Skocz do zawartości
IGNORED

Prokofiev, Stravinski, Debussy

lolo

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wybitnych wykonań utworów tych kompozytorów.. bardzo proszę o rekomendację... najchętniej na duże składy symfoniczne i interpretacje "z duszą".. nie muszą być perfekcyjnie nagrane... z góry dziękuję :-)

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/2463-prokofiev-stravinski-debussy/

strawinski - sony classical. seria nagran pod dyrekcja kompozytora. dostepne w boxach lub luzem. kononiczne

prokofiew - rostropowicz. erato, teraz pod marka warner. symfonie i opery, zwlaszcza wojna i pokoj, m.in. z galina wiszniewska i wieslawem ochmanen.

debussy - andre cluytens, emi classics

Kupuj Jazz&Classics - dwumiesięcznik - 18 zł ale warto - recenzje płyt na bardzo wysokim poziomie (w najnowszym numerze 60 recenzji w większości label-e niezależne) - oprawa graficzna super - i jest dział audio.

W ostatnich latach powstało sporo świetnych nagrań muzyki Prokofiewa - pod batutą Giergiejeva(philips) - np. koncerty fortepianowe(z Toradze), a zwłaszcza opery. Prawdziwa rewelka to "Ognisty anioł"(jest też wersja video a może i DVD) - to jedno z największych dzieł XX w., choć mało znane i rzadko wykonywane(bardzo trudne wokalnie). Wysoko oceniane było też nagranie koncertów skrzypcowych(wraz z koncertami Szostakowicza) w wykonaniu Maxima Venegerowa, dyrygent - Roztropowicz.

Co do Debussiego to warto też zainteresować się jego kameralistyką, zwłaszcza słynnymi preludiami - najlepsze jest ponoć nagranie Arturo Benedetti-Michalangeli. Z dzieł większych - "Peleas i Melisanda"(opera, oczywiście) - nagrania Abbado(DG), Karajana(EMI - było w taniej, "czarnej" serii), Bouleza(wydawcy - nie pamiętam)

Polecam też muzykę Gabriela Faure. Ostatnio zwariowałem na jej punkcie. Na początek słynne Requiem(mnóstwo wykonań, ja mam pod dyr. Herreweghe z HM). Jeśli przekonasz się do kameralistyki, EMI wydało dwa podwójne albumy pt. 'Chamber music"(vol I i II) i utwory fortepianowe(gra J. PH Collard) - dźwięk jest słaby, lub taki sobie, ale interpretacje - super.

Tutaj podaje dla Ciebie Symfoniczne utwory ktore sa najbardziej znane tych kompozytorow rowniez klade nacisk pierw na wartosci artystyczne i znaczenie historyczne potem dzwiek. ( w tym przypadku tutaj dzwiek nie odbiega daleko, wiekszosc plyt jest z zlotego wieku)

Debussy-

Images:Iberia,La Mer- Philipps 464 697 z B.Haitink

La Mer & Fountains & pines of Rome(Respighi)-

RCA Living Stereo 0926 68079 z F.Reiner

Prokofiev-

Love for the three Oranges,Scythina Suite-

Mercury Living Presence 432-753 z A.Dorati

Aleksander Nevsky- RCA Living Stereo 09026 637708 z F.Reiner

Lieutenant Kije- RCA Living Stereo 09026 61957 z F.Reiner

Stravinsky-

Firebird-Mercury Living Presence 432 012 z A.Dorati

Petrushka-DEcca 443 774 z Chailly

Rite of Spring-Philips 289 468 035 z V.Gergiev

Przyjemnego sluchania

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Ognisty Ptak Strawińskiego pod batutą Bouleza - dobre nagranie EMI na winylu (na pewno jest też wersja CD)

Przyłączam się do dzarro, jeśli idzie o Gabriela Faure - piękne Requiem i nie tak "ograne", jak tenże utwór Mozarta. Bardzo lubię stare nagranie z chórem chłopięcym (brzmi bardziej "anielsko" niż chór u Herreweghe) na taniej płytce EMI Red Line.

rzetelne rekomendacje plyt z klasyka znajdziesz, lolo, w przewodnikach plytowych wydawanych corocznie przez miesiecznik gramophone. recenzenci nie sciemniaja i rzadko sie myla w swoich ocenach. natomiasy na stronie gramophone.co.uk. znajdziesz chyba blisko 40 tysiecy recenzji i na pewno trafisz tam cos, czego szukasz w tej chwili. to chyba najbogatszy katalog tego rodzaju na swiecie. trzeba sie logowac.

