Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy CD - opinie

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że laser w moim CD Yamaha CDX-396 właśnie dogorywa zdecydowałem się na wymianę odtwarzacza. W tym momencie spotkała mnie spora zagwozdka gdyż w przedziale budżetowym nie bardzo jest z czego wybierać a jak to określił znajomy: "jak chcesz teraz kupić budżetowy CD to jesteś znakomitym materiałem na to żeby producenci się wyr... i sprzedali coś co ma cenę 3x większą niż faktyczna wartość". Ten sam znajomy polecił mi zakup odtwarzacza multiformatowego jako właściwy kierunek poszukiwań - konkretnie Philipsa DVP-9000S. Zapoznałęm się z opiniami o tym sprzęcie i musze przyznać, że zmieniły mój sposób patrzenia na sprzęt tej klasy. Wygląda na to, że w tym odtwaraczu położono nacisk na właściwie odtwarzane stereo. Poczytałem też o pewnych problemach z nim i to już mnie troszeczkę zniechęciło (nie mam czasu biegać po serwisach :( ) Dostępność tego odtwarzacza jest również znikoma... znalazłem go w dwóch miejscach aczkolwiek cena znacznie przekraczała średnią rynkową.

Następny w kolejce jest Harman Kardon HD970. Również sporo pozytywnych opinii. Dostępność jakby większa.. tylko że w MM sprzedają tylko w komplecie ze wzmacniaczem a to mnie zbytnio nie interesuje. Z recenzji wyniak że pasuje do muzyki której słucham. No i dostał nagrodę EISA ;)

Ostatni to C640 opisywany przez kogoś na tym forum jako pogromca tego HK... tylko czy aby napewno w tym czego słucham ? Jedyne zarzuty dla HK to wycofana góra... mój aktualny system eksponuje górę, to może nawet by się dobrze złożyło.

A więc w szranki stają:

DVP-9000S

zalety:

- dobre stereo - oddzielne przetworniki

- czyta SACD (no republika wyszła na SACD nie :) )

- jest dodatkowo odtwarzaczem DVD i ma HDMI

wady:

- podobno wysoka awaryjność

- słąba dostępność lub wysoka cena (jest w MM za 1599pln :/ a w necie za 1289pln)

HD 970

zalety:

- w tej cenie (~1300) podobno bez konkurencji

- może pracować jako DAC dla komputera (ja tylko tak sobie - nie bijcie ;) )

wady:

- wycofana góra

- na razie widziałem go tylko w komplecie ze wzmakiem za 2999pln

C640

podobno killer aczkolwiek nic o nim nie wiem....

W związku z tym szanowna audiofilska braci prosiłbym o pomoc w wyborze odtwarzacza. Nieralne jest posłuchanie ich w jednym systemie więc musze polegać na opiniach + niemiarodajnych odsłuchach (jak cokolwiek odsłuchać w MM ? :/). W szczególności interesowałaby mnie konfrontacja Philipsa z Harman Kardonem.

Mój system to:

odtwarzacz->AudioQuest Turquise->Yamaha AX-496->VdH Clear Water->Cabasse Tobago. Muzyka to klimaty metalowo-punkowo-gotyckie, czasem jakiś jazz i klasyka.

Z góry dzięki za pomoc !

https://www.audiostereo.pl/topic/24906-bud%C5%BCetowy-cd-opinie/
  • Redaktorzy

nie chciałbym mieszać ci w głowie, ale .... posłuchaj stareńkich philipsów z serii x60 (160, 260,360,460) na allegro chodzą po ok. 100zł a może Ci się spodobają.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

poszukaj wśród znajomych audiofili z okolicy. Sam mam CDX -396 z BB 2604 i Clockiem Garmina a coraz częściej słucham na philipsie. Wcześniej planowałem zakup albo wspominanego przez Ciebie Philipsa albo Ushera CD-1, ew Denona 1500AE. Na razie dałem sobie spokój i po prostu słucham muzyki.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Widzę że kolega jednak woli nowe, nigdy nie rozkręcane z papierami itd. Takie podejście jest dobre tylko jeśli się ma do wydania znacznie więcej na sprzęt, w innym wypadku kupisz po prostu ładną, dobrze wyglądającą kichę.

