć co tam siedzi? ;P

Ukryta Zawartość

W sumie amiany (:P) nie sa duze, w tym wzmaku nie trzeba duzo grzebac, do napiec do 40V mozna stosowac aplikacje taka jaka jest (o ktorej pisze autor), w moim wzmacniaczu w vas siedza mpsa92/42 (taka zmiana), roznicowka jest na mpsa18, na wieksze napiecie mozna bylo by cos innego poszukac (mialem mpsa42 i pomiary wychodzily bardzo dobrze). Dobierajac dirvery oraz koncowe dobrze jest zastosowac tr dedykowane do siebie (tej samej firmy przedewszystkim). U mnie na komplecie z onsemi bias skala 200mA choc by niewiadomo co robic. Na driverach z on (mje150xx) i koncach toshiby bias troszeczke plywa wraz z temp (o tym pisal Pawel). W sumie zmian duzych nie ma w wzmaku na 2 pary. Dajac szybsze tr trzeba zmniejszyc konda w sprzezeniu (zgodnie z zaleceniami autora). Podstawa to nie te drogie czesci tylko poprawnosc wykonania. U mnie offset 0,2mV i 1,1mV, czyli dobrze.

Zmiany dosc duze byly w hexfecie, stad moze ta sugestia o "amianach". Radze tez poszukac o ile to mozliwe FJL4215/4315 (zamienniki dla toshib) bo ludzie bardzo chwala!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.