Skocz do zawartości
IGNORED

AD1955+6*AD979=DAC+pytania

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcie woltomierza nie aktualne. Akurat rezystory ustalające napięcie LP2951 to były jedyne 5% na całej płytce teraz są 1% i napięcia to na dwóch stabilizatorach 4,94V i po jednym 4,93V i 4,96V. Różnica między kanałami dla Va tylko 0.02V to chyba niezły wynik.

Zamiast uruchamiać to co mam, projektowałem dalej, płytkę upsamplera. Na razie wygląda to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4476-100002793 1178182471_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, jak będzie zamówienie to jesteś pierwszy na liście. Na razie to jeszcze nie skończona wersja (chociaż już wygląda dobrze). Jeszcze pomyślałem żeby zrobić miejsce na kwarc podłączony bezpośrednio do AD1896. Byłyby wtedy 3 możliwości zrobienia zegara: PLL1708, generator i kwarc. Jeszcze muszę sprawdzić konfigurację AD1896, bo chyba dałem próbki 24 bitowe. Może dam zworkę 16/24 bity. I przypominam że to jest wersja w której I2S idzie z napędu różnicowo, potem jest separacja galwaniczna na ADUMie i dopiero AD1896. Wersja z SPDIF wygląda mniej więcej tak jak poniżej. Tu już widać że nie dokończona, tam pare ścieżek jeszcze trzeba jakoś mądze położyć.

A z obiema wersjami problem prototypu, bo te kostki już są tak gęste, że domowa robota raczej odpada (w każdym razie moja).

No i czasu w ten weekend wcale nie tak dużo. W mieście tyle koncertów, a jednak wybieram muzykę na żywo, niż nawet najlepiej odtworzoną....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę trochę pomarudzić?

1.Dobrze widzę czy AD1955 ma być na przejściówce?- hmm chyba lepiej byłoby bez.

2. Odprzęganie zasilania części cyfrowej AD1955, i upsampler , tu zastosowałbym jednak smd ceramiki 100nF ( wiem że MBL tak robi).

morris>

1)No na przejściówce bo jak to zaczynałem robić to nie sądziłem że będę miał "możliwości techniczne" zrobienia płytki do przylutowania tego bezpośrednio. Układy już mam od dawna polutowane do przejściówek.

2)To w końcu jak to z tym MBLem, bo ja na zdjęciu w tym wątku widzę tylko "stada" czegoś co wygląda jak ta Wima którą mam.

Matthew>

No dał bym, tylko jakie. Bo gniazda są przeróżne. W sumie sensowniej o wiele dać BNC. W Eaglu znalazłem BNC tylko pionowe, tzn kabel idzie prostopadle do płytki a nie równolegle. Może źle szukałem, może jest też jakieś inne. A może kupię jakieś BNC na płytkę pomierzę i sam zrobię bibliotekę do Eagla....

Dzięki za wyjaśnienie.

Więc co do MBL- tak przyznaje nie precyzyjnie napisałem, miałem na myśli że MBL nie stosuje ceramików ( co mi się wydaje troszkę dziwne) tylko Wimy. Niestety nie mam doświadczeń z AD1955, ale w przypadku TDA1541 pozostawienie na +5V zasilania smd ceramika miało swoje zalety.

jakie zadanie pełni te sprzężenie 100p 100Ohm i 2k na ujemne wejście w ad797?

czy to podbija pewną częśc pasma?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też bym to chciał wiedzieć;) Niestety z analogówki jestem zupełnie słaby. Bardziej zajmuję się częścią cyfrową. A to jest z noty AD1955. Zakładam że producent wie co robi, zna swoje kości, dali dobre AD797, więc tak jest OK. Ale może ktoś mądry wyjaśni.

No sterownik działa znowu. Zachciało mi się obsługę pilota dodawać i czujnik podczerwieni po wlutowaniu w płytkę przystosowaną do montażu na froncie obudowy pięknie mi ogłupił procesor. Teraz te wszystkie kable w środku połączyć...

DAC działa, tzn płytki są ok, połączenie i cała reszta. Tylko niestety coś ten sterownik go nie konfiguruje. SPI w Bascomie zawsze było dosyć lewe, no ale popatrze co z tym jest nie tak. W każdym razie gra, tylko trochę dziwnie jak płytki są pod dual mono, a wcale układy nie są tak ustawione... Ale chyba jutro, bo dzisiaj już dość...

Wygląda na to że oba DACi są ustawione jako prawe. Ale w ogóle dziwnie się to zachowuje, wyciszanie i regulacja głośności z pilota sobie działa jak chce. Oj fajnie by było mieć rejestrator stanów logicznych, albo oscyloskop....

Matthew, 7 Maj 2007, 09:43

>jakie zadanie pełni te sprzężenie 100p 100Ohm i 2k na ujemne wejście w ad797?

>czy to podbija pewną częśc pasma?

Podbija inaczej, czyli osłabia...

2k to "główna" część ujemnego sprzężenia zwrotnego.

Dwójnik 100pF/100Ohm zadziała przy wyzszych czestotliwościach zmniejszając wzmocnienie.

Trzeba by wrzucić analizę, ale z porównania 2k i 100pF tak na oko, to korekcyjny dwójnik

"odzywa" się przy wyższych częstotliwościach poprawiając stabilność, bo 797 ma naprawdę

szerokie pasmo.

Drugi wniosek: wartości 100pF i 100Ohm nie sa krytyczne.

Jestem Europejczykiem.

->trytt

Też miałem problemy z Bascomem i SPI okazało się że programowa procedura jest zła nie ustawiała stanu niskiego na szynie danych po ich wysłaniu, sprzętowo wszystko działało ok.