Ja radziłbym rozglądnąć się za:

Micromega Stage 4-6

Marantz ze starszej serii CD60, CD80 i poddać je modyfikacjom.

Denony (2560, 3560, 2700) i poddać modyfikacji,

Sony 5xx, 7xx ES i poddać modyfikacji.

Na allegro widziałem też Atoll-a w dobrej cenie.

Wybór jest spory, jednak efekt najlepszy osiągniesz poprzez modyfikację starszych drogich klocków. Nie wiem ile musiałbyś wydać na nowy sprzęt aby zagrał przykładowo jak mój DCD2700 ale pewniakiem nie mniej niż pięć kółek.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

słuchać słuchałem, zarówno Harmana jak i "kambodży" i ... nie porwały mnie. Po prostu sensowna budżetówka i nic więcej - daleko im nawet do wymienianej wcześniej Micromegi Stage3

Fr@ntz

"I am an audiophile"

napisz lub zadzwoń do DcAudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to swój chłop :-) Na pewno wszystko Ci opowie o tym CD. No i druga sprawa że człowiek jest pewny więc nic nie ryzykujesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> Cooger

> No to mnie pozamiataliście... szkoda, że nie znalazł się nikt kto słuchał wymienionych przezemnie odtwarzaczy.

Spokojnie ostatecznie był weekend. Słuchał, słuchał i zaraz napisze.

1. DVP-9000S to DVD. Przerabiałem to już tyle razy że nie dał bym się na to naciągnąć. Jak DVD to za minimum 5 kzł.

2. HD 970. Przykro mi, ale dla mnie maksymalny niewypał. Miałem w domu przez tydzień.

Wykonanie w miarę niezłe, wyjąwszy:

- beznadziejną plexi na displayu na której notorycznie zbiera się kurz i na której już po kilkunastokrotnym przetarciu nawet miękką szmatką pojawiają się drobne ryski.

- pilota, który wygląda dość tandetnie

- tani napęd koreański od DVD

Dźwięk:

W środku zachwalana elekronika, dobre elementy, co nie zmiania faktu że dźwięk jest w moim odczuciu nie do przyjecia. Bas pół biedy, dość dobrze kontrolowany, choć dla mnie za twardy. Natomiast góra jest totalną porażką. Nie jestem zwolennikiem ostrej góry tzn. żylek w powietrzu, ale jeśli to ma być hi-fi to do cholery ta góra musi być. Nie może być tak że lepszą górę ma kupine za psie pieniądze parę lat temu DVD-464 Pionera, od dedykowanego CD. Określenie że w HD-970 góra jest wycofana jest przegięciem. Wystarczy wsłuchać się np. w wybrzmienie perkusyjnych talerzy. W tym CD tego poprostu nie ma, więc nie ma co cudować i opowiadać że jest ona aksamitna i prezentuje jedynie to co realizator miał w zamiarze pokazać. Podsumowując nie CD 2005, tylko gniot 2005 roku.

3. Kambożda. Killer ? ;) Tzn. taki dobry czy taki zły ? ;) Słuchałem 640C Version 2 czyli tej nowej wersji.

Wykonnanie:

- szczerze przyznam że jestem w tym względzie upierdliwy do granic możliwości i czepiam się szczegółów. Mimo to nie znalazłem w wykonaniu nowej Kambodży słabego punktu. Obudowa solidna, wykonanie jak na 1,5 kzł doskonałe. Dotyczy to zarówno CD, jak i pilota. Mechanizm pracuje bezgłośnie, płyty wczytuje szybko. W środku wreszcie trafo toroidalne, więc nic nie burczy i nie brzeczy. Display ciekłokrystaliczny czytelny, z 3 opcjami świecenia jasno, normalnie i tylko ciekłe kryształy tak jak w kalkulatorze. Pilot po drobnej modyfikacji klawiszy, ale sensownej i przemyślanej.