Wybor kolegi Lacrimosy jest bardzo dobry. Zwlaszcza nagrania Reinera. Mozesz to kupic w ciemno. Dodam jeszcze:

1.) 3 koncert fortepianowy prokofiewa (William Kapell/ Dorati RCA) – nagranie genialne bez dwoch zdan, mam takze wersje Toradze i Argerich, ale Kapell jest najlepszy. Jedyny problem to to ze trzeba kupic caly boxik Kapella, a to z 8 plyt, ale warto.

2.) Prokofiew – 2 koncert skrzypcowy - Heifetz RCA (razem z Sibeliusem i Glazunowem) lub Nathan Milstein z chyba Steinbergiem EMI

3.) Prokofiew 1 koncert skrzypcowy - Dawid Ojstrach (Mezdunarodnaja Kniga) (chyba ciezko to dostac) (w kaplecie 2 koncert szostakowicza)

4.) Debussy - Preludia – Michelangeli benedetti (DG), gorzej nagrane Giseking EMI.

5.) Debussy/Ravel – Kwartety smyczkowe – Quartetto Italiano (Philips i starsze EMI)

6.) Stravinski – Boulez

Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję Panowie! Niektóre z tych pozycji już mam (Boulez, Abbado), ale o większości nie słyszałem.

jozwa, gutten, Piotr jeśli znajdziecie chwilę czasu prosze też o Waszą opinię (i pozostałych też).

Profundo ... nie wiedziałem o tej stronie Gramophone, kiedyś kupowałem Classic CD, jednak nie wiem co się stało z tym pismem, w Polsce teraz nieosiągalne a strony internetowej nie ma.

Lacrimosa, miło że znowu tu wpadłeś. Nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam się tutaj. Czy mógłbyś cos może powiedzieć o spadku cen na cd w Stanach? Wiem że Universal obciął ceny do ok. 10$ (z wyjątkiem klasyki oczywiście) i motywuje to brakiem koniunktury. Ale było lub jest podobno też jakieś postępowanie przed jakąś komisją federalną czy też urzędem o stosowanie niedozwolonych praktyk - chodzi o zmowę co do cen pomiędzy największymi wytwórniami. Jaki naprawdę jest powód tych spadków cen? Sądzisz że to ma charakter tylko okresowy? Będzie to miało jakiś wpływ na ceny w Europie?

Pzdr.

Lolo->>>

Spadek cen na CD's jest podytktowanym tym ze ludzie/mlodiez Amerykanska (najwiekszy klient) nie kupuje cd's ktore ida w sklepie od $15.99 do 18.99 (jak jest hot wydanie). Mlodziez szuka za rozwiazaniem, najmodnieszym jest muzyka z Internetu bo darmo lub pol darmo. Apple Ipod sprzedaje sie jak cieple bulki w USA. Czyli odp na twoje pytanie bedzie koniuktura i to ze sklepy jak Tower Records sa na granicy bankructwa od ponad 15 miesiecy i wiele wytworni nie chce im dawac na kreche i 180 dni do zaplacenia termin. Wedlug mnie jest permanentna decyzja jezeli chodzi o Europe to watpie bardzo chyba ze tam najwieksze sklepy (ktore maja cos do powiedzenia) beda mialy problem z placeniem rachunkow.

Zdrogiej strony musza opuscic ceny zeby pchnac na rynke SACD na wieksza skale niz jest teraz. Jezeli wogole jest taka jeszcze szansa.

Hmmm, $10.00 to chyba jakies marzenia ja slyszalem o $13.99 i to zapewno plyty tzwn. "dogs" ktorych nie mozna sprzedac.

Lolo-Od 7~8 lat wiekszosc audiofili i koneserow dobrej muzyki nie chodzi do zadnych sklepow tylko kupuja 100% na internecie bo jest lepszy wybor,service i cena.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Te $10.00 (a właściwie $9.99) wyczytałem na audioasylum, chodziło o street price... jak jest to nie wiem i dlatego byłem ciekaw Twojej opinii joko człowieka z branży.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A że w internecie jest lepszy jest wybór i ceny to niezaprzeczalny fakt, czego jestem najlepszym dowodem, bo sam kupuję praktycznie tylko przez internet. Dzięki za odpowiedź :-)

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lolo->>>

Hmmm, $9.99 to PROPAGANDA :-) i wishfull thinking.