Tylko to jest 2051 on sprzętowego to nie ma. Najwyżej napiszę sam swoją własną procedurę SPI. Też miałem problem z SPI (z pamięcią się łączyłem), Bascom nie chciał wysłać stałej, tylko zmienne. Długo się wnerwiałem zanim się nie zorientowałem że nie można tak np:

spiout 0, 1

spiout adres, 1

tylko tak

dim zero as byte

zero = 0

spiot zero,1

spiout adres

i tak dalej z wsystkim komendami dla tej pamięci... Oczywiście żadnego komunikatu przy kompilacji nie było że coś nie tak, po prostu nie wysyłał.

'

Config Spi = Soft , Din = Pinb.5 , Dout = Portb.1 , Ss = None , Clock = Portb.2

............

'*******************************SPIO*************************

Spio:

Cs = 0 'wlacza przyjmowanie komunikatow przez pga

Spiinit

Spiout R , 1 'wysyla dana i ile bajtow ma wyslac

Spiout L , 1

Cs = 1

Portb.1 = 0

Return

'

Szczegół tkwi w resetowaniu portu z danymi Portb.1 = 0.

Widzę po uwagach jakie sobie pisałem że ze zmiennymi też miałem problem jeżeli zadeklarowałem je inaczej niż Byte (chodzi o L, R) to też były jakieś problemy.

Niestety dzisiaj nie starczyło czasu, a teraz to już sił żeby walczyć z SPI, ale za to daje marne zdjęcia pokazujące ile tego jest (zwłaszcza kabli). Wygrałem konkurs na największy DAC "komputerowy"? Bo na razie to jest pod USB. Ta mała płytka pod tymi z AD1955 to AVT569 z PCM2706 ustawionym na wyjście I2S.

Ukryta Zawartość

post-4476-100001982 1178998352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już mi się to podoba - wygląda bardzo obiecująco :) Jak coś to piszę się na płytki do tego cuda. Apropo USB - to może ktoś machnie malutkie PCB pod tego PCM'a ? Fajnie by było - wtedy to juz DAC po prostu full opcja :-)

Się trochę wziąłem, program od nowa, ale jeszcze z procedurami spi bascoma i dalej nic, ale inaczej tym razem w ogóle nie ustawia tych AD1955. One zostają w stereo co nawet daje ciekawy efekt: jeżeli balans w kompie jest ustawiony na środek, wychodzi coś w stylu karoke. Ciekawe czy to nie jest szkodliwe dla układu. Wieczorem jeszcze nad tym posiedzę, ale mnie coraz bardziej wkurza, a czasu coś mało, a tu jeszcze juwenalia idą...

trryt, 14 Maj 2007, 15:52

>Się trochę wziąłem, program od nowa, ale jeszcze z procedurami spi bascoma i dalej nic, ale inaczej

>tym razem w ogóle nie ustawia tych AD1955.

no ....ja nie znam sterowania tego scalaczka, ale rzuciłem okiem na datascheet.

Mam nadzieje że pamietasz o tym ze nie jest to klasyczne 8 bitowe SPI. O ile mnie wzrok nie myli to w jednym transferze wysyłamy 16 bitów - ale to pewnie wiesz ;-) Raczej kasyczne procedury z 8 bitowców na wiele tu sie nie przydadzą - chyba musisz sam napisać .

Jezeli scalaczki pozostają w stanie domyślnym to zapewnie wogóle sie nie programują.

W SPI jest też ważna faza zegara - tutaj dane są zatrzaskiwane przy narastajacym zboczu ( od MSB), zegar zaczyna od stanu wysokiego, a dane od niskiego.

Ja niestety nie znam i nie używam Bascoma - w C mógłbym bardziej pomóc.

No że to 16 bitowe to wiem. Ale PGA2310 też bierze poprostu 16 bitów po SPI i to działało bez problemu, a tu nie. Napisze po swojemu i już. Tylko czasu nie mogę znaleźć... Ważne że płytka jest OK.

Co do sterowania SPi z Bascoma to dziala to bardzo dobrze pod warunkiem ze jezeli wysylamy sekwencje wiecej niz 8 bitow to niezbedne jest odpowiednie sterowanie sygnalem CS.

Standardowe sterowanie CS obsluguje ale tylko 8 bitowe paczki i wowczas to nie zadziala ale jezeli wysterujemy CS i potem wyslemy na SPI dwa razy po 8 bitow po czym CS powroci do logicznego zera wowczas uklad odbiorczy rozpozna to jako 16 bitow.

Osobiscie przetestowalem to na przetwornikach TI (PCM1738, PCM1796)

• 2 tygodnie później...

STEREO nareszcie! No Juwenalia, zajęcia na uczelni, świetna pogoda i widmo niepowodzenia skutecznie odstraszały od zabrania się za kończenie tego, ale dzisiaj się wziąłem. Napisałem SPI po swojemu i działa. Na razie tylko najprostsza konfiguracja, bez głośności itp. Ważne że działa. Jeszcze popracuję nad tym, ale nie dzisiaj, dzisiaj słucham;) Czasem konfiguracja "nie załapuje", ale wyglada na to że muszę dać dłuższy czas na ustabilizowanie się zasilania po włączeniu, na razie procesor czeka tylko 0,5 sekundy. Dźwięk zapowiada się ciekawie. Na razie źródłem jest PCM2706 i również on generuje master clocka, a i tak mi się podoba. Jak już program dokończę to muszę to dać do posłuchania komuś bezstronnemu, bo ja wiadomo że jako twórca jestem nieobiektywny, a dwa że nie potrafię opisać jak to brzmi. A potem oczywiście kończenie tej płytki co powyżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.