Dźwięk:

- Bardzo szczegółowy. Niskoschodzący bas (bardziej miękki niż w HD-970), lekko ocieplony, ale moim zdaniem bardzo dobrze kontrolowany. Scena szeroka w tym względzie trudno mieć zastrzeżenia. W końcu góra pasma. Wiele razy spotkałem się z opinią że za jasna i zbyt mocno wyeksponowana. Nie do końca się z tym zgadzam. Góra jest szczegółówa, czytelna, wybrzmienia są pełne nie zawoalowane. Ten CD ma jedną przypadłość. Dla niekórych to wada, dla innych zaleta. Na źle nagranej płycie nie zostawi suchej nitki. Pokaże niedoróbki w nagraniu. Natomiast przy dobrze nagranej płycie sytuacja zmienia się diametralnie. Dźwięk jest przyjazny, szczególowy i nie męczy uszu. Generalnie jeśli podepnie się go do ocieplonego toru, to może naprawdę przyjemnie zaskoczyć.

Na koniec.

CD to tylko cześć toru. Sam CD niczego nie załatwi. To raz. Dwa - nie pędź do sklepu bo yamen napisał że Kambodża jest ok. Weź klamoty przynajmniej sam wzmacniacz z którym to ma grać, idź do sklepu i sam porównaj. Rozważ też propozycje kolegów z forum. Oni mają doświadczenie i nie radzą źle. Ja sam wzmacniacz z drugiej ręki, bez gwarancji bym wciągnął, z CD mimo wszystko miał bym opory.

powodzenia

yamen

Cooger,polecam Ci kupic np Marantza CD50 za 250zł na alelgro,jesli beda,a niekiedy sie trafiaja.Takie CDX496 czy nada 521 rozniesie brzmieniem.CD50 jest dosc stary ale wytrzymac potrafi długo,w razie czego mozna kupic drugi CD za 100zł z CDM4 i bedzie na wymiane.Do Twojego wzmacniacza i kolumn naprawde nie trzeba sie wykosztowac na CD za ponad 1500zł......

A może nowy Marantz CD 5001? Kosztuje "na półce" 999 zł (pełna gwarancja) i na pewno nie ustępuje CA, NAD 521 , HK (HD 970). W środku napęd Sony, jeśli chodzi o solidność wykonania - aluminiowy panel mówi wszystko, pilot czytelny, klawisze z wyczuwalnym skokiem - dużo lepszy niż do wzmacniacza. Wyjście słuchawkowe z potencjometem, display może nie ma regulacji natężenia świecenia, ale można go całkiem zgasić. Zalet bardzo wiele, a ta cena to naprawdę rewelka.

Nie chcę się wypowiadać o brzemieniu, bo także uważam że kupując CD nalezy go podpiąć do docelowego wzmacniacza.

Yamen co do tego taniego napedu taki sam znajduje sie w bardzo drogich odtwarzaczach Primare i Arcamach FMJ wiec nie ma uogolniac.

W kambodzy jest mechanizm kss213 za 30zl wiec tez zaden cud. Wiele osob narzeka na jakosc wykonania i szumiace transporty w odtwarzaczach tej marki.

Pozdr.

eMIL, warto dodać że między innymi rotel stosuje te napędy (kss213) w modelach 951 i 971, gdzie nie sprawiają żadnych problemów i pracują bezszelestnie...

Tak więc ... niema co uogólniać :-)

Zaczęliście wygrywać ;) Przez te kilka dni już tyle naczytałem się o DACu p.Stelmacha że mam już wiedzy na ten temat potąd, a może nawet jeszcze wyżej (a wysoki jestem ;) ). Dodatkowo na pamięć znam ofertę ;) allegro.

W związku z tym, zaczynam poważnie myśleć nad zakupem youngtimera ;) i jego przeróbką.

Z wszystkiego co wyczytałem wnioskuję:

- sam napęd (laser + silnik(i)) nie wpływa (słyszalnie) na jakość dźwieku

- znaczenie ma zegar

- podpinamy się w bebechach więc nie ma to za wiele wspólnego z podpięciem przez Digital-out

- nie wszystkie CD nadają się do aplikacji tego DACa ze względu na budowę (jw.)

Wobec tego najlepszy materiał do przeróbki to odtwarzacz który:

- posiada solidny, wytrzymały i cichy napęd

- precyzyjny zegar

- nadaje się do aplikacji DACa ;)

Z wszystkiego co przeczytałem i widziałem na allegro najbardziej przypasowały mi Pioneery z napędem Stable Platter - jak rozumiem to solidny napęd.