Jezeli beda po $ 9.99 to sklepy beda zamykac dzrzwi szybciej niz mysle. Streetprice jezeli chodzi o CD'd to nie istnieje. Jak czytas AA to badz ostrozny tam duzo bajek wypisuja.

Pozdr.

• Redaktorzy

Ciekawe ze prawidlowosc "dwa razy nizsza cena, trzy razy wieksza sprzedaz", ktora zwykle dziala w przypadku produktow masowych, tutaj jakos nie jest brana pod uwage. Chociaz mozliwe ze sprawe przegrano juz dawno, i dawnej mlodziezowej target group, wyhodowanej przez wytwornie z takim wysilkiem i nakladem kosztow, nikt juz nie zagoni z powrotem do sklepow. Ale jesli sie postawilo na klientow skrajnie nielojalnych, i niezainteresowanych jakoscia produktu (a taki jest tzw. wspolczesny klient mlodziezowy), to takie sa skutki. Bylo wczesniej reagowac...

• Redaktorzy

lolo, pomysle o rekomendacjach muzycznych, ale ja o tej grupie kompozytorow mam raczej metne pojecie. Dopiero niedawno zaczalem brac w ogole takie plyty do reki.

Byłem na tych stronach gramophone.co.uk, grzecznie się zarejestrowałem i przejrzałem bazę danych. 40.000 pozycji to dużo czy mało? Otóż bardzo duzo żeby wybrać dobre nagranie i bardzo mało żeby znaleźć to jedno najlepsze bez względu na to kiedy powstało. Baza pozwala na świetne śledzenie tego co wychodzi, ale też nie wszystkiego (np. ostatniej R. Podger nie ma). Wniosek -> nic nie zastąpi porad kolegów forum. Jeszcze raz dzięki.

Pzdr.

PS jozwa, ściąga powyżej ;-)

Korzystając z tematu, zadam swoje pytanie: czy ktoś wie, jaka wytwórnia wydała "Mszę" i "Kantatę" Strawińskiego? Usłyszałem to po raz pierwszy na tego rocznym Festiwalu Unii Europejskiej i od tamtej pory nie ma dnia, żebym nie myślał o tych utworach. Gdzie to można dostać? Przerzuciłem najpierw wszystkie półki w Empiku, potem w Trafficu, potem zagłębiłem się w katalogi wiodących wytwórni - i nic! Chyba niemożliwe, że w ogóle tego nie nagrano. "Kantata" to dzieło takiego kalibru jak "Symfonia Psalmów". O "Mszy" już nie wspomnę, bo cały czas ściska mnie za gardło. Panowie, pomóżcie!

Gutten-

Stravinsky-

Mass, Les Noces na DG 423 252-2 z Bernstein sa najciekawsze i najlepsze od strony wartosci artystycznych.

Symphony of Psalms-

Sony SBK 61703 i jeszcze raz Bernstein.

To tyle z mojej plytoteki. Mam nadzieje ze pomoglem i je w Europie dostaniesz.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...

OK - teraz moje typy. Jak widać trochę nabyłem dzięki Waszej pomocy :) Jeszcze raz dzięki.

Prokofiev: Violin Concertos 1&2, Romeo & Juliet, Sym. No. 5, Scythian Suite; Orch. de la Suisse Romande, Anserment, Ricci

Prokofiev:the Fiery Angel, Kirov Opera & Orch., Valery Gergiev

Debussy: Prelude a l'Apre-midi d'un faune, Images, La mere, 3 Nocturnes; Concetgebouw Orch. Amsterdam, Haitink

Debussy/Respighi: Pines of Rome/Fountains Of Rome/La mere; Reiner Chicago Orch.

Prokofiev: Symphony No. 6; L(eningrad)PO Mravinsky

Stravinsky: L'Oiseau De Feu Ballet; Song of the Nightingale, LSO Dorati/Lawrence

Stravinsky: The Rite of Spring, Scriabin: The Poem of Ecstasy, Kirov Orch. Gergiev

Pzdr.

Lolo-

Gratuluje takiego wyborowego smaku ;-)

Pozdr.

Gratulacje niezasłuzone... z wyjątkiem Ansermeta i Mravinskyego wszystko pochodzi z remomendacji w tym wątku, zainteresowanym wykonaniami Prokofieva polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mają spory katalog płyt

Pzdr.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.