Na allegro znalazłem takie modele jak:

PD7700 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dosć leciwy model, z lektury wiem, że McGyver twierdzi, że możliwa jest aplikacja DACa.

bez pilota taniej -

Ukryta Zawartość

PD-S602 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wygląda dużo świeżej, ma pilota w komplecie - podoba mi się ;)

PD-S501 -

Ukryta Zawartość

PD-S502 -

Ukryta Zawartość

ten ostatni najtańszy, aczkolwiek cena pewnie jeszcze podskoczy.

Teraz pytania:

- czy one wszystkie maja ten sam napęd ?

- czy można do nich zamontować DAC p. Stelmacha (nie ma ich na liście -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a ja nie posiadam informacji na których bazie p.Stelmach mógłby wyrokować w tym temacie. Nie ukrywam, że liczę tu na wiedzę m.in. MCGyvera :)

- czy te które podałem to dobry wybór ?

Nie ukrywam, że najbardziej wizualnie podoba mi się ten PD-S602. Czy on w jakiś sposób jest gorszy/lepszy od pozostałych pod kątem aplikacji DACa ?

Mam nadzieję, że dobrze odrobiłem zadanie domowe i rozwiejecie moje ostatnie wątpliwości :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer to niezly pomysl. Wydaje mi sie ze jesli aplikujesz Stelmacha nie bedzie mial znaczenia model. Jednak gdybys zdecydowal sie na przerobke samego cdeka Pioneera i masz do wydania ok 1500zl to serdecznie polecam nastepujace modele:

PD 73 (rewelacja z PCM 63 PK i trafem za obudowa grajaca naprawde swietnie)

PD 9300 - koszt ok 800zl PCM 58PK juz seria Reference (PD 71)

PDS 901 - ok 400zl - swietne cd ktore ma kilku forumowiczow

PD 9700 - zastanawiajace ze drozszy od 901 a podobno to samo bez ukladu Legato Link - 3 model od gory w katalogu 1991

Wyzsze modele sa niestety drozsze. Pozdrawiam.

Cooger, 8 Mar 2006, 16:12

>Yamen dzięki za opinie - może udałoby mi się wypożyczyć na odsłuch CA640 i Marantza 5001. Na razie

>jak widzisz wyżej skłaniam się w kierunku tunningu youngtimera.

CA640 słuchałem kiedyś u miłego forumowicza+NAD372+Elacki na zmianę ze swoim Sony (Stelmach+piotrek) - może zaoszczędze Ci czasu - nie warto, Marantz też musiałby grać że chocho żeby było lepiej niż z tym daciem

Poglupialy te ludziska...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :/ No to poluję dalej.. równocześnie reanimując CDX-a... na czymś muszę słuchać muzyki....

Ukryta Zawartość

No i Yamaha zmartwychwstala - zajęło to mi 1,5h zamiast piętnastu minut bo nie wiedziałem o zworze technologicznej na KSS-213C którą trzeba rozlutować. A więc dla potomności: dla Yamahy CDX-396 zwora na płytce lasera ma być rozwarta. Koszt wyniósł mnie 25pln (laser + mechanika)+10pln przesyłka. W sumie mogłem wziąć sam laser to by było 18pln zamiast 25pln. W kazdym razie opłacało się ;)

No to szukam dalej Pioneera bo Yamaha nie nadaje się do aplikacji DACa p.Stelmacha (info z jego strony)

mnie interesuje CD bliżej tematu, czyli budżetowy. obecnie mam CD Technics slpg590 do wzmacniacza Nad i kolumn Gale 3030. Czy wszystko co się różni od Technicsa jest lepsze, czy jest to subiektywne zdanie większości forumowiczów? proszę o odpowiedź ludzi, którzy mieli rzeczywiście do czynienia z takim jak moje CD. czy może zrobić jakiś upgrade, ale za niewielkie pieniądze?

• Redaktorzy

dawos - moim pierwszym CD-kiem był Technics CD -370A (bodajże), wymina na Denona DCD 735 przyniosła znaczącą poprawę. Po kilku latach okazało się że najtańsza Yamaha 396 (później tuningowana) zagrała zdecydowanie lepiej od Denona. Ostatnio do systemu alternatywnego zakupiłem za 85zł starego Philipsa CD-360, który gra tak, że po prostu chce się słuchać muzyki.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.